icon

Jak předejít nehodám s kočárkem?

kxx
29. zář 2025

Zdravim, potrebuju to ze sebe dostat. Dnes jsme sly s tchyni a 2 detmi na prochazku. Starsi jsou 3 roky a mladsi 5 mesicu. Predem bych rada napsala, za tato sitiace nenastala poprve!! Jiz jsem ji minimalne 4*upozornovala a ukazovala jak na to. Behem prochazky jsem starsi dceru nesla na hrbu na konika. Ji se to v jednu chvili prestalo libit a chtela dolu. Jenze vazi uz 18 kilo a tak uz se s ni clovek nadre, hlavne pri tom nandavani a sundavani. Nicmene tchyne vezla kocarek. Kdyz videla ze mala chce dolu, sla mi s ni pomoct. Jenze nezabrzdila kocarek a ten zacal ujizdet. Ona si toho ani nevsimla. Ja se jen ohledla a okocar nikde, pak jsem zjistila, ze jede z kopce dolu. Nastesti, to byl mirny kopecek, ale stacila vterina a uz bych ho nechytla, protoze to uz by se dostal na pekny kopec. Byl tam ale muz, ktery ho pomohl chytit. Rekl, ze myslel, ze ujel kocar ale ne i s ditetem. Byl prekvapeny. Jsem z toho otresena, jeste ted mam ten hruzny pohled pred ocima. Co vse se mohlo stat. Ted mam s ni domluvene, ze se starsi bude chodit plavat. Ale bojim se. Mam takovy strach a zadnou duveru. A fo na to vse rekla? Ze teda se omlouva, ale ze se nic nestalo....a ja mohla mit dite...ani nechci domyslet.

1pomnenka
29. zář 2025

Udělala chybu a příště si dá sakra pozor. Zaráží mne, že takhle těžké dítě nosíš za krkem. Zřejmě tě mrzí, že nemáš vyhřezlou plotýnku. Přestaň, dokud je čas.

veruuu_kubesovic
29. zář 2025

@kxx a proc nosis 18kilove dite takto???

alice180
30. zář 2025

Chápu tě, můj táta už několikrát vjel kočárkem do silnice , aby přesel na druhou stranu a auta museli téměř zastavit. S průpovídkou, že auto počká. Několikrát jsem mu řekla, že takhle teda ne. A stejně to zas udělal.

kxx
autor
30. zář 2025
@veruuu_kubesovic

@kxx a proc nosis 18kilove dite takto???

@veruuu_kubesovic Protoze je po nemoci. Dlouho venku nebyla, a tak mela nutkani blbnout a behat. Takhle jsem vedela, ze bude v klidu.

kxx
autor
30. zář 2025
@alice180

Chápu tě, můj táta už několikrát vjel kočárkem do silnice , aby přesel na druhou stranu a auta museli téměř zastavit. S průpovídkou, že auto počká. Několikrát jsem mu řekla, že takhle teda ne. A stejně to zas udělal.

@alice180 Posledne jsem i vybihal z obchodu, protoze jsem videla jak se ten kocar rozjizdi. Vzdy kdyz jsem to videla, tak jsem ji ukazala brzdu a duraazne jsem upozornila, ze to musi zabrzdit. A i pres to se stane tohle.

alice180
30. zář 2025
@kxx

@alice180 Posledne jsem i vybihal z obchodu, protoze jsem videla jak se ten kocar rozjizdi. Vzdy kdyz jsem to videla, tak jsem ji ukazala brzdu a duraazne jsem upozornila, ze to musi zabrzdit. A i pres to se stane tohle.

@kxx no já ho z kočárem sama prostě nepustila bohužel. Abych doma trnula hrůzou. Kdyby to bylo jednou, ale když to udělá víckrát za sebou, tak sorry...

jannym
30. zář 2025

No zasadni otazka je zda na to kasle, je roztrzita nebo zda zapomina, jako ze opravdu zapomina, u meho tatky si vsimam ze zacina zapominat na veci u kterych bych to nepredpokladala a zvlaste u nej…

bachovy_esence_poradna
1. říj 2025

Kolik je jí let? Je zdravotně v pořádku nebo se stává, že bývá roztržitá, zapomíná, je zmatená apod.? Užívá nějaké léky, např. psychofarmaka nebo léky na spaní?
Může to být nezvyk nebo přetížení, ale i nějaká obtíž opravdu.

helach
1. říj 2025

Chápu tvůj strach. Mně se důvěru k tchyni, co se týče dítěte, nepodařilo vybudovat. Hlídá občas od cca 4 a půl let. A stejně trnu. Navíc vůbec nerespektuje, co řeknu ohledně stravy a tak. Nepomáhá vůbec nic, vždycky byla salamista a nedomysli důsledky. Bohužel to lepší nebude. K vodě bych s ní syna nepustila.

malytlustyhroch
1. říj 2025

@kxx zachazej s ni jako s ditetem. Taky necham treba starsi deti povozit kocarek, ale jen v situaci, kdy to mam sama stoprocentne pod kontrolou. Babicka je zjevne roztrzita jako dite, kvuli tomu ji nevezmes lopatou po hlave, ale kocarek na samostatne vozeni ji proste nepujcuj, co jineho delat.
S tim plavanim zalezi... bojis se, ze holku nekde zapomene cestou? Necha ji delat nebezpecne veci? Nebo, ze se ji utopi? Jestli jen to posledni, tak pokud je to kurz s instruktory, tak bych pustila, pokud jen bazen s plavcikem, tak vubec. Je spoustu triletaku, kteri na plavani nechodi a prarodicu, kteri nejsou schopni hlidat vubec. Proste limity ostatnich je potreba respektovat a brat vazne (pises, ze nebrzdi opakovane), tim spis pokud oni si je neuvedomuji nebo bagatelizuji.

anonym_0e60aa
1. říj 2025

Hele ja ji teda docela chápu, poněvadž, teď me ukamenujete,ale mě se to už dvakrát stalo taky,a vždy u silnice🤦🤦a rozhodně to nebyl úmysl mebo bych nevěděla, že mám zabrzdit
,jednou mi starší dcera spadla z odrážedla do kopřiv a ja jak v rychlosti jsek ji chtěla vytáhnout,tak jsem brzdu asi špatně domackla a jak to bylo v prudším kopci,tak se mi kočár rozjel, naštěstí tam byl pán co zrovna čistil chodnik.Po druhé a to už fakt bylo o hubu,jsme sli lampionovou stezku a dcera ,,nutně,, potřebovala zavazat něco na lampionu a ja kocar nezbrzdila,dobu stal a pak se malej asi pohnul nebo ja do něj drcla nevím a kočár se mi rozjel a narazil do zaprkovaneho auta pres cestu.Tak to mi věřte, že jsem se citila a do dnes citim,jako nejhorší matak na světě!!!

majca16
2. říj 2025

Ja treba nemám důvěru ke tchýni doteď a to je dětem 10 a 6. Starší hlídala když byla miminko 2x a pohořela, takže pak návštěvy jen pod mým dozorem. Teď už si děti občas vezme, ale starší má volací hodinky a vím, že se o mladšího postará. Ale mladší sám s tchýní nikdy nebyl

kxx
autor
3. říj 2025
@jannym

No zasadni otazka je zda na to kasle, je roztrzita nebo zda zapomina, jako ze opravdu zapomina, u meho tatky si vsimam ze zacina zapominat na veci u kterych bych to nepredpokladala a zvlaste u nej…

@jannym Je zbrkla a hlavne nedomysli veci. Zije jen pritomnosti. Nekouka na to co se muze stat, proste pro ni ce nic nestalo.

kxx
autor
3. říj 2025
@bachovy_esence_poradna

Kolik je jí let? Je zdravotně v pořádku nebo se stává, že bývá roztržitá, zapomíná, je zmatená apod.? Užívá nějaké léky, např. psychofarmaka nebo léky na spaní?
Může to být nezvyk nebo přetížení, ale i nějaká obtíž opravdu.

@bachovy_esence_poradna No je ji 65, ale leky nebere.

kxx
autor
3. říj 2025
@helach

Chápu tvůj strach. Mně se důvěru k tchyni, co se týče dítěte, nepodařilo vybudovat. Hlídá občas od cca 4 a půl let. A stejně trnu. Navíc vůbec nerespektuje, co řeknu ohledně stravy a tak. Nepomáhá vůbec nic, vždycky byla salamista a nedomysli důsledky. Bohužel to lepší nebude. K vodě bych s ní syna nepustila.

@helach On i tchan je podobny. Od narozeni starsi me vylozene bombarduji, jak chteji jit s ni ven beze me. Uz ci byla jen v kocarku. A nestaci, ze jsem na konkretnich pripadech rikala, proc o to nestojim. Pry, abych si odpocinula. Ale spis bych taky trnula.

bachovy_esence_poradna
3. říj 2025
@kxx

@bachovy_esence_poradna No je ji 65, ale leky nebere.

@kxx rozumím. Tam pak opravdu může být v tomto věku i trošku nižší kognitivní schopnosti už a opatrnost je na místě.

jannym
3. říj 2025
@kxx

@jannym Je zbrkla a hlavne nedomysli veci. Zije jen pritomnosti. Nekouka na to co se muze stat, proste pro ni ce nic nestalo.

@kxx hele mozna to bude znit blbe ale je to jako bys popisovala cloveka s ADHD, kazdopadne pokud jsi ztratila duveru je potreba ji rict, ze uz proste nebude s kocarkem jezdit…ty jsi rodic, ty mas odpovednost, ty rozhodujes…bude se asi citit dotcena, ale pokud to chapu dobre, obdobna situace nastala opakovane…nebudes riskovat bezpeci ditete opakovanemu riziku… preju pevne nervy v nastavovani hranic

moudivlacek
3. říj 2025
@jannym

@kxx hele mozna to bude znit blbe ale je to jako bys popisovala cloveka s ADHD, kazdopadne pokud jsi ztratila duveru je potreba ji rict, ze uz proste nebude s kocarkem jezdit…ty jsi rodic, ty mas odpovednost, ty rozhodujes…bude se asi citit dotcena, ale pokud to chapu dobre, obdobna situace nastala opakovane…nebudes riskovat bezpeci ditete opakovanemu riziku… preju pevne nervy v nastavovani hranic

@jannym na druhou stranu kočárek se zabržďoval i za ní, ne? to není žádná novota, na kterou by nebyla zvyklá, je to složitá situace, asi za to nemůže, ale chápu obavy autorky, také bych je měla

barumrallyebum
3. říj 2025

Pry aby sis odpocinula. Tak jiste 🫢

erchia
3. říj 2025

Moje tchýně je podobný exemplář. Taky by jen s prominutím blbě čuměla, když by se něco stalo...
U nás tedy naštěstí šlo řešení, které ale chápu, že kolikrát nejde, že jí dítě prostě nesvěříme. Oba s manželem víme, že by to nemuselo dopadnout dobře.
Ono teda ani my s ní moc nejsme v kontaktu.

Nicméně, něco obdobného se stalo s mojí mamkou. Byly jsme venku se synem v kočárku, mamka povídala s její kamarádkou/sousedkou, které jsme šly ukázat právě syna. A u toho už štelovala kočárek, že půjdeme přejít silnici, ale nesoustředila se na to.
Prostě kdybych nekompromisně nechytla kočárek, že takhle ne, tak nechci vědět, co by se mohlo stát...
Takže je to tak, že na vycházku chodíme společně a dítko si šéfím já.
Nicméně, nemám zkušenost s tím, jak to dělat, když je takhle víc dětí.

Jo a mimochodem, můj tatka si syna i neteř, která váží asi tak obdobně jako syn, občas na ty záda dá 🙂 My mladí máme už z dřívějška, než jsme měli děti, všichni záda lehce v háji :D