Doma s miminkem a starší dítě ve školce?
ahoj maminky,
zajímá mě Váš názor na dávání starších dětí do školky v případě, že je maminka doma s malým miminkem. Myslím tím samozřejmě děti, které ještě nejsou školkou povinné. Považujete to za normální, nebo spíš za odložení dítěte z pohodlnosti, aby měla doma klid na miminko? Jak to děláte Vy a proč jste se tak rozhodly?
@kurametla ano, přesně, v rámci rodiny bude situace vždycky individuální - oba rodiče vs. matka samoživitelka, dostupné hlídací babičky, dostatečné příjmy, paní na hlídání, práce v místě bydliště/dojíždění atd., jenže to právě nelze spravedlivě posoudit nikdy (a to lze říci jak o matce nastupující do zaměstnání, tak o té, která je na MD/RD s dalším dítětem - mj. jsou to mnohdy věci, do kterých nikomu - např. zřizovateli MŠ, ZŠ apod. - nic není...
I přesto v naší MŠ funguje při bodovém systému kromě věku, místa bydliště, staršího sourozence ve školce apod. tzv. sociální potřebnost dítěte - oproti jiným kategoriím bodovaným řádově v jednotkách bodů, lze zde získat až 30 bodů - celkem tedy věřím, že je zde myšleno i na děti samoživitelek v nepříznivé sociální situaci a další potřebné případy - mimochodem nějaký takový podobný dodatek má v přijímacím řízení spousta školek.
@sibara i my na obou prihlaskach vypisovali rodinny stav a dalsi veci. Akorat co jsem zjistila, je vice typu prihlasek, my na jednu museli napsat i Oduvodneni proc zadame o prijeti do dane skolky.
Jinak jsou i nepsana kriteria, kterych si vsimaji pri zapisech kdyz je i pritomno dite.. a to jeho samostatnosti, projevu, aj., kdy si pry udelaji napr poznamky k diteti.
A k tematu, mala v zari do skolky, ja na full time. Pokud bude vse ok, tak listopad/prosinec bude mit mala sourozence. A spatnej pocit z toho nemam vuci jinym.
@gepe jasně, to věřím, taky jsem těch přihlášek měla v rukou více a je mi jasné, že se liší - některé více či méně nezakrytě stále bodují i kritéria, která jsou diskriminační.
Nicméně vaše Odůvodnění teda patří k nejlepším kouskům, se kterými jsem se setkala, zajímalo by mě, zda při něm hodnotí i stylistickou vyspělost písemného projevu rodiče a pravopis, nebo postačí přiměřeně rozumné "faktografické" důvody 😀
@sibara no ja tim Oduvodnenim byla rozvrkocena, co to chteji a proc. Neco jsme jim tam napsali. Nastesti to bylo do druhe skolky v poradi. I presto u obou prihlasek jsem mela pocit, ze vyplnujeme strucne roidnne profesni cv.
@kami1984 tam kam jsme se hlasili, povinna pritomnost taky nebyla. V jedne vsak vitana, v druhe taky. A sama jsem postrehla, jak pozorovaly deti. U nas v obou pripadech (skolkach) dost prekvapeny a slovne shrnuto, ze mala sedi v pohode u stolecku, ze se i zabavi sama, ze posloucha, je samostatna apod. Coz me prislo/prijde normalni a standard, avsak pri pohledu na nektere deti tam asi tomu tak neni. Co me trochu desi, a dozvim se az v zari, zda prijali i holcicku, ktera byla pak venku dost vztekla, hystericka a hlavne kousajici... coz i matka ji nastavila ruku se slovy, tak si posluz, kousni.
@japona Tak předně, nikde jsem neuvedla, že matka na RD si válí šunky. A ano, možná se budete divit, ale preferovala bych zájmy někoho jiného v případě, že by jiná matka, třebaže pro vás cizí ženská, měla přijít o zaměstnání. Já chápu, že že jsou děti, které školka baví a jsou rádi, že tam mohou chodit, koneckonců, jedno takové mám taky doma, ale nemám pocit, že bych ubližovala svému dítěti proto, že do MŠ nastoupí později. Jak jsem už psala, jsou jiné možnosti, jak zapojit dítě do společnosti.
@sibara Jsem z vesnice, je pravda, že situaci v okolních školkách jsem nezjištovala, ve městě, kam dojíždím do práce šance na umístění pro přespolní není. I tak si nedovedu představit, jak bych vše časově stíhala, dovážet dítě do vzdálené školky.
@mandala ale vy se přece nemáte jak dozvědět, pokud to vyloženě neřekne ředitelka, že vasše dítě "zabralo" místo někomu jinému.. Zápisy bývají duben/květen a třeba by právě ta maminka mohla přijít o práci, dát výpověd' a být to opačně, jestli bude 1 ze 100, co by se kvůli vám vzdala místa...
@kami1984 No jo no, tak to už zacházíme moc do detailů, já jen píšu, že kdybych věděla, že kvůli mne přišla jiná o práci, tak bych se toho našeho místa klidně vzdala. Je jasné, že se to nemusím dozvědět, ale prostě mě jen přijde, že všichni si jdou tvrdě za svým a nikdo neřeší, že někomu jinému nastanou problémy. 😒
Je to tezke, kazdy to posuzuje dle sve aktualni situace, maminka, ktera ma doma mimino a starsi dite ji nudou skace po hlave, je rada, ze ma o starsi dite aspon chvili postarano a ma cas venovat se miminu, maminka, ktera se musi vracet do prace a nema hlidaci babicky, by zase rada dite nekam umistila, aby do te prace vubec mohla nastoupit a nemusela pritom za soukromou skolku ruinovat rodinny rozpocet. Logicky tak vzniknou 2 nesmiritelne tabory, ktere se nemohou nikdy zcela shodnout, to je vysledek teto diskuze, ktera je vlastne naprosto o nicem, protoze kazda strana si bude trvat na svem a bude se to propirat porad dokola ...
Synovi bylo 7m a dceři 2r a 11m, když šla na podzim do školky. Všem a hlavně ji to prospělo. Osobně si myslím, ze když je možnost, tak je to fajn. Aspoň na dopoledne. Pár holek okolo mě to neudělalo, že budou děti s nimi doma a pak litovaly. Pak je dávaly do školky různě během roku. Ale samozřejmě každého věc.
Syn byl ve školce už před druhým rokem, ale v soukromé a dlouho chodil spíš na hlídání na 2 dny v týdnu na 2-3 hodiny. Pak nějak plynule přešel do určitého režimu (celé dopoledne) každý den a od listopadu chodí na celý den, každý den 🙂 Už jsou mu tři.
Nicméně, v naši části školka zatím není, buduje se, je tady soukromá, tam problém s místem nebyl v té době (teď už je). Ale i kdyby byla státní a tuto možnost kapacitně nabízela, tak bych ji využila, i kdybych byla doma nezaměstnaná, pokud bych viděla, že to dítěti prospívá.
Předpokládám, že zřizovatel nastavuje pravidla tak, aby zohlednil potřeby spádových obyvatel, tudíž bych také počítala s možností, že to může kdykoliv skončit. Nejsem pátrací pes, abych hlídala, kdo pracuje/nepracuje, je na MD/není na MD, od toho je právě zřizovatel, který má tyhle věci zkoumat a posuzovat. Někdy se to opravdu těžko vyhodnocuje z pohledu jiné maminky a z doslechu. O mě by si taky hodně sousedů mohlo myslet, že nepracuji a jsem doma. Pravdou však je, že mám vlastní firmu, chodím do kanceláře jak je potřeba a 80% věcí vyřídím z domova, což se ovšem nedá, když mi tady lítá naše aktivní mládě... Nemám potřebu rozkřikovat kolem sebe, co nebo kde dělám, nevím, proč by toho mělo někoho zajímat. Tím chci říct, že ne vždycky musí být věci tak, jak se jeví na první pohled nezainteresovanému člověku 🙂

@nunacek u nas kriteria stejna, plus jeste k TP ditete minimalne jeden z rodicu taky TP pro nasi cast Phy.
Mala se dostala do skolky od zari, dokonce do nami preferovane, v srpnu ji budou 3. Davali jsme 2 prihlasky, v podstate obe skolky spadove. Uz ted ji doma vysvetlujeme, ze jeste do skolky nemuze, az do zari a vzdy to jen posmutnele pronese,
Takze za me krouzky, detske koutky, apod nenahradi skolku.