2roční prcek a dennodenní peklo
Holky S.O.S. potřebuji poradit. ☹ Dcera doteď usměvavá holčička vlítla do období vzdoru. Neříkám už od narození bývala plačtivější, akčnější ale vše se dalo řešit v klidu. Poslední tři týdny ji ale vytočí sebemenší prkotina 😒 A došlo to do stádia že kvůli všemu sebou sekne na zem, háže věcmi kolem sebe, na to jak nikde nechtěla nosit teď nechce chodit po svých. To ale nemůžu, protože čekám dvojčata. A teď si drbu hlavu že jsem si na sebe ušila bič. 😢 Moje otázka zní mám vyhledat odbornou pomoc, poradí mi jak na ní? Zlepší se to, nebo to bude trvat až do 3 let? Upřímně tyto její záchvaty mě vůbec nenechávají v klidu. Ba dokonce je to tak stresující že často potají brečím v koupelně. Děkuju za odpovědi
Do jesliček jsme se šly nejdříve podívat. Mezi dětmi se hned zabydlela a nechtěla domů. Nezdůvodňovala jsem to nijak jediné co jsme probírali bylo že když se jí tam bude líbit bude chodit častěji.
@lauranosi dik za ten link na tema vzdoru na MK, dobre udelane...
Jestli ti dělá naschvály, jako že tě třeba bije a nedá si to vymluvit, tak jí zavři do pokoje. A řekni jí, že když to zopakuje, zavřeš jí znova. To je jediný, co funguje u nás. Nějaký plácání přes prsty ho akorát ještě víc vytočí. Navíc jsem taky proti bití.
Já tě asi moc nepotěším, u nás takový vzdor začal také kolem druhého roku, dceři jsou teď kousek přes 3 roky a pořád trvá....sice už trochu jinak, aspoň se mi neválí na ulici po zemi 😀 ale doma je hodně vzdorovitá, stále si prosazuje svou, takový malý diktátor a když není po jejím tak začíná vztek. V tom vzteku jí rozhodně nic vysvětlit nejde, takže ji vždycky prověšenou ( to dělá schválně aby byla ještě težší) vezmu do pokojíčku, tam jí zavřu s tím, že až se uklidní, tak ať přijde. Většinou tam vydrží křičet třeba i půl hodiny .... a pak přijde do obýváku s tím, že jakoby nic 😀 😀 třeba "podívej co jsem našla na zemi a drží nějaký drobeček 😀 😀" no a pak jí teprve vysvětlím, co bylo na jejím chování špatně. Nevím jestli to má nějaký účinek, ale jiná metoda výchovy mě fakt nenapadá. Na zadek apod. moc na ní také neučinkuje, dostane se opět do záchvatu a možná ještě do většího. Jo a když jí plácnu jen málo, tak řekne a stejně mě to nebolí 😀 😀 no děs.
Tak holky jdu se podělit o dnešek. Ráno bylo celkem v pohodě bez větších problémů. Přijeli jsme do jesliček utekla mezi děti, když jsem odešla slyšela jsem po chvíli jak brečí, učitelky říkaly že me hledala ale cca 1-2min a přestala. Dojela jsem domů a pustila si workshop co mi tu byl porazen. No nebudu nic nalhavat brečela jsem jak želva a říkala jsem si jak je to přesný jak to sedí. Když jsem jela do jesliček se strachem že bude opět vyrvál. A víte co? Nic! Všechno jsem řešila v klidu a před obvyklým ječením. Když opomenu mytí vlasků tak to byl skvělý den. Sice mám ještě mouchy ale musím to změnit nebo by mě odvezli do bohnic.
No holky beru zpět elán mě opustil. A smířila jsem se aspoň se dvěmi hysteráky denně. Snažím se vžít co si moje kočička myslí a závěr je asi takový. Dvouletému dítěti můžete vysvětlovat co chcete. Jediná možnost je předcházet situacím. A když si trucne to či ono můžete vysvětlovat odvádět pozornost chovat a stejně to špatné ze sebe musí dostat ven.
Mně to strkání, plácání a mlácení do mámy přijde jako pokusy o revoltu proti autoritě matky.... malá taky občas udělá to, že sebou někde plácne a hysterčí, ale kdyby mě plácla, tak jí dám najevo, že tohle prostě ne a ať si řve celou tu další hodinu. Plácnout mě, nebo do mě strčit, to bych jí nedovolila - i za cenu toho, že bych plácla já ji - samozřejmě ne hodně, jen aby věděla, že tohle se nedělá.
Taky má občas takové stavy, že fňuká, ječí a je protivná - taky se stává, že řve, že chce chovat, když ji zvednu, řve taky, položit ji je špatně, to samé s jídlem - něco chce, pak s tím mrskne o zem a když jí to vezmu, opět řve. Tak ji prostě nechám a neustupuju. Dám ji "do kouta" - což je její hrací koutek v obýváku, ať si řve - ono ji to časem přestane bavit a přijde jako by nic.
@bielamacka já to asi hloupě napsala ona mi plácne v afektu, v tom hysteraku, jindy si to nedovolí. A to jen rázně zakročím plácnutím tam kam placla ona mě (holky žádná rána jen aby si uvědomila že jak se bude chovat k ostatním tak se budou chovat k ní) a nechá toho. To uz celkem i odbourala. Jenže každý den je všechno jinak. Co jeden den jde druhý ani náhodou.
@paitchita no, ona stejně neexistuje jiná rada, než že to časem přejde.... podle mě ty záchvaty s prásknutím sebou o zem a uvolněním svalů, aby se nedaly nést - to dělají všechny děti.... prostě se mi neosvědčilo nic jiného, než nechat ji kvílet, i kdyby kvílela půlku dopoledne - ono ji to přestane bavit.
Holky už jsem z toho všeho byla úplně hotová a zašly jsme k doktorce. Vztek tam sice je ale bylo mi divné že se budila v noci každých 20min s neutišitelným pláčem. Poslední dva dny už nechtěla ani spát ani se koupat prostě vůbec nic. Dopátraly jsme se k důvodu: zánět středního ucha. Holky mě je tak smutno že jsem to nepoznala. ☹
Když tohle dělal syn a viděla jsem na něj že se Začíná rozjíždět, tak jsem ho okrikla že tohle se nedělá ,že se nekriči atd a případně vzala varecku a holt ho placla po zadku. Brzy pochopil že se to skutečně nedělá.
Tak v tom případě je dobře že jsi jí tam vzala. Hlavně si nic nevycitej teď už se malá uzdraví a bude dobré. Ono je u tenhle malých dětí občas dost těžké poznat kde je zakopaný pes. Tak teď už hlavně odpocivej a nestresuj se ještě tím že jsi to nepoznala🙂
A to si na ouško nesahala, že se to nepoznalo? A jestli už chodí do školičky, tak už si taky umí něco vyřídit, např. že ji něco bolí, ne??
To buzení určitě bude od nemoci, ale jestli má už 14 dní záchvaty vzteku, tak to přece od ucha nebude...?
Pokud je to k tomu oušku,tak je dobře,že jste na to přišla.Pokud to patří ke vzdoru,tak u nás zabíralo nevšímat si,ono totiž když není divák,přestane to dítko brzy bavit.Syn byl vzteklejší,ale nikdy se mi tedy děti po zemi neválely,jen řičely. Když nepomohlo nevšímat si,omývala jsem obličej studenou vodou.
Co se týká toho,že Vás dcerka mlátí,tak to bych si nenechala. Dostala by přes ruku.Nejsem zastáncem toho,seřezat dítě do bezvědomí,ale jednu výchovnou na zadek uznávám a používala jsem.
Mám zatím jen miminko, tak úplně neporadím, jen mě tak napadlo, jak to tu pročítám, že bych, když se začne vztekat (ne když už je v amoku a nevnímá) řekla něco jako "Á, už je z tebe zase XXX (jméno holčičky) NAOPAK, jako Ema.", holčičku odvedla do pokoje, že až bude zase hodná holčička, může přijít. Mám to z knížky Ema naopak: https://www.levneucebnice.cz/p/ema-naopak/?gcli... - první část knihy je o holčičce Emě, vždycky na levé stránce je, jak je hodná (pije kakao z hrníčku, obléká si kalhoty na nohy, na zavolání přijde, ráda se koupá...) a na pravé stránce, jak se změnila v Emu naopak (vzteká se u kostiček, lije kakao po stolu, schovává se, je špinavá...). Je to jednoduchá a hezká knížka, kterou určitě i v tomhle věku pochopí. Když nic jiného, udělá jí radost. A kdo ví, třeba jí pomůže to pochopit, takhle na příkladu z knížky, a pomůže to.
@helen_h na ucho si nedávala až když jí vyletěla horečka v ten den co jsme šly k dr. Vzteká se i teď ale v minimální míře. Co říkala doktorka ze stačilo že uz měla ucho ofouknuté a nedoslíchala což ji zřejmě štvalo. Ale zůstal pláč když se něco zakáže, když má jít spát(to je asi nejhorší zvládla vykopat špricle z posuvného boku), když ji o něco žádám a jí se nechce. Jinak chodí do mikrojeslí a zatím si říct neuměla že jí něco bolí. Většinou se dorozumívá jako tam, tady, ještě a ukazuje. Ale ucho mi bohužel neukázala, teda ukázala změnou chování ale já to nepochopila.
@paitchita pojď za námi 😉 https://www.modrykonik.cz/group/6698/
Proč hledat způsoby, jak NA NÍ? Proč radši nehledat způsoby, jak S NÍ?
Ahojky maminky, tak jsem byla dneska na kontrole a akorát mě pěkně doktor vyděsil. Od vánoc bych měla hlavně ležet nebo mi hrozí hospitalizace a předčasný porod. Přitom se neotvírám a vše je v pořádku. Nejhorší je že nemohu celý den ležet, doma dvouletá cácora, pes, chlap kamionak, babičky v práci. Takže ani nevím jak to mám udělat. To opravdu musím pořád ležet?
@paitchita tak když je vše v pořádku tak není co řešit ne😉 na dr kašlat a jet rytmus dál...zvládají to ostatní zvládnete to taky, já jsem od rána do večera na nohách ani si nesednu, nosim běžně i 4 letou, kluka hodně často...nosila jsem vždy, Vaše tehu je zdravé není důvod ležet, a stejně to nejde😉
@paitchita Zkusit si toho nevšímat a myslím, že v tom hraje roli i vše těhotenství. Doteď vás měla jen pro sebe, nosila jste ji a teď "kvůli miminkům" ne. Bude i trošku žárlit a títmot se saží na sebe strhnout pozornost. U nás platilo se ji věnovat stále stejně, i když se miminka narodí, udělat si čas být chvilku jen spolu a nedělat moc velké změny- např. pokud každý večer čtete pohádku, čtěte i dál, když budou mimča, teda pokud to půjde. Hodně štěstí, bude lépe!
Jinak super je Nevýchova.
https://www.nevychova.cz/o-nevychove/
@paitchita a rekl ti duvod, proc bys mela lezet?
@kackakastanka jako důvod mi řekl že u dvojčat je vysoké riziko ale jinak mi neřekl skoro nic. Když jsem mu řekla že nemůžu 24hodin ležet tak se na mě utěšoval že je nedonosím. Přitom v knížce mám cs:0 a fyziolog.nález u dvojčat. Tak nechápu proč mě děsí a kdyby bylo něco špatně asi bych šla na kontrolu driv nez za měsíc ne? Díky bohu že za týden jedu na screening do německa tam mě řeknou co a jak je. Mám pocit že se můj gyndař zhoršil.
@paitchita aha, tak tomu tedy vubec nerozumim, pokud by ses otvirala, krvacela, spinilia, neco by tam videl, tak ok, chapu a bylo by vhodne jej v takove situaci poslechnout, ale pokud to bere jen teoreticky, ze dvojcata jsou vetsi riziko, tak mi to prijde podivne... kamaradka s dvojcatama chodila normalne do prace do nejakeho sedmeho mesice, ale samozrejme zalezi na konkretni situaci u konkretni maminky, uvidis, co ti reknou na tom screeningu...

@hojda a to jsem myslela že není moc možností co jí může štvát a teď jich mám hned několik.