icon

Do školy v 7,5 letech. Řešila jste některá také odklad?

joann
24. led 2020

Dobrý den, mám syna narozeného v květnu a ve školce a pedagogicko-psychologické poradně nám doporučili odklad. Už sem s tím tam byla smířená až mi dneska známá říká...a Tobě nevadí že půjde k maturitě ve 20? 🤔 Trošku mě tím rozhodila, protože bych nerada malýmu nějak ublížila. Řešila jste některá odklad jarního dítěte?

Strana
z2
lilian2111
25. led 2020

*tu mluvu

ludovika6
25. led 2020

Mám doma tři odkladové děti. Dvě dubnové (dvojčata, nyní 9. třída) a jednoho červnového (nyní 1. třída). Za odklady jsem ráda, opravdu potřebovali dozrát. Naopak dvě děti bez odkladu - jedna také dubnová (nyní 3.roč gymnázia), druhá kvěnová (6.třída). Z toho je vidět, že je to opravdu individuální. A s tou mojí květnovou dva stejně staří kamarádi do 1. třídy nastoupili (všichni tady na jiné školy) a vraceli je do školky (resp. šli z 1. třídy do přípravného ročníku). Přitom kluci chytří (jeden z nich nadprůměrně), ale jeden ADHD, druhý prostě sociálně nedozrálý. Škola na ně prostě připravena nebyla, oni na ni taky ne. Shodou okolnosti oba třetí děti (takže rodiče měli už zkušenosti se staršími) a rodiče vzdělaní (lékařka, učitel) a stejně to předem špatně odhadli... Ono kdyby naši kluci odklad neměli, asi by nějak školou prolézali, ale byli by to hrozné tlaky a nervy, místo s jedničkami by zbytečně končili s trojkami. O sebevědomí raději nemluvím...Jestli budou maturovat ve 20ti je mi fuk, hlavně že budou maturovat.

pospis
25. led 2020

Syn je v dubnu a odklad mel. Odklad dostal z duvodu logopedie (ladili jsme sykavky), bez R a Ř. Oslabena sluchova analyza a synteza a grafomotorika a horsi soustředění. Odklad v PT. Letos prvni třída a absolutně nelituji. Mladsi syn narozen v kvetnu letos jde k zapisu, ten půjde bez odkladu. Vek neřeším, ano od některých je o rok starší, jini jsou starsi nez on. Jeho kamarád co sel bez odkladu je o 4měsíce mladší.... měsíc sem tam.

lucca13
15. kvě 2020

Ahoj, obnovuji diskuzi 🙂
Dnes jsem byla s dcerou (6 a půl) v pedagogicko-psychologické poradně a doporučili mi odklad z toho důvodu že má strach z neúspěchu a občas neví, co se po ní chce.
Jinak že výslovnost má perfektní, grafomotorika taky ujde a úchop tužky super, počítání ok.
Takové ty základy jak se jmenuje, kolik jí je, kde bydlí...to ví.
A hodně se stávalo že se ji paní na něco ptala a bylo vidět že si dcera něco myslí, ale bála se to říct, měla strach že to bude špatně. To má po mně.
Dali by jste kvůli tomu odklad?
Do školy se moc těší, úkoly na procvičování se mnou dělá ráda.
Kdybych ji dala odklad, šla by téměř v 8 letech :-/

konidana
15. kvě 2020

@lucca13 tak to musíš posoudit hlavně sama, ale jestli se jedná o dědičnou vlastnost se kterou máš problém i ty ještě teď, tak ji asi rok odkladu nespasí, ne? Nějaký další názor? Jak to vidí učitelky ve školce? na kroužkách?

orisek56
Autor odpověď smazal
orisek56
15. kvě 2020

@lucca13 ja bych ji ten rok jeste dala klid, jestli neni na to jeste psychicky pripravena, tak bych ji nesokovala. Ale to musis hlavne ty vedrt, ty jsi mama.

versatilka
15. kvě 2020

@lucca13 otázka je, zda se toto ve školce srovná a rok navíc jí pomůže. Jestli myslíte, že to má dědičně po vás, pak bych odklad nedávala, protože jí to nejspíš zůstane. Ne každé dítě musí být průbojné.

jaja01k
15. kvě 2020

@lucca13 Jo, tohle je přesně náš předškolák. Něco si myslí, ale radši to neřekne, protože se bojí, že to bude špatně. Celkově je introvert, hodně se stydí, moc toho nenamluví, hlavně na ty osobní otázky (jak se jmenuje, kde bydlí apod.) nechce odpovídat, hůř se začleňuje do kolektivu, z nových situací má trochu strach. Myslím, že kdyby býval probíhal klasický zápis, moc by jim tam toho neřekl.
O odkladu jsem neuvažovala, ale pak mi někteří "chytří" příbuzní a známí začali říkat, že bychom odklad dát měli, tak jsem začala trochu pochybovat. Naštěstí když jsem se o tom zmínila učitelce ve školce, ta řekla, že odklad v žádném případě, že je syn naprosto připravený. Že prý ho někdy slyší mluvit s ostatními dětmi a že když ho vyvolá, tak odpoví, takže si ve škole určitě poradí.

lucca13
17. kvě 2020

@konidana
@orisek56
@versatilka
@jaja01k
Jako já sama mám pocit že to zvládne, proto jsem z toho v soku, co všechno jsem se dozvěděla.
Možná ze začátku bude z toho všeho vyjukana a chvilku potrvá než si zvykne, ale myslím že si to časem sedne.
Díky moc za odpověď 🙂

lucca13
17. kvě 2020

@jaja01k jako bys popisovala tu naši predskolacku 🙂 oba dva jsou úplně do puntiku stejný 🙂

vanocni_stromecek
18. kvě 2020

@lucca13 pokud je sikovna a do skoly se tesi, tak bych ji dala...maly je srpnovy, sel v cerstvych 6 letech a zvlada dobre

Strana
z2