icon

Jak udržet miminko v chladu během veder?

26. črc 2024

Máme dubnové miminko, když se narodilo, ještě padal sníh a byla celkem zima. Ale co začaly vedra, tak se modlím ať už to skončí.
Doma musí být jedině v pleně nahatý, jakmile mu dám byť jen tričko, je zpocený až na zádech. V noci to same, budi se vedrem. Máme zděný RD, zatemněno a i přesto máme cca 25 stupňů v baráku . Doma se to jakš takš dá, až na to že má chudinka problém usnout, ale venku je to mazec. V kočárku vydrží chvilku a začne řvát jak je ohřátý, chodíme buďto navečer nebo brzy ráno a stejně.. dávám mu napít čajik nebo převařenou vodu, občas něco cucne, ale někdy vůbec. Spíš mlíčko vyžaduje .
Cestování v autě je taky kapitola. Pouštět klimu nechci aby nenastydnul. Takže jedině trošičku stáhnout okýnko aby proudil vzduch , jinak se upeče. A i tak se to nikdy neobejde bez řevu. Dělám co můžu, co mě napadne.. jakmile se ochladí trošku tak je schopný prospat den jak se mu najednou uleví.
Jak to děláte vy s miminkama ? Ještě jsem přemýšlela o lněném nosítku.. no příští týden nás čeká prohlídka u DR , to mají být zrovna vedra a už teď se hrozím, co to bude..

1pomnenka
26. črc 2024

Do nosítka bych ve vedrech nedávala, v autě nikdy neotvírám okno, zapínám klimatizaci, ale na rozumnou teplotu. Tím, že denně prší a v noci už je chladno, dá se dům vyvětrat.

kokoska29
26. črc 2024

Mám dítě narozené taky v Dubnu (loňského roku). Ven jsme chodili hned ráno když ještě nebyli takové vedra, pořádně vyvětrat a přes den pak neotevirat okna. Případně jsme dny trávili v lese a nebo někde u řeky, tam bývá chladněji 🙂 celé léto se taky cachtala v bazénku. Dala jsem ji tam trošičku vody, položila ji na bříško a dala před ní hračky, knížky do vody, kačenky a ona je pozorovala a alespoň trénovala pasení koníčku 🙂

Pokud kojíš, tak dítě žádnou vodu ani čaj nepotřebuje, stačí častěji kojit. Do autosedačky poříď merino vložku, to dost pomůže.

autor
26. črc 2024

@kokoska29 na bazének jsem taky už myslela. Malému je 3,5 měsíce . To už bychom tedy mohli zkusit? Samozřejmě vlažnou vodu

kokoska29
26. črc 2024

Za mě určitě. Jak jsem psala, dcera je taky Dubnová a už někdy od konce června jsem ji dávala do bazénku. Samozřejmě jen trošku vody, ale to jí stačilo na nějaké kopání nožičkama a ochlazení 🙂 Buď byla na bříšku a nebo na zádíčka a dala jsem nad ní hrazdičku ať si kouká 🙂 vodu jsem dávala celkem teplou, jen o něco chladnější než na večerní koupání ať se nenachladí 🙈

kubesovaadelka
26. črc 2024

Co má na sobě, když jdete ven? Já mám tedy lednové dítě, ale od 22° se poti/potila a vedro nesnesla, až tento rok ho vzala na milost. Když byla miminko, řešila jsem to mokrou plinou (hodně mokrou) přes kočárek, sedačku, ať má aspoň malinko chladněji, když už jsme museli přes největší vedro někam, i na noc přes postýlku jsem namočila treba 3 pleny a dala za hlavu, a na boky. Plus jsem nedávala triko, bodycko, ale první dvě léta nejlépe kraťasy s laclem, tak ať je zakrytá plina, intimní partie, ale zároveň co nejmíň látky na těle, tím že měla holé záda, ramena se to dalo

boruvkovykoblizek
26. črc 2024

Tak já mám taky takové věčně přehřáté, upocené mimčo. Oblékání ho jen do super fine tenkého merina a nosila ve lněném šátku. Vzdušný úvaz. Já taky nosím merino a mimco spoko. Jinak je mokrej úplně durch 😀 bavlna šla z domu. Bohužel.

hennrietta
27. črc 2024

@1pomnenka Kde u vás prší?😅 Tady je to děs, nezaprší a vyvětrat pořádně nejde, i když máme okna dokořán do průvanu celou noc. Pořád vedra.😕

autor
27. črc 2024

Přes den má také jen plenu a šortečky nebo kaťátka. Ale k doktorovi ho nemůžu vést nahatého :D musíme to nějak zvládnout.. a tady tedy ikdyž prší tak je venku jak v prádelně, vzduch stojí a vyvětrat se nedá!

1pomnenka
27. črc 2024

@hennrietta Bohužel prší, letošní rok mi připomíná povodňový rok 2006, jen včera byly 2 bouřky, zahradu jsem letos ještě nezalévala, v podmiskách pod rajčaty stojí voda, všude plíseň, na rajčatech, okurkách, na jabloních visí shnilá jablka. Všechny nádrže na vodu mám plné, nemám to kam vyzalévat. Příšerný rok. Ale chápu, že někde nezaprší a jak by mohlo, když to spadne všechno u nás.

hennrietta
27. črc 2024

@1pomnenka To je šílený. Tady rezavý trávníky, když zaprší, tak na 10 minut a to se nestihne ani vstřebat do zeminy. Hned se to odpaří. To taky moc zahradám a plodinám nesvědčí. 😕
To je fakt z extrému do extrému. 🤦‍♀️

westie
27. črc 2024

Klimatizace v autě na mírný stupeň a namířena mimo směr miminka mi přijde lepší než otevřené okénko. Doma alespoň větrák, zase mimo směr miminka, ale vzduch se pohne.

lennus
31. črc 2024

Klima je v pořádku, když nastavíš na rozumnou teplotu, nikdy jsem z auta nenastydla já ani děti. Je to lepší než přehřátí. Co vyrazit někam na dovču na hory?

kayty
31. črc 2024

Mám obě děti zimní a horkokrevné. I přes zimu, když se narodily, byly "nalehko", jinak řvaly. Doma studený odchov - starý barák. V létě bývaly nahaté nebo v merino bodyčku / body-tílku. V kočárku a autosedačce měly beránka. Vlna je úžasný materiál. V létě chladí, v zimě hřeje. V autě klimatizace na rozumný stupeň a nikdy nebyly nachlazené.
Neexistoval klobouček, kšiltovka. To byly obratem zpocené. Čepice, až byla úplná zima a chladno.