Jak naučit roční dítě chodit bez plen?
Holky, maminky, všude jsem slýchával jak dříve byl děti v roce bez plen, i prvorozený mého manžela. Náš malý má 14m, na nočník ho dávám 4 měsíce, co ještě pořádně neseděl. Vždy ráno, vždy po spaní, někdy i během dne. Ano, vyčůrat se nebo i ráno vyláká, ale, že by nějak omezil čůrání do plenky, to ne. Teď běhá nahatý venku nebo ku dám jen kraťasy, aby věděl, že, když se počůrám je v mokrým, ale nemá to vůbec žádný účinek. Prostě si pořád čůrá jak chce. Neumí mluvit, ani chodit, takže si myslím, že je asi ještě brzo, ale ráda bych, aby byl do podzimu bez plen aspoň pres den! Poraďte.
@lajochova84 takže si chceš ušetřit práci s přebalováním, event. s praním nebo proč trváš na tom, aby bylo dítě v roce bez plen? Já to asi nechápu 🙄
Prát matraci nebudeš muset, až dítě samo dozraje k tomu, že se v noci nepočůrá.
...a do té doby je starým dobrým zvykem dávat miminům plíny no....
@lajochova84 "právě proto, že my je furt opecovavame, chováme, nosíme a věnujeme víc jak dříve, tak z nich rostou vypocitavi parchanti" Takže čím víc lásky dětem dáme, tím větší šmejdi z nich vyrostou? Zvláštní teorie. Ale příliš nekoresponduje s faktem, že jsou to právě děti z děts. domovů, kteří plní kriminály, přestože o nějakém chování, nošení, apod. si mohly nechat jenom zdát..
@koncita ale já se ptala na to jak to dokázaly ty, které do dokázaly a že bych byla ráda aby bylo moje dítě bez plen v roce a půl!
@ivular názor každého. U decaku rozhodně nevyroste arogantní rozmazleného parchant.
Paní autorko bakalářko. Určitě to jde. A jelikož jsi napsala, že mu věnuješ 95% svého času (tyjo, obdiv, že v těch 5% času stíháš sebe, manžela a domácnost, asi máte jinou časovou dimenzi😉, tak to půjde. Jen prostě budeš neustále běhat za dítětem s nočníkem a zkoušet a zkoušet a zkoušet, a čistit počurané koberce a sedačky a tak. A buď dozraje rychle nebo ne. Nebo si vypěstuje reflex na nočník (viz výše). Nikdo z nás želbohu nemá věšteckou kouli a nežije u tebe doma, takže ti to neřekneme. Můj starší byl bez plenky po druhém roce, trvalo to týden. Bez nějakých nátlaků a mých stresu s běháním za ním. Jo, jsem lemra matka a prát 3rát denně mě nebaví;).
Ad další - že se ti podařilo odstavit brzo, může být i tím, že to z tebe dítě cítilo, že nechceš, ne nějaká extra zásluha tvojí osoby, žes ho to naučila (nebo prostě to dítě nebylo prsomil- u nás dítě nošené i nenošené, obě přestaly chtít ve 13m, prostě je zajímalo normální jídlo víc). Každopádně ti přeji hodně trpělivosti Mgr. L. PhD. 😉.
@koncita ano, chci si ušetřit práci, životní prostředí a pětině, abych nemusela měnit pleny do nástupu do první třídy.
@lajochova84 to jsem ti taky napsala. Můžeš synka posadit na nočník a takhle ho vždycky nechat někde u něčeho přivázanýho....tak dlouho, dokud nepochopí, že musí čurat a kakat. A když se mu to povede, tak to bude chtít nějakou odměnu, třeba lízátko. Když se počůrá na matraci nebo do trenek, tak mu dej na prdel, on si to příště rozmyslí a stopro si začne sám říkat.
Mám o 12 let mladší sourozence a pamatuju si, jak je mamka zhruba kolem 10 hodiny večer, když šla spát, dávala na noční vyčůrat. Stejně to tak prý dělávala se mnou. Byli úplně gumoví, vlastně spali, vyčůrali se a pak je zase položila a spali dál. Plína, kterou mívali pro jistotu, tak byla suchá. Zkoušela jsem totéž udělat se svým dítětem, ale nešlo to. On se vzbudil a hrozně plakal, pak trvalo, než zase usnul. Nechápala jsem, v čem dělám chybu, vždyť my jsme u toho spali, nevzbudili jsme se, tak proč to moje dítě ječí?. Pak mi došlo, že je to úplně jiné dítě, které se prostě natvrdo vzbudí, když mu "něco dělám". Tak jsem to přestala dělat a byl klid. Přes den začal volat na nočník ve 20m, v noci byl bez plen ve 2r4m
Neznám žádné dítě, které by bylo v roce bez plen. Je malej, dej mu čas. Nevim, s kým závodíš, ale je to fakt zbytečný. Zřejmě na to ještě není připravenej. Do školky času dost ne?
A jestli se bojíš o matraci, kup si chránič, v Ikee stojí 100 Kč.
@lajochova84 Asi takhle: není metoda, jak dítě naučit chodit bez plen, pokud ti jde i o noční počůrávání. Jakmile je jeho nervová soustava dostatečně zralá na to, aby svěrače udržely bez počůrání celou noc, tak se dítě přestane počůrávat. Pokud tou dobou má dítě na sobě pleny, zůstanou přes noc suché, jejich přítomnost nebo nepřítomnost nemá na počůrání či nepočůrání žádný vliv. Pokud budeš dítě pravidelně v noci několikrát budit a posazovat na nočník, tak se vyprázdní do nočníku, ušetříš za plenky a nebudeš muset prát. Ale dítě tím nic nenaučíš, pokud ho pak nevzbudíš a jeho nervová soustava ještě není dostatečně vyvinutá, opět se počůrá. Děti, které se v 16 měsících nepočůrávají, jsou prostě děti, které na to mají v 16 měsících dostatečně vyspělou nervovou soustavu a to, co dělají či nedělají jejich rodiče, s tím absolutně nijak nesouvisí.
@linbrno takže... Moje dítě nebylo prsimil a rozhodně jsem mu prso nějak nevytrhla z pusy. Nechci od vás hodnotit situaci u nás doma, chtěla jsem jsem jen zjistit jak se někomu povedlo mít dítě brzy bez plenky. To se do mě kvůli tomu ještě nemusíte navážet. Domácnost a manžela stíhání, když dítě spí. Což je dvě hodiny přes den a čtyři hodiny večer a těch pět procent, kdy je vzhůru a já se mu nevěnuji, tak většinou vařím, ale většinou mi na úklid, vaření, odpočinek, zahradu, manžela a hovory se setrou stačí těch šest hodin, kdy jsem vzhůru já a on ne. Přijde mi zvláštní, že to někdo nestihne.
Aha, takže není metoda a celá diskuze je o ničem. Dík.
@lajochova84 Je to tak, nezbývá než se s tím smířit a zkusit to za pár měsíců, za půl roku třeba.
@bekyc ale já nezávodím! Ani mě netlačí prarodiče! Ani nejsem zadnej tyran co nechá dítě řvát na nočníku! (Když nechce nebo má vyčůrá i, jednoduše odejde)
@ajka198 dík za sdělenou zkušenost. Přesně tohle jsem očekávala, ne útoky.
@lajochova84 Jen ze zvědavosti, proč je jiný postup označovaný jako vymleto? Jako já nejsem žádná bioekomatka, ale přijde mi to takový dost drsný, takhle hodnotit.
@linbrno protože pro mě to tak je. Ať si každej dělá co chce, dokud dítě netýrá, ale ať se nenaváží do mě, že to tak nedělám. Já chtěla jen radu, ne urážky, soudy a sarkasmy. Čekala jsem něco jako, zábavné ho na nočníku hrami, nám se osvědčilo to a to. Ale tahleta anonymita internetu, kde se každej začne hádat a urazet je vážně úžasná.
Kamarádky dcerka byla ve 13 měsících opravdu bez plen na den, v noci kolem roku a půl, ale byla moc šikovná na vše, ve dvou letech krásně mluvila ne větách POdařilo se to díky hracímu nočníku, kdy v roce ho dostala, jen tak z legrace jí na něj posadili a ona náhodou se vyčurala, všichni nadšení, malá si to spojila a od té doby chodila - první týden kamarádka časovala a po týdnu už si malá říkala sama.. šššš zasyčela a letělo se 🙂 .. Její o tři roky mladší sestřička ( přístup stejný ) byla bez plen po druhém roce a mluvila také hůř i když se říká, že druhorozené děti víc opakují.. A můj syn nočník tvrdě odmítal úplně, zkoušela jsem snad všechno, nahatý běhal ( cural všude ) motivační samolepky, hrací nočník ( přišel na to, že když spojí ty body v nočníku, zahraje i bez čurání ) , lentilky za vyčurání, látkové pleny.. a nic...v soukromé školce se ho taky snažili motivovat a nic.. pak kolem dvou a půl roku jsem byla s ním na chatě, v pondělí ještě plně na plenkách, v úterý zahlásil Neci plinu a bylo.. za den měl dvě nehody, večer jsem mu chtěla dát plenu, tak udělal scénu, tak jsem mu vystlala postel a modlila se.. byla suchá. Druhý den byla nehoda jen jedna, když si hrál a od té doby nic.. pak jsem si nadávala, že jsem zbytečně plašila, zkrátka nebyl zralý.. @lajochova84
jak to delaly.... mely nas od roku, pozdeji od dvou v jeslich, takze samy nevedi jak to delaly...
@lajochova84
@lajochova84
Kojila jsem do roka a půl, syn je listopadový, chtěla jsem kojit ještě přes zimu a jaro, abych dodávala protilátky proti zimním a jarním virózám, a taky protože věřím, že kojení je věc blahodárná nikoli zbytečná, syna jsem odstavila ze dne na den, neprotestoval, nevyváděl, prostě to normálně přijal, dudlík nechtěl od sedmi měsíců, usínal u prsu, tak ho nepotřeboval. V roce a půl jsme zkusili první odplenkování, neúspěšně, syn čůral všude možně jen ne na nočník, tam si prostě nechtěl sedat a přivazovat jsem ho samozřejmě nechtěla, zvládl to až ve 2,5 letech, dřív to jednoduše nedokázal zadržet. Přesto myslím, že rozmazlený spratek z něj neroste. A proč to uměli děti dřív už v roce? Podle mne to byl podmíněný reflex, jako u psů, posadíš a on se vyčůrá, pokud ne, přijde trest.
Podle mého máš dvě možnosti - buď najedeš na ty intenzivní metody, které mi přijdou drastické jak pro dítě (přivazování k nočníku, omezování pití na noc, probouzení na nočník apod.) tak pro matku (neustálé běhání za dítětem a snaha vychytat moment, kdy potřebuje vykonat potřebu), nebo to necháš na dítěti a počkáš, až na to bude zralé, což může být v tom roce, ale třeba taky až ve třech letech. Přijde mi, že to vidíš trochu zjednodušeně, jako by to, že nebude chodit na nočník v roce, znamenalo, že bude mít plinku až do nástupu do školy. Ale mezi tím je přeci ještě několik let, kdy to zvládnout může, a kdy je ještě plínka normální. Jinak dodám vlastní zkušenost - v momentě, kdy mi dcera řekla, že nechce plínku, tj. byla na to zralá a připravená, se přestala počůrávat i v noci a to aniž bych omezovala večerní pití nebo ji na nočník budila. Jakmile totiž byla zralá, dokázala buď s potřebou vydržet do rána, nebo si mě sama vzbudit, že potřebuje čůrat. Pár nehod se sice stalo, ale to mi přijde normální, prostě se to musí vychytat.
Ale ještě se musím vyjádřit k některým věcem, co jsi tu napsala. Pokud by to bylo tak, jak píšeš, vychovávala bych si pěkného arogantního rozmazlence - na nočník až když je sama připravená, kojená do 21 měsíců, používáme nosítko atd. atd. Dceři se snažím hodně věnovat a vše jí vysvětlovat, neplácat, důvěřovat jí... Nyní jí táhne na třetí rok, ví, že má pozdravit, když někam přijdeme, poděkovat, poprosit (na to teda zapomíná, ale stačí naťuknout a vzpomene si), nechá si téměř všechno rozumně vysvětlit, krásně se stará o svou tříměsíční sestřičku (sama od sebe jí chodí utírat, když si ublinkne, přijde mě upozornit, že se malé něco nelíbí nebo že se něco děje), je samostatná (v obchodě jí dám do ruky bublifuk a dvacku a sama si to na pokladně vyřídí) atd. Prostě dělám to, co ty popisuješ jako výchovu arogantního spratka, ale vidím, že se mi daří spíš pravý opak 🙂 Tož tak. Přeji hodně zdaru.
@lajochova84 ja si opravdu myslim ze naucit to nejde,spis naťuknout a buď se chytne nebo ne. Ta predchozi generace fakt byla jina,nevim jak to nase matky delaly. Sousedka tvrdi ze v 8 mesicich chodila. Moje dcera se v 6 mesicich teprve zvladla pretocit ze zad na břicho. Zkousela jsem u ni "bezplenkovku",plinku nosila,ale mela problemy z briskem,tak jsem ju vzdy pred a po kojeni dala vyprdet. Ve 3 tydnech veku to pochopila a kdyz potrebovala tak zacala fnukat. Do pul roku veku temer bez nehody, i v noci. V pul roce jak zacala byt vic akcni,tak nemela cas davat signal a kolem roku to zacala bojkotovat. A cim vic jsem na ni tlacila a posazovala,tim vic nechtela. Takze bylo jedno jestli na nocniku byla 5 nebo 20 minut,pocurala se minutu po zabaleni do pliny. A ve 23 mesicich kdy jsem to konecne vzala a nechala ji byt rekla ze plinu nechce a od te doby ji nemela. Se synem jsem to taky zkousela ale byl dřevo, nefungovalo to. Tak jsem to neresila,ale nocnik mel v pokoji a kdyz jsem ho prebalovala tak jsem ho zkusila posadit. Nekdy to slo,nekdy nechtel ani sednout. Ale v pokoji jsem mu postavila takovy domecek z penovych pucli a on se tam pocural. Tak jsem mu tam dala nocnik a jemu se to tak libilo ze kdyz byl v pokoji tak tam sam chodil,jen jsem ho vyslikla a musela ho tam zavrit. To mu bylo asi 18 mesicu a jinde to nefungovalo. A od 20 mesicu jak zacalo léto jsem mu prestala davat plinku venku a behem 14 dni to pochopil a je bez ni.

@koncita docílíme toho, že nebude počítaného v noci a nebudu muset prát a čistit matraci?