icon

Co dělat, když vám novorozenec nespí a jenom pláče?

marry16
20. pro 2016

Zdravim maminky !! V posledni dobe muj malicky cvrcek vubec nespinka,ale jen place 😞 i pres to ,ze je prebaleny,napapany a udelal stolici.. Opravdu uz si nevim tady .Neznate nejake osvedcene mezidy ? Budu rada za kazdou radu 🙂 dekuji Vam predem a preji Vam hezke proziti svatku 🙂

Strana
z3
svetlus_pepca
21. pro 2016

@marry16 A ješťe jedno - miminko nenechávej plakat zbytečne! Neříkám, přerazit se o první věc, kterou budeš mít v cestě, ale k čemu u takovéhleho mrněte bude, když budeš vyčkávat?? Malé děti nepláčou z rozmaru, ale protože něco potřebují! Najíst, přebalit, namasírovat bříško, pohladit, pochovat... Nebrečí proto, aby tě provokovaly. Jinak když jsem psala, že jsem první týdny, měsíce chovala často - opravdu často, tak abys věděla, že se závislost nekoná - malý mi celou noc prospí od 4 měsíců, usíná sám (večer stačí pohádka, pusa a popřát dobrou noc a můžu jít; po oběde bez pohádky a taktéž), přijde se pomazlit, ale rozhodně mi nevisí na krku při každé příležitosti. Je mu dva a půl roku 😉

monikagurthova
21. pro 2016

@marry16 s tim neustálým chováním te na jednu stranu chápu a kamenovat te urcite nebudu, ale je pravda, ze takhle malé miminko potřebuje tvoji blízkost. Bylo 9 měsíců v těsném teplem prostředí. Nam třeba pomohlo pevne zavinout do klasické zavinovacky a dat do hoooodne velkého polštáře kam se zaborila a mela pocit tesnosti a bezpečí. Pres den jsem ji mela pak neustále u sebe a uspavala ji (a kolikrát jsme tak i spaly v noci obe) na svém břiše. Potřebuje cítit mámu, cítit bezpečí ono jim ty velké prostory nedělají dobre. Jako sestřičky to asi myslely dobre, ale dej na svůj cit a potřeby miminka takhle malé se opravdu hned tak na neustále chování nenauči. Ted potřebuje hlavne tebe. Vše ostatní počká. A nediv se ten reakcím ono tady je hodne maminek co dite neodlozilo ani když šly na záchod 😀 ja nedám na knížky ale na svůj pocit. Jeste jedna věc kojis? Nema miminko hlad? Ja třeba musela přejít na UM protože jedine co se mi i po 4 týdnech intenzivního kojení (i 20x za den) spouštělo byla voda....a pak najednou ani kapka

soyevita
21. pro 2016

@marry16 Chovat,chovat,chovat.Chovala jsem všechny děti a závisláci z nich nejsou.Právě naopak.Od malička velice samostatné.První 3měsíce jsou o chování,to se snad dá přežít,ne?
Já taky slyšela od tchýně ,jak malou rozmazlím atd.Teď jsou jí 4,5měsíce a raději si hraje,než se chová.

kika_21
21. pro 2016

@marry16 Nejsou na chování závislé. Přibývá na váze. Je vyloučené, že by měl hlad?
Mám více dětí, všechny jsem chovala, od třetího dítěte i nosila v šátku. I ten nejmladší není závislý na chování-tzn. pochovat chce, když se mu něco stalo-upadl. Jinak je závislejší na videu s Pepinou-bohužel tedy.Chovat, přivinout-seděla jsem u televize, dítě kojila, pak břichem k sobě, zavinula dekou a seděla po kojení klidně 20 min-nebo před sebou na stolečku knížku. Uklízet se snažím až teĎ-tedy myslím velký úklid. Ono tohle období velmi rychle pomine.Pokud víš, že jinak prospívá, věnuj se jen sobě a jemu-klid, čtení, film, kojení při tom, pozoruj ho-přijdeš na to, co mu vadí a co mu vyhovuje.

soyevita
21. pro 2016

@marry16 Zdravotní sestřičky kolikrát žádné dítě ještě ani nemají,to co Ti radí ,je jen nějaká teorie.
Mě taky jedna z nich přišla poučovat,tak jsem ji nechala.Pak jsem jí řekla,že chápu,že je to její práce,ale že tohle je moje čtvrté dítě.Zrudla a omluvila se.Vím,že to nemyslela zle......Ale zkušenost tam holt chyběla.
Miminko potřebuje pocit bezpečí,citit svoji maminku,její vůni a teplo.To že mu budeš na blízku,mu nemůže uškodit,může mu to jen prospět.
Klidně si spolu lehněte,přitul si ho k sobě a odpočívejte.Kontakt je to nejlepší,co mu teď můžeš dát

lenusaak
21. pro 2016

Nestačim se divit jak dokážou být tady nějake matky tak nechutně jedovaté!!! Jak se prezentuji tím, že hned utočí, uráži a podobně. Co jste to pak za matky vy???????? Co zkusit slušně vysvětlit, že chováni je proste ted důležity, že chovánim se může cela situace jen zlepšit a ne zhoršit, podělit se slušně o svoje bohaté zkušenosti a poradit???? Proboha, je poprvé maminkou, pro ni je vše nové, tápe, zmatkuje, když ji něco sestry blbě poradily a nemá vlastní zkušenost a třeba ani nikoho v okolí koho by se zeptala, tak se nedivte, že hned všechbo nevi a není hned 100% mámou. Ano má dát na svůj instinkt, ano má drobečka chovat, protože je to pro něho teď důležity, ale stydte se vy, co neumite jednat slušne a hned tady plácáte hrozný nesmysli. Tady se člověk kolikrat opravdu pomoci nedočká, ale jen urazek a o tomhle tahle diskuze neni.....

marry16
autor
21. pro 2016

Dekuji vsem maminka za cenne prispevky 🙂 Nektere mi velmi pomohli ,ale bohuzel nektere byly uplne zbytecne prehnane. Kazdopadne ten sum na youtube celkem zabral 🙂

andysek2512
21. pro 2016

@marry16 dyztak je i aplikace baby dreambox, Ondraska uspava zvuk vláčků 😀 mamka si furt dělá srandu ze až pojedem na výlet vlakem on vždy bude spát;-D

zuzousinek
21. pro 2016

Necetla jsem vse, je tu hodne radoby chytrych reci a univerzalnich rad, ktere te asi rozhodily, to tady uplne "miluju" ☹ Zvlast v dobe po porodu, kdy si clovek vubec neveri... Chci pridat zkusenost mych pratel, kdy miminko plakalo, nikdo jim neporadil, ani v nemocnici, a vsichni to prisuzovali kolice. Ale pak se udelaly nove testy a zjistil se zanet. Nasadila se lecba a miminko uz je v poradku. Proto bych se snazila cile komunikovat s vasim pediatrem. Treba to nic nebude, nechci strasit. Vsak brzy prijdete na zpusob, ktery vasemu miminku pomaha k utiseni. Kazda se snazime byt svemu diteti tou nejlepsi matkou. Pokojne svatky

tifanyt
21. pro 2016

@marry16
Jako čerstvé mamince se ti možná bude zdát všechno nenormální a budeš mít strach a nebudeš vědět, co si počít...a věř nebo ne, tak jsme to tak cítily všechny - nebo alespoň většina z nás se nestaly matkou roku přes noc 🙂
Měla jsem také hodně plačtivé děti - u první jsem z toho byla podobně nešťastná - byly to především prdíky a po 3. měsíci se začalo zlepšovat. Když jsem chodila nešťastná a nevyspalá k doktorovi, tak mě vždycky akorát sjel, co si jako představuji, že udělá - chtěla jsi dítě-máš ho.
S těmihle slovy jsem se vlastně vracela od doktora strašně uklidněná, protože to byla a je pravda - chtěla jsem dítě a mám ho - nikdo nám přece nikdy netvrdil, že to bude jednoduché 🙂
Pro svůj vlastní klid můžeš zajít za lékařem, aby prohmatal bříško a miminko zkontroloval. Ale jelikož jste novorozenci, tak tuším, že chodíte pravidelně.
Pak už je to možná také tvoje únava a stres, která se přenáší na miminko....a nebo obyčejné prdíky, se kterými si spousta z nás užila mnoho parády.
To, že pravidelně kaká neznamená, že nemůže trpět na prdíky.
Zkus koupit nějaké kapičky (já už si jejich názvy nepamatuji, ale v lékárně poradí).

Co se týče chování a mazlení - toho není nikdy dost! Opravdu věř všem, co to tu píší, i když by se určitě dalo ubrat na tom útočném písmotónu, že ženy?
Já jsem první dny po porodu dělala vše tak, jak mi řekly v porodnici. Než jsem se s miminkem sžila, pochopila co je mezi námi a co nám dělá dobře. Tak jsem poslouchala sestry, jak mám miminko držet ve vaně, v jakých intervalech ji mám krmit, jak ji mám chovat apod.
TO je normální - ale neboj se poslouchat svoje pocity a pocity miminka a nejít vždycky podle příruček - jak nemít dítě závisláka.

Z vlastní zkušenosti - možná máme doma děti závisláčky a možná jsme to způsobili tím, že jsme je jako miminka velmi často chovali, spali s nimi v posteli apod.
Teď je holkám 4 a 5 let. Chodíme je uspávat do svých postýlek, ale v noci obě přiťapkají k nám. Starší dcera má potřebu mě pořád hladit po ruce, chytat se mě a třeba si ke mě i přičichává...
I někomu z mého okolí to přijde strašné, že jsme dětem dovolili, aby k nám v noci chodili spát a že nespí celou noc a nenechali jsme je vyřvat...
A to víš, že jsme to zkoušeli taky, ale brzy jsme pochopili, že nechceme nechat děti plakat za to, že s námi chtějí být...

Děti rostou velmi rychle a za pár let nám bude líto každé chviličky, kterou jsme nestrávili ve společném objetí.
Neříkám, abychom děti rozmazlovali je, zvedali je při každém zafňukání a vše jim dovolili - v žádném případě.
Ale tohle na vás miminko opravdu nezkouší - není vyčůrané a nechce vás obelstít. Chce být s vámi. A vy chcete být s ním, i když to v příručkách píší třeba jinak!
Nebojte, jednu se vám každá minuta, co jste se se svým miminkem mazlila, stonásobně vrátí 🙂

bonulinka
21. pro 2016

@marry16 Nečetla jsem ostatní příspěvky, tak třeba už někdo poradil. Mrkni sem http://www.jaknamiminka.cz/harvey-karp-nejstast... .

jjustyna
21. pro 2016

@marry16 u nás to právě kontakt hodně spravil. Já jsem teda nošení neomezovala, nosila jsem jak chtěli, ale kolikrát stačilo šoupnout kolébku do kuchyně a občas na ně promluvit. Prostě být v kontaktu. Užijte si to, že se chce mazlit. Za rok to tak nemusí být. Dcera má 19 měsíců a nemazlí se, ani když se splete.

babuna
21. pro 2016

@marry16 ahoj klid, některé zdejší dámy mají hold patent na rozum. Nebála bych se chování mimča - já sice malou spíše odkládám než chovám, ale ona je hrozně hodné dítě, je schopna si sama hrát i půl hodiny a nepláče.... moc se nenosíme ale někdy má období kdy se prostě nosit chce a nic s tím neudělám chce se koukat a hotovo... 🙂 co mi tedy zabírá na její uspání je dávat ji do vajíčka do auta - teď ukamenují asi mne - ale malou v tom parádně uhoupu je tu se mnou na vedlejší židli v kuchyni 🙂

misule55
21. pro 2016

Hele já to taky strašně řešila, malý nám do roka špatně spal, budil se i 12krat za noc, proste hruza, ja tesne pred odjezdem do blazince, pak jsem se uklidnila, prestala to resit, zkoumat, hledat duvody, prestala resit spani v postylce(od te doby v ni nebyl ani minutu :D)uklidnila jsem se a najednou to bylo v pohode. Fakt nedej na rady, ja je hledala i tady, vetsinou se mi dostalo podobnych reakci...Ale holky maji fakt pravdu 🙂Hod se do klidu, nezkoumej, pokud fakt hystericky nerve 12hod. denne, coz uz by asi neco zleho signalizovalo tak chce byt fakt jen u tebe, stridej se s partnerem a uvidis. Jo a na rady babicek fakt nedej...nekdy si rikam, jak to, ze to nekteri prezili:D (P.S myslim to s nadsazkou 🙂

svetlus_pepca
22. pro 2016

@babuna Jdu tě kamenovat 😀 Ne, jen moje zkušenost, ale třeba jsi zkoušela. Místo vajíčka malému víc vyhovovalo takové to dětské lehátko. Žádné vibrace a podobné vymoženosti. Úplně obyč. Nebyl v tom tak "ohnutý, zmáčknutý", nebo jak to napsat.

dena182
22. pro 2016

Taková zloba tady.. Já vám teda něco povím. Můj otec mi vyprávěl: "Když jsi se narodila, bylo tvé sestře rok a deset měsíců. Museli jsme se starat předně o ní, protože chodila. Tebe jsme položili a i když jsi zpočátku plakala, byla jsi široko daleko nejhodnější dítě!" (mám dohromady tři sourozence). Žádnou zášť vůči rodičům necítím, nemám žádné trauma, jsou to pro mě ti nejlepší lidé na světě. Tím chci říct, že tu pravou lásku dítě pozná během života. A já bych teda nechtěla za matku nějakou bio babiznu, která každýmu rozdává rozumy, poněvadž takového zla, jaké některé z vás vyplodí - to je smutné. Ne každá z nás má tolik sil a možností, aby celý den nosila dítě. Já například dostala během šestinedělí ošklivý zánět prsu a manžela neuvolnili z práce šéf, doktora jsem na paragraf pro něj neuprosila. Podlamovaly se mi kolena a bylo mi na omdlení. Co když je zakladatelka v podobné situaci a jde si pro radu?! Za mě teda také vede šátek, zkoukněte například bazary, já takhle pořídila skvělé ergo-nosítko. Děťátku masírujte bříšku proti směru hodinových ručiček, ve volných chvílích ulehněte spolu s ním (třeba zůstaňte v posteli celý den, pokud jste vyčerpáná - ten mráz venku stejně novorozencům neprospívá). Držím Vám palce a ostatní.. zamyslete se nad sebou.. Samy jste se nominovaly na nejlepší matky roku a shledaly se vítězkami. Ale přišly jste o lidskost..😢

babuna
22. pro 2016

@svetlus_pepca 🙂 jo to marně sháním .... takové to obyč ....zatím fakt nic nebylo jen ty vymoženosti s vibracema zvukama atd .... chci takové to klasické no třeba se po Vánocích zadaří .... jo mám pod ní polštářek a deku takže není jako by v autě je pěkně jak v lehátku - to mi taky vadí 🙂 teď teda řádí u manžela na stole a kecá mu do počítačové hry (rozuměj - klávesnice je tááááák fajn hračka a nablít do ní je ještě větší prča) .....

svetlus_pepca
22. pro 2016

@babuna 😀 Jsem si poprskala telefon! 😀 Ale jasný, není nic lepšího, úplně ji chápu! Až se malej vzbudí, kouknu, co to máme my za to lehátko. Bylo z druhý ruky, tak možná nějakej starší model. Takže možná bys našla na nějakém bazaru 🙂 Mně tu sice zabírá místo, ale zbavit se ho nechci, no. Věřím, že ještě využijeme 🙂

babuna
22. pro 2016

@svetlus_pepca jsem bazarovo - vetešnický maniak - tudíž věřím tomu že na mne někde čeká 🙂 jinak prtě to zlobení tak unavilo že od oběda už skoro 4h spí 🙂 ... ovšem oblbnout se nenechá a počítám, že 16:00 otevře oko a přihlásí se o sváču :D

Mimo jiné pro zadavatelku - máte nad postýlkou nějaké hračky ? ?? mě to totiž blbce nenapadlo a ve stejném období mi malá dělala něco podobného - pokud jsem ji neusapala na ruce neudělala sem nic ... pak jsem ji pověsila nad postýlku takové ty hrkací ptáčky (řetěz) a ejhle byl klid ...ona se totiž asi madam nudila - otočit ji se nešlo a už viděla tak bylo nůůůďo ... 🙂 každopádně hodně štěstí ! 🙂

svetlus_pepca
22. pro 2016

@babuna Z duše mi hovoříš - miluju bazary, sekáče a podobná zařízení 🙂 Takže ano, není-li to v obchodě, najdu to jinde! Tak já mám mrně větší (2,5 roku) a znaveno padlo "po o" a vstalo teď! Miluju ho! Dodělala jsem cukroví, upekla slané záviny a slaný koláč na zítřejší ségřiny narozky a dala vařit brambory na salát 😀

nikyj21
9. srp 2022

@marry16 Takže, jak jsem si četla ty komentáře...je mi pěkně špatně. Na tento článek jsem narazila, protože mám stejný problém. A je velice zajímavé, že každá z toho dělá tragédii. Panebože nikdo není dokonalá matka! My se učíme každým dnem. Ano, já taky se bála chovat mé miminko až moc často. A co jako? Jsem špatná máma? Nezasloužím si své dítě? Co to sakra je? Výchova miminka je individuální a každá máma ví nejlépe co pro své miminko je nejlepší!
Autorkou já ti velice ráda poradím. U nás hodně pomohlo společně spaní. Dáš miminko do postýlky, lehneš si vedle ní a hlaď jí po zádíčkách. Ten kontakt hodně pomáhá. 😇 A neboj je to jen období a hned to přejde a vše se zlepší. 😇

kolibricek36
9. srp 2022

@nikyj21 pomalu 6 let stará diskuse, počítám, že přežili.❤️🤗😃

maggiele
9. srp 2022

@marry16 Zkus hacku/ hojdavak, našemu malému tenkrát moc pomohl🙂

drep
9. srp 2022

@maggiele diskuze je z roku 2016, šestileté dítě už do hojdavaku nenacpe😉

maggiele
9. srp 2022

@drep 😂😂😂😂 blik cvak,to je tak když čtu diskuze jen tak zběžně! Ale super komentář, díky! 😄

Strana
z3