icon

"chod domácnost" po císaři

ladyhacek
25. srp 2018

Ahoj jsem pátý den po císaři, jsem už doma ale břicho pořád dost bolí, do toho mě začali bolet i záda-ale to je asi z toho jak vstávám a snažím se břicho nezatěžovat.

Tak si říkám kdy jste začali "normálně" fungovat. Zatím jsem snad ráda , že vstanu.
Musím se starat nejen o miminko, ale i o 3,5 letýho syna. Manžel je zatím doma a se vším pomáhá.

Mám pár otázek kdy jste začali.....
1. Kdy jste začali více méně normálně chodit?
2. Kdy jste šli na dlouho procházku (cca 2-3km) > včera z porodnice jsem sešla dvě patra, kousek ušla... a teda večer mě to dost bolelo-ale chápu, že je ještě brzo. Ovšem se starším prostě brzo ven bud muset, ale nevím zda a kdy to zvládnu.
3. Dělá mi problém se ohýbat - naložení myčky zatím teda nezvládnu > ale je pravda, že je tu muž a nemám asi takovou motivaci když nemusím? Ale nechci se zbytečně přepínat.
4. Co mytí oken? Zvládnu po 6-nedělí?
5. K běžnému uklidu domu se musím vrátit co nejdřív, kdy jste to zvládli vy > bez větších potíží (bolesti) > vytírání, luxovaví > bojím se mytí vany - jak se budu ohýbat
6. Co větší úklid?
7. Kdy Vám přestalo dělat problém vstávání?

8. Co návštěvy?
Už jsem doma a rodina se ptá kdy můžou přijet na návštěvu - já je chci vidět ale nevím zda se na to tedy cítím - ale když vezmu jednu návštěvu tak pak ta další bude uražená, že tu ještě nebyla....
Dnes přijede moje mamka - přiveze staršího syna, bydlíme s tchýní a švagr se švagrovou sem cca 1x týdně jezdí - takže malého uvidí - takže zase moje sestra také bude chtít přijet....
Když půjdu ven se starším tak chodíme na procházky s jeho kámošem sousedi takže když vezme kočárky a starší... jenže když ho uvidí jedna kamarádka tak ho chci ukázat i druhé (která je mi blíže)
Příjde mi to jako začarovaný kruh 🙂
A to neřeším uklid - to má když tak návštěva smůlu nejsme schopná pomalu chodit natož vytírat. A nějaké zobání no buď přivezou (to ano - to rodinu a kamarády znám - to mi buchtu něco něco dovezou určitě - to asi řešit nemusím popř se koupí tyčky

Děkuji ráda si přečtu jak jste to měli vy 🙂

Strana
z2
guinea
25. srp 2018

Mimochodem taky jsem v životě nebyla doma na neschopence...

klea81
25. srp 2018

@pavca1982 taky jsem nepochopila, kde se v některých ženách bere ten pocit že po porodu musí hned fungovat na 150% i kdyby u toho měli umřít, já jsem to neměla, mě tělo řeklo jasně, lež a odpočívej, dělej jen to nejnutnější, což bylo, kojení mé jídlo a sprcha i to pro mě bylo vysilujici

jujatko
25. srp 2018

@klea81 Tak hlavně každý dělá, na co se cítí. V tomto asi nejde srovnávat. Já bych se rozhodně do ničeho nenutila - to je dle mého základ. To není o pocitu, že musím, ale o tom, jak se cítím. Pokud to někdo dělá, že musí a přitom se na to necítí, je to špatně. To je jak s těma návštěvama. Mne bylo celkem jedno, zda někdo přijde. Ale nikdo nemohl očekávat, že kolem návštěvy budu snad lítat nebo se jí nějak věnovat, či snad chystat nějaké super pohoštění. Já to mám prostě nastavené takto. Ale to já mám takto nastaveno i mimo porod 🙂 🙂 Nesnáším ty strojené návštěvy.

ariadna12
25. srp 2018

Tam mne musel partner po navratu z porodnice pomahat vstavat z postele. Ze se nema vstavat z postele na tu stranu, kde mas jizvu, ti asi rekli. Davala jsem se do kupy mesic dva. Myti vany, uklid, sly stranou, okna taky. Hlavne jsme chodili s prckem ven, na pul hodku, pak na dyl. Vetsi uklid delal partner. Navstevy chodily do porodnice a pak par mesicu o porodu.

jujatko
25. srp 2018

@ariadna12 A Vy mate jizvu na straně? Já ji mám přesně uprostřed ...

victress
25. srp 2018

@jujatko zrovna jsem to chtěla napsat, ale asi to paní fikli jinak...

@ladyhacek na okna se vykašli, to mě po císaři zajímalo nejmíň, nemyla jsem se skoro rok....a nic se nestalo....ty neodbytné vlezlé návštěvy ano, ale prostě za půl hodiny pryč, ne že budou 3 hodiny vysedávat v obýváku, to nesnáším, když někdo neví, kdy se má zvednout...až bude manža pryč, tak to bude těžší, to je jasný, budeš dělat jen to nejnutnější, nádobí naskládá do myčky 3,5 letý syn, stejně tak prádlo do pračky a z pračky, hlavní je péče o mimi a jídlo..jinak na vše prď...

calvac
25. srp 2018

@ladyhacek Ja mam po dvou CS. Za me ok,u obou jsem v ten den vstavala,fungovala. Domu me pustili po 5 dnech,fungovala jsem uplne normalne. Delsi prochazka byla po cca tydnu od CS. Uklid normalne po prichodu z porodnice samozrejme krome noseni tezkych veci,krome velkeho ohybani. Je zvlastni,ze se ti funguje spatne,ale mame to asi kazda jinak. Celkove musim rici,ze u obou cisaru zenske,ktere mely taky po CS,fakt fungovaly lip nez vetsina zen po normalnim porodu. Nevim,nektere maminy po beznem porodu lezely cele tri dny. Tot za me.

mku
25. srp 2018

Ja jsem byla nepouzitelna cely sestinedeli.. navarit prijela jednou za tyden mamka, na uklid jsme meli pani, s detma pomahal manzel... neco jako okna jsem neresila a myla jsem je az letos na jare...
Navstevy k nam mohli po mesici a jen s navarenym obedem a buchtou k tomz 😎

ckei
25. srp 2018

Rodila jsem císařem 4.10., domů jsem šla 10.10., břicho jsem trochu cítila, ale již jsem normálně fungovala. Manžel mě jen odvezl z porodnice domů a jel pryč. Ani nevím, co by doma dělal. Já jsem si aspoň hned hodila věci do pračky, dala sprchu....
1. takže jsem chodila už normálně 5. den po císaři, neříkám že jsem běhala, ale normální chůze úplně bez problémů
2. na procházku 3km jsem šla s kočárkem 13.10. - takže 9.den po císaři - a též úplně v pohodě. Bylo babí léto a moc jsem si to užila
4. ohýbání též bez problémů
5. uklízela jsem hned následující týden a bez větších problémů - jediné, s čím jsem měla trochu problém byl zvedání něčeho těžšího, když jsem potřebovala pod něčím vytřít nebo tak....
6. ten jsem dělala ještě ten měsíc, tedy cca 3týdny od císaře
7. vstávání bez problémů ještě v porodnici - v den propuštění už úplně bez problémů
8. návštěvy jsem brala hned, jsem společenský člověk, těšila jsem se, že udělám něco dobrého na zub, posedíme, dáme kafe......

jujatko
25. srp 2018

@ckei tak u nas si vzal manzel prvi tyden dovolenou, aby mi pomohl 🙂 🙂 🙂 Takže obložil kamenem krb, venku položil dlažbu, atd. Ale ať mu nekřivdím. Jeden den uvařil 🙂 🙂. Ale přesně, nevím, s čím by mi vlastně pomáhal. První dva týdny, co jsem byla doma, jsem se docela nudila - malá furt spala. Začalo to až pak 🙂 🙂

ladyhacek
autor
25. srp 2018

@calvac prvniho jsem rodila normálně a byla fit hned ( pomalu jak vévodkyně ) byla jsem schopná 2h po porodu.
Teď mě to bolí, da se to vydržet, ale pohyb mi dela menší problém a ohýbání to vůbec

calvac
25. srp 2018

@ladyhacek Me to teda fakt nebolelo ani ve spitale,kde nam nabizeli leky od bolesti. Byly jsme na pokoji tri po cisari,ani jedna si od bolesti nic nebrala. Podruhe jsme byly na pokoji dve po CS,pani dokonce po akutnim. Taky si proti bolesti ani jedna z nas nic nebrala. Zato ty po prirozenem porodu (netvrdim,ze vsechny) jsem litovala. Nektere vypadaly fakt hrozne. Chudery. Ale asi to ma kazdy jinak. Neboj,brzy budes fit.

victress
25. srp 2018

@ladyhacek taky jsem měla první porod přirozeně a byla to procházka růžovým sadem oproti SC, to jsem chcípala první měsíc určitě, ale časem se to zlepší, neboj, hlavně se nepřepínej, nestojí to za to....každý to má jinak, potkala jsem spoustu žen, které třetí den po SC mohly skládat vagon uhlí, ani nevěděly, že jim někdo fiknul břicho...a hroozně se divily, že to přece tak nemohlo bolet, ale já jsem byla ráda, že si dojdu na WC a cítila se málem provinile, že mě to tak bolí....každý má jiný práh bolestí, každému přeruší nervy v břiše jinak, takže mě bolí srůsty i po 4 letech, někoho nikdy...bohužel cena za dítě....

smoldovka
25. srp 2018

Moje zkusenost: udelej to tak, aby ses citila dobre. Ja prisla z porodnice po cs, hned jsem zacala uklid, pece o dite, navstevy atd...vysledkem toho meho pocitu, ze musim vse zvladat sama a na 100 pro byly pulrocni deprese, naproste vycerpani a pocit, ze muj zivot skoncil. Za chvili rodim druhe, na vsechny kaslu...ze budou urazeni, ze nemuzou prijet? At jsou. .ja se budu muset dat do kupy pro starsiho syna a pro mimco, na ostatni kaslu. Co nezvladne manzel, musi pockat.

adau
25. srp 2018

Kdy co presne si uz nepamatuju, ale suma sumarum mi trvalo asi tri tydny nez jsem si rekla "tak prima, uz me nic neboli, jsem ok". Cisar byl akutni, predtim 20 hodin kontrakci po 3 minutach, bolelo me cele telo uz pred zakrokem, rizli pred polednem a v sest uz jsem mela zkusit vstat. Domu 5. den a jestli me neco fakt nezajimalo, tak to byl uklid 😀 mela jsem jeste par dni zvysenou teplotu, vsechno me bolelo, telo mi jasne rikalo co potrebuje. Prat a zehlit jsem "musela", latkovali jsme, navareno jsem mela v mrazaku nebo donesly babicky, mycku obstaral muz, uklid z toho nejhorsiho taky. Na prochazky jsme teda chodili hned, na pul hodky a postupne protahovali.

victress
25. srp 2018

@smoldovka 👍👏 naprosto souhlasím, císař je prostě velká operace, narozdíl od jiných operací se pacient musí ještě starat o mimčo a často i staršího sourozence, tak je to nářez....

fandysek_1
25. srp 2018

@ladyhacek zapojit chlapa, na úklid se vyprdnout a návštěvy taky počkají. Já měla alergii na šicí material a musela jsem do nemocnice na vytahnuti nevztrebanych stehů a pak se mi to cca 3 týdny po císaři začalo hojit a přestalo bolet. Musela jsem jist paralen bez toho jsem nedokázala fungovat. Manžel se hodně staral, malého koupal, vozil jídlo. Tchyně a tchán mi vozili kočárek. Teď čekám druhé a bude to nejspíš opět císař. Trochu víc se na to připravím a kvůli malému zapojíme asi ještě mojí mamu.

fandysek_1
25. srp 2018

@smoldovka přesně, ať si to každý dělá po svém, ale já nikomu nic dokazovat nehodlám. Jak píšeš taky se chystám připravit věci do mrazáku a špajzu. Nákupy budou přes net. Dělám to občas i teď.

smoldovka
25. srp 2018

@fandysek_1 ja prave mela pocit, ze jim musim vsem ukazat...oni sedeli u kafe, ja je obskakovala a kdyz jsem pak potrebivala pomoc, nikdo nepomohl...

fandysek_1
25. srp 2018

@smoldovka to jsem měla prvních pár dní, že musím vařit, uklízet, ale nedala jsem to a svět se taky nezboril. Manžel jídlo přivezl, vypral, něco málo poklidil a přežili jsme. Teď tu bude ještě syn a tak to zvládneme i s ním.

willaardonn
25. srp 2018

Tak ja jsem byla nepouzitelna prvnich par dnu po navratu z porodnice. Spatne se mi chodilo, musela jsem v predklonu, dokonce me bolela i jizda v aute, kdyz jsme najeli na nejaky tankodrom. I pres den mne to najednou zacalo tak bolet, ze jsem si musela lehnout. Asi po cca 3 tydnech uz jsem si rikala, ze uz jsem v pohode. Nastesti byla u nas moje mamka, takze ta mi hodne pomahala.
Druhy porod byl vaginalni a to byla lahoda, to jsem mohla jet domu hned.

ariadna12
26. srp 2018

@jujatko ano, mne primo rekli, ze ji mam doprava, a ze nemam vstavat z postele doprava, ale doleva. Jednou mi i vynadali, ze si zbytecne delam bolest (byla jsem trochu neposlusna, doma jsem byla zvykla vstavat vpravo). Byla jsem v Podoli. Kdyz jsem se pak doma osahavala, mam ji skutecne uprostred a pak jakoby prodlouzenou vpravo.

ariadna12
26. srp 2018

@victress viz moje odpoved nize pro jujatko

drzticka81
26. srp 2018

Mam za sebou 3 cs a vzdy jsem fungovala hned od zacatku-to bricho se musi rozchodit a rozhybat,aby bylo lepsi......ven jsem chodila hned,navstevy jsem si odbyla uz v porodnici 🙂)))) proste se starsimi detmi se uz muselo fungovat 🙂))) ale ja s tim nemam problem 🙂))) po operaci zlucniku mi bylo teda mnohem hur 🙂)))

Strana
z2