icon

Jak rozmluvit batole

bauskka
29. dub 2019

Ahoj maminky, máte nějaký tip jak rozmluvit 18m dítě? Dcera jeden slovo které řekne je táta. Umí udělat kravičku, auto, pejska, kočičku a hada a řekne mňam. Dr říkala že do 2,5 let to ještě jde a že pak bychom to museli řešit. Jsem z toho trošku špatná. Jinak krásně rozumí co se po ní chce, všechno ukáže, rozezná barvy, celkově je moc šikovná, ale to mluvení pořád vázne. Doma na ní neustále mluvíme, ukazujeme ji, vysvětlujeme. Máte někdo zkušenosti, rady, tipy, co ještě mohu udělat? Díky

Strana
z2
eviicka
29. dub 2019

Odeslala jsem to omylem dřív: takže jsem se rozhodla nestresovat zbytečně sebe ani jeho a jen to v rámci hry zkouším podporovat (básničky, zvuky zvířátek apod.).

medakote
29. dub 2019

Je to v pořádku, delej to co dosud, mluv, zpivej, povidej rikanky, prohlizejte knížky. Kazde ditko ma sve tempo a v roce a pul ma cas. Stsrsi syn v roce a pul mluvil v rozvitych souvetich, mladsi syn ve dvou letech umel tri slova-ted mu jsou tri a povi i to co nevi 😁 sestrenky kluk nemluvil do trech let vubec a pak se rozmluvil s za nekolik tydnu vse dohnal. Tak se nestresuj. Chapu, ze srovnávání neni příjemné, take jsem nemela rada ta zdvihnuta oboci babicek a sousedek-On jeste nechodi na nocnik? ON jeste nemluvi? Chce to se trochu obrnit, dat diteti podnetne prostředí a pak prosze cekat, az si k tomu dospěje. Obecne mam vysledovano ze motoricky sikovnejsi děti zacinaji mluvit o chvili později

pavelkamat
29. dub 2019

Syn se rozmluvil ve 2 letech a 7 měsících. Dej mu čas 😉 Od malinká jsem na něj neustále mluvila, četli jsme a říkali říkanky.

merope
30. dub 2019

Jak už tu zaznělo - v roce a půl je to ještě úplně v pohodě. Řeší se to když nemluví ve 3, když nemluví do cca 2,5 tak mám pocit, že pak už ty děti výhledově stejně chodí na logopedii - ale často je ta logopedie při školce a chodí tam a bohatě to stačí. Rozhodně v roce a půl je času ještě dost.

bauskka
autor
30. dub 2019

Já bych to normálně neresila. Vím že je každé dítě jiné a jsem strašně ráda jak je šikovná. Mám natlak od mé babičky a dědy kteří mi furt říkají dělej s ní něco jakto ze nemluví (já a sestřenka v tomto věku uz nezavreli pusu) ze začátku jsem to řešila ale teď úzké s tím posílám do háje, že mě to akorát nervuje. Mamka mě zase říká, že počkej buď ráda že nemluvi pak tě rovnou celou větou pošle někam 🙏🤣 no jsem zvědavá kdy to přijde. Každopádně díky za vaše názory 😊😁

bledulka84
30. dub 2019

@bauskka na babi a dedu se vyprdni. Rozvoj reci je hrozne individualni a probiha skokove.

kuliseks
30. dub 2019

@bauskka mne zas kazdy radil, at uz davam na nocnik v roce a kdesi cosi.. ve dvou letech to sam kluk pochopil a hned ze dne na den de facto byl pres den bez plenek. Rady jsou fajn, ale musis je brat s rezervou a nepoustet si natlaky moc k telu. Akorat to cloveka pak nervuje

astyna88
30. dub 2019

@bauskka

Presne tak. Navic,pamet starsich je hodne spatna. Me taky tchyne rikala,ze mela syny od roku bez plen. Pak z babicky,ktera je hlidala vypadlo,ze klukum prala pocurane teplacky az do dvou let...ja osobne takovym recem ani neverim. Delej si to podle sebe,toho jeste bude....

knuffel
30. dub 2019

Nestresuj, naše doktorka dala naší dceři čas do tří let a dobře udělala, měla hodně omezenou slovní zásobu, pár zvířátek uměla, jinak domluva ruce-nohy. Nepotřebovala to. Nechtěla. Nastoupila do školky a do měsíce tam řekla první slůvko 🙂. Pak se to jenom zlepšovalo. Hlavně klid a kecaly poslat do háje.

novamamina
30. dub 2019

Já taky miluju tyhle řeči. Ať si každý říká co chce. Tchyně mi taky říkala že její kluci už v roce mluvili. Kašli na to. Až bude chtít mluvit, tak bude.

ivis_b
1. kvě 2019

Na roce a pul syn nemluvil vubec, max mama/tata. Na dvou letech sel do skolky a mluvil tak, ze ucitelka se casto sklebila, ze je nejukecanejsi ve tride. Zacal mluvit z niceho nic a vzalo to rychly spad. A je pravda, ze vetsina deti ve dvou letech, co jsme tak v okoli videli, mluvila podstatne hur. Takze v klidu😉

bauskka
autor
1. kvě 2019

@kuliseks jo no taky uz to tak dělám. Semtam me i tak něco rozhodí, ale pak si právě rikam každé dítě je jiné a každé se to jednou naučí. S tím. Icnikwm to máme stejné. Tchýně dávala svoji dceru na nočník hned jak začala sedět a mé dceři říká "že je ostuda" já už jen mlčím a jedním uchem to jde dovnitř, druhým ven. Na nočník dcerku dáváme každý den před koupáním a říkáme ji že se cura donocniku a ne do vany nebo na zem. Zatím se nevycurala ani ji nebijeme když se jí to "podaří" jinde. Jen ji řekněme že se to jinde nedělá. A tím to jasně. Ona k tomu sama dojde .. takže teď to tak dělám i s tím mluvenim

evitang
6. kvě 2019

Naše bobina taky nemluví. Budou jí 2 roky. Všemu rozumí, pořád na něco ukazuje a chce, abych jí popisovala co je co, ale nezkouší to vůbec opakovat. Navíc některé slova, které dřív už uměla říct si zlehčuje. Např. místo "eště" teď už říká jenom "e". Na druhou stranu, když ji něco zaujme, hned to řekne téměř správně. Tak nevím, co si mám o tom myslet.

Strana
z2