icon

Jak se připravit na změnu - já do práce, dítě do školky?

klarisa6
24. zář 2016

Ahojky, jak se připravujete na změnu? Ranní vstávání, asi ve stresu, honem vzbudit a vypravit dítě, kterému to trvá, pak šup do školky a do práce. Fungovat v práci. Pak honem do školky vyzvednout mrňouse, nakoupit, domácí práce, zabavit mrňouse, atd....
Já mám tedy ještě asi necelý půl rok čas, ale už teď mě to straší, že to nedám...
Pro mě tedy bude asi nejhorší to ráno všechno stihnout. Já nemám problém se vstáváním, ale bojím se, že to s mrňouskem nebudu stíhat. Jak jste to zvládali vy?
Prosím o rady, jak se připravit na změnu... díky.

Strana
z2
klarisa6
autor
25. zář 2016

@lenka5731 Ano díky zjistím. To si taky říkám - hlavně bez stresu. Jenže já když nestíhám, tak pak blbnu ještě víc 😒 ... 🙂 ...a když je pak po všem, tak si opožděně říkám, že hlavní je se z toho nepos... 😀

klarisa6
autor
25. zář 2016

@mon_88017 Přesně tak. Dítě za zadkem, taky mám takového ocáska. Zatím mi chce se vším pomáhat, což je fajn, ale trvá to 3x déle, to je pravda 😀

klarisa6
autor
25. zář 2016

@mon_88017 To už tu někdo psal, uvařit si jídla do mrazáku dopředu, tenhle nápad se mi taky líbí, to fakt potom ušetří čas.

krystalka
25. zář 2016

@klarisa6 - tak já měla výhodu, že pracuju od půl deváté....ale zase jsme do školky dojížděli skoro půl hodiny MHD, jinak u nás byla školka otevřená tuším od půl sedmé, teď škola má družinu od sedmi....to si musíš zjistit ve vaší školce, jak to tam je.....jinak ráno jsme to stíhali docela dobře - ráno jsem vstala o chvilku dřív, umyla se, učesala, namalovala....manžel ráno odcházel dřív, než jsme vstávali, tak nám vždycky uvařil čaj, takže byl akorát, připravila jsem snídani synovi, dala jsem si do tašky oběd a svačinu a šla vzbudit syna - snídani jsem mu dala do obýváku, pustila pohádku a on se chvíli probíral a u toho snídal, já jsem se zatím oblékla, připravila ke dveřím všechny potřebné věci, pak se šel umýt a učesat syn, oblékla jsem ho, opláchla nádobí od snídaně, proběhla byt, jestli je všude zhasnuto apod., obuli jsme se a šli na autobus....Vstávali jsme něco před 6h, odcházeli v 7h....Po pár dnech se to tak pěkně zajelo, že syn už měl vysledované, že když končí určitá pohádka, tak už musí být najedený a jít se mýt a když slyší znělku další, tak už je čas jít se obouvat apod. 🙂 . Základ ale je mít večer naprosto všechno připravené - nakrájené pečivo v sáčku na lince, připravené hrnečky na čaj, na hromádce komplet oblečení pro dítě i pro sebe, připravenou kabelku a dítě batůžek (jestli nějaký nosí) - boty, bundy, čepice, deštníky, pláštěnky - všechno připravené u dveří, aby člověk ráno nic nehledal, nebo nezjistil, že je něco špinavé, rozbitý zip apod.....plus dát si třeba 10 minut rezervu, když něco nejde tak jak má - zasekne se zip, zadrhne tkanička apod.... Odpoledne jsme to měli trochu jinak, protože já pracuji na dlouhý krátký, takže dva dny práce až do 20h a pak 2 dny volno.....takže ty dva dny práce jsem akorát odváděla ráno do školky, vyzvedával manžel nebo babička.....vracela jsem se večer, on na mě většinou čekal (někdy usnul), tak jsem dorazila domů, převlíkla se a šla jsem číst a uspávat.....další dva dny jsem si dopoledne doma udělala co bylo potřeba a pak jsem syna mohla vyzvednout klidně i po obědě a celé odpoledne jsme měli volné....... Teď už je syn ve škole a je super, že vlastně nám to ráno zůstalo úplně stejné, dokonce vyjíždíme i tím samým autobusem, akorát potom přestupujeme na jiný, ale ten režim ráno máme vlastně pořád stejný....akorát je to teď už fajn, že nemusím pomáhat s oblékáním apod. 🙂

pamal
25. zář 2016

@klarisa6 a tatínek se zapojit nemůže? Já ráno před odchodem do práce na chystám snídani a svačinu a odcházím. Děti budí a odváží manžel. Já je vyzvedávání odpoledne a manžel je vodí na podvečerní kroužky. Musím říct, že je to pro mne jednodušší než na MD kdy to vše bylo na mě. I když pravidelně vařím teplé večeře i teď , tak na MD jsem měla pocit, že jenom nakupují, vařím a uklízím po vaření. Zapojení i druhého rodiče hodně pomůže, ale chápu, že ne vždycky to je možné.

krystalka
25. zář 2016

@klarisa6 - jo, ty zásoby do mrazáku jsou určitě fajn - vždycky, když vaříme nějakou omáčku, polévku apod., tak toho uvaříme víc a po jedné nebo dvou porcích "nakrabičkujeme" do mrazáku.....pak už stačí jen přijít večer domů, než se ohřeje krabička, tak jenom uvařit přílohu a můžeme jíst 🙂

lamarika
25. zář 2016

@klarisa6 taky ještě ráno chodím se psem, ale mám ho naučeného, že ráno vyběhne, vyčůrá se a jde dom (pejskaři mě za to možná ukamenují). Naše školka otevírá v 6:30. Děcka chodí do školky na sedmou, starší do družiny a já na půl osmou do práce. Já třeba večer nic nechystám. Po celodenním shonu jsem ráda, že večer dám děcka spát, sednu a čumím do blba.

klarisa6
autor
25. zář 2016

@krystalka Jůů, to je moc pěkný, hezky se to čte... když je vše pěkně připravené a zaběhnuté... no jsem zvědavá na sebe a dcerku ☹ ... 🙂

klarisa6
autor
25. zář 2016

@pamal Tatínka sice máme, ale ten se zapojit nemůže...

klarisa6
autor
25. zář 2016

@krystalka Jojo, to je skvělý nápad, jen aby ten mrazák stačil 😀 (máme malý mrazáček)

sheila86
25. zář 2016

@klarisa6 čauky, za 3 týdny školkový docházky jsem vypozorovala, že aby bylo všechno časově v cajku a bez stresu, je třeba vstát hodinu a půl před plánovaným odchodem z domu. 😀 Za půl hoďku stihnu připravit snídani, učesat se, nalíčit, připravit věci do školky. A hodinu před odchodem budím dceru 😉

brunetka11
25. zář 2016

@klarisa6 Něco dáš do lednice, něco do mrazáku... a máš vystaráno ,-))

P.S.
A počkej, až zjistíš, že mnohem víc stress období jsou paradoxně prázdniny ,-)
S tou prací se vrací zase pocit nastolené pravidelnosti a tak téměř jistot ,-)

klarisa6
autor
25. zář 2016

@lamarika No to je moc pěkný 🙂 ... Taky mám pocit, že budu pak sedět a čumět do blba 😀 ... Tak naštěstí já mám malého psa, takže tomu taky stačí menší procházky. Ale je fakt, že občas se snažím najít čas i na toho psa a projdu s ním delší prochajdu, aby se taky protáhl...

klarisa6
autor
25. zář 2016

@brunetka11 Fákt prázdniny? Jak to?

brunetka11
25. zář 2016

@klarisa6 Kam zaparkovat děti a jak zorganizovat alespoň nějakou společnou dovolenou ,-) Navíc jak to dávat, když není nastavený vstávací režim...
Ne, tím tě nechci strašit, někdo to třeba zmáknuté má ,-)
A hlavně je dost času na podobné myšlenky...

klarisa6
autor
25. zář 2016

@brunetka11 Jéé díky za postrašení 😀 ...tak mě zatím straší ta změna po ukončení rodičovské 🙂

krystalka
25. zář 2016

@klarisa6 - my máme taky malý mrazáček, ale stačí to, když zvolíš šikovné krabičky, co jdou dobře skládat na sebe....a taky se to průběžně ujídá, než se vaří další, takže se to dá 🙂

krystalka
25. zář 2016

@brunetka11 - tak to souhlasím, ty prázdniny jsou docela dobrodrůžo 😉 , my jsme třeba měli školku komplet celé dva měsíce zavřenou, bez náhrady, takže to bylo docela zajímavé, ale díky babičce a mým střídavým směnám jsme to zvládli, ve škole je to vlastně stejné, akorát syn zatím nechce jezdit na pobytové tábory, takže má vždycky nějaké příměstské....jinak zorganizovat společnou dovolenou - v tom nevidím u nás problém, vždycky na týden jedeme někam pryč a zbytek času trávíme různými výlety, nebo jsme doma na zahradě....ale musím říct, že každý rok se koncem prázdnin hrozně těším, až zase začne škola (nebo dřív školka) a zapadneme zase do toho našeho zajetého režimu....synovi takové to "bezvládí" a volnější režim v létě moc nevyhovuje, potřebuje spíš pravidelný rytmus a řád.....ale stejně tak se vždycky před koncem školního roku zase pro změnu těšíme, až budou prázdniny a bude trochu volna 😉

lenkaluk
27. zář 2016

@brunetka11 má pravdu:o)). Dcerku máme v soukromé školce, která na prázdniny zavírá. Takže jsme lepili týden po týdnu naši dovolenou, jednu babičku, druhou babičku, všelijaká volna z práce a netrpělivě vyhlíželi konec prázdnin, kdy zase školka začala fungovat......

Strana
z2