2roční prcek a dennodenní peklo
Holky S.O.S. potřebuji poradit. ☹ Dcera doteď usměvavá holčička vlítla do období vzdoru. Neříkám už od narození bývala plačtivější, akčnější ale vše se dalo řešit v klidu. Poslední tři týdny ji ale vytočí sebemenší prkotina 😒 A došlo to do stádia že kvůli všemu sebou sekne na zem, háže věcmi kolem sebe, na to jak nikde nechtěla nosit teď nechce chodit po svých. To ale nemůžu, protože čekám dvojčata. A teď si drbu hlavu že jsem si na sebe ušila bič. 😢 Moje otázka zní mám vyhledat odbornou pomoc, poradí mi jak na ní? Zlepší se to, nebo to bude trvat až do 3 let? Upřímně tyto její záchvaty mě vůbec nenechávají v klidu. Ba dokonce je to tak stresující že často potají brečím v koupelně. Děkuju za odpovědi
@brendamonique Jenže ty jsi v trošku jiné situaci. Máš děti hodně od sebe, v podstatě dva jedináčky, takže starší dítě už lépe pochopí, co se děje, pokud přijde do rodiny miminko. V téhle rodině budou děti hodně za sebou a opravdu hodně záleží na tom, jak ten starší sourozenec ty mladší přijme a pokud si propojí bytí s přichodem miminek, tak to základ pro dobrý vztah není☹.
U nás období vzdoru trvá cca i ve 4 letech, ale syn už zná hranice, takže ne vždycky si to dovolí, ale občas sebou na zem praští, to samé moje 2letá dcera, a nově i roční syn - prostě musí odkoukat všechno. Nevšímat si u nás nezabralo ani na jednoho. Většinou je zvednu na nohy a vykážu z místnosti, než se uklidní a pak mohou přijit zpět - většinou se uklidní během několika minut. Také u nás probíhá házení věcí na zem. Takovou věc většinou zabuvuji a vracím až další den. Také mi to občas leze na mozek a přes poledne, když dvě mladší děti spí a nejstarší je ve školce občas brečím v koupelně. Přes zadek už jsem také nejstaršímu pákrát dala, prostě jsem nezvládala ho za sebou táhnout s velkým řevem a ještě tlačit dvojkočár se dvěma dětmi. Určitě bych nastavila pevné hranice, u manželových rodičů to tak nefunguje a když je manžel se dvěma staršími dětmi u babičky, tak jim tam přerůstají přes hlavu a to jsou tam čtyři dospělí na dvě malé děti.
Já myslím, že to souvisí s tím, že jsi těhotná, děti to špatně snášejí., že jim pribyde sourozenec ( konkurence)
@paitchita ja myslim, ze by ses mela setrit... spatne se to radi, me by takova rada taky byla k nicemu... ale opravdu v zasade se setrit. cetla jsem jen Tve prispevky a chci jen rict, ze s dvojcaty bude hur... mnohem hur... ja dvojcata nemela, jen mam dvakrat deti brzy za sebou (16m), coz taky neni snadne. takze- na vztek- nejlepe se naucit nevsimat (stejne se to s tolika detmi jednou musis naucit). oprostit se od nich. moje mala dnes taky rvala jak na lesy (ale malokdy...), ja se snazim neslyset- kdyz vidim, ze se s ni opravdu nedomluvim. neboj, pujde to. a setri se. nechtej mit naklizeno, navareno, vse dokonale. nechtej ani uplne vzornou vychovu, protoze mala uz je velka, uz snese nejakou maminu "chybu". nic Te nestoji za to, abys o miminka prisla nebo predcasne porodila. drzim palce 🙂
@hojda Chápu tě, já tedy popisovala spíš výchovu svého staršího, když byl ještě malý a žádný sourozenec v dohledu, takové všeobecno. Chtěla jsem tím jen říct, že bych si v letech té holčičky jeho (syna) přes hlavu přerůst nenechala. Mělo se něco podobného praktikovat už v začátcích, ať se kolem děje cokoliv. Ono si ani nedokážu představit, mít u takto vzpurného dítěte ještě dvojčátka. Pár nevyspalých nocí a do toho vzteklé či hysterické scény a reagovala bych nejspíš hodně podrážděně stejně v neprospěch malého vzteklouna. No pevné nervy 👍
Hlavně ji supni pod sprchu, hodně ji mlat, to ji rozhodně pomůže!!! A pod sprchu aspoň 2x denně! To by člověk zblil. Fakt.

No upřímně nevím, já dostávala na zadek a nijak mě to nepoznamenalo, můj starší byl za vztekání a hysterické scény vyššího levelu normálně bit a nestydím se za to. Dnes je z něj vzorný puberťák, který má ve škole vyznamenání a troufám si říct, že je bez jakékoliv psychické újmy 😀 a u druhého musím někomu možná přivodit náběh na infarkt to budu praktikovat stejně. Nenechám si své vlastní dítě přerůst přes hlavu. Podle mého musí dítě vědět a znát hranice a ne se vyžívat v nemorální nevychovanosti. Milovat své dítě, leccos mu prominout, ale odsud až sem. Vše s rozumem. Ty jsi paní domu a nenech se ničím rozhodit. Jen ať jsou dvojčátka, sestřička i rodiče zdrávi a hlavně vydrž, bude líp, bohužel každé období s sebou něco nese, ale ty to zvládneš nepropadej panice 👍🍀❤