Jak naučit miminko na dudlík?

7. pro 2023

Ahoj maminky, asi hloupý dotaz ale jak naučit miminko 1,5m na dudlík?? Kojím snad nonstop a už mám bradavky úplně na cucky. Malý u toho usíná a dudlík jsem vpodstatě já. Ráda bych mu dopřála ale jak ho položim, je vzhůru a stále dokola. Dudlík nechce..na jednu stranu ho chápu ale na druhou bych ho ráda občas položila. Děkuju za pochopení

boruvkovykoblizek
7. pro 2023

Máme to stejně, nedavno jsem viděla video od laktscni poradkyně, která vysvětlovala proč miminko prso zuzla a dela si z nás “dudlík”

Kojení má dvě fáze - tu fázi kdy miminko pije s pak fázi kdy si to prso jen dudlá, mazlí a prostě se uklidňuje.
Naopak si z nás dudlík nedělá, protože dudlík existuje chvilku a kojení je tady od pradávna.. právěže dudlík nahrazuje maminku a miminko chce byla v naší blízkosti.

První jsem s ní moc nesouhlasila a potom se ve mě nějak probudily emoce 😀 a u dalšího kojení jsem to obrecela, ze ten malý mě fakt potřebuje a jak je to hezky pocit. Ze se nenechám nicim nahradit. V aplikaci Miminko+ stopuju jak dlouho se prcek kojí a je to cca 7h denně. takže taková pěkná směna v práci 😀
Ale často si spolu lehneme, mazlíme se a prostě si to užíváme. Často oba usneme.

Pokud máš máš více dětí, tak to ti asi poradila vyzkoušet co nejvíc dudlíků. Známé se malá chytla jen na jeden jediný s to byla obyčejná kytičky z lékárny, obyč latexový dudlík. Ty ortodontické silikonové prostě odmítala.

Zkus tomu dát ještě šanci, jestli máš na to prostor a pořádně bradavky mazej lanolinem a větrej. Kojení by tě bolet nemělo, tak třeba ještě zkonzultuj techniku kojení a prisati dítěte s lakt. poradkyní. Mě takhle ještě v porodnici zachranili bradavky. Už se mi rozjížděl ragady a trhlinky na obou prsech a bylo to neskutečně bolestivé. Teď prochazka růžovou zahradou i přes skoro 50h kojení týdně.

Držím pěsti ať najdeš vhodne řešení pro sebe i mimčo! 😊

boruvkovykoblizek
7. pro 2023

Tady je to video

https://umenikojeni.cz/miminko-zuzla-prso-a-del...

Třeba te to podpoří stejně jako mě 🙂

lentilkah
7. pro 2023

Dcera nevzala zadny, delala jsem ji "dudlik" dva roky.
Je to narocny, ale netrva to vecne.

gbp
7. pro 2023

mely sme jich 10 druhu 🙄🤦🏼‍♀️ kazdy plno chytrych rad, pridrzovat, naopak lehce vytahovat, namacet v medu, vymenit po uspani...nic, nic, nic...nakonec sem se nas*ala a vsechny ty dudliky vyhazela a dobry rady ignorovala. dudlik ma pomoct a kdyz ho mimino nechce a ty u nej sedis a stale vracis a ono ho 100x po sobe vyplivne (ano, vydrzela sem ho 100x po sobe vratit) tak to zadna pomoc neni. tak radsi sedim a drzim. mam spoustu casu na cteni 😄🙈 a mam takovy uz druhy kousek 👍

jana_zofie
7. pro 2023

Muzes zkusit ruzne, ale je mozne, ze nepresvedci nic. Dcera si nekdy v pul roce dala rict a vzala na milost ty nejmensi MAM Start aspon do autosedacky pred usnutim v ni. Jinak ne. To ji vydrzelo do dvou let. Pet minut pred odpadnutim v sedacce minidudlik a pak pryc. Syn nechtel nic nikde nikdy. Jak ho mam v nositku, je skoro furt prisaty. Bud jsem ho uspala u kojeni rovnou v leze, a to me casem pustil, nebo jsem ho nosila pricucleho. V unoru bude mit dva roky. 🤷‍♀️

jirovapa
7. pro 2023

Zkusit různé tvary, ale u nás ze 3 dětí nebylo ani jedno dudlíkové 🤷‍♀️. Taky jsem zkoušela vše a nic. Jen chvilku mi vzal syn dudlík od Suavinexu.

mamikry
7. pro 2023

Zkuste Bibs nebo obycejnou kytku z lekarny. Tenhle tvar miminkum vetsinou sedi. Nase deti nedaly jiny do pusy. Mne dudlik zachranil dusevni zdravi. 😁

kubesovaadelka
7. pro 2023

Zkusit různé druhy, ale to u nás nepomohlo, chytla se mrška až na med. Chápu je to vyčerpávající mít dítě neustále na prsou. Já měla prsa v jednom ohni, popraskana a krvavá, malá imrvere na prsou, takže jsem neměla prostor, je nějak ošetřit. Zezacatku se chytla na dudlík taky když u prsu na mikrosekundu opravdu tvrdě usla a prso pustila, jakmile ho začla hledat, strčila jsem ji dudlík a pak jsem ji mohla VELMI opratrne položit a kolem ní dát smotanou peřinu nebo něco, aby cítila, že ji jako držím 🤣 hrozný období. Vůbec ti to nezávidím. Ty tvary dudliku jsou sporné, bibs a kytičky připomínají svým tvarem nejvíce matčino prso, jenže, obě sestřenice se svými dětmi, které byly na tyhle dudlíky od malinka zvyklé, měli pak co docineni u zubaře, kde ačkoliv každá má jiného zubaře pro své děti, se shodli na tom, že na vývoj chrupu, jsou tyhle dudlíky nevyhovující, a je potom samozřejmě těžké roční nebo i starší dítě přeučit na jiný dudlík, ale jako, co je na tom pravdy nevím, jen vím, že mé sestřenice přeučovali, prej čím placatejsi, tím lepší, ale chápu, že každé maminka v téhle zoufalé situaci je ráda, když si chvíli odfrkne a dítě si dudka spokojeně cokoliv. Držím pěsti ať se to povede ♥️

mamikry
7. pro 2023

@kubesovaadelka To je pravda. Tyhle dudlicky muzou krivit zuby. Neni dobre je davat porad a dlouho. Starsi deti je mely cca do 6 mesicu. Nejmladsi ho ma dele, ale jen vecer na usnuti, pres den vubec ne.

cilkat
7. pro 2023

S dudlikem neporadim, ale zaujalo mě, že píšeš "odložit " ne "odpojit " nebo podobný výraz. Protože "vyndat prso z dětské pusinky " a "položit dítě do postýlky a jít si po svém " mohou být dvě dost jiné věci: obě děti jsem hodně nosila v šátku. Dokázali v šátku prospat X hodin bez zarafnuti v prsu a krásně spaly... ale v momentě, kdy jsem je položila, byly vzhůru a chtěly prso. (Starší měl někde zabudovaný radar: vůbec jsem se ho nemusela dotýkat, ale musela jsem být do metrů od něj, jinak byl vzhůru. Netuším, jak odchod poznal. )

qistyna
7. pro 2023

Ahoj, ja poradim, co mi pomohlo a to v tom nejhorsim stavu koupit kloboucky, dat si je pred kojenim klidne na namazane bradavky a kojit pres to a pak po zalepit hydrogelovym polstarkem. Oba kluci taky nejsou dudlikovy, ale prijali pred usnutim do kocarku/vajicka jenom dudlik MAM s takovou tou savickou co je na obe strany stejna, myslim prvni velikost je start. Ale bohuzel dudlik si ze me dela doted a nahradit/podstrcit to doma proste nejde, funguje to jen tam, kde jsem dal, prave kocarek, autosedacka… a jen kdyz se mu chce.

me_druhe_ja
7. pro 2023

Chápu te.....:( je to hrozne těžký....já to tak měla u druhýho dítěte. To dítě prostě nespalo a řvalo: kdykoliv, kdekoliv, jakkoliv. A furt se chtěla kojit. A já měla o 15m staršího syna k tomu, to se fakt nedalo. Nakoupila jsem stát 50 dudliku, ale nic....prostě nechtěla žádnej. Až v půl roce vzala jeden konečně na milost. Konečně. Byla to ohromná úleva. 🙂
Zkus ten Bibs nebo kytičku. To může zabrat. A nebo nemusí. Držím palce!

eviicka
7. pro 2023

Mladší syn ho vzal na milost jen když mu ho někdo v puse držel, tak jsem těch nejkritičtejších pár týdnů posadila manžela k televizi, dostal k sobě dítě a dudlík a spokojeni jsme byli úplně všichni. 🙂 ale asi to řešení není, jen tip.

teate
7. pro 2023

To znám. Holce jsou už dva a dudlík nepřijala nikdy. 😅 Max. na pár vteřin stylem: Aha, co to jeee? A pak flus. 🤷🏻‍♀️😅 Dudlík jsem byla imrvére, nejvíc v noci. Už je od léta odstavená na noc, tak se i vyspíme. Radu nemám. Samotnou by mě to zajímalo, jak to někdo dítěti vnutí.

kubesovaadelka
8. pro 2023

@cilkat jsou to chytrolini, já třeba u večerního uspávání nemohla dceru položit po usnutí dřív, jak za hodinu, jakmile jsem ji položila třeba 45-50 minut po usnutí, tak se ještě vzbudila🤷🤣

kristyn86
8. pro 2023

Nektere deti dudlik proste nechtejj. Starsi syn nikdy nevzal zadny dudlik a to jsem snad zkusila vsechny druhy na trhu. Zuzlat prso jsem ho tedy nenechala dlouho,to bych prisla o bradavky. Prso jsem opatrne dala pryc,dala tam treba na chvilku jeste malicek,ale syna jsem si nechala v naruci a on si chrupkal. Kdybych ho dala hned do postylky,tak by rval. To slo az kdyz vic zabral. Ale mohla jsem si to dovolit,byl prvorozeny a bylo mi jedno,ze u me spi. Ja zatim sjela serialy,internety a pod. To bylo tak do 3 mesicu,pak se uz i nechal dat do te postylky. Mladsi dcera prijmula dudlik hned a ta bez neho tedy nedala ranu do 2 let. A ano,velmi mi to usnadnilo zivot,hlavne proto,ze jsem mela uz i starsi dite.
Muzes jeste nejaky dudlik zkusit a jinak se budes muset treba smirit s tim,ze proste nektere deti dudlik nechteji (u nas syn a dve netere). Jo a prosimte,nekde jsem tu cetla radu,dat na dudlik med. Tak to prosim vubec nezkousej,protoze tim bys mu zadelala na problemy se zubama. Jmenuje se to medove zuby. Dite ma uz zaklady zoubku a uz mu je leptas medem. Takze ma pak cerne,zkazene pahylky. Moje kamaradka to tak mela jako dite,spoustu cernych pahylu misto zubu. A to proto,ze ji rodice maceli dudlik do medu. Navic je med silny alergen a do 1 roku by ho dite nemelo jist.