Chceme dát pryč pejska
Maminky, prosím o radu, jak dostat do dobrých rukou staršího pejska. Pejskovi je 12 let, když se bojí, tak je agresivní. Bohužel už nám potřetí pokousal malého a já už to nehodlám dále akceptovat. Zkoušeli jsme různé metody, aby mohl pejsek zůstat doma, ale nic nefunguje a já nehodlám déle čekat, kdy dojde k dalšímu kousnutí. Přeci jen mám svoje dítě raději než psa. Vím, že tu bude hromada příspěvků, jak jsem hrozná, že chci dát psa pryč, ale jsem pro to rozhodnuta. Prosím tedy jen o rady, jak ho dostat do dobrých rukou. Vím, že je problém, že je už starší (voříšek, stále aktivní, určitě bude žít ještě několik let) a že je agresivní. Určitě ho nemůžeme dát do rodiny s malými dětmi. Děkuji za tipy.
@kacca11
Uspí psa klidně pokud pes pokouše dítě . stačí doklad od lékaře, kde bylo dítě ošetřeno atd.
Je to poslední řešení a psala jsem o něm, protože mi přijde lepší než dávat takového psa do útulku, kde nemá moc šancí na nový domov. Koukněte se sama kolik je v útulku starých kříženců. Navíc když má pes problém - nesnese děti, jiné psy atd jeho šance velmi klesají . Bohužel je to realita !
Nebo co s takovým psem chcete dělat ? Když majitelé nebudou mít nervy psa a dítě oddělovat ? ( ikdyž v tomto případě by to neměl být problém - barák, zahrada.... stačí trocha práce a trpělivosti. Učit psa být venku přetba přes klikr, vybudovat mu kotec s výběhem... )
Taky mi do toho moc není ale zase typicky příklad, ze se u nás zvíře bere stále jako věc 😥 Už se mi nehodí tak vyhodit.... Problém je vždy na druhé straně vodítka .... Máme s manželem už 13 let psa a dat ho pryč teď tak do měsíce umře žalem .
@texetka heleďte ale @verunkach má pravdu. Nebo jak si myslíte že to dělají na cvičácích, jak cvičí policejní a vojenský psi? Ten pes prostě musí pochochopit že ho miluju, je to člen rodiny ale zároveň musí poslouchat. Mimochodem víte co je nejpřirozenější potrestání pro psa? Vzít ho za kůži za krkem a zatřepat s ním. A teď mě ukamenujte. Řekne vám to každej kdo zná hierarchii psí smečky. A můžete to pozorovat denně. Když se narodí štěně a fena po něm něco chce třeba aby ji přestalo na chvíli otravovat (ano štěňata mají obrovský sklon lézt po své matce) vezme ho právě za kůži za krkem a zatřepe s ním. Dává mu tak najevo že takhle teda ne. Žádný polívání vodou, plácání novinama nebo já nevím jak jiný tresty. Ale je to krajní řešení a nemělo by se zneužívat, spíš je potřeba předcházet situacím kdy by bylo potřeba. Na druhou stranu hodně psa chválit, mazlit se s ním, dávat pamlsky je potřeba nejenom když pes poslechne, je nutný se mu věnovat a je to "práce se psem" přes celý den.
@zdenis Přestože mám psy ráda, měli jsme vždycky doma, tak na vašem místě bych ho dala pryc od dítěte. Ať už do dobrých rukou (najdete-li někoho), na zahradu nebo minimálně do jiné místnosti. Neexistuje, aby byli spolu, to nemáte šanci uhlídat! Pokud si mám vybrat, zda je pro mě důležitější spokojeny pes a semtam pokousane dítě (s následnou panickou hrůzou ze psů) nebo holt nešťastný pes a spokojene dítě, volba je jasná.. sice je to pro pejska smutne, ale porad je to jen pes.
@yelowangel Ne, tohle je už dávno překonaný styl výchovy a výcviku psů. Dnes , pokud se vychovává pes správně není potřeba na něho jakkoliv fyzicky sahat, natož ho trestat, bít ho.
Třeba na mou , dneska 6,5 letou fenu, jsem nemusela fyz. sáhnout ani jednou . Nějaké zkoušky složeny má, poslouchá na slovo, posunek.. Netrestám, není proč. Vždy je to chyba majitele psa, ne toho zvířete. Max. , když to zkoušela jako puboš, jsem zvýšila hlas . Stačilo.
Pes bude mít 10 let, byl k nám daný jako agresivní nezvladatelný pes 😀 Ha ha ha. Majitelka ho akorát zmrvila. Tehdy jsem ještě myslela jako vy, takže nějaké tresty také padly, ale postupem času jsem přešla na jiný styl výchovy a výcviku a pes kupodivu začal pracovat líp, poslouchat líp. A krom lovení ( to už jsem nebyla sto odbourat - ano, moje chyba ) a toho, že nemusí malinké děti ( miloval je, ale po napadení jiným psem, kdy zůstal několik minut bez kyslíku a následně dva roky poté co začal špatně vidět - je prostě přestal zvládat - jejich pohyby, zvuky.. ) , nemá chybu.
Před těmito psy jsme měla psy na předvýchovu na slepecké psy. Taky bez fyz. bití atd.
Zkuste třeba knihy Dominance mýtus nebo pravda ? Nebo třeba od Šusty - Trenink je rozhovor.
btw lidi a pes nikdy netvoří smečku. Jsou to dva různé živ. druhy.
@texetka ano, myslím, a určitě to není chudák, i ve směčce mají určitou hierarchii, já jsem vůdce smečky, mě bude poslouchat, pes není dítě, ale šelma, která se chová pudově, určitě ho nebiji, ani nemlátím novinami, pes si to nespojí, jenom se zatvrdí, musíte s ním jednat, jako jedná pes s druhým psem, když začně vrčet a štěkat, tak ho přitlačíme k zemí, chytneme za kuží a hodně stlačíme, manžel na něj ještě vrčí 🙂; pes musí pochopit,že má podřízenou roli, máme ho moc rádi, je to náš mazel, kterého máme doma v bytě, nikdy bych mu neubližovala, ale jeho chování musí mít hranice
@kajalka nějak mi unikl důvod k takovýmto posměšným komentářům, výchova psa (ať už je jakákoli) je zodpovědností majitele a na zesměšňování nevidím důvod...... zakladatelka diskuze chtěla poradit. a zase se diskuze strhává k posměškům - to že vy uznáváte určity styl výchovy je vaše právo, ale nemusíte zesměšnit někoho, kdo tento styl s vámi nesdílí....
@verunkach Předpokládám, že když se oháníte chováním ve smečce, tak se chováte jako pes : olizujete psu hubu, čucháte ke genitáliím a necháváte si je očuchávat, žerete na zemi z misky , umíte ježit vlasy .. a vůbec ovádáte komunikaci jako pes .
Protože teda upřímně, já pes nejsem, nechovám se tak a nejsem vůdce smečky 😀 Jsem majitel psa, na psa nevrčím, netahám za kůži, netlačím ho k zemi .. jsem člověk a používám naše možnosti ke komunikaci a výchově zvířete.
To, co děláte vy není psí chování, je to nepochopení toho jak se ke psu chovat . Vždy , když pes udělá něco co nechcete je to odraz vašeho selhání, ne toho psa.
Děkuji všem za příspěvky a rady. Situace je nyní taková, že čekáme, zda se psa neujme můj otec - pes by byl tam, kde strávil prvních 8 let svého života, s člověkem, kterého zná. Otec se musí poradit s přítelkyní, protože sami mají psa (a jak už jsem psala, náš je bojácný, nesnese s jiným psem a pokud se cítí ohrožen, tak útočí a oni určitě taky nechtějí mít pokousaného psa). Určitě bychom psa nikdy nedali do útulku, utracení také nepřichází v úvahu. Domluvili jsme se s manželem, že než bude situace vyřešena, bude pes jinde, než dítě - pokud budou spolu, tak v bezpečné vzdálenosti od sebe, aby na něj malý nemohl sáhnout a samozřejmě pod dozorem.
Pokud si ho nevezme otec, ani se nenajde jiná vhodná osoba, tak si psa ponecháme s těmito bezpečnostními pravidly. Rozhodně nad ním nelámeme hůl!
@verunkach mimochodem , obtěžovali jste se zamyslet nad tím proč ten pes na vás vrčí ? Vrčet zle můj pes, tak odejdu, zliskám sama sebe a budu se snažit přijít na to kde je chyba . Neb pes nikdy nevrčí jen tak. Vždy je důvod a v 99% je chyba u majitele psa.
P.S. můj pes třeba vrčení používá hojně jako komunikaci. Musím mu každý den kapat do oka - je to nepříjemné a někdy ho to i bolí/ štípe. Někdy, když ho volám, tak sklopí hlavu, vrtí se a u toho vrčí. Prostě mi dává najevo, že poslechne , jde , ale bolí ho to. Ví, že ho to bude bolet. Dojde ke mě - sám, netahám ho, nehoním po bytě, nemusím ho ani držet ..., dám pusu a čelo, kápnu v klidu do oka, pohladím ho , on mne olízne a hotovo. Dle vás bych ho asi měla přimáčknout k zemi a držet ho, neb prostě vrčí... Což by byl začátek konce a v životě bych už jeho důvěru neměla.
Ted má opět s okem problémy - má bolesti - takže povrkává často. Ale nechá si líbit jakoukoliv manipulaci , vyšetření, ošetření. I veterinářka říkala, že sice vrká, ale oproti psům, kteří jsou trestáni za vrčení, alespon ví kdy už je to hodně nepříjemné a může mu na chvíli dát pauzu. Že mnozí psi, co jsou trestaní za vrčení, prostě kousnou bez varování, protože ví, že za vrčení přijde trest a nemají šanci dát najevo, že je to už bolí moc.
A proč je agresivní? Není nemocný?
Pokud není v okolí nikdo, kdo by si ho vzal (rodiče, prarodiče, někdo další z příbuzenstva nebo známých?), tak mě napadá snad jedině umístit ho do útulku. Nevím, jak to v útulcích chodí, ale nešlo by se tam domluvit, že jim budete platit krmení, aby ho tam měli, a pravidelně za ním chodit, venčit ho, prostě neodsřihnout ho od sebe uplně?
@texetka milá paní, vy moje slova úplně překrucujete, je vidět, že vy jste vždy ta nejchytřejší a nejpovolanější k výchově psa, já ho určit nebiji, ani nijak nelidsky netrestám, a věřte, že náš pes nás má rád,bere nás jako svoji smečku.
Dalších komentářů se zdržím, protože řešit "blbosti" celý den nehodlám.
@lamiaaa Agresivní je ze strachu a v synově případě bych řekla, že chce mít od něj prostě pokoj - přeci jen už je to starý pes. Jak jsem psala o něco výše, do útulku ho určitě dávat nechceme - buď umístíme v rodině, k nějakému hodnému člověku, který se nám osvědčí, že ho pejsek bude mít rád a bude mu tam dobře nebo si psa ponecháme s tím, že budeme důsledně dodržovat oddělení psa od dítěte. Sice jsem je separovat nechtěla, ale je to lepší než pokousané dítě. A kdo ví, snad syn časem pochopí, že se mu má vyhýbat a budou moci zase žít společně.
@verunkach mno, nepsala jste tohle ?:
venku si prostě musí zvyknout, nebo ho na noc dávat na noc do chodby, a hlavně mu ukázat, kdo je pán smečky, kdyýž chce koustnout i tebe, nemá jasno, kdo vládne, musítěho předně "uzemnit", zní to drsně, ale když to na nás ten náš mladoch(máme dvouletého špringlšpaněla), tak ho polejeme vodou, nebo ho přidržet na zemi a pořádně ho stisknout emoticon
nebo tohle : když začně vrčet a štěkat, tak ho přitlačíme k zemí, chytneme za kuží a hodně stlačíme, manžel na něj ještě vrčí emoticon;
Pokud ano, je mi vašeho psa líto a měli byste si opravdu něco trochu přečíst o výchově a komunikaci se psem. Děláte to naprosto blbě .. ☹
@texetka Podívej se, to že ty se přikláníš k jinému způsobu neznamená, že jejich je blbě. To neví nikdo, protože nikdo z nás není v kůži psa a nikdo nic neví o tom, jak pes "myslí". I když se spousta lidí takto tváří. takže bych byla velmi opatrná v posudcích a těchto výrazech.
Nakonec ve výchově dětí se ty trendy také stále mění, ne? A kdoví, kde je pravda? Kupříkladu ted je zvykem tvrdit, že naše přísná výchova dělá z lidí nesebevědomé jedince, ušlápnuté zakřiknuté falešné lidi. Ovšem kdybych tu řekla, že jste ušlápnuté, zakřiknuté neseběvědomé a falešné ženy, to bych si dala. A ani bych se neodvážila něco takového tvrdit. Tak kdoví, jak to s tou výchovou je.
@anelamates ale ono nejde o to co je moderní nebo trend. Jde o to, že je dokázáno, že metody založené na trestání , bití a pod.. jsou nejasné, nečitelné a navíc je mnoho lidí ani neumí použít správně ☹
Přísnost a fyz tresty jsou dvě různé věci. Já jsem velmi přísná - na psy , i na sebe . Ale fyz tresty jsou prostě něco jiného. Nevím jak to popsat.
a je mi líto zvířat, kde majitelé se shlédli v metodách Desenského a pod. a ohání se smečkou, podřízeností atd atd ☹
@texetka Jde o to, že je dokázáno, že metody založené na trestání , bití a pod.. jsou nejasné, nečitelné a navíc je mnoho lidí ani neumí použít správně
Ale to je jasně protimluv, bud jsou špatné, nečitelné a pak je nejde správně použít, anebo fungují, a pak nechápu to odsuzování. Podívej, každý má právo vychovávat dle sebe. A pokud netýrá zvíře, nemučí, netříská naprosto zvířecky abych blbě řekla, pak je jeho věc, jak to dělá. Pokud dítě nezlomí do uzlíčku vystrašených nervů. Naši psi od nás dostávají jenom v jediném případě - jsou to feny a z času na čas si vyjasnují pozice, kdy teče krev. A pak nám nezbývá než tvrdě zasáhnout - a ano, už jsme je rozháněli i hadicí, jako lvy. Strčit mezi ně ruce, tak jsme dorvaní na krev taky. No servou se, dostanou a vlezou si do jednoho pelechu a je klid.
@anelamates není to protimluv. Ty metody jsou špatné právě protože je mnoho lidí, většina, neumí použít správně . Trestají ala pes, ale nuvědomují si, že oni pes nejsou , navíc s blbým načasováním atd je to pro psa matoucí a jen nechápe proč a co má dělat...
@texetka Takže když dejme tomu většina lidí neumí správně odoperovat řekněme křečové žíly, je metoda operace špatná? Ne, metoda je dobrá, a chyba je jen v lidech. Takže pokud si dobře nastuduju metodu výcviku, je dobrá. Asi tak. Prostě nebudu zatracovat něco jenom proto, že to někdo nezvládl. Taky přece nebudeš zatracovat řekněme znalost italštiny jenom proto, že italštinu spousta lidí nezvládla. i
Nemuze byt pejsek agresivni vuci synovi i pro to ze na nej jednoduse zarli? Nevim jak to u vas presne chodi ale nase boxerka je pro nas s manzelem vsim je jako nase dite..Ted cekame miminko a vime, ze si budeme muset dat velky pozor na to aby se necitila odstrkovana aby maleho mela rada..pejsek pozna zmeny a urcite zmeny nastanou ale nesmi to byt razantni a zasadni zmeny.. je treba pejskovi ukazat ano ted je tu mimi a budes se muset o lasku podelit ale zaroven bude srandy kopec a hromada vyletu s kocarkem atd.. Preji hodne stesti
Četla jsem jen úvodní příspěvek a mám k tomu jediné. Jednou by pes pokousal mé dítě a šel by!
@japona to bych nedělala dost psů náhubek prostě nemá rádo a jsou podráždění nebo jim prostě vadí a mlátí tlamou kolem sebe. Bolí to i koženým natož kovovým.
@yelowangel Aspoň bych to zkusila. Pokud by se pes naučil: budu mit nahubek = budu ve společnosti lidi, mohlo by to fungovat. Třeba našemu psovi byl nahubek (ac ho mel parkrat za zivot) uplne ukradeny, ale on byl velky flegmous🙂.

@verunkach tyhle rady o tom dát psu najevo kdo je pánem nemyslíte vážně, že ne ???
chudák pes pokud toto praktikujete !