icon

Jak efektivněji uspat dítě bez fyzického držení?

9. říj 2021

Krásnou sobotu maminky🌞 Prosím, že mi trošku poradíte, byla bych radši kdo s tím zkušenosti měl. 😊

Mám roční dcerku a neusne jinak než na ruce u prsa se šumem (někdy i bez šumu) - ale čím je větší, tak to uspávání už dává dost zabrat, uspávám třeba i přes hodinu, což už jsem z toho hotová. Strašně jsem vždycky obdivovala, když někdo řekl, že dítě uspává při čtení pohádek, nebo je nechá v postýlce atd. U nás to vypadá nějak takto:
Když ji čtu - kouká na mě a směje se, neusne.
Povídám jí - to stejné.
Dám do postýlky - leze ven a nebo si povídá, prostě neleží.
Hladím ji, dám ji prso a šum - nic kouká a prostě neusne.

Tak nevím co mám zkusit, spinká se mnou v posteli, postýlka byl boj. Je něco co bych ještě mohla zkusit a třeba vám pomohlo?
Za chvíli mi ruce už odpadnou🙏🏻🤦🏽‍♀️😂
Děkuji!

areh
9. říj 2021

Předevčírem už jsem tady taky brečela, co mám dělat s ročním synem. Uspávání je horor. Usinal u kojení, teď mi už u kojení skoro neusne. Převaluje se, přečí, je ospalý. Uspávám běžně hodinu. Bohužel ho porovnávám se starším synem, který je přesně to dítě - přečíst pohádku, dát pusu a spí. Na mladšího jsem zkoušela stejné postupy - nefungují. Asi pomůže jen čas. Jestli uspáváš na rukách, nemůžeš u toho sedět na posteli?

emamir
9. říj 2021

Radu tedy nemám,ale řešíme stejný problém.🙈😂 Syn 10m a neusne jinak.

gbp
9. říj 2021

ma vlastni postel, uplne nizkou, nejdriv mela jen matraci na zemi, abysme to zkusily. lehnem, dam prso, usne, odkulim se. rozhodne s ni nesmim hybat, zakryvat, odejit v naproste tichosti! z dvouhodinoveho uspavani a pokladani na 3x do postylky mam 15 minut! ta postel byl muj nejlepsi napad od jejiho narozeni! 😄 kdyz si da mliko a nespi, normalne delam ze spim 🤭 nebo rozsvitime a ona si neco dela, prohlizi knizku nebo tak. pak to zkusime znovu, kdyz je protivna. proste ji neuspavam, kdyz se ji zrovna nechce, je to k nicemu.

eithelwing
9. říj 2021

Dcera usinala na ruce, tam jsem ubírala velmi pomalu, nejdřív jsem se přestala pohupovat. Ze stoje přešla do sedu, pak jsem zkusmo odkládala a brala zpět, až jsme se dopracovali k drzeni za ruku.

Syn má 16 měsíců a spí jedině u prsa. Ruce by mi upadly, má 12 kg, navíc se při přenosu vždy budil. Takže teď uspavam na zemi a když jdu do postele, beru ho k sobě. Jako .. nadšená úplně nejsem, teď se navíc budi klidně co 20 minut, ale nemám odvahu něco měnit. Rostou mu zuby, chytl zelenou rýmu.
Takze zamerila bych se spíš na kojeni vleze, pokud je to možné.

merope
9. říj 2021

Tak popisované se dělo taky. Zvláště co se naučil vylézat z postýlky. Zjistila jsem, že nejefektivnější bylo přehodit si denní režim a chodím prostě spát s ním - oba kolem desáté večerní. Prostě zhasnu, chlap je v jiném patře v kanceláři, já jdu do postele a hotovo. Řeknu, ať si dělá co chce, že já jdu spát - zpravidla usne pak už bez problémů (nebo to neřeším 😀 ).

chiarapsakova
15. čer 2025

Ahojte holky potřebuji pomoct mám 7 měsíční holčičku a teď 4 dny byla velmi nemocná takže nemohla být v postýlce pořád plakala
Ale tedkom furt pláče že chce na ruce není to sranda pořád řve a nepřestane nechávám ji i tak v postýlce ale brečí dlouho chce abych si ji vzala a houpala

monny3
15. čer 2025
@chiarapsakova

Ahojte holky potřebuji pomoct mám 7 měsíční holčičku a teď 4 dny byla velmi nemocná takže nemohla být v postýlce pořád plakala
Ale tedkom furt pláče že chce na ruce není to sranda pořád řve a nepřestane nechávám ji i tak v postýlce ale brečí dlouho chce abych si ji vzala a houpala

@chiarapsakova pardon, že nebudu úplně chápající a podpůrná, ale kdyby ses necítila zcela dobře a volala na manžela z postele, že chceš, aby se k tobě přitulil a hladil tě a on by za tebou nešel, nechal tě vyřvávat a psal na fórum dalším chlapům o radu, že co s tebou, tak by ti to přišlo ok?!

Náruč rodičů je pro miminko tím nejpřirozenějším prostředím ať už s ohledem na posilování svalů v různých pozicích v bdělém čase, tak na uklidnění ke spánku. Náruč je jistota a láska, blízkost mámy jak fyzická tak i třeba čichová miminko uklidňuje. Časem to potřebovat nebude, ale většina miminek velmi dlouho ano a je to tak biologicky zcela v pořádku. Blízkostí se do těla vyplavují pozitivní hormony. Můžeš samozřejmě holčičku nechat vyplakat, budou se jí tedy do těla vyplavovat škodlivé stresové hormony, ale ona to po pár dnech vzdá, zjistí, že na to nereaguješ a smíří se s tím. Všechna miminka v kojeneckých ústavech si zvykla a neplakala 🤷🏻‍♀️

chiarapsakova
15. čer 2025
@monny3

@chiarapsakova pardon, že nebudu úplně chápající a podpůrná, ale kdyby ses necítila zcela dobře a volala na manžela z postele, že chceš, aby se k tobě přitulil a hladil tě a on by za tebou nešel, nechal tě vyřvávat a psal na fórum dalším chlapům o radu, že co s tebou, tak by ti to přišlo ok?!

Náruč rodičů je pro miminko tím nejpřirozenějším prostředím ať už s ohledem na posilování svalů v různých pozicích v bdělém čase, tak na uklidnění ke spánku. Náruč je jistota a láska, blízkost mámy jak fyzická tak i třeba čichová miminko uklidňuje. Časem to potřebovat nebude, ale většina miminek velmi dlouho ano a je to tak biologicky zcela v pořádku. Blízkostí se do těla vyplavují pozitivní hormony. Můžeš samozřejmě holčičku nechat vyplakat, budou se jí tedy do těla vyplavovat škodlivé stresové hormony, ale ona to po pár dnech vzdá, zjistí, že na to nereaguješ a smíří se s tím. Všechna miminka v kojeneckých ústavech si zvykla a neplakala 🤷🏻‍♀️

@monny3 pardon ale to co píšete není okey já jako matka svým dvou holčičkam dávám lasku od malinká 7 měsíční byla zvyklá jen v postýlce ale je to už 3 dny co chce být na rukou a chce abych ji houpala na rukou nemocna už není a to co píšete o mým manželovi tak jako pardon tak takhle se bavte někým jiným já nejsem špatná matka já svým dětem dávám lásku jak můžu a za prví u mne jsou přesnější děti než chlap a jestli si myslíte že jí nechávám plakát tak na to sílu nemám abych ji nechala brečet i kdyby mi ruce odpadli tak ji na rukou budu mít děkuji paní Moniko 🙂

monny3
15. čer 2025
@chiarapsakova

@monny3 pardon ale to co píšete není okey já jako matka svým dvou holčičkam dávám lasku od malinká 7 měsíční byla zvyklá jen v postýlce ale je to už 3 dny co chce být na rukou a chce abych ji houpala na rukou nemocna už není a to co píšete o mým manželovi tak jako pardon tak takhle se bavte někým jiným já nejsem špatná matka já svým dětem dávám lásku jak můžu a za prví u mne jsou přesnější děti než chlap a jestli si myslíte že jí nechávám plakát tak na to sílu nemám abych ji nechala brečet i kdyby mi ruce odpadli tak ji na rukou budu mít děkuji paní Moniko 🙂

@chiarapsakova píšeš, že v postýlce nepřestává dlouho řvát, ale necháváš ji i tak v postýlce. Co jsem z toho špatně pochopila? Nepíšeš, že ji na ty ruce bereš, píšeš, že ji tam necháváš řvát, proto byla moje reakce jaká byla 😉

chiarapsakova
15. čer 2025
@monny3

@chiarapsakova píšeš, že v postýlce nepřestává dlouho řvát, ale necháváš ji i tak v postýlce. Co jsem z toho špatně pochopila? Nepíšeš, že ji na ty ruce bereš, píšeš, že ji tam necháváš řvát, proto byla moje reakce jaká byla 😉

@monny3 paní Moniko já nechci být zla ale nepřála bych vám to ji mít 4 dny v kuse a nedojit si ani sprominutim ani na wc nemůžu ji dát ani lehnout ke mně do postele aby byla vedle mne ale nechce pláče mi mám trombózy v rukou a moje tělo je vyčerpaný manžel mi pomáhá jak může ale od rána do noci prostě ruce nic víc

monny3
15. čer 2025
@chiarapsakova

@monny3 paní Moniko já nechci být zla ale nepřála bych vám to ji mít 4 dny v kuse a nedojit si ani sprominutim ani na wc nemůžu ji dát ani lehnout ke mně do postele aby byla vedle mne ale nechce pláče mi mám trombózy v rukou a moje tělo je vyčerpaný manžel mi pomáhá jak může ale od rána do noci prostě ruce nic víc

@chiarapsakova chápu, taková období jsou náročná, můžete zkusit šátek nebo nosítko, třeba jí to bude vyhovovat v rámci blízkosti a uleví se rukám, momentálně asi jiné řešení nebude, když položená v postýlce/posteli pláče. Měla jsem velmi kontaktního syna, v postýlce v životě nespal, s miminkem v šátku jsem chodila na WC i jedla 😉 Nemyslím si, že třeba hacka nebo nějaké houpátko by teď malé pomohlo, po té zkušenosti s nemocí chce prostě být jen u mámy 🩷 A jestli teda nezůstává v postýlce, aby se vyřvala, tak to byl překlep v té první zprávě? Proto jsem psala, co jsem psala, i tady na MK se ještě poměrně často doporučuje nechat vyřvat, že jinak si dítě zvykne a blablabla, přitom je neurovědně podložené, že je to pro dítě poškozující, proto taková ostrá reakce z mé strany ☺️