icon

Jak zvládáte domácí práce s miminkem?

barlem
21. črc 2019

Ahojte, chtela jsem vas poprosit o vase napady, rady, tipy, jak zvladat spolecne s peci o nase nejmensi i veskere domaci prace🙂Mam rada doma uklizeno, a na druhou stranu zase nechci surovat na ukor maleho, kdyz je vzhuru, chci se venovat jemu🙂
Nekde jsem se docetla docela dobry napad, a to rozdelit si domaci prace do jesnotlivych dnu, takze mam napr. pondeli zehlici, utery vytiraci, stredu myci koupelnu apod.🙂i kdyz znami a pribuzni , zejmena ti, kteri nemaji deti, se tomu smeji, mne to tak ale vyhovuje, nejsem aspon ve stresu, ze mam doma vybuch a muzu se venovat malickemu🙂
Dekuju za vase pripadne dalsi poznatky🙂

Strana
z3
zuzineckah
22. črc 2019

@bayt jakože když máš doma batole, které 80% času sviští po zemi, tak vytřeš 2x za měsíc???😲

barumat
22. črc 2019

Já teda naopak od začátku uklízela, vařila a tak, když byla vzhůru. Jednak ví, že se bordel nikam nevypaří, přirozeně pochopila, že je prostě doma i práce a bez ní legrace nebude, a taky jsem jí snáz naučila, nedělat zbytečně čurbes, elementárně po sobě uklízet (utře co rozlije, uklidí jednu "velkou" hračku, než vyndá jinou "velkou" typu kostky dupla, vláčky, balonky atd.). Plus se teda umí i zabavit sama, nečeká, že kolem ní budu neustále tančit a vymýšlet jí program. Naopak si umí pak přijít a říct "maminko pojď, teď budeme kopat s míčem" (číst knížku, atd.). Což se snažím jí splnit, aby to nebylo jen "jo jo, počkej, už jen vytřu, uklidím myčku, dám prát prádlo, a HNED si budeme hrát". Když spí, nespím (to by mi přišlo škoda), ale relaxuju, čtu si, mrknu na film, projedu net. Maximálně při tom rychle něco dodělám, ale snažím se v tu dobu mít fakt čas pro sebe, abych potom byla o to odpočatější pro ní. No a obvykle stejně zvládneme být dvakrát denně venku, hrát si, ráno se v posteli mazlit a povídat si, jde to.

bayt
22. črc 2019

@zuzineckah Jasně. Vytíráme 2x za měsíc a 2x týdně se pouští robot. Teda samozřejmě po jídle nebo tak smetu drobečky. Chceš přijít na kafčo nás zkouknout? :D

zuzineckah
22. črc 2019

@bayt asi ne, díky 😎

zlorenka
22. črc 2019

podobne jako umyt dvakrat denne podlahu, protoze na ni dite saha, by mohlo pomoct umyt mu cas od casu ruce #protip :D

bayt
22. črc 2019

@zuzineckah Tvoje škoda :D

veronikaveronikaveronika
22. črc 2019

U první dcery jsem měla úplně stejné pocity. Potřebuju být s ní a potřebuju mít uklizeno, navařeno🤔 Pak jsem přišla o mléko a trochu se uklidnila. Teď mám skoro tři měsíce druhou a prostě učím tak že jeden den uklízím. Vydrží si hrát pod hrazdičkou. Případně spí a pak si hraje. Nejde ji dát všechnu pozornost. Pak člověk nemůže nic a to fakt nelze. Nechci vyznít že se jí nevěnuji ale jeden den to prostě dvě hodiny vydrží. Hoďku třeba spí a pak vydrží a druhá mi buď pomáhá utírat. Když chce. Nebo si hraje🙂😉 Musí si zvyknout na chvilku samostatnosti nebo jak to nazvat. Jelikož bych jinak nemohla ani na WC😁 jako s tou první. Ta byla neustále na ruce. Nešlo nic bylo to peklo🤣 Je fakt, že ji i přinejhorším starší dcera nachvilku zabaví 😉🙂 což je taky fajn. I když není to často a moc. Zatím ji to moc nebaví. Vzhledem k tomu že není moc co s ní dělat 😁

veronikaveronikaveronika
22. črc 2019

Jinak jsem vytírala jednou za týden, když to vyšlo i víckrát. Ale máme poměrně velký barák. Tak jsem to vyřešila šetřením a chtěli jsme na vánoce vysavač co zároveň vytírá. Manžel mi udělal radost a koupil mi ho už teď. Dokonalá věc a super ušetření práce 🤩♥️ miluju ho 🙂

badyr
22. črc 2019

@barlem dříve jsem uklízela hlavně když malý spal. Teď třeba zásadně vysávám s malým, strašně ho baví mi naschvál vypínat vysavač a snaží se vysávat (17 měsíců). Pak ho dám třeba do postýlky, vydrží si sám hrát, mezitím vytřu. Utírání prachu řeším během během dne, koupelnu a WC většinou až malý večer spí, protože je strašný vodník a všude nacáká. Někdy třeba vysaje a nebo je pošlu ven a v klidu si uklidím.

badyr
22. črc 2019

@veronikaveronikaveronika já takový vysavač mám už pár let a přestala jsem ho používat právě na mateřské, kdy mi přijde, že když vysaju a vytřu já, tak je to rychlejší 😉....ale jsem si jistá, že jeho čas opět přijde....je to skvělý pomocník 😉

zuzineckah
22. črc 2019

Ještě bych řekla, že zásadní usnadnění práce je nezapratat barák tisíci policemi a vitrínami 😀 já to zažila u našich a zařekla jsem se, že takhle to ve svém mít nikdy nebudu... Každá sobota byla zabita úklidem, jen vytření prachu ze všech cetek zabralo tak 3 hodiny. Fuj. Dodnes nesnáším uklízecí soboty a sama je neprovozuji😉 My jsme si bydlení zařídili s minimem nábytku a bylo to skvělé rozhodnutí👍 Utření prachu je u nás věcí asi 3 minut, když to vezmu zgruntu😎

oveckaluky
22. črc 2019

@bayt To budou naši dělat samozřejmě taky, nedělám si iluze, že ne.😁 Ale stejně...

veruuu_kubesovic
22. črc 2019

Já udělám jednou týdně velký úklid, ostatní dny jen "provozně" uklízím, mám malé děti tak nemůžu mít byt jak že žurnálu 😄 naštěstí mám veškeré kamarádky s dětmi - ty to chápou a co si myslí zbývající těhotné mi je fuk...
Myslím si, že děti jsou malé jen jednou, proto se jim chci věnovat než strávit spousty hodin úklidem 😉

neomenia
22. črc 2019

@zuzineckah ona prilisna čistota je také na škodu. Deti potrebuji byt ve styku s bakteriemi, aby se správně vyvíjel imunitní systém. Pokud nechodite doma v botech, nevidim moc duvod vytirat tak často. Deti, žijící v přílišné cistote ( byt v dobne vire rodičů, že tim delaji nejvic pro zdraví dětí) maji daleko častěji ekzemy, astma a alergie. Imunitni systém pak prehnane reaguje na bezne bakterie a stimuly z vnějšího prostředí, protože na ne holt není zvyklý. To vam rekne kazdy mikrobiolog, alergolog i pediatr. Dle jednoho ceskeho lekare mikrobiologa je recept na zdravi krome psychicke pohody take " nechte deti jist hlinu a nemyjte jim porad ruce". Je to pravda. Teda jasně, když se drzi tyce v MHD, rak si ruce doma umyjeme. Vseho s mirou.

oveckaluky
22. črc 2019

@zlorenka Se dvěma lezoucími batolaty, to bych jim ty ruce musela mýt pořád. To je pro mě jednodušší a pro ně lepší prostě vyluxovat, otázka deseti minut. 😉

barumat
22. črc 2019

@neomenia To sice jo, ale mně teda doma drobky a smítka na podlaze vadí. Takže uklízím minimálně dvakrát týdně, spíš obden (to pak většinou jednou pořádně do všech koutů, jednou taková ta exponovaná místa). Mám vysavač co současně vytírá, jako @veronikaveronikaveronika a je to úplný dar z nebes 😊

neomenia
22. črc 2019

@barumat jo drobky chapu. Ja když je něco rozsypane, tak hned to zametu. Ale nevytiram..

bayt
22. črc 2019

@oveckaluky Ja furt nechapu, jak ti jako batolata lezou. Syn chodi. Pripadne si sedne k hracce. Ale kazdy den jsme min. pul dne pryc a hned z venku jde do vany, takze nemam nanoseny ani pisek apod. K jidlu mimo stul ma max. ovoce, takze nic neroznasi ani tak.

barumat
22. črc 2019

@neomenia No, je fakt, že my máme doma andulky, a to jsou úplný generátory prachu. Přejedeš dlaní po podlaze a cítíš jak se ti pod ní hrne takovej ten jemnej bordýlek, co nezameteš. Proto jsem chtěla ten vysavač-vytěrač.

renatahornickova
22. črc 2019

zcela normálně někdy si prcek povídal v postýlce a byl na to čas poté když spinkal.. měla jsem vše hned hotové.., když byl větší tak v šatku a když začal chodit tak pomáhal a učil se teď mu jsou tři roky a buď si hraje nebo kouká na pohádky a nebo pomáhá 🙂 ale vše stíhám s přehledem máme byt 2+1 pár zvířátek a malí úklid mám za hodinu a velký dělám během dne a s klidem a nehoním se ..

veronikaveronikaveronika
22. črc 2019

@badyr fakt? Tyjo tak to já jsem nadšená a už nikdy nechci nic jiného 😁😁😁

travnulee
22. črc 2019

@barlem ja to tak asi dělám, aniž bych nad tím přemýšlela, v jeden den to většinou nestihnu...uklizim postupně a podle toho, co je aktuálně třeba

skarol
22. črc 2019

Jednou týdně poprosím nějakou babičku o hlídání (1-3 hod.) a to pak vyluxuji, vytřu a uklidím koupelny, převléknu postel. Od doby, co mám sušičku doma nelítaji takové ty chuchvalce prachu, takže o starost míň. Někdy se to sejde a dělám takový větší úklid dvakrát do týdne, ale nepovažují to za nutnost, i jednou týdně podle mě stačí. Pak podle času žehlím (cca jednou za tři týdny) a dělám věci, které jsem v týdnu zanedbala. Každý den zametám drobečky, poklízím obývák, vařím, skládám pradlo, to všechno zvládáme se synem, už mi i začíná pomáhat. Bez babiček by to bylo horší, manžel je hodně v práci. Třeba to luxování je bez hlídání problém, protože se syn opravdu hodně bojí vysavače. Neumím si představit, že bych vysávala a vytírala každý den, to raději vyrazíme ven a ten čas využijeme jinak.

zuzineckah
22. črc 2019

@neomenia už jsem to psala v nějakém příspěvku. To není o přehnané čistotě, ani zdaleka 🙂 já jsem v tomhle směru v pořádku a naše děti mají imunitu víc než dobrou 😉 jen si nedovedu představit, ze nechám všude šmouhy od mokrých noh, kdy decka letí z bazénu rovnou do kuchyně, protože “nutně” něco potřebuji. Nebo z písku...😉navíc nám v kuchyni bledou plastickou podlahu, ze kterou bych si nejraději nafackovala, ale to je jiný příběh 😉proste nesetřít očividnou špínu, tak si připadám jako prase 🐷s hygienou to nemá zas tolik co dělat, s přehnanou už vůbec 😎

neomenia
22. črc 2019

@zuzineckah jo takhle... Tak kdyz dcera neco rozslape, tak to taky hned setru, to jo... Jen pokud neni nic rozlite, vysypane... Pak vytru 1x tydne.

zuzineckah
22. črc 2019

@neomenia já to hned nesetřu, když tam prolítnou, páč dost často zrovna lezim na lehátka, nebo se taky mácham v bazénu😂takže to sjedu vždycky večer a občas, když už to mám v ruce (teď max 1x týdně, ta častější situace byla j batolete, které jezdilo po 4), tak sjedu i obývák a hernu, kterou máme taky dole. Nahoře vytiram tak jednou za půl roku...

oveckaluky
22. črc 2019

@bayt Po čtyřech lezou, nebo co nechápeš? Ok, možná ještě nejsou batolata, když jim ještě není rok, jestli narázíš na tohle. A my tu chodíme, prach je taky všude v koberci, nedělám si iluze, že bych všechen vysála. Spíš mi přijde nepochopitelné, že by bylo čisto bez luxování.

kittyy17
22. črc 2019

@barlem mám dvě děti. Když byl starší kluk miminko, měla jsem to rozdělené a myslela si, že to zvládnu když usne. Jenže on spal sám max dvacet minut, chtěl spát se mnou. Těch dvacet minut bylo málo, byl potom unavený a protivný. Takže jsem jezdila třikrát denně venku s kočárkem, a doma bordel.
Když byl starší, uklizeli jsme spolu, udělala jsem z toho zábavu. Vydržel hodinu sedět před prackou a koukat jak se točí, a já stihla spoustu...
S příchodem mladšího kluka se moc nezměnilo, byl jako miminko hodnější a spavejsi...

bayt
22. črc 2019

@oveckaluky Na nic jsem nenarážela, psala si batole, tak jsem brala batole (věk 1-3 roky), což je můj syn, kterej už normálně chodí. Koberce nemáme, máme parkety.

@zuzineckah Ok, ale mně sem syn od písku opravdu nelítá. To je trochu jiný příběh :D

oveckaluky
22. črc 2019

@bayt je jim necelých 11 měsíců. Ale znám dost dětí, co v roce nechodí. Ale to odbíháme, to je jen slovíčkaření a s pořádkem to nemá nic společného. 😉

Strana
z3