Doma s miminkem a starší dítě ve školce?
ahoj maminky,
zajímá mě Váš názor na dávání starších dětí do školky v případě, že je maminka doma s malým miminkem. Myslím tím samozřejmě děti, které ještě nejsou školkou povinné. Považujete to za normální, nebo spíš za odložení dítěte z pohodlnosti, aby měla doma klid na miminko? Jak to děláte Vy a proč jste se tak rozhodly?
@jednazmaminek me chodi dcery na dopoledne a ja jsem doma s miminkem. Kdybych je tam nedavala, bylo by to pohodlnejsi, ale skolka je prece jen vzdelavaci zarizeni a pevne verim tomu, ze deti potrebuji byt uz v tomhle veku s detmi v rozsahu, ktery jim doma tezko nabidnu...
@pkolin nějaká solidarita? Vy znáte rodinnou situaci každé maminky, která hlásí svoje dítě do školky? Já bych se zase vůči svému dítěti, cítila špatně, že jsem upřednostnila jiné dítě před svým! A bohužel pochybuji, že za dva roky by se našla další taková solidární (se mnou), aby se moje druhé dítě dostalo do školky. Prostě každá děláme co považujeme za správné, jak tu někdo napsal sto lidí sto chutí..
@kurametla na to vam muzu odpovedet ja, syn je ted ve skolce kdyz ja jsem doma s mladsi, sice uz nemam RP ten byl jen na 2 roky ale mela sem v planu byt s ni do 3 let(je jedno proc rok zadarmo to s tim nesouvisi) no a ted kdyz v zari budou dceri 3 tak mi ji do skolky nevezmou a ja nemuzu jit do prace ale i tak naprosto souhlasim s umistovanim deti podle veku, i kdyz ted budu muset byt doma dalsi rok zadarmo....
a posuzovani podle RP je uplne mimo protoze je spousta maminek co i tak pracuje
dcera šla poprvé když měla 4,5 roku, dřív ji nevzali. Malý v té době měl 1,5 roku. Ale i tak nechodila moc ráda, předtím ale byla v kolektivu dost, chodili jsme do mateřského centra. Ted v září půjde do školy, syn v té době bude mít 3,5 let. Do školky by ho vzali, ale po dlouhé úvaze ho dávat nebudu. V půlce srpna čekáme mimčo, a myslím, že starostí ze školou bude dost. Hlavně nechci aby se cítil odložený, jen co se narodí mimčo že půjde do školky. Kdybychom měli termín třeba o 3 měsíce dříve, tak bych ho asi dala.
Jinak mezi dětma bude stále dost, v mateřském centru nebo různě po kamarádkách, takže že by strádal se určitě nebojím. I venku jsme dost, pokud jsme zdraví. Takže se určitě nudit nebude
@pkolin Jak si to s tou solidaritou představujete?🙂 To by se u zápisu všechny maminky setkaly, Kazda by povypravela, co dela a tak a vy byste pak řekla: "ale jo, tak ja našeho Pepíčka nechám doma, protože tady paní jde do prace a tahle je nezamestnana , sice nikdy nepracovala, ale říká, že si práci už fakt najde".. kde je ta hranice, koho byste "solidárně" pustila před sebe? Co třeba maminka, ktera je sice na rd, ale dítě je hodně nemocne a je třeba se mu věnovat? Tu byste zaradila kam?🙂
Jedine ferove kritérium je bydliště a věk, do ostatního nikomu nic není.
@japona naprosty souhlas nejenom ze do ostatniho nikomu nic neni ale jsou to veci ktere se muzou kazdym dnem menit, to ze nekdo chce jit do prace od zari vubec neznamena ze treva v srpnu nezjisit ze je v tom a ze nakonec stejne bude doma a pak co pak jako dite znovu vyhodit protoze je prece doma. bylo by to zase nespravedlive a jeste slozitejsi a vice neprehledne. ted kazdy vi ze se bere podle veku a tak vim ze kdyz tamhle Tonicek je dne po moji Marusce tak ze kdyz se nedostanu ja tak se nedostane ani on.
@japona my sme meli, ze nejdriv maji prednost deti ucitelek ze skoly a skolky, pak 5tiletaci z mista bydliste, pak deti samozivitelek/u, pak deti rodicu pracujicich atd a pak od znovu pro deti co nejsou z mista, ale ted uz je to fakt zrusene. A maminkam co sou doma doporucovali jedno misto pro 2 detim kdy se deti budou stridat. Jinak u nas to po tom soudnim rozhodnuti skoncilo tak, ze mesto zrusilo druhou zakladni skolu a podstatne rozsirilo pocet mist pro deti do skolky, takze se dostane i na par dvouletaku...
@patrusa Nevim, v jake jste situaci, tak nechci soudit, ale dle Vaseho prispevku jsem pochopila, ze jste stale jeste na RD, to pak snadno muzete dite na jedno dopoledne vozit do skolky nekam za Prahu. Ja pracuji na opacnem konci Prahy nez bydlim, dojizdim do prace hodinu, v praci musim byt nejdele na 7:30, predstava, ze bych jeste rano mela vozit dite nekam za Prahu, a stejne tak by to bylo s jeho odpolednim vyzvedavanim, tak to si tedy casove pri plnem uvazku nedovedu vubec predstavit. Je jasne, ze na malem meste, kde jsou dojezdy kratsi, lze dite umistit do skolky v jine oblasti, kde maji volnou kapacitu, stejne tak zalezi na praci a pracovnich podminkach rodicu, tech faktoru je opravdu hodne, takze je tezke pak soudit, co lze a co nelze zaridit, kazdy ma zkratka podminky jine (reakce na prispevek uzivatelky sibara).
@kurametla budu dceru do stejne skolky vozit i v dobu , kdy budu pracovat na plny uvazek, porad to vyjde levneji nez soukroma skolka v Praze. Nastesti ta soukroma na narozdil od statnich ma rozumne otviraci hodiny.
Jinak pracuji u na RD a bezne do prace vstavam v 5 rano a deti vozi do skolek tatinek a ja je pak vyzvedavam. Je to narocne, ale bez meho prijmu behem RD bychom se sli past.
Zivot je boj a je potreba se poprat. Nastesti muj muz je rozumny a plne spolupracije, co se deti tyka.
Nikdo nikdy na nás a na naše děti ohledy brát nebude. Vycházím vstříct o prázdninách, to je syn doma. Chodí do logo třídy, kde je i autista a když asistentka chtěla volno, odhlásila jsem ho, at má uč. méně dětí, v tom problém není, když jsem na RD. Chodí do příspěvkové školky, soukromá u nás na Karvinsku je za 6000 plus jídlo, taky je pořád prázdná. Ale město navýšilo v městských školkách před 2-3lety kapacitu, takže se vesměs všechny děti dostanou, dokonce jsou i třídy jen pro 2leté děti.
A sama si neumím představit dát dítě do školky,která je smíšená a je tam 28dětí:((
@japona musi se vejit, jen driv chodilo do tridy 20 deti a ted na ZS jsou po 30, letos budou otevirat 5 prvnich trid. Mesto ted vypovedelo dohodu se sousednim mestem a deti jim uz brat nebude a rozsirujou jidelnu a budovu co tu meli na krouzky, aby se deti na ZS vesly no. Sme u Prahy, takze deti tu je fakt dost
U nás ve školce jsou kritéria pro přijetí a jejich bodové ohodnocení následující:
1. Trvalý pobyt dítěte 3 body
2. Věk dítěte k 31.8. kalendářního roku, kdy probíhá zápis:
pět let věku a více (předškoláci) 6 bodů
čtyři roky věku 2 body
tři roky věku 1 body
3. Individuální situace dítěte - Celodenní docházka 1 bod
Při shodném počtu bodů má přednost starší dítě.
Podle mě je to takto celkem dobře nastavené. Víc než toto by školku zajímat nemělo. To, že některá maminka pobírá rodičovský příspěvek ještě neznamená, že nechodí do práce, nebo že nestuduje nějakou školu, do které potřebuje fyzicky chodit.
@japona Tak ano, kdyby to takhle fungovalo, bylo by to perfektní, bohužel v dnešní době myslí jen každý sám na sebe. Já osobně bych místo přenechala, pokud bych byla s mladším na RD, spíš bych asi ani k zápisu nešla, pokud bych věděla, že je hodně dětí a není to proto, že syn je radši doma, taky má rád společnost dětí, ale jsou i jiné možnosti, kam se s ním vypravit mezi děti.
@mandala Vy ale vycházíte pouze z toho, že se matka na rd chce "zbavit" dítěte, do školky ho odkládá a vali si doma šunky. Představte si, že jsou deti, které skolka baví a jsou rady, že tam mohou chodit. Díky častému kontaktu s dětmi se s nimi naučí vycházet a rozmluvi se. A proc by o toto mela ochudit matka své dítě jen proto, že nějaká cizí zenska chce jít do prace? Vy byste preferovala zájmy někoho jiného před zájmy svého dítěte? To těžko..
Toto je nekonecna diskuze, kazdy to vidi ze sveho uhlu pohledu. Pravidla jsou nejak nastavena, nekomu vyhovuji vice, nekomu mene, akorat to vede ke zbytecnym rozeprim, stejne s tim nic nenadelame ...
@japona treba se synem jsem chodila do materskeho centra,venovala se mu. Ale kolem 4roku,kdy uz mladsi mel 9mesicu, se starsi zacinal nudit. Porad musel cekat,nemohla jsem se mu tak venovat. Prece jen ve skolce ho zamestnaji, nedovoli si tam to,co treba ke me. Nevydrzel u cinnosti dele nez 5minut,je strasne zivy. Diky bohu za skolku a jeho bajecnou ucitelku.. A pohodlnost? Litala jsem jako fretka;)) Domá jsem do noveho roku byla s bidou 3h a zase pro nej litala,dest,teplo,snih.. Mit ho doma,tak bych si v klidku udelala pohodove dopoledne,ale chtela jsem pro deti neci navic a tak to je na ukor meho pohodli..
@nunacek maly uz tam i spi,takze ted mam do 14.15 cas a pak pro nej jdu a vzdy na me udela protahly oblicej,ja nikam nejdu,chci byt jeste s klukama;))
Minuly tyden byl doma,byk nemocny a ke konci tydne uz pomalu lezl po zdi.. Potrebuje pohyb,cinnost a i kdyz ho zamestnam,v te skolce se proste vybije. Nehlede,ze se naucil tak krasne mluvit,zpivat,basnicky.. Doma mi vse bojkotoval. I malovani. U nas ve skolce je odhadem 1/4maminek na RD a vodi tam sve deti.navic my jsme spolupracujici rodice-donesli jsme hodne daru skolce, pomahame a tak si myslim,ze jsou radi;))
@mandala - tak opět věřím, že třeba v Praze je situace jiná (a neumím to posoudit), ale já mluvím o školkách státních - bydlím na vesnici, vzdálenost do nejbližšího města cca 10km, za prací od nás dojíždí většina lidí do měst po okolí - je tudíž možnost dát dítko do jiné MŠ v některé sousední vsi, nejbližším městě nebo místě zaměstnání. Může to znamenat každodenní dojíždění, ale zas mám-li na vážkách ztrátu zaměstnání nebo každodenní dojíždění, je to jasné...
Samozřejmě věřím, že existují nízkopříjmové profese, kde by školkovné v soukromé MŠ spolklo celý plat maminky, ale zkušenosti mé, z rodiny a okolí jsou takové (napříč republikou), že se v dostupné vzdálenosti od bydliště či pracoviště vždy nějaká státní MŠ s volným místem našla. Nepřu se o to, že může existovat případ, kdy tomu tak není, jen jsem psala, že podle mě to budou vesměs výjimky, takže uvádět to jako obecný argument mi nepřijde zcela na místě.
@nunacek on chtel sam, dala jsem mu tu moznost a v lednu mi rika,mami,ja to zkusim a obcas i usne a to doma od 1.5roku pres den nespal. Mladsi to bude mit horsi,tomu se takove ustupky delat nebudou moct,i kdyz budu hledat alespon na rok polovicni uvazek. Ale nejspise bude mit starsi odklad zs a tak by mu pomohl,byli by spolu ve tride.

@evulina77 prijimacky do prvni tridy jsou nezakonne!