Co dělat, když vám novorozenec nespí a jenom pláče?
Zdravim maminky !! V posledni dobe muj malicky cvrcek vubec nespinka,ale jen place 😞 i pres to ,ze je prebaleny,napapany a udelal stolici.. Opravdu uz si nevim tady .Neznate nejake osvedcene mezidy ? Budu rada za kazdou radu 🙂 dekuji Vam predem a preji Vam hezke proziti svatku 🙂
V porodnici jsem ho casto chovala,ale sestricky vzdy rikali, ze bych to mela omezit, tak se snazim omezit.. Je to moje prvni,tudiz zkusenosti moc nemam a za kazdy pokus clovek nic neda preci, tak zkousim vsechno mozne..Nemusite hned cloveka ukamenovat 🙂
@marry16 já jsem slyšela od sestřiček tolik blbostí.. (výjimečně i něco solidního, to když mi řekly když měl malý měsíc a taky dost brečel, ať se vykašlu na intervaly, co taky doporučovali v porodnici, a kojím kdykoliv. A ejhle, 70% brečení eliminováno. Jo, malej na prsu skoro furt, ale oba mnohem spokojenější). Ale ten měsíc předtím..no nevzpomínám ráda. Netrap ho a dej na sebe, na lásku mámy, na instinkt, vykašli se na tabulky a omezování čehokoliv.
@marry16 a to poslouchas vzdycky cizi? Co to bylo za sestry, boha jeho? Mazli a chovej. Jo ponohlo to cerny pivo? Jestli mely v ty porodnici sestry stejny pristup ke kojeni jako k mazleni, tak se nedivim, ze i s tim jsi mela problem v jine diskuzi. Mazleni je taklad preziti naseho druhu a to myslim smrtelne vazne.
@marry16 Co Ti rika instinkt, kdyz mimco place? Pochovat, utesit? Tak to proste delej a na sestry v porodnici se vykasli. Kazde mlade potrebuje mamu, ani clovek neni vyjimkou.
Nechápu jak můžou sestry v porodnici radit omezování chování novorozence. Pak se lidi diví že maminky chtějí co nejdřív domů (zvlášť u dalších dětí, když u prvních zažily tyhle rady)
Možná je unavený, má moc podnětů, zkus dávat častěji spinkat.
@marry16 nikdo te snad nekamenuje😀 place cely den? Nebo jen občas. Chce to vysledovat co to vyvolává. Je to po krmeni? Odrihava? Prdankuje? Muze ho bolet bříško. Kojis? Co třeba tvoje strava. Třeba mu něco nesedí. Mléčné výrobky, pečivo atd. Některá miminka jsou uplakanější a potrebuji mazlit, jina vůbec. Urcite to přejde. Vim jak mi bylo a chápu te, ale tim, ze ho necháš plakat se nic nevyřeší. Chovat, masírovat pupek a věřit, ze bude lip😀
@andelka Ono se to nastesti lepsi, mne u treti nejenze tolerovaly malou v postelu, ale primo to i doporucovaly kvuli rozjezdu kojeni 😀
Podle me je to tim , ze je u neho vse nove a pomalicku se na to musi zvykat..Tim , ze obcas hned nepobezim ho chovat, ale vyckam napr. par minut preci neni nic tak spatneho. Nekdy zkoumam proc treba place nez ho hned vzit do naruce a chovat jako o zavod. Sestricky to mysleli obrazne a ne jako vy ..ze hned to berete jako kdybych ho zabila ci co
@somalicats Jinak maly spi s nami v postylce a to taky bohuzel place ☹ Chce to zrejme vazne cas 🙂
@marry16 pokud dite place treba jen minutu, tak jemu se to zda jako nekonecno. A kazdou vterinu v tom nekonecnu trpi. Ver tomu.
@marry16 Nejmladsi spala od narozeni se mnou v posteli, v postylce rvala. Neresila jsem, proste spala se mnou. Ted uz spi ve sve postylce, kterou ma vedle me postele, az do rana. Ano, chce to cas a trpelivost, a hlavne zapomen na to, ze kontaktem dite rozmazlis.
Některým matkám se srazilo mléko do hlavy, nebo nechápu proč jsou tak jnisme a jedovaté. Zakladatelka asi nemyslela to, ze miminko nechová. Ale! ze ho neustále nechová.
@marry16 sem si pro rady moc nechod, některé matky jsou fakt zlé. Radši optej nějaké kamarádky, co ma prcka. Nebo si to postupně vychytas. Ucena matka z nebe nespadla a určitě budeš dobrá máma. Mně čeká první příští rok a už teď si říkám, co budu dělat když ... 😀 Hezké Vánoce s hodně zdraví
@somalicats asi jak kde. Já měla druhého též v posteli,prvního vlastně taky,učilo se kojení hlavně vleže, naštěstí kontakt nikdo neomezoval až na výjimky během prvního dne kdy mi malého přivezli dost pozdě po porodu a já jako prvorodička jen čekala a pořádně neurgovala. No u druhého už jsem si byla jistější. Fakt je to na houby když člověk chytne podobné rady u prvního dítěte.
V postýlce se u nás taky nespalo,oba jsem měla v posteli. Postýlka nastoupila až později.
@andelka Jo, pokud se sejde kombinace blbych rad a prvni dite, tak to je spatny. Ja mela teda celkem stesti na porodnice i personal, takze mi za mimino v posteli nikdy nikdo nenadaval, akorat ta pomoc s kojenim u prvni dcery vazla. U druhe dochazela laktacni poradkyne primo do porodnice a u treti uz jsem vedela, co a jak. To, ze se mi ani dotretice rozkojit nepovedlo, je vec jina, ale my tu spatnou tvorbu mleka mame bohuzel v rodine.
@somalicats no já kdybych měla ještě třetí někdy,a byly by podmínky tak bych volila ambulantní porod. Snad všechno nezapomenu. U druhého už jsem neřešila nic,to jelo setrvačností,automaticky.
@marry16 Jestli se ti utiší v náručí, chovej ho. Fajn na spaní je i kočárek. První dcerka byla podle knížky, spala v postýlce, usínala sama...druhá naprostý opak. Spala se mnou celý první rok v posteli v noci, ráda byla na rukou - to jsem časem vychatala kočárkem - po kojení jsem ji oblíkla, pohrkala 5minut venku a nechala spát v chodbě. Doma jsem ji asi do půlroku svazovala celou do zavinovačky a přikládala moje tričko. Pak jsem zjistila, že ji stačí takhle dát do kočárku, párkrát přejet přes práh a spí i tak. Nemohla jsem ji mít taky neustále na rukou, když kolem skákala dvouletá cácorka. Tak jsem zkoušela kdeco, kočárek a svazování to vyřešilo. Já neuměla nechat svoje holky vy/plakat. Musela ve 3 měsících podstoupit anestezii - měla pak asi 3 týdny noční záchvaty křiku po tomto zážitku (řvala jim na JIP celé dvě hodiny, než mě tam pustili). Takže věřím, že neklid plodí další neklid. V šátku jsem ji nosit nesměla, ani v nosítku a zvládli jsme to. Zkoušej, nenechávej vyplakat a zlepší se to 😉 Musíš být klidná i ty sama, to mimčo to pozná 😉 Teď už má sama dva roky a na noze ji přilepenou nemám 😉 je ale celkově víc tulivější.
@marry16 holky ti radí dobře 🙂 a sestřičky v porodnici neposlouchej. Ty jsou schopny říct že dítě dřív než po 3 hod nemáš kojit. Ja ze zacatku kojila furt a malý mi spal furt v náručí..... Pak začal být hodně uplakany nekd, kolem 2 mes tak jsem pořídila šátek a Desná úleva🙂 a po 2 mes uz jsem nosila jen když jsme šli do kramu apod(v kočárku nechtěl být) a ted je mu 9. Měsíců, v kočárku spinká, v,drzi si hrát sám apod.uplna pohoda. Ale nikdy bych ho nenechala plakat, spinka semnou v posteli a je nejspokojenější a navíc je to nejkrásnější když se k tobě prituli, chytí té za ruku atak🙂 takže si to ted užívej, za pár let uz nebude chtít maminku za zadkem😀 ale to je mij názor. Ja jako mala byla taky nošená - narukou...... Mám další dva sourozence a mamka mi nikdy neřekla ať si malého Nedávám do postele ze by to bylo spatne ba naopak. A mame s ní všichni naprosto nádherný vztah..... 🙂))
@marry16 jo a ještě nám pomáhalo pevné zavinutí - spával tak do 4 měsíce. A bílý šum🙂 ten mu občas pouštím do teď😀
Pokud je člověk "normální", tak mi osobně přijde nejlepší žádné rady neposlouchat a přemýšlet srdcem. Co cítíš když malý pláče ? Mně to třeba i teď v roce a půl trhá srdce a žene mě to ihned udělat dítě spokojené, pochováním, nakojením, prostě uspokojením potřeb, samozřejmě, nemyslim vztekání, to už ta moje dračice umí taky pěkně, to jí naopak nechávám být , vztek si prožít, jen když chce tak jí chovám a vysvětluju a vysvětluju a ukazuju, když jí něco nejde atd. Když byla malinká tak jsem jí první měsíce ani snad nepoložila kromě spinkání v kočárku z ruky, pořád se válela po mně, bud jsem jí měla položenou na břichu, nebo s ní chodila v náručí. Nepřijde mi to jako rozmazlování, prostě instinkt, nošenec má být pořád u mě dokud se nenaučí pohybovat sám 😀 Rozhodně z ní není rozmazlené dítě, ale vymazlené. I když podle počtu dárků pod stromečkem bude možná brzy i to první. Sedni si v klidu a zapřemýšlej, co cítíš, co vlastně očekáváš od vztahu maminka dítě a podle toho se řiď, vždyt každý je jiný, ale pokud se malý uklidní v náručí, tak za mě není co řešit. Pokud ne, tak je to z velké pravděpodobnosti bříško a to chce nahřívat, nosit v klubíčku, masírovat, atd.
@marry16 Jedina osvedcena možnost,jak uklidnit uplakane miminko je chovat ho. Je jedno jestli v naruci,šátku nebo nositku. Každopádně všechny miminka miluji tlukot srdce a vůbec pocit,že mohou být s mámou. 9 měsíců nezažily nic jiného. Pridam me zkusenosti. Starší dceru jsem nosila a chovala,kdykoliv bylo potřeba. NIKDY jsem ji nenechala plakat. Dneska má 3 roky a rozhodně není žádný závislák nebo uplakanek. Mladší jsem nosila zhruba první 3 měsíce temer nonstop. Od 4 měsíců už zvládala být sama v postýlce a dnes v 6 měsících už ji doma nenosim téměř vůbec. Čili jsem ji intenzivním nošením první 3 měsíce zřejmě nerozmazlila...
@marry16 min. do 3 měsíců věku si dítě nijak nerozmazlíš, to jsou opravdu keci!!! a říct to může snad jen bezdětná sestřička...mám vyzkoušeno už 3x 😉 taky jsem se bála, že si dítě naučím na chování, ale prostě jsem chovala a i moje nejkamarádka, která porodila své první teprve před 2 lety, tak jí malej pořád plakal, tak jsem jí i říkala, že jestli jí v náručí nepláče, ať chová a to jí plakal několik měsíců v kuse, špatně usínal, no měla to náročné, ale od půl roka se začla karta obracet, začal dobře usínat, spávat, už tolik neplakal, plazil se, lezl...
jakmile začne dítko objevovat svět plazením nebo lezením, už se samo ani chovat nechce 😀
jinak já nejsem nosící typ, šátky vůbec, manducu jen na výlety, ale doma jsem děti vždy chovala, nejlépe jako při poloze na kojení a dudlíčka k tomu (to už mě tenkrát ukázala i mamina, že to mají prostě mimča rádi, když se chovají v téhle poloze) nebo jsem je min. měla vedle sebe na gauči, když jsem si jen tak ležela, dávala jsem je do autosedačky při vaření na linku nebo do sprchy na zem a mluvila na ně, když jsem viděla, že jim to dělá dobře...při fénování vlasů vždy usnuli 😀
jinak můžeš zkusit pustit na youtube bílý šum, já jsem pouštěla zvuky oceánu teď třeťákovi a to vážně zabíralo 🙂 🙂 a plakal jen, když ho zlobilo bříško...
a jen dodám, kluci s námi nikdy nespali, z toho jsem vždy měla respekt, bála jsem se toho a navíc bych se nevyspala, kojila jsem v noci i raději v sedě a vždy položila do postýlky, nikdy žádný problém, vždy jsem si všímala, kdy už nepijou a jen dudlají prso, páč to jsem je opravdu naučit nechtěla, takže jsem raději hned vrazila dudlík...od půl roka všichni spí celou noc a usínají sami 🙂
na postýlce mám kolečka a v případě potřeby jsem vždy povozila nebo přirazila k posteli a strčila k dítěti ruku, to hodně zabíralo 🙂
nikdy se na chování nenaučili, ráda jsem je vždy pak pomazlila před spaním nebo přes den a i dneska se rádi se mnou pomazlí a je to strašně krásný a užívám si to, dokud pořád chtějí 🙂 sama mám mazlícího manžela a je to super 😀 😀 😀 😀
@marry16 to jako na něj pár minut koukáš a pohledem zkoumáš proč pláče?😲to nemyslíš vážně že ne..stačí když začneš používat svoji mateřskou intuici!!
Je dobře zkoumat proč brečí, ale ne tím, že ho necháš brečet přeci..na každý mimi platí něco.. naše třeba nechtěla chovat/nosit, tak jsme vozili v kočárku i doma nebo pak pouštěli bílý šum..kapičky na bříško atd...
@marry16 Naprosto tě chápu,má holčička ne že brečela,ale řvala snad furt.Ve dne v noci,stále.No,taky jsem poslouchala sestry a doktory ať malou budím co tři hodiny na jídlo,tak jsem to dělala.Vzbudila jsem ji,dala umělé mléko-já kojit nemohla a chodila a chodila a chovala,přebalovala a takhle to bylo pokaždé 2 až 2a půl hodiny,než usla a co jsem udělala já?No,za chvilku už má zase jíst,takže jsem šla připravit jídlo a po půl hodině co mála spala jsem ji šla vzbudit a zase ten stejný koloběh dokola.Denně jsem spala hodinu až dvě o malé ani nemluvím.Tak moc jsem jako prvorodička věřila doktorům,že jsem normálně snad ani neuvažovala,že miminko přeci musí spát.Absolutní zatmění mozku.A tak se ptám-není miminko náhodou jen unavené a nechce spinkat?Časem přijdeš na všechno sama a miminko si časem zvykne na nový svět,který nezná a bojí se v něm.Ale chovat asi budeš muset,jinak se ti bude miminko trápit.Přeji pevné nervy a miminku jeho spokojený svět.
zkusila bych kromě chování, také pevně zavinout - u všech dětí jsem měla něco podobného a moc jim to pomohlo 🙂
http://www.svetzavinovacek.cz/kategorie/zavinov...
Vyjímkou byla malá, tak vyžadovala kromě zavinovačky i hodně chování a vyžaduje ho pořád :D
Takhle malé miminko se ale ještě neumí samo uklidnit. To až mnohem větší. Takže nebezenim hned za ním, ono samo plakat nepřestane, tak nevím co se tím sleduje? Ať si zvyká? Jenže jak říkám, takhle malé mimčo to nechápe. Bude prostě plakat, dokud nedostane, co potřebuje. Malou jsem k šoku ostatních chovala, dokonce i uspavala a nikoho jsem tím nerozmazlila, ani jsem se nestala ničím 'otrokem', jak se s oblibou mele. To jsou strašný kecy, co mě fakt zvedají ze židle.😖 Co se týče toho pláče, to se nedá takhle říct - může být bříško, nebo potřeba nosit, vozit, to chce zkoušet, nakonec na to člověk prijde🙂
@marry16 Miminko potřebuje chovat! Řeči o tom, že na tom budou závislé, jsou alibistické! Manželova babička mi dala jednu radu - kdo nechová do roka, chová po roce. Vždyť jsi to maličké nosila 9 měsíců! Tak proč teď ne?? Potřebuje to! Potřebuje cítit tvou blízkost, pocit bezpečí, jistotu. Od toho jsi máma!!! Zamysli se nad tím, jestli je lepší plačící miminko, které je nejisté, cítí se osaměle a chybí mu mateřská náruč (a to jen proto, že se rodiče bojí něčeho, co je kravina), nebo jestli je lepší spokojené vyspané dítko i maminka! Já jsem první týdny využila každou chvilku k tomu, abych toho maličkého pochovala, abych se s ním pomazlila. Uteče to tak rychle, že jestli to teď dělat nebudeš, budeš si to pak vyčítat! Ono to to malinkaté miminko na chování dlouho nebude, tak bacha na to! 😉

Bud chces radu, ta je doprat mu mamu a nebo si bez koupit spunty do usi a diteti pasku na pusu (to ber, prosim s nadsazkou a rozhodne to nedelej), boze... mala byla neodlozitelna, do roku a ctvrt jsem ji uspavala v nositku pri kojení, pak behem tydne sama naznala, ze uz to nepotrebuje a zacala usinat v posteli. Bez plakani... rozmazlit muzes dite v budoucnu tim, ze mu das vsechno materialno o ktere si rekne (i nerekne), ale ne svoji pritomnosti, to je totiz biologicka potreba kazdeho mladete, a lidske mlade fakt neni vyjimkou...