Dlouhodobá zácpa u 16měsíčního děťátka. Poradíte, prosím?

anceta
28. lis 2021

Dobrý den ženy 🙂
Mám problém se zácpou u našeho chlapečka. Trvá to už vcelku dlouhou dobu, skoro půl roku. Zkusili jsme změnu UM, ovesné vločky, lněné semínko, lactulosu dáváme denně bez výsledku, hodně ovoce a vlákniny, vysadit všechna jídla co staví, Hruškové, švestkové, jablečné šťávy, snad všechny druhy čajů, které mají projimavý účinek, jogurty, kefir a já nevím co ještě.. Všechno bez výsledku. Pořád tlačí a tlačí a bobek prostě ven nejde, někdy se mu to po dlouhém tlačení podaří, ale bobek je malinký, tvrdý a často to jde s brekem 😥 někdy jsem mu musela dát i čípek aby se tak netrápil, ale přece mu nemůžu dávat čípek každý den 🤷‍♀️ krev ani hlen není a bolavou prťku taky nemá. Taky mám doma Easylax, ale to taky přeci není na každodenní používání. Taky mě napadlo jestli pije dost? Denně vypije cca 400-500 ml UM a cca 300ml čaje nebo vody. Víc toho do něj nemám šanci dostat 🤷‍♀️ a ještě jsem si říkala, jestli to nemůže být projev nějaké potravinové alergie? Ale to mají děti spíš průjem a ekzém ne? Paní doktorka nám právě doporučila právě tu lactulosu...🙆‍♀️ Měli nebo máte některá z vás s tímto zkušenost? A co vám pomohlo? Moc děkuji za odpovědi 😊

littlebee124
28. lis 2021

@anceta Já bych spis začala řešit to, zda není problem ve střevech. Říkala sem to samé i segre, ma dvouletého kluka a klidne ji 9 dnů nekadi a když tak breci. Takže sem říkala ať zkusí proste kasovitou stravu, do každého jídla dat par kapek oleje, jelikož nějaké vitaminy jsou vázané na tuky a uvidi jestli ji bude kadit častěji, protože ty děti se pak boji. A pak sem ji radila, aby mu nechala klidne udelat rtg v době, kdy už dlouho nekakal, zda ta střeva plna jsou a nebo si telo vezme všechno. A to ji vypije tekutin hodně a ji také věci, které to kadeni podporuji a bez efektu. A lactulosa není na dlouhodobé řešení, žádné cipky nic, protože telo se pak samo nebude prirozene vyprazdňovat. Takže to nenechat být moc dlouho, aby jim pak člověk nezadelal treba na ileus či jiny problem.

zrzeckas
28. lis 2021

Pocitam, ze tak stare ditko uz papa, tak treba to chce zkusit i upravit jidelnicek.... Popremyslet jestli nema moc jidla, co ucpava, pridat vice ovoce (jablko, svestka)......

syslounek
28. lis 2021

Nevím co vše vaše dítě jí, ale u nás zácpu způsobovalo mléko. Jakmile jsme ho vyřadili, do týdne dcera kakala krásně i bez laktulózy. Jinak taky jedinou záchranou byli čípky.

delphine1
28. lis 2021

Zkuste vyloučit nejčastější alergeny, mléko,lepek… třeba jen dítě něco nesnese. Ale předpokládám ze to už jste zkoušeli taky?
A pak určitě doporucuju udělat to sono jak už bylo zmíněno, opravdu muže mít nemocné střevo, můj syn musel na operaci.
U nás to byl hirschsprung, u nás se na to sice prislo hned po narození ale velice často se to projeví až po zavedení prikrmu… co cca odpovídá vašemu věku. Nechci nijak strašit, ale zkuste si o tom něco počíst a případně mi pošlete zprávu ;)

kusanica
29. lis 2021

Taky jsem měli dlouhodobě u starší dcerky tyto potíže. Bylo to nekonečné a zkusili jsme všechno. Hodně nám pomáhal právě ten Easylak. Dokud byla dcerka plně kojená, bylo nám doktorkou řečeno, že nemusí mít stolici každý den. Ale když začala jíst už další stravu, začal to být problém. Taky jsme vysadili mléko, ale moc to nepomohlo. Když tak zpětně přemýšlím, co jí pomohlo, tak bych řekla, že bohužel asi čas... Až si prostě bříšklo přivyklo na normální jídlo. Musím říct, že dodnes ( a to má 10 let) může splácat co chce a nemá žádné střevní potíže. Mléko a třešně - jako by nic... 😀 Vím, že je to náročné a tak pevně držím pěsti.

monykatvrda
29. lis 2021

Podobné problémy jsme řešili se synem někdy kolem 1.roku. Na fyzioterapii mě naučili stolici mechanicky vymíčkovat měkkým míčkem ve směru hodinových ručiček. Po chvilce cviku to šlo dobře, neměl stres z kakání a časem se to samo upravilo 🙂