icon

Bojujeme s látkovými plenkami

lenka421
7. črc 2019

Ahoj, prosím o radu maminky, které mají zkušenost s látkováním (třeba i neúspěšnou). Pro látkové plíny jsem se rozhodla poměrně impulzivně v podstatě ze dne na den, bez velkého přemýšlení, doma už měsíční miminko a 22m holčičku (ta měla jen jednorázovky). Samozřejmě kdybych byla teprve těhotná tak strávím dlouhé večery pročítáním diskusí, takhle jsem se rychle zorientovala a nakoupila pár věcí na zkoušku. Doma jsem měla ještě po nás asi 40 čč, dokoupila svrchní pulky Bamboolik a Petit Lulu, 3 krátké vkládačky Petit Lulu, pár vícevrstvých plen asi od 3 různých výrobců a 4 kalhotkové pleny taky různých značek. Látkujeme týden (mimču je teď 6 týdnů), s tím že pořád ještě tak různě zkouším a kombinuju a na noc dávám zatím jednorázovky. Proč? Malá po nasazení plínky strašně řve, tak aby mi nevzbudila starší... Napřed jsem si myslela, že řve, protože mi to trvá jak jsem v tom ještě nebyla příliš zručná, pak protože jí tlačej svrchní kalhotky a neměla jsem podlehnout a kupovat novorozeneckou velikost ale rovnou jednovelikostní, jenže teď už řve jen sotva začnu upevňovat savou vrstvu - ať už jsou to něčím vycpaný čtverec, kalhotková plena nebo vícevrstvá plena třeba jen s krátkou vkládačkou (a to dokonce i když jí balím do vv od Anavy, která mi přijde měkkoučká jak peřinka). Řešily jste některá stejný problém? Co se vám osvědčilo? Já jsem si říkala že asi prostě přejdu na jednovelikostní větší svrchňáčky, jenže když už je problém i s tím vnitřkem... Navíc jsem plánovala že tou dobou budu vědět co nám nejlíp funguje a podle toho dokoupím co bude potřeba - v tuhle chvíli mám pocit že nefunguje skoro nic 🙈 Trochu si říkám jestli jí nevadí že v tom má dost omezený pohyb jak je to tak velký balík - když dávám v noci jednorázovku tak mrská nožičkama jak o závod že jí sotva zapnu, takhle vlastně ve chvíli kdy mezi nožičkama protáhnu látkovku tak má utrum. Neprošla jste si některá něčím podobným?

Strana
z2
alneka
9. črc 2019

Malý mi takhle malý taky řval, stačilo zaklubíčkovat nad misku, vyčůral se nebo vykakal a byl klid. Pak jsem ho v klidu zabalila. Můžeš mít též miminko, které je ve sdělování svých potřeb dost důsledné. Látkovkou ví, že bude mokro, proto řve. Říká se tomu moderně bezplenková komunikační metoda, ale jaký si to uděláš, už je na tobě. Někdy mi malý čůral jen do misky, jindy sme tam do plen. Prostě dle toho, jak se choval, jsem to zkusila. Jak začal byt pohyblivější okolo 4. měsíce, už mu mokrá látkovka přestala vadit.

lenka421
autor
9. črc 2019

@slunea Diky to je dobry tip zkusit dat vkladacku zvenku 🙂 davam si ted taky fakt pozor abych ji peclive tu plinku zalozila co nejvys v trislech a neomezovalo ji to jak jsi psala vys, mozna to byl taky problem ze jak toho mela vic tak soucasne mi to tolik neslo. Je u tech vv bambus x bavlna rozdil nejak na objem napr.? Vim ze bambusove lepe saji ale jsou treba taky silnejsi nebo tak? Muzu se zeptat co davas na noc?

lenka421
autor
9. črc 2019

@madlis Jj asi mas pravdu ze ty ctverce toho asi nepoberou tolik, pravda je takova ze jsem ale vlastne nikdy v ruce nemela dobrou ctvercovku jaka se vyrabi ted (treba ty libstatske), takze nemam srovnani. Na to utazeni se ted hodne soustredim tak je to myslim lepsi ale jeste jsem uplne nevychytala ze mam ten novosklad na vnejsi strane stehynka porad niz nez kam ji jsou pak svrchnacky (davam ji ted bamboolik, petit lulu nesedly vubec). Ty ikea zinky uz tu zminilo vic maminek, to je dobrej tip, jsou to tyhle? https://m2.ikea.com/cz/cs/p/krama-zinka-bila-40...

lenka421
autor
9. črc 2019

@nik1 Chapu jak to myslis 🙂 rekla bych ze to navrstveni mam dobre, jen pak asi musim jeste nejak lip zatocit ty cipy na stehynkach protoze ji je svrchnacky na prvni dobrou nikdy neprekryjou... Nebo nejsou nejaky dobry svrchni kalhotky ktery lip kryjou novosklad ze stran?

kess01
9. črc 2019

@lenka421 já tyto žínky/ručníčky z IKEA používám a jsou super, jako vkladačku je dávám přeložené na třetiny dle potřeby i 2 až 3 kusy. Jinak se hodí na cokoli, hlavně při jídle je mám vždy při ruce 😀

kess01
9. črc 2019

@lenka421 jinak co se svrchních kalhotek týče, tak asi hodně záleží jak je mimčo stavěné, já sem riskla nákup jen od Anavy (mám PUL i fleese) a sedí dobře, i novosklad překrývaly pěkně

lenka421
autor
9. črc 2019

@kess01 Diky podivam se na fotku jak vypadaji jestli nejsou o neco delsi 🙂

nik1
9. črc 2019

@lenka421 Já používám svrchňáčky od Bamboolika, protože senzačně těsní, a nikdy jsem neměla s překrytím problém. Ale zkusila jsem i Anavy a Petit Lulu a překryly taky dobře, jen ty mazlavý věci neudržely vždycky uvnitř. Jakou značku máš ty?

bayt
9. črc 2019

Prosím, s dovolením se přidám. Máte tip na nějaké svrchňáčky, na ceně nezáleží, které budou dobře sednout spíše hubenějšímu vysokému batoleti (92cm, 17 měsíců?) Něco lehkého teď na léto...

nik1
9. črc 2019

@lenka421 sebelepší čtverec nepobere nějak extra moc moči. A když máš učůraný mimčo, tak buď přebalovat často, nebo dovycpat. Ale druhý čtverec toho moc nevyřeší. Bambusový vkládačky, jsou tenký a sají líp než další čtvercovka. Aspoň pak nemá mimčo velký zadek a neleží na velikým hrbu plen. A k těm čtvercům...koupila jsem super kvalitní a gramážní a pak jsem radši přešla na trošku horší. Ty vysokogramážní jsou o dost tužší a nepřizpůsobivý a hůř to tělíčko obepínají. Nepřišlo mi to pohodlný, když jsem je synovi dávala. Mně čtvercovky nahrazují kalhotkovou plenku, prostě drží bambusová savá jádra.

madlis
9. črc 2019

@bayt bamboolik, majab

madlis
9. črc 2019

@lenka421 zkusim vyfotit starou versus novou ctvercovku

bayt
9. črc 2019

@madlis děkuji 🙂

slunea
9. črc 2019

@lenka421 bambusové se dělávají froté (protože bambus se praním sráží, u froté to nevadí), takže obecně jsou trochu objemnější, ale savější bych řekla mnohem víc. Na noc dávám kalhotovku s dlouhou vkládačkou nebo bambusovou vícevrstvou L, dovnitř little lamb nebo fleece separačku, aby to měla pohodlnější a necítila tolik mokro. Dcerka má půl roku.
Ten čtverec mi podle fotky přijde méně savý, ale hodila jsem je teď na váhu a ten podobný tvému má 54g, libštát extra 63g.
Na první dítko jsem si ušila vkládačky ze starého ručníku. Posloužily, ale oproti bambusu je ta bavlna prostě objemnější, když mají pojmout stejně.

slunea
9. črc 2019

@bayt na hubené děti prý sedí anavy, možná breberky.

lenka421
autor
9. črc 2019

@slunea Moc diky za vysvetleni. Noc asi zkusim az casem, jeste se na to necítím, ale je fajn vedet ze jedna vicevrstva plena by mela stacit 🙂 Jinak jsem teda hodila tu moji plinu na vahu taky - 44 g, tolik k teto diskusi, asi budu muset poridit jeste neco jineho 🙈 pripadne je zacit pouzivat s nejakymi vkladackami pokud to mala snese. Taky doufam ze az trochu povyroste tak to bude pro ni pocitove lepsi.

lenka421
autor
9. črc 2019

@nik1 Petit Lulu jsem zkusila ale prislo mi ze ji nejak divne sedely a mela z nich vzadu otlaky, i kdyz je nemela nejak moc utazeny. Pak mame jeste Bamboolik prave - ten ji jinak sedi hezky ale proste at to smotam sebelip tak na jedny strane nozicky se to pod gumicku neschovam a musim to tam dost nacpat. Ale znovu, mozna staci ze povyroste par centaku a tim ze se ten sklad nemeni tak ji to bude obepinat lip. A nebo proste potrebuju vic cvicit a min doufat 😀 Anavy jsem vubec nezkousela ale uz kess01 tu psala ze jim dobre sedly tak mozna jedny koupim a vyzkousim.

merope
9. črc 2019

Nedočítám celou diskusi, ale má zkušenost:
- novorozence z porodnice když jsem zabalila do látkovek, byl jak kulička, takže jsem se na to vykašlala
- látkovat jsem začala až kolem 4 kg váhy a to do novorozeneckých bez jakékoli vložky
- když nedám perlan jako separačku, vadí každé učůrnutí, ale přijde mi, že vadí i s perlanem
- v těch vedrech i chvíle v mokrém a hned byl červený
- takže jsem přebalovala cca po hodině - šílených plenek k praní

Teď jsme na chalupě, tam dávám papírovky a uvidím doma, prý dítě postupně čůrá míň často, tak uvidím.

madlis
9. črc 2019

@slunea anavy mi na hubeny vubec nesedely 🙂 ale kazdy dite je jiny+typ skladu

nik1
10. črc 2019

@lenka421 anavy používám na noční plenky a zakrytí je krásně, ale mám jednovelikostní, ty by byly asi na malý miminečko ještě moc. S novorozeneckýma zkusenost nemám. Ale ony se ty děti tak rychle mění, že za dva měsíce bude všechno ok.

slunea
10. črc 2019

@lenka421 tu noc budeš muset vyzkoušet, jak moc je třeba vycpat, synkovi v 6m vícevrstvá (M) nevydržela ani do půlnoci. Dcerka čůrá míň.
U těch čtvercovek můžeš vyzkoušet i jiné sklady, já si oblíbila jo fold (možná musíš hledat yo fold), dávala jsem ho i novorozenci. Nemá tolik zbytečných vrstev pod zadkem a půjde ho líp schovat pod svrchňáky. Přední část doporučuju zase zmáčknout do korýtka a ouška během nandávání povytáhnout, budou delší.

slunea
10. črc 2019

Jinak novorozeneckou velikost bych osobně v 1m už nepořizovala, vydržely tak do 3m. Mimčo už není tak pidi, jak bylo, jednovelikostní by měly taky sedět.

slunea
10. črc 2019
sarkoc
10. črc 2019

Já mám podobný pocit s tím omezením pohybu...dcerce už je teda 6 měsíců, ale v jednorázovce je k nezastavení...nohy v pohybu pořád, z boku na bok, občas na břicho (ale tam se jí nelíbí, tak se tam moc neotáčí) a zpět atd...jak jí dám látkovou, tak leží jak pecka, ani ty nohy nezvedne většinou...takže poslední dobou jí dávám látkovky jen do autosedačky a když vím, že bude přes den nejspíš spát...ale nevzteká se mi v nich a vše ostatní ok, spíš jen že na tom omezení asi něco je 🙂

lenka421
autor
11. črc 2019

@slunea jo fold jsem zkousela jeste kdyz jsem se ji snazila dat vic tech vrstev, ten se mi skladal super i sel prave hezky upevnit a schovat pod svrchnacky, akorat ted jak davam jen jeden ctverec tak mi prijde lepsi novosklad ze prave ma celkem silnou vrstvu vprostred a lepe saje aniz by hned mela mokry bricho, kdyz vcas prebalim. Zkousim ted uz obcas pres den i s kratkou vkladackou a zatim dobry, tak k ni bych mozna mohla jo fold zase zkusit, prisel mi lepsi kolem tech nozicek.

Strana
z2