Fňukání ze spaní u 3měsíčního miminka

manys
16. zář 2016

Ahoj maminky 🙂,
chtěla bych se s vámi poradit. Malá má 3 měsíce, nikdy jsme problém se spaním neměli. Zhruba od 1,5 měsíce malá krásně spala celou noc od 20:00 do cca 4:00 nebo 5:00 pak se najedla (Nutrilon) a spala ještě min. 2 hodiny. V posledních dnech mi ale začala fňukat ze spaní a nevím si rady čím by to mohlo být. V 20:00 usne (s tím problém nemá) ale co půl hodiny mrčí, kroutí se a to jsem hned vzhůru. Většinou jí stačí dát jen dudlík a zase spí ale opakuje se to pořád dokola a začala to dělat i přes den když spí. A to je přebalená, najezená i napitá, stolici má 1x - 2x denně takže bolení by také neměla mít. Nevíte co by to mohlo být? Nedělá to i vaše dítko?
Budu vděčná za každou radu.
Děkuji 🙂

astyna
16. zář 2016

ahoj a není to spíš vývojem? že už něco vnímá a v noci se jí o tom třeba zdá? Nám to syn dělá dodnes - někdy se i ze spaní vzbudí, sedne si, něco si brumlá, pak zase spadne na polštář a spí dál. Onehdá nás vzbudilo, jak se hlasitě ze spaní smál.

manys
autor
17. zář 2016

@astyna Ahoj 🙂 no je to možné. Zkoušela jsem ji i nechat jestli přestane sama (dělala to ze spaní) ale to pak přeroste v pláč a je vzhůru. Dostala jsem tip, že ji mám zkusit svázat plenkou tak jak to dělávali v porodnici (tak jsme dnes vyzkoušeli) to je klidnější jen do té doby než se z ní nedostane jak se vrtí :D Ale aspoň nemrčela každou půl hodinu ale po delší době no.

evulina77
17. zář 2016

@manys pevně zavinovat, přes den hodně nosit a mazlit. Vaše dcera už má nedostatek kontaktu jen tím,že ji nekojíte (nesoudím), zkuste popřemýšlet o ergonomickém nosítku nebo šátku. To může pomoci. Celkově se zklidní a tak se může víc uvolnit. Jsme opice a tak jsme i nošenci.

pajula123
17. zář 2016

@evulina77 s nosenim souhlasim,jen k tomu pevnemu zavinuti: nas maly to fakt nesnasel. Tak jen ze i kdyz vetsina deti to potrebuje,jsou deti,co ne.

soleilll
17. zář 2016

@manys To je taková životní etapa - většina dětí to kolem 3. měsíce začne dělat. Určitě pomůže zavinování a pak trpělivost - ono se to časem zlepší. Jsi trochu rozmazlená tím, jak ti předtím krásně spala. 🙂 Nejsem zastáncem nošení dětí, takže pokud to nechceš dělat, přejde to i bez nošení. Navíc zanedlouho začneš dávat příkrmy, takže se spánkový intervaly zase změní.

linee
17. zář 2016

@manys napisi svoji zkusenost. Moje mala mela to stejne. Je to tim, ze deti v tomto veku zacinaji vice vnimat a intenzivneji prozivat zazitky ze dne, co kde vidi, zaziji a pod. a pak ve spanku, to zpracuvavaji. Nase mala takto mrncela, nebylo to tim, ze bych ji malo nosila, nedostatkem kontaktu (moje zkusenost). Navic, nesnasela pevne zavinuti. Ted dokonce ze spanku breci, protoze ji rostou zoubky. Je to proste zpusob zpracovani zazitku, dulezity pro psychicky vyvoj. Hlavne ji ze spanku nebud.

manys
autor
17. zář 2016

@evulina77 Malá nemá ráda chování v náručí, nechtěli jsme aby se to naučila takže se chovala max po jídle na říhnutí nebo když se přenášela a teď už se ani chovat nechce sama. Jinak kontakt se mnou má pořád jelikož potřebuje všude vidět tak ji mám doma na sedačce kde jsem skoro celou dobu u ní a hrajeme si. Nekojím, né proto že bych nechtěla ale měla jsem málo výživné mléko a nakonec o něj přišla úplně.
Zavinutí vypadá že pomáhá tak uvidíme 🙂
@soleilll No ono se lehce zvyká když tak krásně spinkala :D
@linee Nebudím ona když ji nechám delší dobu mrčet tak se vzbudí sama ale vždycky jí dám dudlík a spí dál.

astyna
17. zář 2016

S tím nošením a mazlením to může být dobrý tip. Syn není moc tulivé a nosivé dítě, ale když jsem ho začala nosit po venku a na prochajdy, tak spal klidněji.