3týdenní miminko v noci pláče a nelze utišit
Mám veliký problém. Moje skoro 3-tydenni holcicka je pres den zlaticko a krásně spinka, ale zacne noc a ona neustale pláče. Vlastně to ani není pláč, ale hodiny neutisitelneho řevu. Jedine, co ji utěší je prso. S kojenim a pribiranim nemame problem a nechci aby se prejidala jen proto, aby jsem ji utisila. Celou noc ji mam v naruci, mluvim na ni, delam ruzne uspavaci zvuky, houpu ji, hladim, konejsim...všechno pomaha jen na chvili. Zacne usinat, v zapeti dostane jakoby ,,tik", hned se probudi a zacne vejskat a takhle je to celou noc porad dokola. Usne mi za tu noc tak max. jednou a to je nase jedina moznost se vyspat. Nevim, co s ni je, co mam delat. Mate taky takovou zkusenost? Nevite, co by ji mohlo byt? Dekuji za rady, zkusenosti a typy. Budu rada za kazdy. Uz nevim kudy kam. Klara🙂
Jinak ja taky doporcuju ty kapky biogaia
@alcar jeste dodam, ze syn neni tlusty, je velmi vysoky po manzelovi (90 percentil) a proto tolik pribirat potreboval. Kolem 6 mesice se to pribirani hodne zpomalilo.
@klarka711 A s tim kojenim, ja mam treba naopak kamaradku, ktere dite pribiralo trochu vic, nez 'dle tabulek', doktorka ji strasi, ze se prejida a ze ji boli bricho, tak omezila kojeni na 'co tri hodiny' a dusledek? - dite, ktere prorvalo nekolik mesicu v kuse, prestalo pribirat a hlavne je tak opozdene ve vyvoji, ze v roce ani neleze a pretaci se jen vyjimecne. Ja bych jako matka dala na svoji intuici - pokud ji utisi prso, nejspis prso potrebuje.
@klarka711 také jsme měli křiklouna, s tím rozdílem, že náš syn v podstatě proplakal většinu dne i noci. Byly v tom bolesti bříška, šla jsem s ním radši i k dětské, jestli ho něco nebolí nebo mu něco není. Uklidnila mě a řekla mi, že má přebytek energie a nemá ji jak vydat, že až se začne trošku hýbat, přetáčet apod., že se to zlepší, a měla pravdu, ale ty 3 měsíce byly opravdu, hlavně psychicky, náročné. Prso bylo také jediné co ho uklidnilo 😀. Takže pak už jsem nic neřešila a malého nechávala po prvním nočním probuzení vedle sebe a u prsu a když chtěl přicucl se kdykoli během noci. Bylo to o tom, že už jsem jinak neměla žádnou energii, protože jsem v podstatě skoro vůbec nespala a takto jsem se aspoň trochu prospala. Tak přeji hodně sil!!!
@klarka711 pokud uklidní prso dala bych prso🙂 mě malý že začátku tsky furt se kojil, a problém s briskem opravdu neměl, ba naopak. Kdxz se nemohl vykakat tak u kojení se mimi uvolní a většinou to jde 🙂) a v noci zásadně uklidňují jen kojením a v pohode🙂 spinká semnou v posteli a je spokojený🙂 a já taky ptz se alespoň vyspim líp🙂)))
Mela jsem obdobny problem ve stejnem veku. Snazila jsem se vydrzet tyden, nakonec jsem podlehla a dala ji dudlika. Spocatku nechtela, pak uz ho prijala. Hodne jsem se zdrahala kvuli kojeni, ale jednak chtela byt porad u prsu, protoze dudlanim se uklidnovala, u prsu nechtela byt jenom kvuli kojeni, ale take kvuli uklidneni. Vyspala jsem se jak ja, tak ona. Ale musis se ty citit dobre. Ja jsem nakonec za ten dudlik byla neskutecne rada.
Navic jsem prave nemusela resit to tvrde brisko, kdyz pila a nestihla strovit predesle kojeni, takze jsem ji i ulevila od boleni briska.
Jinak podle toho, co pises to na laktozovou intoleranci nevidim, to bys neresila tento problem jenom v noci.
Jinak co se tyce kojeni, je tady milion nazoru, muj je ten, abys delala to, co vyhovuje tobe i malemu a popravde zkus vsechno a uvidis, co vam nejlepe sedne.
@klarka711 nám ze začátku hodně pomohla hacka, syn v ní krásně spinkal a budil se převážně pouze na kojení. Pak taky pomohl dost bílý šum - jednu dobu jsme prakticky spali se zvukem vysavače - stáhla jsem si aplikaci do mobilu. A pak nám hodně pomohla metoda podle Karpa, syn se většinou zklidnil a za chvilku usnul.
@soyevita ty jo, ja si taky myslim ze tvrdé bříško z kojení byt nemůže. Treba saje hodně vzduch... Ale tvrdé bříško z kojení slyším prvně. Muj syn byl taky nasoska (700 jsme tedy nikdy nepokorili ale 500 jo) a bříško mel špatný jenom když jsem jedla mliko, pak nikdy. Zato kajdil fest... Fakt jsem ještě neslyšela ani nečetla ze by decko melo zažívací potíže z mm...
No - prvně je tu tříměsíční kolika - někdy prostě děcka pláčou a nejsou k utiseni a jediný co se da dělat je přežít. A esli to není tříměsíční kolika - nám pomohlo přestěhovat ke mně do postele, nakojit vleže, pak odspuntovat prso, zaspuntovat dudlikem a nějakou dobu zůstat tak, objimat a uspinkat. V podstatě jsem fungovala misto zavinovačky - malá mela taky děsný cuky a budilo ji to, kdyz jsem ji držela, tak usnula. Tak jo no, prvni dva měsíce jsem trávila večery v ložnici ;) ale pak když uz jsem viděla ze je klidná, tak jsem ji dala do postýlky, a ted když nemá žádný trápení, tak v ni usne sama. 🙂 takže je to prostě jenom o tom vychytat co vyhovuje hlavně vam dvěma 🙂
Mrkni na knížku Nejštastnejší miminko v okolí od Karpa, i v pdf https://uloz.to/!9FHPmgqqP/harvey-karp-nejstast....
Já si s mojí první měsíce užila... toto pomohlo dost, myslím že by to mohl být klíč, ale ještě víc pomohl prostě čas 🙂
@soyevita v pul roce mela skoro 8kg. Ale behem prvnich dvou mesicu opravdu zdvojnasobila svou vahu. Divala jsem se jeste jednou do denicku na to, jak pribirala a tedy pardon, nebylo to 700g, ale 500, coz pribrala behem jednoho tydne a dalsi tyden zase 500 a to uz jsem s ni sla k doktorce, jestli to je normalni. Dr. mi na to nic nerekla, jen ze se nemuzu divit, ze ma tak silene koliky. A to uz jsem upravila jidelnicek, nepila mleko, nejedla mlecne vyrobky, drazdiva jidla, skoro zadnou zeleninu. Opravdu to preslo az s tim, kdyz jsem to kojeni primerene utla a nemela ji u prsa furt. A jeste dodam, ze jsem to vyresila dudlikem, coz je dle mnohych tady zase ztelesnene zlo. Tot ma zkusenost.
A moje sestrenice ma zase zkusenost, ze kdyz kojila, tak jeji dcerce rostly jaterni testy, mela omezene kojeni jen na dve denne, pak stejne presla na UM a do tydne jaterni testy slezly. Mela diagnostikovanou nejakou poruchu (ta dcerka), ze si jeji telo vytvarelo protilatky, ale to uz jsem mozna nepresna. Vim, ze to resila s laktacnima poradkynema, s nekolka lekari a nedobrali se zadneho kloudneho vysvetleni, proc to tak bylo.
Já bych ještě k probíranému "kojení versus přibírání" poznamenala že mít dítě na prsu furt nutně nemusí znamenat že dítě neustále saje a přejídá se. Může ale nemusí. Třeba u mojí to tak nebylo. Měla jsem ji tam nacuclou opravdu dost času a přibírala v normě. Sosala dokud potřebovala a pak si už jen tak dudlala a spokojeně odpočívala, podřimovala... Vím že to není sám o sobě ideální řešení, ale věřte že pokud máte dítě co imrvere den noc pláče - tak v tu chvíli to ideální vlastně je. Já se s tím zžila, odpočívala jsem holt s ní v náručí a byla vděčná že aspoň na chvilku nemá nervíky na drátkách. Oni to maj hodně težký, ne jen my... Zpracovávají si trauma z porodu a vůbec že jsou na světě, který je tak studený, hlučný, moc osvětlený, neznámý a kdovíjaký ještě... A že maj tělo, kterému je zima nebo horko, maj hlad a bolesti... Prostě chtěj mámu, jediný co znaj. Je to na pytel, vyčerpávající a člověk se bojí že to bude trvat věčně, ale strašně rychle to uteče a bude líp. Záhy teda přijdou zuby atd... Ale aspoň bude změna 🙂 Držím palce, to zvládnete!
S odtrháváním dítěte nemám dobrou zkušenost. Malá měla reflux, ale paní dr. to nepoznala, tvrdila, že se přepíjí. Takže nastalo vážení, odtrhávání, úbytek mléka. Potom jsme šli k jiné dr., ta řekla, co dceři je a kojení naopak podporovala . Myslím kojení dle potřeby dítěte a zahušťování mléka.
@vesanus Teda 3x jsem nevěděla,že holkám rostou zuby,čtvrtá mě vyškolila ohledně spánku a stejně to tak bude možná i se zubama.Skoro každá máma se snaží,aby její děťátko bylo spokojené,někdy je to náročné,ale jak píšeš,rychle to uteče.Tu knihu od Karpa jsem četla před 13lety,docela mě mrzelo,že jsem na ni natrefila až po půlročním trápení s druhou dcerou a určitě stojí za přečtení🙂
Hele, já to teda slyšela mockrát, i od své doktorky. Sáhla malému na bříško, měl ho hodně nafouklé, a ptala se, jestli ho bolí, pak řekla, že se asi přejídá... Pomohl nám espumisan a biogaia. Spousta maminek ti řekne, že lepší bez chemie, ale já bych ji netrápila a klidně jí ty kapky dej.
Rekla bych, ze je to pripad od pripadu. Muj synator taky nabiral neuveritelne a prejidal se ( pri kojeni) jako otesanek. Uz jako mimi mel z toho problemy s briskem a bohuzel uz mu nejak zustaly ☹ Svoje zatim nejmladsi ditko jsem se snazila radeji navyknout na prisny rezim a k uklidneni prsem pristupovala az jako k zoufalemu poslednimu kroku....hmmm a do dvou mesicu si vyrvala krvaceni z pupecniku a kylu jako vrata. Tak jsem se na to vykaslala a jak rika manzel -pouzila nejsilnejsi zbrane a proste jsem zacala uklidnovat prsem ve dne v noci a mala je dodnes ukazkove tabulkova, co se vahy tyce. Co me ale napada a bylo u ni moc dulezite, pardon, jestli to tu uz zaznelo, je tvuj jidelnicek. Nejakou dobu jsme na tom s manzelem pracovali a sledovali, co jim a jak mala reaguje. Skutecne jsme zjistili, ze ten nocni jekot ma spojitost s nekterymi druhy jidel. Tak treba zkusit vypozorovat tohle.

@alcar vidis to a ja to mela naopak - ve chvili, kdy jsem syna zacala kojit na pozadani, klidne I co hodinu, zacal pribirat kilo mesicne a prestal plakat.... to nejde zobecnovat, pro nekoho muze byt rada ''celou noc kojte a noste v satku'' zrovna ta spravna... proto je fajn, ze kazdy napise jinou radu a zakladatelka si z toho vezme, co uzna za vhodne a vyzkousi, co ji sedne. Tvoje rada je taky uzitecna a urcite nekomu pomuze, ale neni potreba se navazet do rady opacne..