Dvojité balení u zdravých kyčlí. Je to normální postup?

makovice88
17. pro 2021

Dobry den, mela bych dotaz, jestli nekdo nema stejnou zkusenost. Mam 6 tydenniho chlapecka a uz v porodnici pri kontrolnim UTZ kycli mu namerili obe kycle 1a. Cili obe v poradku. Pak se me doktor zeptal na rodinnou anamnezu. Starsi dcera mela kycle spatne, asi do 4 mesicu nosila Frejkovu perinku a doted ma valgozni kotniky. Tak synovi na zaklade teto informace napsali, ze ma 1b.
Vcera na dalsim UTZ mu namerili 1a, ale do prukazky napsali zase 1b s doporucenim nosit siroke baleni jeste dalsi 2 mesice. Je to normalni postup? Pomuze to necemu? Prijde mi divne trapit zdrave dite sirokym balenim.

mmichaella
17. pro 2021

Není to normální, je to stará škola a uz se to nedělá ani preventivne. Pohledej si o tom něco na netu

sirinfirst
17. pro 2021

Nee, je to zbytečná prevence

jjasmina
17. pro 2021

ne

marcicek84
17. pro 2021

@makovice88 nepomuze nicemu,zvlastni postup,pokud mate jaderka tak jde o I.A a nic se nemusi resit,pokud je nemate,tak mozna jen na ne cekaji,ale my jsme u prvni meli dokonce trminky,ted u druhe Ib a porad bez cehokoli navic,jdeme ve 3 mesicich zase,kdyby byly jaderka,uz bychom nemuseli,pokud nebudou,tak jeste v pul roce budeme muset jednou...Za sebe ti klidne reknu muzes se na to s klidnym srdcem vyprdnout,jenom tedy at spi na zadech nebo na brisku,nedavej na bok,spani na boku vyvoji kycli nesvedci...

mimco
17. pro 2021

@makovice88 neeeee!!!

makovice88
autor
17. pro 2021

@marcicek84 Jestli ma jaderka, nevim. Byl tam s nim manzel a ten si to nepamatuje, v prukazce to neni a z UTZ snimku to ja jako laik nepoznam. 😅
Mne to prave prislo divne uz v porodnici, proc davat zdravym kyclim siroke baleni? Navic syn to nesnasi, rve jak tur. Jen sundam dvojtaka, je klid. 😁

martiniquest
17. pro 2021

@makovice88 Je jedno, zda ma nebo nema jaderka. Ty dozravaji pozdeji. Hlavni je nalez a ten je dobry. Siroke baleni je nesmysl a pouze stereotypni doporuceni doktora. S dcerou se nam stalo to samé a nase pediatricka si klepala na celo, proc mame psane siroke baleni.

makovice88
autor
17. pro 2021

@martiniquest Vim, ze se to preventivne delalo uz za nas, ale to je 30 let zpet. Ja mu to baleni prave nedavam, naopak jsem mela strach, aby mu to jeste nepritizilo a navic to fakt nesnasi.

martiniquest
17. pro 2021

@makovice88 Joo, tak za tech 30 let se v ruznych oblastech nezmenilo vubec nic. Kamaradka se dokonce vzeprela systemu, kdy jejimu synovi napsali trminky. Dala mu je jednou a tak rval, ze to nedokazala delat dal. Misto toho ho nosila v satku. Doktor ji nejdriv totalne vynadal, a pak mezi dverma rekl, ze poloha v satku napadne pripomina polohu, kterou maji vytvorit ty trminky. No a tak prisla s klukem na kontrolu za 3 mesice a kycle v naprostem poradku 🙂

marcicek84
17. pro 2021

@makovice88 nedavej a bud v klidu 😉

mourovatakocka
17. pro 2021

@makovice88 Jestli bys měla špatný pocit, tak mě napadá polovičaté řešení aneb vlk se nažere a koza vyvázne zdravá - dej na normální plenku ještě látkovou do novorozeného skladu. Mimino by nemělo mít problém, není to nějak doširoka a současně je to lepší než slabá pamperska.

makovice88
autor
17. pro 2021

@martiniquest Znam. Kamaradka mela mit trminky jako mimino, ale pry u toho tak kricela, ze ji je nedavali. No jenomze ona ma ted ty nohy vazne spatny, do toho problemy s pateri...tak tezko rict.
Ja starsi dceru nosila v nositku taky strasne dlouho, ale tedy ty valgozni kotniky ma a je to des. ☹️

makovice88
autor
17. pro 2021

@mourovatakocka Kdyz on je nejradsi, kdyz muze byt uplne nahatej tam dole 🙈😂 Vetsinu dne lezi s nahatym zadkem na podlozce a cumakuje. Ve chvili co ho oblecu, tak spusti.

pampeliska1313
17. pro 2021

Doktor se zeptal, jestli v rodine někdo problémy s kyclema měl, což měl manžel. Tak se ptal asi pro jistotu, protože syn jadyrka neměl skoro do pěti měsíců, ale jinak byl v pohodě a naštěstí jsem ho balit preventivně nemusela a věcně byl nahatej.:D

biciklissie
17. pro 2021

Tak nevím, s dcerou jsem chodila ke stejnému ortopedii jako se synem. A dcera měla jednu kyčlí špatnou, měla pár měsíců frejkovu peřinou. Syn úplně ok a ještě jsem se s doktorem bavila, jak to bylo s dcerou. O nějakém preventivním balení kvůli rodinné anamneze nepadlo ani slovo. Naopak mi řekl, což mi přišlo zajímavé, že je typické, že první dítě, zvlášť dcera, má s kyčlemi problém a druhé dítě je ok. Syn má teď tři měsíce, občas ho na bok davam, široké balení neměl nikdy, jen se snažím mu nedávat takové to úzké oblečení, aby si mohl nožičky hezky rozvalit. Je fakt, ze ještě se může něco pokazit, když má jen tři měsíce, ale to snad by doktor něco preventivně doporučil. Mě to moc smysl nedává, zdravému dítěti něco takhle cpát.