icon

Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?

zivutka
11. únor 2016

Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂

Strana
z9
olga_
Autor odpověď smazal
sisstin
12. únor 2016

Na podlozce je max hodinu denne, dovednosti ma normalni, cim je starsi, tim se doba noseni zkracuje a rekne si, ze chce byt i venku, ale stale je to mnoho hodin denne 🙂

sariky
12. únor 2016

@olga_ jasný. Jak říkám. Ja se nehadam, uvazy neznám. Jen jsem řekla svůj pocit. To, jestli někdo váže dobře nebo špatně nepoznam.

elu
12. únor 2016

cesta k vertikalizaci nevede přes šátek...ja si taky koupila šátek, ted mam kibi, ale jen v případech, když vím, že třeba někam jdu..třeba na zápis se starší, nebo na bruslení atd.....ale že bych ho doma nosila v šátku??? to tedy ne, chca nechca musí být na zemi, jinak se nic nenaučí, ven chodíme s kočárkem, já mam taky jen jedny záda a už dost opotřebovaný...jako příde mi to jako skvělý pomocník, ale že bych z toho udělala životní filosofii, to tedy ne 😵

nonnni
12. únor 2016

@teetee ano, pohyb, pohyb, pohyb...ne odlozit noorozence na placaka na tvrdou podlozku. Dite navazane na matku m apohyb od prvniho okamziku, neatrofuje nekdo v postylce.

Uprimne, kolik jsi slysela stesku, kdy zena psala, ze ma problem, ze miminko hned po narozeni krasne zvedalo hlavicku a pak najednou ve trech mesicich nedela nic a najednou se strasi Vojtockou a vsichni jsou z toho mimo...z ceho myslis, ze to tak byva? Kdyz dite se narodi s dobre vyvinutym svalstvem. Dite ktere se je zvykle pohybovat a najednou je frknuto na rovnou podlozku a nazdar....na tele matky ma alespon moznost se pohybovat.

teetee
12. únor 2016

@sisstin Dítě od dítěte.
Snažím se jen ukázat, že každá věc, zde tedy šátkování, má svá pro i proti. A každý ať se rozhodne.

olga_
Autor odpověď smazal
blecha94
12. únor 2016

@zuzmenda Já jsem napsala, že bych dceru poponesla, ne že jí nosím v náručí... 😀 Ach, obávám se, že diskuze je nemožná, pokud nebudeme umět pořádně číst.

Moje dítě nošení nesnáší, v becu řvala, řvala, řvala... V kočárku je spokojená. Ona obecně není typ dítěte, co by se po mně sápal, nevyžaduje nošení. Kdyby ano, samozřejmě bych rovněž využívala nosítko či šátek, ale dělala bych to s mírou, protože JÁ jsem zastáncem toho, že dítě by se mělo pohybovat drtivou většinu času po zemi. Toť vše.

@dokument Když si spočítám, kolik hodin denně jsem 1) na procházkách, 2) uklízím, 3) vařím + doba, kdy by dcera chtěla být u mně, pořád mi vychází, že bych jí minimálně 8 hodin musela mít uvázanou na sobě. 😅 I to mi přijde dost, ale nikomu do ničeho nekecám (ani švagrový, co dítě měla v šátku málem i na spaní...), jsou to jejich děti, pouze vyjadřuji názor.

sisstin
12. únor 2016

Ja nosila 12-16h urcite jako novose, ma reflux a vleze jen jecela a palila ji zaha. Ted je to odhadem tak 6-8h, udelam vse, budu s ni chodit i na brigadu uklid v domacnostech. Kdyz tam nechce byt, zacne se protahovat a kopat, takze ji odvazu a muze se hybat na zemi. Oproti nenosenemu synovi je dost napred.

sisstin
12. únor 2016

@teetee ja zadne proti jeste nenasla 🙂 jsem na ni 24h denne sama a bez satku by to byl masakr asi...

dokument
12. únor 2016

@mika251 jo, to ja jsem tlacila, nevadilo mi to, on byl ten kocar tezky, ale jak mel velka kola, tak zase dobre jezdil a to tu vahu "vyvazovalo" - ted co mam je lehky (6 kg), ale kdyz se zasekne o vetvicku, tak vynalozim vic sily nez bych tlacila ten tezky, ale lepe jezdici. No doufam, ze s tim hanenim jsi nemyslale me 😉 ja to u nikoho neodsuzuju, jen sama bych se pro to nerozhodla. Ale vidim, ze to tady nekteri stejne nemuzou skousnout a uz jsou zase trosku bojovni 😅

@nonnni jak jsi prisla na to, ze ja si to neumim predstavit? To chce klid.

nonnni
12. únor 2016

@sisstin no jo, ale ty mas novoska a ne trilete dite. Jak se tady argumentovalo.

Fura matek ma dite skoro 24 hodin denne na prsu, nebo v naruci...jediny rozdil je, ze kdyz nekdo kolem tech dvou obmota satek, aby se maminka mohla take trosku realizovat mimo drzeni mimca a niceni si zad, tak je z ni silenkyne, ktera nevi, ze novorozenec ma prece byt v postylce, aby se pekne protahl...

sisstin
12. únor 2016

Hodne mych kamaradek nosi a ty deti, cim jsou starsi, tim chteji nosit min, je to prirozeny proces se odpoutani od matky...

olga_
Autor odpověď smazal
nonnni
12. únor 2016

@dokument no pises, ze nevis...tak kdyz nevis, tak si to asi neumis predstavit...jsem tak vzdedukovalaa.

sisstin
12. únor 2016

Jo, koupelku a zachod myju bez ni, ale to je asi jedina vec....

blecha94
12. únor 2016

@olga_ Na mně při domácích pracech dítě nevisí, dcera si mě prakticky nevšímá, je to o mně a o mém tempu obstarávání domácnosti. 😉

sisstin
12. únor 2016

@blecha94 syn byl taky takovy, nemusela bych si ho vsimnout za cely den ;) dcera je pravy opak ;)

nonnni
12. únor 2016

@sisstin mam stejnou zkusenost. Osobni i prenesenou.

blecha94
12. únor 2016

@sisstin A proto nosíš. Vždyť já to chápu. 🙂 Už jsem spala, že kdyby dcera byla nosící, nosila bych jí, abych mohla pečovat o domácnost nebo jít ven. V žádném případě nemám nic proti nošení, když se nepřehání. Tak už to prosím všechny pochopte, je vyčerpávající to pořád dokola vysvětlovat. 😅

olga_
Autor odpověď smazal
teetee
12. únor 2016

@sisstin já proti viděla u jiného dítěte. Každá máme svou zkušenost.

@nonnni Ano pohyb je důležitý a miminka by se měla polohovat, hrát si s nimi......
Sama jsi tu poskytla foto se správným úvazem, píšeš, že 16 hodin nosit je šílenství. Vidíš, ne všichni umí šátek uvázat a někteří pro své pohodlí nosí dítě celý den a "oblbnuti" pozitivními benefity nevnímají varovné signály těla svého dítěte (viz má známá).
Věřím, že šátkování se může osvědčit, pokud je šátkováno s mírou ale není to samospásné.

sisstin
12. únor 2016

@blecha94 ono co je prehani no ;) ja si myslim, ze to dite si umi samo rict, kdy uz ma dost, jiste nikdo nasilim tam dite necpe ;) pro me je to i prirozena soucast kojeni, jakmile ji mam na sobe, mam plno mlika. Ted jsem byla u nasich a jeden den vubec nenosila a na mnozstvi mlika to bylo znat az neuveritelne... Az bych tomu neverila...

dokument
12. únor 2016

@sisstin a muze taky hrat roli to, ze je to holka a ma jine tempo nez kluk. U nas ve skupince listopadovek byla vetsina holcicek napred. To ti nevyvracim noseni, ale jen ze to muze mit i jine priciny nebo vic pricin

dokument
12. únor 2016

@blecha94 ja taky tak, hodne jsem s klukem chodila ven, treba cele dopoledne i odpoledne prochazky, tam se pekne prospal. A zbytek casu jsem uklizela a obcas musela varit, zehlila ... no klasika. Samozrejme jsem spoustu casu nedelala nic 😀 ale to bylo malo casu, prece jen je to materska... clovek toho moc nenaodpociva 🙂

sisstin
12. únor 2016

@dokument jasne, ja netvrdim, ze kazdy noseny je napred, ale neverim tomu, ze dite musi travit x hodin denne na zemi, aby se normalne vyvijelo ;)

Ale tak to je fakt na kazdym, jen ja toto fakt nepovazuju za alternativu, je to bezna vec pri starani se o dite pro me...

mika251
12. únor 2016

@dokument nemyslím nikoho konkrétne, len píšem svoje argumenty, prečo mne sa zrovna šátkovanie pozdáva a určite ho hodlám vyskúšať.

Proste - každá metóda má svoje pro a proti, niekomu vyhovuje to, niekomu zas niečo iné, s pozitívami i následkami tej či oenj metódy sa potom každý musí vyrovnať.
Niekto nosí väčšinu dňa a dieťa je v pohode a postupom času nosenie vyžaduje stále menej a menej, a nikdy sa so žiadnymi negatívnami nestretne, niekto si týmto sposobom vyrobí závisláčka neschoopného urobiť samostatný krok. Lenže to už potom nie je tak ani v metóde, ale v milióne ďalších faktorov, ktoré danú metódu sprevádzajú - v povahe matky, povahe dieťaťa, akými inými aktivitami trávi čas a podobne. Je kľudne možné, že by bolo podobne nepohyblivé, i keby nosené nebolo, to sú proste veci, ktoré nikto nezistí.

Podstatne je sa z toho nezblázniť a používať zdravý rozum.

nonnni
12. únor 2016

@teetee naprosta vetsina zen, ktere satkuji navazat umi...uz proto, ze pokud by to delaly spatne, tak se na tom obesi, nebo to vzdaji, protoze by to nebylo jim pohodlne a dite by nejspis rvalo, jako protrzene.

Vetsi problem vidim tom, ze se pod znackou ergo prodavaji naproste pastkvily, ktere nejsou ergo ani omylem, ale tohle si musi poresit obchodni inspekce, co se muze pustit do prodeje. To same s choditky atd...

Naprosto s tebou souhlasim v tom, ze vseho s mirou, ale take vim, ze lide z satkujicich komunit satkuji s mirou...prave proto, ze ctou signaly svych potomku.

Pokud bys na satkovani nahlizela tak, ze lepsi to nepropagovat, protoze co dkyz nejaky tydyt to bude delat spatne, tak bys musela zakazat vsechno. Z lezeni na tvrdem ma dost deti predilekci hlavicky...tak zakazeme davat deti na pevnou podlozku?

Ze noseni je benefitujici fyzicky i emocne, pro matku/otce i dite je jiz prokazano, o tom ta diskuse neni, protoze ani byt nemuze. Ze se nekdo muze chovat iracionalne? Ano muze, ale to muze absolutne se vsim, to nema co delat se satkovanim.

dokument
12. únor 2016

@nonnni ale predstavit bych si to umela, nakonec ani nebyl duvod uvazovat o tom, ze bych satkovala, viz vyse. Asi jsem mela stesti, ze jsem mela klidne dite (jako novorozenec) a pak ty dalsi okolnosti... Ze po mne pak kluk lezl, no tak rikala jsem si, ze to je asi normalni v jeho veku, ze to musim vydrzet 😅 A chodila sem babicka - to je obrovska vyhoda.Treba tady jak bydlim je hodne rodin s malymi detmi a barak je bez vytahu. Jsou tady matky, co maji deti rok od sebe, takze ten satek opravdu potrebuji, nebo jim to minimalne usnadnuje. Ta jedna, co jsem si vsimla, ho pouziva kdyz jde s obema detmi. Kdyz jenom s jednim, tim miminem, tak bere klasicky kocar.

blecha94
12. únor 2016

@sisstin Co je a co není přehánení je věc názoru. Já svůj názor projevila, nic víc. Koneckonců, celá tahle diskuze byla založena kvůli tomu, že jednu ženu zajímaly cizí názory.

Moje názory nikomu nepřikazují, co má dělat. Noste si dítě 24/7, je-li libo. Já to budu považovat za poškozující a šílené, ale budu plně respektovat, že je to cizí rozhodnutí, které se týká cizího dítěte a proto si o tom můžu myslet své, ale to je asi tak vše.

@dokument Já mám hodné dítě za odměnu, takže se nepřetrhnu, taky proto si můžu dovolit se se vším crcat a myju nádobí hodinu, že. 😀

Přeji všem klid v duši, dcera ukončila odpolední spaní, takže končím s vykecáváním. 😀

Strana
z9