Jak odnaučit miminko spát v zavinovačce?

petra57
4. říj 2016

Dobrý den maminky,

malé jsou 3 měsíce a pořád spí v noci v zavinovačce. Poslední dobou se nám ale zdá, že už se jí tam nelíbí. Ale bez zavinky neusne. Potřebuje mít stažené i ručky, když se snažíme, aby spala bez zavinky, tak se to občas přes den povede. Ale dost ručkama mlátí a vydrží tak spinkat jen chvíli.

Jak jste to prosím vaše dítka odnaučily? A v čem spávali, peřinka, spacák,...? Všude vidím fotky, jak spinkají dítka v peřinkách, v dekách, s ručkama nahoře, což se nám povede jen zřídka. My máme pořád tu vánočku :(

Moc díky.

hojda
4. říj 2016

Nějak nechápu dotaz, bez ní neusne a nelíbí se jí v ní? TAk jí po usnutí uvolněte, ale myslím, že jí to bude budit, pokud je zvyklá být stažená.

cosimamvybrat
4. říj 2016

Ona si řekne sama, až nebude chtít, neodnaučovala bych, nevidím v tom problém. Malýho zavinuju na usnutí doteď a to má 9 měsíců, bez toho mi neusne. Na samotné spaní pak už potřebuje trochu prostoru, vytáhne si ručičky a lehne si na bok. Řeším to zamotáním do deky, z té se zvládne vyboxovat sám, když chce. Když se mi v noci vzbudí, tak ho zase zamotám do vánočky, dám dudel a zase usne. Když byl menší, kolem těch vašich 3 měsíců, tak jsem ho vázala do osušky (taková spíš větší plena to je), protože zavinovačka už měla odrovnaný suchý zip a vůbec nedržela.

alkuska
4. říj 2016

@petra57 Jak to poznáte že se jí v ní nelíbí? Není to jen váš dojem? Pokud to víte jistě, zkusila bych po usnutí povolit, ale já jsem obecně pro to, nechat to na dítěti v čem je mu pohodlně. Jinak si myslím že s tím sama přestane časem, jednak ze zavinovačky jednoduše vyroste a za druhé až získá větší kontrolu nad ručičkama a nebude tak šermovat, nebude potřebovat ani zavinovačku. A taky se vám brzo začne otáčet a bude už možná chtít větší volnost sama od sebe.

petra57
autor
4. říj 2016

Treba pri usinani se krouti a pobrekava, zveda hlavicku (ale ne vzdy), jak ji rozbalim a chovam jen tak, tak je ok, ale je unavena a mne si oci, ale v postylce, nebo jen tak v naruci neusne. A kdyz si vytahne rucky, tak s nima zase sermuje a budi se (to hlavne v noci, pres den ani ne). No a v noci se taky krouti. Budu zkouset to rozbalemi po usnuti 🙂 no prave, zavinku odkope, protoze uz ji neni dvakrat velka.

konik_mischel
4. říj 2016

@petra57 co je na "vánočce" špatného? Pokud Vám malá bez zavinky neusne, netvrdila bych, že se jí v ní nelíbí, naopak. Nechala bych jí zavinovačku dokud v ní bude chtít být. 3 měsíční miminko mi nepřijde staré na to, aby bylo v zavinovačce.

alkuska
4. říj 2016

@petra57 No, jestli ti vadí že usíná dobře jen v zavince, to ji stejně neodnaučíš, bude z toho muset vyrůst. Netrápila bych se s tím a nechala to na ní 🙂

leilunka
4. říj 2016

Syn v ní byl s rukama u těla do nějakého 4 měsíce, pak je pořád vytahoval a dostal spací pytel, dcera v ní byla do 8 měsíce!! ale ba naopak nechtěla mít ruce vubec stažené, brečela jen sem jí je k tělu dávala, takže byla pravý opak, ale smotaná byla pořád 🙂 tedˇuž má peřinku, nepoznala ani změnu 🙂

leilunka
4. říj 2016

hele tady měla půl roku, vždyt ji krásně sluší 🙂

elishka562
4. říj 2016

U nás byla zavinovačka na spaní cca do 7 měsíců. Dobře v ní usínala, mně se v ní v noci dobře brala na kojení atd. Myslím, že není potřeba odnaučovat 🙂