JAk nastavit režim půlročnímu miminku?
Ahoj vsem.
Prosim o radu, tipy, jak nastavit pulrocnimu cvrckovi rezim. Jsem uz trosku zoufala. Zprvu jsem to neresila a jen stanovila pevnou hodinu koupani. Do sestinedeli to fungovalo. V 7 vecer koupani, kojeni a spat,s tim ze se do pulnoci budila co hodinu na kojeni, ale vzdy hned usnula. Po sestinedeli po probuzeni mezi 20-21 uz ale neusnula a usinala zase az mezi 23 az pulnoci. Rano se budila mezi 9-10hod. Jenze jednak jsme nemeli ani minutu s manzelem pro sebe, ja nic neudelala a taky kdyz bylo treba rano vstat v 7,nemohla jsem ji vzbudit. Cca mesic se tedy snazim, aby rano vstala nejdele v pul 9 a vecer od 6 byla vzhuru, aby aspon chodila spat na 10 vecer. Jenze pres den spi ruzne, nekdy 15,30 nebo u 60 minut, sem i 2 hod v kuse, takze porad jenom pocitam, aby to vecer vyslo. Stejne tak bdeni. Nekdy je vzhuru hodku pul, vetsinou 2,ale da i 3. Jak nastavit rezim na usnuti vecer, kdyz je kaud, den jiny?
@lobella ja tomu rozumim, asi mame jiny vztah a proste kdyz neni kdy a ani chut, tak nutit se nebudu... nam se syn budil do roku a pul i po 20min, takze nejaky cas pro sebe se hledal slozite, spala sem i 4hod za noc a to jen po kouskach, takze kdyz to slo, spanek byl na prvnim miste a rozhodne bych nerekla, ze tim nas vztah utrpel, spis naopak 🙂
Já s oběma dětmi držela a držím režim od šestinedělí. Malá mi basti ve stejný čas (4,7,10,13,16,18:30h), koupe se v 17:30h, v 19h mi spí. Starší je zvyklý také jist, koupat se a spát stejně už od mimina... Teď už mi spí oba a do rána mame klid.... 🙏🙏🙏Každopádně si myslím, že když to budeš směřovat vždy k jednotlivým hodinám, že se časem srovná, zkus to nějak posouvat... Každý je jiný a to i dospělý, tak miminko. Určitě se Vám to podaří dříve nebo později🙏. 🙂 Ten denní spánek se vždy s věkem mění, ale časy jídla dodržujeme, malá už je tak navykla, že si akorát na to jídlo vzpomene v daný čas. V půl roce už mi kluk spal jen po o od 12-14h cca co si tak pamatuji. Držím palce, určitě se brzy povede najet na režim. 🙂
@zelenaesmolda nemyslím si. Jde nastavit režim a funguje to dobře. Chce to jen hodně trpělivosti. Na MD sice jsme, ale máme muže, ten si také zaslouží pozornost, lásku, náš čas. Milujeme přeci i je, nejen děti. ♥️
@preiba Aha, já to brala jako režim celého dne, ale mně přijde, že zakladatelce jde jen o to, aby dítě brzy v noci uslo....nicméně těm dětem se prostě ten spánek posouvá na dřívější dobu tak nějak pomalu sám, určitě mi syn usíná teď dřív než na půl roce. Ale jako sova je, to on zase jo. Já prostě vidím, že když ho dám spát dřív, tak ten spánek není tolik kvalitní, má prostě od narození "svoji hodinu". Ale tak to chce vyzkoušet.
@bayt no můj triletak chodí od mimina spát v 19h, akorát jako miminko se samozřejmě v noci budil párkrát, ale jedl ve stejné časy, koupal se ve stejný čas a tak.
Dcerka ta už od narození spí celou noc od 19h do 4 a pak spí do 7...maji ale oba režim na to jídlo a tak jestli mi rozumíš. Oliverovi to vydrželo dodnes - 3r s tím rozdílem, že se od nějakých dvou let nebudi v noci a samozřejmě spí jen po o. I tak ale časy máme stejné... Ono to tak vychází po těch 3h. Já v podstatě taky třeba jím po třech hodkach... 🙂
@bayt tak muž pracuje od rána do večera na střechách, myslím, že kdyby jsme si měli povídat v deset, tak by už nebyl čas na nějakou romantiku, intimitu, kterou my k životu tedy potřebujeme takřka pořád. Po celém dni se dvěma dětmi a u muže na střeše si nedovedu představit si udělat pohodu a ten čas jen pro nás na pouhou půl hodinu 🙂 😳 To Vám s mužem stačí??? My uložíme děti, jdeme se umýt, připravíme si dobroty do postele, pustíme si něco pěkného, občas dáme víno a samozřejmě se nejčastěji věnujeme jiným aktivitám. V deset už se nám teda zavírají kolikrát oči 🙂😁
U starší i teď mimiša jsme dali pevný režim hned od porodnice. V 7 koupačka a kolem 19.30 už byli vždycky v posteli. V noci se budili a vstávali shodně kolem 6h ráno. Měli to takhle od prvního dne a u obou 100% fungovalo. Pokud má prcek půl roku, tak už je docela pozdě to měnit, ale půjde to. Chce to vydržet a bude to morda, ale zkus mu to poupravit. Jsme sice matky na mateřské dovolené a já kvůli tomu nehodlám obětovat svůj vztah s manželem... Malý má 7 a půl měsíce a máme to takto: před 6 ráno se vzbudí, kolem 8:30 jde spát znova (cca 30min), pak 11:30 (cca 1,5h) a poslední spaní kolem 16h zase na cca 30 min. V 19:30 už zase chrupe. Takhle už to má hodně dlouho...
já si nějak nejsem jistá, že režim jde nastavit každému dítěti...prostě za mě ne...jako pardon, ale u nás jakýkoli režim vydržel max týden a pak to bylo jen trápení pro všechny...
@preiba a vydržet jak dlouho a za jakých okolností? že mi syn týden usínal pravidelně v půl 1 po obědě a najednou prostě spánek bylo to poslední a já se mohla i na hlavu stavět a prostě neusnul dřív jak ve 3? tohle mu vydrželo dalších pár dní a opět změna...ted mi měsíc usínal v 8 večer a ted prostě před 9 neusne...ale asi jo, je pro mě jednodušší ho tu hodinu si nechat hrát, než se s ním hodinu rozčilovat v posteli...ale třeba dělám někde chybu, to neříkám...jen si nemyslím, že je to režimové dítě a že je jediný na světě...od malička nespal a ani se nekojil pravidelně, ale prostě podle situace a ano, já sem byla vyčerpaná a často naštvaná atd, ale tak jako co...
Jedine pravidlo, ktere mala drzi takrka na minutu presne je kojeni, pres den co hodinu v noci co 2 hodiny, zbytek se tak ruzne preleva a presouva
@bayt mno, to je cas, kdy chlap dojde domu, kolikrat prijde i po tom poslednim spanku, uvidime casem....ono jednak my bychom radi meli rezim aspon plus minus hodka a do toho jeste rodina a vsichni radoby vseznalkove, ze mala nema rezim, ze ji to musim nastavit, ze nas dali proste do postylky a spali jsme, mno nevim, mozna jsme tam po par probrecenych dnech byli ticho, ale rozhodne ne spokojeni a spici, nebudu ji masipne uspavat nebo zase budit, aby mela rezim, ale snazim se najit kompromis, aby to trosku vyhovovalo nam, ale mala byla spokojena, je mi jasne, ze kdyz ma svoji hodinu v 11 v noci, nebudu ji uspavat v 7 vecer, ale aspon ta hodka by nam hodne pomohla a posunout ji rrzim o hodku mi neprijde tak drasticke
@lobella Jasně, hele, kdyby mi syn bez nějakého násilí usínal o hodinu dřív, taky bych se nezlobila. Ale prostě to nešlo, když se vzbudil dřív, byl akorát protivný, ne že by šel dřív potom spát. Pak když už usnul, furt se přehazoval a budil a furt jsem za ním běhala. A vyřvávat ho zase nenechám, to ať si starší generace strčí za klobouk, Třeba to u vás půjde bezbolestně. Ale kdyby ne, tak nevěš hlavu, protože fakt se tohle věkem hodně spraví...
@preiba
tak muz ma rozum a snad pochopi,ze dite ma prednost.pokud to neni uplny vul.
@zelenaesmolda já se kolikrát nedivím těm chlapům, že si někoho najdou. S příchodem dítěte jde muž na druhou kolej?? U nás nikoli. Raději jsem vydržela, nastolila režim a mám čas na všechny, i na muže 🙂
@preiba tak to budte rada, ze vam ten rezim nastavit sel! ja se mohla na hlavu stavet a nic, takze ty komentare typu "vydrz, ono si to sedne, nastav rezim" atd me fakt nastvou, ptz proste ne kazde dite je rezimove... a ja se teda chlapum divim, ze si nekoho najdou! jako srry, ale to dite neni jejich? je jen matky? proc ma ustupovat matka a litat jak tenisak mezi muzem a ditetem?! dite je male a potrebuje rodice a asi pulrocnimu diteti nevysvetlim, ze ted musi spinkat, abych si mohla jit uzit s tatinkem do loznice, ale chlap je dospelej a podle me by mel mit kapacitu pochopit, ze ted ma proste vetsi prioritu dite... memu manzelovi teda tohle doslo i bez proslovu atd... videl, kolik je to prace a ze fakt padam na hubu, takze mi vecer radeji dal pusu at jdu spat a jeste uklidil kuchyn...
@m_tina je to jeho dítě, proto mi snad pomůže doma ne?
Ne, opravdu se jim nedivím. Ženy mají děti, přestanou na sebe dbát, chodí s mastnymi vlasy, kynou a dítě je jen výmluva.
Co se týče režimu, mám dvě děti, obě se to naučily. Jeden dříve, druhý o něco později. Od 19h mám od staršího klid a od 19:30 od malé... Takže si můžeme s mužem rozdělit víno, uvařit večeři nebo pozvat přátele na večeři. Jezdíme hodně s dětmi od narození na výlety, ryby, Moravu, dovolené. Vše jde, jen u některých děti si to sedne asi déle.
Jestli to někdo vidí jako lítání mezi dítětem a mužem, tak to mě tedy upřímně mrzí, já mám muže takového, který mi se vším pomůže a máme na sebe pak více času.
Děti vychovame, vyrostou a půjdou so založit svou rodinu... muži s námi budou pořád, takže je potřeba jim dát najevo, že jsou úžasnými partnery, tatínky a že nejsou na druhé koleji. Toť vše. 🙂
@preiba
nemusi jit na druhou kolej ale kazdy normalni chlap se prizpusobi potrebam ditete a ne naopak.

@jirovapa prave, kdyby chodil chlap domu kazdy den ve 4 a volne vikendy, tak se chvile najde, ale chceme mit proste cas i na sebe