Dítě v posteli - večerní režim maminky
Moc prosim o rady maminky, co s nimi spi broucek v posteli. My jsme do sesti mesicu spinkali krasne a od sesti mesicu boj. Usinala v pokojicku bez potizi, jen jsme v noci krmili a po rannim nakrmeni jeste slofik do deviti. Proste parada. A ted rev uz od osmi od ulozeni, do sesti do rana, pak dostane mliko a jde k nam do postele a spime do deviti. Dcera je schopna se budit i co 2 az 30 minit s placem a breci, dokud neprijdu ja. Breci i na manzela, s nim se neuklidni, coz je take novinka tak posledniho tydne. Ve tri uz to nevydržim a beru si ji do postele. Je ji 7 mesicu, hlad nema, je na UM a prikrmech, zuby nerostou. A ted dotazy.Kdyz s vami spi dite v posteli, kdy chodite spat vy? Uz v osm s nim? A kdy pak treba spite s manzelem? Delate ostatni veci doma? A jak jste v posteli poskladani, aby vas nebolely zada z uhybani diteti...Kdyz pak jde spat manzel, nebudi dite? Premyslim, ze si ji zacni brát do postele abychom se vyspali, ale ja chodim spat az v 11 a to asi v posteli nebude sama...Zkouseli jsme i sirup sedalia bez ucinku a do prvniho pobliti vyplakavaci metodu,ale to neni nic pro me...Dekuji za vsechny postřehy a rady! 😊
@megynka13 jj,samozrejme na svuj nazor ma pravo kazdy. Spis jde o to,ze i opacn nebo zcela odlisny nazor se da vyjadrit slusne a ne s nadechem shazovani toho,kdo to vidi jinak.
Myslim,ze kazda mam dela to nejlepsi co uzna za vhodne. Ja se urcite do nikoho navazet nepotrebuju,nemam duvod. Jen jsem zde vyjadrila svuj nazor a procitam ostatni. A zadny jiny krome tveho,i kdyz byl treba take opacny,na me nepusobil tak jak ten tvuj.
Mozna jen spatne chapu tvoje psane slovo,jen vim,ze uz jsem te potkala v jinych diskuzich,kde jsem mela pocit,ze tak trochu "čeříš vodu".
Ale mozna se pletu ;) hezke Vanoce!
@megynka13 Hodně pevná ruka na miminko, vydupat. Uf. Doporučuji něco načíst o vývoji dětského mozku (třeba Věda zvaná rodičovství, tam se dozvíš odkdy reálně dítě dokáže používat manipulační taktiky). Myslím, že potřeba malého dítěte být s rodičem není nějaký naschvál, ale bytostná - a přirozená - potřeba po bezpečí rodiče ve světě, který je pro tak malé dítě ještě hodně nový a neznámý.
@megynka13 promiň, ale ten "tvůj názor" mi zní snad jako byses toho svého dítěte až štítila: spát s dětmi je "hrozné"..to nechápu zase já, když vidím to moje milované stvoření jak by mohlo být hrozné s ní spát v posteli?..každopádně máš na ten svůj názor určitě právo..jen nevím proč ho tu tak za každou cenu razíš když o tom tahle diskuze vůbec nebyla..🙂
Muj chlapecek (5)m...snama spinka od narozeni ale.muzu si za to nejspis sama jelikoz jsem po propusteni z porodnice vzdy pri vecernim kojeni usla a malej si na to zvyk a tet ho.nemuzu ulozit do postylky okamzite zacne plakat :/
@alicesky Budou to ty zuby a přejde to. Pamatuju si na období kolem těch osmi měsíců jako na noční můru. Ale ještě větší by to byla, kdyby s námi syn nespal. Obecně se nám kolem roku věku spánek všem hodně zlepšil. Co je ale boží - u nás to vstávání tatínka zůstalo i těď v synových dvou a čtvrt roku. Prostě se překulí k němu, sundá z něho peřinu (velmi důkladně), řekne: "Tatínku, vstávej!", ve dveřích se na mě otočí, řekne: "Maminka bude spinkat." a odplujou dolů do kuchyně/obýváku nebo do dětského pokoje. Pak si ještě chodí na cuca, ale to už málokdy.
Vlastně jsou u společného spaní ta rána moc krásná... 💃
@megynka13 já s tebou naprosto souhlasím. Je důležité, aby byli vyspaní rodiče a když je vyspané mimčo tak je pak nejzlatější. My jsme teda naši malou, když spala s náma v ložnici budili a ta byla pak protivná celý den. Já už jsem z postele vyhnala i manžela kvůli chrápání, mám-li být schopná se celý den starat o prcka, musím být vyspaná. A přijde mi, že častým kojením, potažmo kojením do x let ty svoje děti akorát rozmazlujete, tak se pak nedivte, že nevydrží ani chvilku bez vás. Je to jen můj názor, tak mě zas za něj neukamenujte🙏. A taky takové to "je přirozené, že spí miminko s vámi a chce být pořád s vámi, příroda to tak zařídila" mi přijde úplně zcestné, opice spí na stromech s mimi na zádech, tak si tam ustelu taky? Já myslím, že kdyby opice mohly a měly z toho rozum, tak spí také ve své posteli.
@bruckner
@megynka
Holky, souhlasím s vámi. Syn spal od narození sám ve své postýlce, neuspávala jsem ho prsem do 4 let a asi od roku a půl jezdil s babičkama v létě na chalupu a určitě to nijak nenarušilo mé mateřské city. A z něho vyrostl samostatný kluk, který nemusel viset mámě neustále na krku, popř. na prsu. Myslím, že je normální, chtít se vyspat, odpočinout si . Také zastávám názor, že každý má mít svou postel a vůbec to přece neznamená to, že se svého dítěte štítím. Ale jak už tady bylo řečeno, ať si to každý dělá, jak chce.
Jo, tak wono není prirozeny, že maly dite chce byt u matky. No tak to se divím, ze nás před mnoha statisíci léty všechny nesezrali vlci, když jsme byly takový samostatný entity. Jinak vrchol demagogie se spaním na strome fakt netřeba komentovat, natož se kvuli tomu shybat pro kámen. 😀 Muž by na toto "násilí na logice" patrne s nevěřícím výrazem řekl "No to mi ho vyndej" 😀 Já se dycky musím smát, jak kojení odsuzují ty, které by sve deti nejradši nekojily vůbec a ve 4 měsících už by jim nejradši daly svíčkovou, kapesne a hlavně ovladač od tv, protože to je dnesni přírozenost. Pochopitelne k jidlu s dodatkem "za nás to bylo taky tak a taky zijeme" 😀 Moje kamarádka, v dobe kdy sama kojila, kojila sve známé skoro 4 týdny týdenní miminko, protoze ta musela na operaci a vzhledem ke svému stavu nebylo možné, aby se o dite starala, natož je kojila. Ji to zachranilo kojeni, ale kojobijky by to asi nevydejchaly. 😀 "Rozmazlování kojením" je taky dobrý. To si někam napíšu. 😀
@brokovich A myslíte, že ty, které kojí do 4 měsíců nebo vůbec, jsou horší matky, než ty které kojí předškoláka? Ve 4 měsících si myslím,že svíčkovou dítěti nikdo nedá, ale proč by jí nemohlo dostat třeba ve třičvrtě roce? Myslíte, že jídlo,,jako bylo za nás" na vás zanechalo nějaké následky? A s tím ovladačem od televize je to trochu přehnané, ne? Jinak, já bych ,,nevydejchala", že mi kojí dítě někdo cizí, už ani v porodnicích se nesmí dávat mléko od cizích žen a nemusím být kojobijka, Malé mimino by kojené být mělo.
Ja mam dvojcata uz od narozeni v postylkach, kvuli monitorum dechu, mela jsem strach, mely po narozeni nejake problemy... Na zacatku jsem hodne casto kojila, ale vzdy vyndala z postylky a dala zpet, akorat nad ranem zustavali s nami. Od tri mesicu maji spolu vlastni pokojicek a vsem se velmi zlepsilo spani. Mam hrozne lehky spanek a predtim me budil doslova kazdy prd. Ted kolem osme nakrmime, pomazlime, polozime do postylek a odchazime. Muzeme si v klidu roznout v loznici nebo uklidit veci do skrine, a deti maji svuj klid, kde jim nikdo nechodi. Vstavaji kolem 5-6, jeste pak nekdy usnou, ale jedine ve sve postylce, u nas uz ne. Jako ano, milujeme je, nenecham je vyrvavat v pokojicku, ale uprimne doufam, ze se to nejak nepokazi a pojedeme dal v modu - nas a jejich prostor v noci, spolecny prostor pres den. Ke delce kojeni nema smysl se prilis vyjadrovat, nicmene za me je od urciteho veku dulezitejsi, aby se dite kvalitne vyspalo, nez ze se budou i s matkou v noci 10x budit. A co si budeme povidat- vyspana matka- lepsi den i pro dite :D
@naste já myslím, že kojení a ujiění dítěte, že máma, která ho pochová, je z psychologického, nebo obecně z etologického hlediska to důležité, ale pokud mluvíme i o maminkách, které nemohou kojit, pak právě kontaktní rodičovství ujišťuje dítě o příslušnosti k lidskému druhu a dodává mu pocit bezpečí. Také moje děti jsou schopné samostatné existence, ale dala jsem jim základ pro tuto samostatnost právě tím, že jsem jim byla nablízku. A ujišťuju tě, že to je naprosto přirozená věc, která funguje celá tisíciletí, je dokonce prokázáno, že naše mateř. chování potom dcery uplatňují a kopírují dle toho, jak na tom byly ony jako miminka. A je to tak i u srn, u koz , u primátů-funguje to...
@naste To je zase dedukce. Proc by to proboha měly byt horší matky? Nicméně, pokud žena kojit může a přestane z malichernych důvodů (vytahají se ji prsa, obtěžuje ji to, okolí ji nutí apod.), mam pro ni jen male pochopeni. Dejte si svému diteti třeba opečený špekáček, ale rozhodne je přirozenější dite ve 3 letech kojit než mu v 9 měsících dávat "svíčkovou se šesti". Ne, ovladač není přehnaný, a když, tak o pár měsíců (možná 2, 3) Jen se podívejte, kolik času dnešní batolata trávi u tv, tabletů, mobilů. Kojobijky jsou i ty, co si mysli, ze kojit se mají jen mala mimina...btw, co si představujete pod malym miminem? 😀
Mladsi se mnou spi od tech cca 9 mesicu a ze by byl tim rozmazleny,nebo nemohl byt beze me,to vubec. Od malicka ho obcas nekdo hlida,jeho otec si ho bere cca od roka na noc...vubec si nemyslim,ze to spolecne spani deti vic fixuje na mamu. Prave spis naopak. Prijde mi,ze se me nabazi v noci a pak uz to tak neproziva pres den.
Starsi se mnou spaval taky obcas,ted je mu jedenact a ten uz me k zivotu teda nepotrebuje vubec 🙂 natoz aby byl nesamostatny 🙂 🙂
Kojila jsem je cca do roka oba. Je pravda,ze proti tomu kojeni tady broji vesmes maminy co kojit nemohly nebo nechtely. Nechapu proc. Me je teda sumak kdo koji a kdo ne a nechapu,proc nekoho tak strasne provokuje predstava kojeni ctyrletaka. Vsak at kazdy dela jak uzna za vhodne,hm?
@bruckner to ze se vy nevyspite s ditetem v posteli je vas problem a neznamena ze ostatni to mani tak, že by hrála roli i velikost postele,? Věřím že jako malá jste byla u rodicu velmi ráda, nebo byste byla...Ale nebylo vám to umožněno...Chování se kopíruje...Dělejte tak jak byste byla ráda, aby se vaše maminka chovala k vám...
Moje děti jsou taky samostatné...S pobyty jinde potíže opravdu nemaji
Nechapu to dohadovani se, jestli je ''lepsi'' spat s ditetem v posteli nebo ''lepsi'' mit dite v samostatne postylce. Ono to totiz zalezi hodne na povaze jak rodicu, tak ditete, a ani jedna varianta neni plosne ''lepsi'', muze byt maximalne tak lepsi pro to ci ono dite. Ja treba odjakzive nesdilim postel s manzelem, protoze on chrape, ma rad zavrene okno v noci, roztazene zaluzie... ja zase spim s otevrenym oknem, v naproste tme a potrebuju i naproste ticho. Svete div se, jsme spolu stastni a nas vztah to ani trochu nenarusuje. Je to uplne stejny u vztahu rodic - dite.. nekde spolecne spani funguje, nekde ne.
Jinak nas vecerni rezim je takovy, ze syna uspim ve svoji postylce ve svem pokojicku, kdyz se poprve po nekolika hodinach vzbudi, tak mi ho manzel donese (manzel spi v detskem pokoji) a syn spi do rana se mnou. Po prvnim nocnim probuzeni totiz uz ve sve postylce byt nechce a nedelala bych nic jineho, nez do rana po 30ti minutach uspavala.
Ono se dá společné spaní praktikovat jednoduše i tak, že přirazíte postýlku bez bočnice ke své posteli a každý máte svůj prostor, netřeba z toho dělat kovbojku 🙂
@naste Neni pravda, ze se ani v porodnicich nesmi davat mleko od jine matky
Vsude radeji prikrmi mat. mlekem, treba nedonosenatku nebo diteti, jehoz mamince se později rozjede laktace. Sama jsem par mesicu po porodu na zadost sestry z sestinedeli a neonatologie jezdila darovat sve mleko do banky materskeho mleka...😉
A holky nereste tu kojeni a jak je spravne a nespravne spinkat s dětmi, na to jsem.se neptala. 😠 Nebavi me cist hadky, ktere nejsou k tematu a nepomuzou mi!!!
A posledni dotaz. Postylku jsme presunuli do loznice. Jak to udelat s dennimi spanky, kdyz pres den spala v nasi posteli. Mam ted zkusit ukladat do postylky, kdyz je vlastně ted u nasi postele nebo ji nechat v te posteli. Na noc ji do postylky davat musime, spi s nami pes a manzel je jak mrtvy, kdyz spi a boji se aby ji neublizil. Sundame jen bocnici a bude na me strane postele. Dekuji 😉
@balet Jinak holky moc dekuji tem, co pisete sve rady a zkusenosti. Vcera se mi tedy nepodarilo uspat a odejit, byla jsem s ni v loznici od osmi, ale pricitam to zmene prostredi. V noci se parkrat vzbudila, ale stacilo k ni natáhnout ruku a byl klid. Byla to parada nemuset vylezat z teple postele do te zimy a moct hned zase spat...😊
@balet my jsme sundali bočnici a zároveň jsme přivázali postýlku k rámu postele, aby neujížděla, protože je do prostoru (případný tip na fígl 🙂 - jinak já jsem dávala i přes den spát do postýlky, vzala jsem si třeba knížku a počkala jsem, až usne. Pak jsem smotala peřinu, zapnula chůvičku a šla jsem něco dělat. A to samé večer 🙂
Přes den uspávám na posteli. Máme priraženou postýlku bez bocnice, ale on se chce při uspávání mačkat ☺ a naše postel je trochu vys, tak by to z postýlky neslo. Spí tak 2 hodny a pak (pac už je vetsi), tak bud brek, tak jdu za nim, a nebo vyšpacíruje sam z pokoje ven. Nechávám otevřené dvere. V noci uspíme na posteli a když jdeme spat, tak se k nemu vmačknem. Nekdy ho přesuneme do postylky (třeba když byl muž na pivě 😀). To pak ráno kolem čtvrté vstane, preleze mě a zababuší se mezi námi. Je super pocit, když te mimco ráno budi a dela na tebe cukrbliky. 😉 Jinak z jedne strany postele je zed a z druhe postýlka, takze se nemusíme bát, že by někam spadl. Ale jak jsem psala výše, jednou se stalo. To bylo, když začal lezt, asi si to trénoval. ☺
to uspavani v postylce pres den muzete zacit zkouset, polozit do postylky, hladit ....Kdyz se ji nebude libit presunout na obvykle misto. Casem usne i v te postylce. me se tato metoda osvecila, zkouset, ale na silu.
@tysek9 jasně když jim to tak vyhovuje, ať spolu spí třeba do 18 😝 Jinak paní sama píše, že je exot, uvědomuje si to, takže nemyslím, že by se mým hodnocením mohla cítit dotčená 😎
Mi se přes den osvědčilo uspávání v kočárku, rychlé 😂na bytě buď v nebo na balkonu, teď na baráků venku
Máme dvě děti, 13ti měsíční rozestup od sebe a třetí je na cestě, opět po roce. Takže děti narozené duben 2015, květen 2016 a červen 2017. Od prvního dne jsme měli obě děti u sebe v posteli. Postýlku přiraženou k posteli ale stejně nevyužitou, automaticky jsem se k dětem tulila. Teď máme v posteli obě, miluju když se ke mě starší tulí a mladší že mě chce cítit nablízku. Muž sice spává momentálně v obýváku protože se vrací pozdě z práce a chce si odpočinout bez kopanců 🙂 ale momentálně rekonstuujeme dům a do ložnice nemáme v plánu pořizovat postel, ale dát na zem 3-4 matrace vedle sebe a budeme se moci rozvalovat všichni. Společné spaní je pro mě super i kvůli kojení, jen se natočím a spím dál. Je to samozřejmě na každém, ne každému dítěti ani rodičům to nemusí vyhovovat, pro nás je to super, třetí půjde do postele taky.
Co mi ale přijde STRAŠNÉ !!! je, když děti od malinka spí samy v pokojíčku..
Jistě najdete na internetu mnoho článků pro i proti, ale já doporučuji jednat instinktivně. Pokud cítíte že to je tak dobře, uvidíte, že budete spokojeni všichni. Děťátko vyroste hrozně rychle, za čas se ani tulit nebude chtít a vy budete jen vzpomínat. Užívejte si jej !!! 😉

Ahoj, dcera začla (hned po porodu) první noc tím, že mi spala jedině na břiše (porod byl náročný po obě). Jinak plakala. Pak se postupně vzdálenost prodlužovala, ale jelikož standardně 3-5x za noc kojím tak představ,a že ještě k tomu vstávám, beru jí a dávám zpět mě vždy děsila. Kromě toho usíná (v noci, ve dne sama) zásadně u prsa. Takže jsme zůstali v jedné posteli, kde se obvykle nějak poskládáme. Teď (8,5m) má myslím separační úzkost, je na mě dost upnutá. Přijde mi, že jí právě došlo že jsme oddělené entity a trochu se lekla 🙂 Takže spíme společně dál, s tím rozdílem, že chce někdy prso prakticky celou noc (rostou jí zároveň horní zoubky takže chvílemi je to trochu výživné). Jelikož separace její plačtivost jen zhoršuje, snažím se jí věnovat když jí to "chytne". Ve zbytku času je skvělá akorát tedy není tak so světa jako byla coby malé miminko - to snad přejde 🙂 Zatím nám to vyhovuje, večer i ráno se strašně mazlí, pusinkuje, chcechtá a vůbec je velmi rozkošné miminko a byla by veliká škoda o to přijít 🙂 Když přítel potřebuje opravdu dobře spát nebo malé není dobře a hodně se budí a on příští den pracuje, jde spát vedle. Když je doma a nad ránem jsem už dost vyřízená a holčička v 6.30 vyhlásí všeobecnou mobilizaci, bere si jí s sebou vedle a já se trochu dospím 🙂 Ale to je myslím hůavně režim zuby-úzkost. Asi do 7/8 měsíce (tedy kromě prvních zubů, ty byly strašné :D) jsme takhle spali v pohodě.