icon

Jak řešit odmítání denního spánku u dvouleté dcery?

monivi2001
22. led 2025

Zdravím poradil by jste mi někdo ? Malá teď dva dny přes den nespí. Najednou v noci spí 12 h vždycky spala okolo 11h přes noc. Jenže jak teď spí těch 12 tak přes den už spát nechce. Ráno vstává v 7h max 7:30 a pak jde spát ve 12 to nechtěla usnout tak jsem zkoušela jít o hodinu později ještě a to plakala že nechce. Jenže pak mi nevydrží včera i dneska mi ve 4 odpoledne odpadla na gauci. Přes den je hodně aktivní. Jak tohle řešit když nechce v poledne usnout ale pak by ve 4 spala klidně hodinu jinak nevydrží do večera. Nebo jestli mám o půl h dřív ráno vzbudit ?

zmrzlinka
22. led 2025

Mne děti od dvou let nespali,ale lehli jsme si spolu po obědě na hoďku k televizi.

monivi2001
autor
22. led 2025

@zmrzlinka To jsem dělala taky leželi jsme a četla jsem ji knížku usnout nechtěla ale stejně prostě nevydrží

jinajanna
22. led 2025

Za mě se tohle období musí nějak přežít. Mně dcera přestala spát po roce přesně tímto způsobem, prostě neusnula a pak odpadla ve 4. Což nechceš, protože pak juchá do půlnoci že. Ale ono se to časem protáhne, pak odpadne v 5, pak to jednou dvakrát vydrží, pak odpadne v 6 a už spí až do rána atd. Říkej si, že je to jen období, zachovejte si polední klid a pak po 4. hod. se vyhýbejte možnosti spaní, tj. nejezdit v autem, nevozit v kočárku atd. A modlit se ať si to sedne brzy 😀

prejeta_zaba
22. led 2025

Tuhle dětskou etapu naprosto vystihuje video v odkazu, dlouho mě nic tak nepobavilo. 😂

jinajanna
22. led 2025

@prejeta_zaba JJ, taky jsem to dnes viděla a říkala si že je to přesný 😀

monivi2001
autor
22. led 2025

@jinajanna A jako ona by mi usnula přes den ale třeba až kolem 13h nebo 13:30 kdy je zvyklá vstávat aby usnula do 8 ☺️ takže mám asi 3 možnosti buď ji vzbudit ráno aby chtěla spát i přes den, nebo to dělat jak píšete vy prostě to nějakou dobu přežít a nebo ji chodit uspat později s tím že večer bude usínat v půl 9 nebo v 9 no ☺️ teď nevím co z toho je lepší 😂

alianan
22. led 2025

@prejeta_zaba TO je přesné.
@monivi2001 Náhodu ti vydržela dlouho, mě už děti přes den nespí od roka a bylo to s nimi velmi těžké.
Osobně jsem vždy volila metodu "vydržet" a dát spát až večer, dávala jsem pak o hodinu dřív. Na vstávání ráno jsem jako sova neměla a nechtěla jsem, aby mi dítě večer ponocovalo, chci mít také nějaký volný čas s manželem.

monivi2001
autor
22. led 2025

@alianan Přesně tak to mám taky ☺️ manžel vstává každý den ve 4 ráno do práce takže nechodíme spát moc pozdě a nemůžeme si dovolit aby nám dítko ještě v 10 behalo v obýváku 😂 Takže takhle ráda bych ji nechala ráno spát jak ona potřebuje vstává cca kolem 7 a večer bych měla taky ráda klid no ale byla dnes uknourana a prostě mi vytuhla no 😂

nagojka
22. led 2025

Já sem syna dávala normálně spát v těch 13...většinou spal 2 -3 hodiny...vždycky sem ho nejdýl ve tři šla budit a večer do 9 spal ..ráno vstával stejně jako tvá dcera mezi 7-8...🙂a bylo to v pohodě 🙂když pak po obědě brečel že nechce spát,neutíká sem ho ale odpoledne sme šli třeba na procházku nebo dělali doma něco tak aby se šel třeba v půl sedmý koupat a v sedum spát...to pak usnul sotva dolehl a spal až do rána...teď od září chodí do školky takže to máme takový různý protože ale o víkendech chodí usíná v těch devět a je to v pohodě ..

martulka88
22. led 2025

Syn ve 2,5 letech ze dne na den utnul odpolední spánek. Spí do 7-9.ráno, večer jde v +- 19.30 spinkat. Bude to půl roku a občas má dny, kdy se po obědě přitulí a usne v náručí. Ale pokud neudělám odpolední veget, tak jede jako myška do večera. Ale mně to nevadí, že už nespinká. Lepší, než ho nutit, že se musí spinkat a jen být v nervu. Zrovna včera mi usnul v náručí a tak jsem ho nechala půl hodinky oddychnout a vzbudila.

monivi2001
autor
22. led 2025

@nagojka No právě budu to muset řešit podle toho jak ráno vstane když vstane dřív tak usne když vstane až po 7 a ještě spí 12h tak neusne ani omylem ale dnes jsem zjistila že když si dá šlofík 20 min ve 4 tak mi i tak večer usne v pohodě kolem 8 ☺️ Dnes mi odpadla ve 4 právě tak jsem ji nechala chvíli aby večer spala a dobrý ☺️

monivi2001
autor
23. led 2025

@nagojka no mě kdyby dcera spala dvě h tak večer jde spát v 10 😂 včera mi odpadla ve 4 ale musela jsem ji po 20 minutách vzbudit aby spala večer což to buzení bylo hrozný

rezina96
23. led 2025

Asi nemá tu potřebu. Znám hodně dětí, co už od roka a půl nevyžadovaly odpolední spánek, ani jiný a vydrželo jim to tak.

petulkadodo
24. led 2025

@monivi2001 Pravé peklo začne se školkou. Syn doma už dávno nespal po obědě, ale ve školce usnul vždycky a spal tam skoro 2 hodiny. Večer ještě v 10 pak nechce spát, i když ráno vstává do školky v 6:30. Má školku, kde spát nemusí, ale on chce. O víkendu je to lepší, ale to spaní ve školce je masakr.

pampelina18
24. led 2025

@monivi2001 u na odpolední spánek není od roka a půl a ani ve školce nespali.

lenniik
24. led 2025

Už v roce a půl odbourala dcera pravidelný poobědový spánek. Občas vytuhla ve tři, čtyři i teď je to spíše výjimečné, ale nechávám spát. Chodí i přes spánek v devět, tak mě to neruší.

eviicka
25. led 2025

@petulkadodo přesně, ve školce usne vždycky a doma pak po desáté, i když ráno budím v šest :-/

jajane
25. led 2025

ta poslední možnost je taková nejpřirozenější a nejmín na silu to buzení po 20 minutach bych teda nedelala.

amenophus
25. led 2025

S prvni dcerou nam celkem fungoval odpoledni spanek ob den-2 (cca 3x tydne). Dny, kdy usnula pres den, pak byl narocnejsi vecer a usnula pozdeji (treba v 8:30), dny kdy nespala byla hotova a sla spat vecer brzo (treba v 7). Kdyz jsme drzeli stejny rezim porad, bylo to peklo, budto hysterak unavenyho ditete kazdy odpoledne od 4 do 6 nebo naopak tajtrlikujici dite do 10. Ale takhle na stridacku to jakztakz slo, nebyly to az takovy extremy.

exbordelar
25. led 2025

Vitej v tomhle prisernem obdobi 🤡💩 Odkaz @prejeta_zaba je presny 😅 Jestli te to uklidni, tak se prave nachazime v tom stejnem 😁 Nenadelas nic. Jen to prezit. Na jare bude lip 😉