icon

Jak si rodiče předávájí dítě... Máte nějaký model vy?

goldenova
11. lis 2020

Ahoj. Víte někdo, zda je legislativně dané, jestli a jakým způsobem si rodiče předávají dítě? Můj ex-partner se mě snaží přesvědčit, že bych mu dítě měla na den, který je pro něj určený, přivézt a on mi ho přiveze zpátky. Vzhledem k tomu, že o dítě se primárně starám já, v noci se k němu budím a pak nemůžu usnout, takže spím tak 4h a to ještě s pomocí prášku a on spí neprerušeně svých osm a více hodin, jsem navrhla, že si tedy pro dítě přijdu, až ho bude vracet. Vůbec mu nevadilo, že jsem musela jít potmě kolem 18h podél skoro neosvětlené řeky a pak s malou v kočárku zpátky. Nenapadlo ho např.říct, že s námi počká na autobus nebo zavolat taxi. Bez problémů nás vystavil nebezpečí. Chci zavolat na ospod, ale zajímá mě, jestli máte nějaký model vy.

emillyhk
11. lis 2020

Promiň, ale on ti navrhl, že ti dítě přivede, ty jsi to odmítla, došla si pro něj a teď ho chceš hlásit na OSPOD, že ti vyhověl, když tě nechal jít domů? V šest večer vás vystavil nebezpečí? Čím? Tím že ti nebránil? Nebylo by lepší se s ex nejdřív zkusit domluvit, že příště ti ho přiveze, jak původně navrhoval?

te_reza
11. lis 2020

Nějak nechápu kde je problém 🤔však ti chtěl dítě dovyst, ne?

emamaira
11. lis 2020

Je to o dohodě rodičů, pokud se nebudete schopni dohodnout, tak to stanoví soud v rozsudku o péči o dítě.

somalicats
11. lis 2020

Tak tohle teda fakt nechápu... To sis nevšimla, že je momentálně večer dřív tma? A jak to souvisí se spaním a Tvým práškem na spaní? Když si ex přijde pro dítě ráno k Tobě, tak stejně musíš vstát, ne? A jestli se bojíš chodit potmě, tak jsi měla přistoupit na jeho návrh - tj. ráno Ty k němu, navečer on k Tobě.

somalicats
11. lis 2020

Jinak náš model je ten, že si děti střídáme v režimu 2-2-3, většinou přes školku/školu, tj v den střídání jeden z nás ráno odvede, druhý odpoledne vyzvedává. Teď je starší na distanční výuce, takže buď je u mě doma a učí ji manžel (já musím být v práci), nebo ji učí ex, v den střídání si ji teď ex vyzvedává u nás doma nebo ji přiveze k nám (mladší v tom případě veze do nebo ze školky). V ostatních nebo mimořádných situacích se domlouváme individuálně - někdy vezu já k němu, někdy on ke mně. Bydlíme od sebe 7 km. A já teda chodím i potmě 😀

sajul
11. lis 2020

Pokud ospod svěří dítě do péče jednomu z rodičů, druhý rodič si ho vyzvedává v den a hodinu určenou v místě bydliště dítěte a tam ho zase v dany den a hodinu vrací. Takto bys to měla napsané v rozsudku. Jinak všechno je o domluvě 😉 můj ex si vyzvedává děti u mě doma, a zase mi je doma vrací a to bydlíme hodinu cesty. Ale vycházíme si vstříc, pokud nemůže dovést děti, tak si pro ně dojedu já, nebo mu je odvezu. Nejlepší je, si promluvit a nedělat naschvály.

ariadna12
11. lis 2020

A proc jsi nepristoupila na to, ze Ti dite doveze? Mohla sis usetrit cestu a strach z nebezpeci. Kdyz navrhl, ze dite doveze, ty sis prosadila, ze si pro nej dojdes, tak Ti ho predal dle prani. Tohle u ospodu neprojde. Tatinek nic zavadoveho neudelal. Mohla sis zavolat taxi sama.

sudylichozrout
11. lis 2020

@goldenova Nektere zenske fakt nevedi, co chteji a nedaji pokoj, dokud to nedostanou. Co resis? Nabidl ti, ze budes vozit rano a on odpoledne zpet. Ty jsi to odmitla a ted mu chces jeste delat zle? Mimochodem, proc by ti mel volat taxi a cekat s tebou na autobus? Uz nejste par...

kmarie81
12. lis 2020

@goldenova měl by si ho vyzvedávat v určeném čase v bydlišti dítěte (tj. tam kde bydlí ten co ho má v peči) a stejně tak ho tam v určenou dobu vracet. Aspon tak je to většinou psané na rozsudku od soudu. Pak je to samozřejmě na vaší individuální a konkrétní domluvě ten konkrétní den.

camelinka
12. lis 2020

@goldenova My nemame stridavku, ale spolecnou, protoze sme dospeli a rozumni, nedelame si naschvaly, kteryma, ve finale pak trpi akorat to decko a vychazime si vstric... Ne vzdy to ale z obou stran jde...
Nevim, jak presne, to je, kdyz to stanovi soud, ale pro vsechny zucastneny je nejlepsi, nezaobirat se kravinama a nedelat si naschvaly....Zajdete a zavolejte, kam potrebujete, ale asi tam budete za......

andelka
12. lis 2020

Vždyť ti navrhoval,ať mu ji privedes a on ti ji přivede večer zpět. Tak o co jde? Navíc teď bude tma už od 15:30, tak si budete muset zvyknout.
Vy nemáte určeno soudně svěření do péče? Obvykle je tam udané,že tehdy a tehdy si rodič vyzvedne dítě v místě bydliště a tam ho zase v určenou dobu vrátí. Pokud máte vše dohodou,tak se musíte dohodnout. Pokud to nejde,tak soudně a dodržovat to.
Já m kluky od 3 a 5 let ve společné péči, obvykle si je vyzvedával otec u mě,když byli malí a zase vracel. Nebo přes školku. Nemáme problém domluvit se jinak, někdy si pro ně jezdím já. Ale vyzvedává si je vždy on ( u mě,ve škole,od babičky..). Jste dva dospělí snad rozumní lidé,tak se dohodnete a snažte se si vycházet i vstříc, ono se to do budoucna vyplatí. Nemůžeš v každém jednání vidět něco proti tobě, naschvál,nebo nezodpovědnost. On není telepat.

andelka
12. lis 2020

@camelinka též máme společnou v režimu asymetrické střídavky,ale pokud má rodič svěřené dítě do výlučné péče,tak bývá uvedeno,že druhý si dítě přebírá a vrací tehdy a tehdy tam a tam,a má se to dodržovat. A je klid. Jinou dohodu to samozřejmě nevylučuje,to už je na nich.
Nechápu potřebu dělat a vidět problém kde není.

hanka_12345
12. lis 2020

@te_reza ona to mysli tak ze se v noci nevyspi a a asi jeste je pro ni blby aby tedy rano nevyspala nekam jela..ze to chce spis naopak..ze on si to rano prijede k ni pro dite a az ho bude vracet za 2 dny nebo jak, tak ona bude odpocata a prijede si pro nej sama

rebe
12. lis 2020

Promiň, neuvědomila jsem si, že už bude tma, a teď se sama kolem řeky bojím. Mohl bys se mnou, prosím, počkat na autobus? Byla bych pak klidnější. A mohl bys mi rovnou i pomoct s kočárkem... Chápu, že už nejste pár, tak snad by ti ale pusa neupadla...

goldenova
autor
12. lis 2020

@andelka Kdybychom oba dva byli dospělí rozumní lidé, byli bychom spolu. A myslím, že člověk nemusí být telepat, aby se dovtípil, že nechat jít matku s dítětem ve tmě kdekoli kde nejsou lidé, je potenciálně nebezpečné.

goldenova
autor
12. lis 2020

@rebe Jemu by taky neupadla, že. Tvůj extra chytrý scénář mohl být i obráceně: "Promiň, neuvědomil jsem si, že..."

goldenova
autor
12. lis 2020

@camelinka Nevím, jestli za ...považovali vás nebo nějaké vaše známé, ale podobné instituce existují právě pro páry, které se v určité fázi ještě domluvit schopni nejsou. Proto je ospod prostředníkem, který vystupuje v potenciálním sporu. A pokud jste tak dospělí a rozumní, proč už spolu nejste?

sudylichozrout
12. lis 2020

@goldenova Myslim, ze neskutecne hystercis. On nema vubec zadnou povinnost te nekam doprovatet. To uz by ti dite mohl rovnou privezt. Nabizel ti, ze rano ty, cecer on. Ty jsi to odmitla, tak mas peska.

goldenova
autor
Odpověď byla odstraněná
sudylichozrout
12. lis 2020

@goldenova No, kdybych byla frustrovana krava, byla bych asi nejspis rozvedena a resila tu, jak poradne vytrollit ex. Jenze ja to tu neresim. A ty? 😀

Mimochodem, ty si beres dite v noci? V noci ma spat. Takze si ho beres v podvecer. Tak nekecej.

semisovamys
12. lis 2020

@goldenova Jako promin, ale v 18 hodin nebezpeci? Pokud sis pro dite chtela dojet a nemas auto, mela ses s nekym domluvit, nebo si sama zavolat taxi. Ze ty ses bala je tvuj problem a mela sis to dopredu zajistit, snad neni v 18 hod tma prvni den.

mimi1004
12. lis 2020

@goldenova Tak frustrovaná kráva seš jedině ty. Nechápu, proč sis dítě nenechala přivést dle jeho návrhu. Některé ženské jsou neskutečné potížistky. A ještě mu vyčítat, že se vyspí. Tak mu dítě dej do péče a budeš mít svůj klid 🤦‍♀️

leilinka1234
12. lis 2020

Tak ty jsi dobře jetá 😂 poprosit o radu a když to není dle tvých představ, tak začít urážet... Bezva způsoby 👍🤦 máš přemýšlet dopředu a neházet mu klacky pod nohy. Nabízel ti něco, tys vofrňovala nos, tak se teď nediv. Napiš prosím, co ti řekli na ospodu,

somalicats
12. lis 2020

Holcicko, to, ze dva spolu uz nejsou schopni zit neznamena, ze se nemuzou umet domluvit. Predstav si, ze my s ex jsme si domluvili peci sami bez soudu, a svete div se, funguje to. Frustrovana jsi tak max Ty, kdyz delas problemy, kde nejsou.

sajul
12. lis 2020

Na ospodu neřeknou nic. Ospod jedná v zájmu dítěte, ne v zájmu otce, nebo matky. Takže pro ně je důležité, aby dítě vídalo oba rodiče. Jo, ještě možná doporučí poradnu 😅 Na to si člověk musí najmout právníka, aby jednal v jeho zájmu.

rebe
12. lis 2020

@goldenova On navrhl, že dovezeš dítě ráno za světla, večer za tmy ho vrátí on. Ty jsi to požadovala obráceně. A on se ti má omluvit, že si něco neuvědomil. A my jsme frustrované krávy, když ti místo udávání na ospodu radíme se s ním zkusit domluvit. Asi jinej gang...

andelka
12. lis 2020

@goldenova tak hlavně to potenciální nebezpečí má předjímat matka, když si žádá,že si dítě chce přebírat ona a ne naopak. V tobě aby se jeden vyznal. Jo a i rozumní dospělí lidé se můžou rozejít. Ale nedělají pak potíže tam kde nejsou potřeba jako ty. Ospod tady není k tomu,aby ti šel na ruku.

xxx3d
12. lis 2020

@goldenova ahoj, víš co bych zkusila na tvém místě? Domluvit se s ex aby si dítě vyzvedl a zároveň ho i předal, pokud se jedná o malé mimčo, v kočárku, tak by to neměl být problém. Tohle bych zkusila já.
Jinak mám dojem, že legislativou není dané, jak se rodiče domluví, že je to věcí dohody, tahat do toho třetí stranu, jako sociálku, mi nepřijde moudrý, ale...

camelinka
13. lis 2020

@goldenova Kdyz to tak ctu, tak se nedivim, ze tuhle instituci potrebujete 🙂