Jak zvládáte starost o miminko?

luciemiklo
12. lis 2014

Ahoj všem,

máme doma 7tt miminko..Na miminko jsem se moc těšila, ale musím říct, že realita je úplně jiná než mé představy. Místo toho, abych si péči o něj užívala, tak jsem ze všeho ze stresu. Jsem nervozní, když pláče a není k utěšení, dopředu se stresuju, že mi propláče noc apod.. Po kojení si obvykle chvilku hrajeme, když to malou přestane bavit, tak začne plakat, nejdříve jí zkusím nabídnout nové podněty, když to nezabere, tak jdeme uspávat..Nezřídka kdy ale vůbec nezabere a de facto do dalšího kojení pláče, skáču s ní na míči, chovám, zpívám, povídám si s ní..anebo usne na 20minut a pak není k utišení..hlad nemáme, přibírá pěkně..Bojím se, jak to bude vypadat v budoucnu, co všechno přijde apod..Chtěla bych si mimčo víc užívat, ale nevím, jak na to..Máte někdo podobné pocity?

tarra27
12. lis 2014

@luciemiklo ještě se to srovná, má čerstvě po šestineděllí...je malinká...možná bolí bříško....časem to vše ustoupí a i si zvyknete, uvidíš, co na ní zabírá...neboj...to bude dobré....

my jsme obe holky hodne nosili a deláme to i ted..asi budete taky muset nosit...nebo nekteré deti se uklidní v kočárku, takovém klasickém, starším...vím o maminkách, které ho měly doma a přejížděly i doma....

ale neboj, časem se vše upraví a bude to lepší...navíc se překulí rok a bude to vůbec pohoda....ještě vás potrápí zoubky..ale to ej taky chvilička...

beditha
12. lis 2014

@luciemiklo Je to normální. Měla jsem to taky. Pomohlo mi: pravidelnost (kojení-přebalování-"hraní"- spaní- kojení...) nechodila jsem tam, kde byly velký hluky, procházky v době spaní dítěte, hlavně nemyslet na to jestli bude brečet nebo ne. Hlavně buď v klidu ty, protože, jak je miminko teď tak blízko, tak to vnímá. Hodně štěstí. Věř, že bude líp!

amabilis
12. lis 2014

@luciemiklo Mně přijde, že má příliš moc podnětů. Zkusila bych omezit to hraní. Pokud ji to přestane bavit, je zřejmě unavená a chce prostě spát, ale jak je přetažená, nemůže zabrat. Taky je možné, že potřebuje na chvilku položit (je to divné, ale taková miminka opravdu jsou, kupříkladu to moje, prostě se začlo vzpírat, propínat, tak jsem ji položila na peřinu na postel a byla vedle ní a hladila ji a za chvilku spala, tak jsem ji jemně přendala do vložné tašky do kočárku vystlané dekou (takhle malá miminka ještě preferují malý prostor). Oni mají takový zvláštní reflex - když se hladí po čelíčku směrem k nosu, tak je to uspává. Pokud je to bříško, tak nechávat prokopat, nmasírovat bříško a vydržet. Ono se to za pár měsíců srovná.

dezyre
12. lis 2014

Sedmi týdenní miminko je prostě takové - spinká, pláče, jí a kaká.. i když už se pomale začíná rozkoukávat, cíleně se usmívat.. zkus jí dávat hodně na zem na deku, pod hrazdičku, na bříško, případně do lehátka, tak aby viděla co děláš..

ladyhacek
12. lis 2014

Já se na malé také moc těším a zároveň strachuji, od tchýně vím, že manžel půl roku celé noci probrečel to si nedokážu představit. Četla jsem o tom hodně a pokud se stresuje maminka dítě to vycítí.
Sice si to nedovedu představit v praxi, ale podle staré knížky o dětech máme i miminko nechat brečet v postýlce a až když přestane tak ho pochovat a by vědělo, že plakat nemá a že pochování je za odměnu > prý si na to navykne.
Ale na nás vždy zabíralo auto. Tam jsme spali vždy, zkusila bych ten kočárek a snažit se nevnímat ten stres.
Také prý pomáhají dětské masáže zkus si o tom něco najít 😉

🙂

januchovic
12. lis 2014

Ahoj ja si taky myslim zd tdch podnetu je na 7 tyden hodne. Ja jsem tedy do 4 mesice nedelala nic. Mne mala v7 tydnu spala tak 20 hodin denne. Taky pomaha kocarkovani, proste dite udrncat 🙂)) vyuzi prizniveho pocasi a jdi kocarkovat. Neboj vse se srovna.

luciemiklo
autor
12. lis 2014

Kočárkovat samozřejmě chodíme, ale bohužel nevydržíme venku celý den..co se týče hraní, tak si hrajeme jen zlehka, snažím se nijak nepřetěžovat, po kojení většinou pár minut, protože nechce hned spinkat a sama v postýlce nevydrží, jakmile zívne nebo si začne mnout očíčka, tak jí dávám do postýlky, aby si schrupla, ale většinou prostě chrupat nechce, vzteká se, mrská se, takže chovám, chovám, skáču na míči třeba až do dalšího kojení..což je značně vyčerpávající ☹ jsem z toho nervozní, nevím, co děláme špatně.. prostě bych si chtěla malou užívat, chtěla bych, aby byla spokojená.. místo toho jsem rozrušená a mele se ve mě spousta různejch pocitů..

victress
12. lis 2014

@ladyhacek já ti nevím s těma starýma osvědčenýma radama, miminko pláče, protože mu většinou něco je, představ si sebe, že ti něco je - třeba jsi nemocná nebo máš zlomenou nohu a manžel tě neutěší hned, ale až když jsi zdravá, to by se ti líbilo? mně teda ne... 😝

@januchovic tak to si gratuluj, máš zlaté dítě, když ti tak krásně spinká 😎 😎 😎 😎

fire85
12. lis 2014

co si pamatuju tak v 7 týdnech jsem si s malým určitě nijak nehrála, nakrmila jsem ho, pochovala,dala jsem ho do kolébky v kuchyni a on spal.jezdili jsme s kočárkem normálně, ale malej hrozně trpěl na prdíky snad do 4 měsíce jsem dávala Espumisan,.

noc mi prořval jen jednou, to mu byl přesně měsíc.taky prdy.od té doby je klid.je mu 8 měsíců.

pavlapl
12. lis 2014

Tak malé miminko má jen spát a jíst. Děláš s ním zbytečný hokusy a pokusy. Já mám 3 měsíční mimčo a když nespí nebo nejí tak je v lehačce a kouká na hračky. Když jí to nebaví tak si zakňourá a já jí dám k prsu a usne si. Moc podnětů je na škodu, nedokážou si to v té hlavičce srovnat.

andelka
12. lis 2014

@ladyhacek pochování není za odměnu, chování je pro miminko obyvkle životní nuntost. 9 měsíců se tulilo k mamince, pohupovalo to s ním, bylo stále v kontaktu s něčím příjemným, a najednou má ležet a nechtít se mazlit, nosit, houpat? Ty staré rady jsou kruté. Některá miminka naopak přímo potřebují jakoby čtvrtý trimestr, stálý kontakt s maminkou, tělo na tělo a ne nechat vyřvat v postýlce 😝 .

@luciemiklo jsi krátce po šestinedělí, ještě se sžíváte. Nestresuj se dopředu, užívej si drobností, procházky s kočárkem na sluníčku, usmání miminka..
Já jsem měla první 4 týdny šílené, malej přibíral hodně dobře, ale pak jsme zjistili že na jedno kojení se napije málo, takže žádné po 3hodinách, ale klidně i po jedné. Od té doby, kdy jsem ho hodně chovala, nosila a často kojila, tak o 80% ubylo řevu a oba jsme byli spokojení. Sice dítko pořád na rukách nebo u prsa, ale spokojené.

dora13
12. lis 2014

@ladyhacek Co to proboha bylo za knizku? "Vychova deti v nacistickem Nemecku?" 😲

Jinak k tematu -- neboj, bude lip 🙂 Maly mi prakticky proplakal prvni dva mesice zivota, hodne ho bolelo brisko a celkove byl takovy nejaky nesvuj. Resila jsem to dlouhyma prochazkama s kocarkem a doma jsem ho nosila v satku. Nikdy jsem ho nenechala vyplakat a ted, v peti mesicich, uz vidim, ze to nese sve ovoce -- sice porad vyzaduje hodne me pozornosti, ale taky casto vydrzi hrat si v lehatku/na dece/na gauci, jen po me sem tam koukne a vesele si hraje dal.
Hodne veci se zlepsilo, kdyz zacal poradne videt, zacal nas ostrit, smat se na nas, hrat si s hrackama. Takze se neboj, bude se to zlepsovat 🙂

mysicka_lb
12. lis 2014

Určitě se to srovná - samotné miminko i Tvé pocity. Přemýšlím, jak to bylo u nás, a zjišťuju, že si to vlastně pořádně nepamatuju (a to je to jen pár měsíců zpět). Celé to mám jakoby v mlze, protože to pro mě bylo tak nesmírně psychicky náročné období, že jsem to asi radši vytěsnila/ zapomněla..... Nevím, co poradit na mimčo, co zabíralo u nás. Ale vím, co Ti poradím pro Tebe: Co nejvíc si dělej radost a dělej věci, co tě baví a nadopují energií. Vím, že se to třeba zdá neproveditelné. Ale dám příklad - přijdou rodinní příslušníci na návštěvu. Místo toho, abys tam s nima seděla, švitořila a vařila jim kafe, je popros, jestli by Ti mimčo na chvilku nepohlídali, a vyraz sama ven. Nevím, kam Tě to táhne. Já všechno "léčím" hadry, takže mám z té doby pěkných pár "kojících" halenek. I chvíle s mimčem si můžeš co nejvíce zpříjemnit. Při kojení se dají číst knížky, koukat na filmy (hlavně se vykašli na takové ty názory, že mimču vadí škodlivé záření). Nějakou čokoládku doma určitě taky najdeš a věř, že si ji zasloužíš. Na domácnost se vykašli, co to jen jde. Když to mimčo zalomí, zalom to taky. Věř, že pro jeho spokojenost je nejdůležitější spokojená máma.....

ladyhacek
12. lis 2014

@dora13
@andelka
no je min 25 let stará, a já na to koukala jak ......... 🙂 Ještě že všechny rady čtu na koníkovi 😉

ladyhacek
12. lis 2014

@victress souhlasím, hlavně já bych nevydržela nečině přihlížet, jak jsem psala nedovedu si to praxi představit

dora13
12. lis 2014

@ladyhacek Bohuzel to spousta lidi praktikuje, vzdycky je mi tech deti hrozne lito ☹ Predstava, ze necham dvoutydenni miminko samotne plakat v postylce je hrozna ☹

andelka
12. lis 2014

Mně mimčo brečelo jednou delší dobu (nechtěně, prostě muselo počkat než dojdem domů a dudlík odmítal) a byla z toho pupeční kýla. Takže to jsou fakt rady 😝

ladyhacek
12. lis 2014

@dora13 Já jsem byla hodně malinká když jsem se narodila a byla jsem první dítě, první vnučka..... Babička mamince poradila aby mě před spaním chytla za ruku, že hned usnu to jsme usla, ale když jsem zjistila že tam nikdo není tak jsem brečela, no pak si řekli, že mě nechají vyřvat a že znova usnu no tak já jsem se vždy pozvracela a mamka několikrát prala a převlíkala. a chvíli trvalo než mě to odnaučili tak teď vím co nedělat 😉 moc nerozmazlovat ale když brečí tak ho nenechat aby zvracel vždyť se může něco stát.

dora13
12. lis 2014

@ladyhacek Ja vzdycky rikam, ze radsi dite rozmazlene je od slova mazlit a mazleni podle me neni nikdy dost 🙂 Jak dlouho me maly bude porad chtit, tulit se se mnou? Uz za par let se prede mnou bude zavirat v pokojicku a ve dvanacti budu prosit ja jeho, aby se ke me pritulil 🙂 A navic, rozMAZLENE dite je lepsi nez rozBITE 🙂 🙂

nellygray
12. lis 2014

@luciemiklo Je to těžký, ale zkus to tak neprožívat. 😉 Ale mně se to daří až teď, u třetího. 😀 Mám chlapečka 6 týdnů, už taky neprospí celý den jako hned po narození. Nesouhlasím s názorem, že takové miminko nepotřebuje žádné podněty, že jen spí a jí. Taky ho hned po krmení neukládám, ale dám ho třeba na pohovku nebo do lehátka, a chvíli si s ním povídám (když mám čas), nebo ho tam nechám, ať kouká okolo. Když pláče, jdu k němu, chovám, směju se na něj, on se směje na mě, ukazuju mu hračku, nebo mu něco povídám. Zkus ho v době bdělosti pokládat jinam než do postýlky nebo do své náruče. Lehátko považuju za výbornou věc, je trochu zvednutý (což oceňuju teda i proto, že má zrovna rýmu 😒 ), lépe vidí, kouká za světlem, "prohlíží" si obrazy na zdi, může být u mě, když něco dělám. A když tam usne, tak se taky nic nestane. Taky mi často zdřímne jen na 20 minut, ale to je v pořádku. Neboj, brzy už bude mít nějaký pevnější režim, pravděpodobně jeden spánek dopo, jeden po obědě a pak ještě jeden k večeru. Budeš vědět, co čekat a budeš klidnější. 😉 Držím palce. 😉

misisule
12. lis 2014

´úplný souhlas s
@amabilis
@januchovic
nebudu znovu psát to stejné 🙂.

januchovic
12. lis 2014

@victress no male je uz rok a pul, ale je zlata. Vis, ja mela tezkou chudokrevnost, byla jsem tak unavena, ze bych usla i ve stoje a tak jsem spala s ni. 3 mesice jsem prakticky prospala. Jinak ja si vazne myslim ze hodne podnetu je na skodu, dite je pak roztekane a nervozni, vidim to na kamaradce, ktera se me ve 4 mesicich ptala co s malou podnikame??. Ve 4 mesicich!!! ... nechapu matky co porad do ditete neco huci. Jinak mala je bozi, chytra, hodne komunikativni, spolecenska a umi se zabavit i sama, klidne na hodinu a pul. Vubec nic nezmeskala.Je pravdou ze je zvykla, ze ja neco delam a ona si vedle me hraje. Kdyz vidim, ze se nudi, chvili si s ni pohraju a zesd se pomalu vzdalim. Vgdy je ale v dosahu. Takto v pohode zvladam domacnost, malou i praci.

januchovic
12. lis 2014

@luciemiklo neboli ho nahodou brisko? skus biogaiu kapicky, nam velmi pomohla. Pak masirovani briska. Dej mimi do lehatka s hrazdickou, at kouka, to je bavi. Nasa mala v nem nekolikrat usnula, pak jsme ji prelozily do postylky. Jo a dulezite, mimi maji radi zavinovacky, citi se v nich bezpdcne, ja jsem malou do 3 mesicu balila. Taky pomaha dat si mimi na prsa, ono se uklidni. Nemusis byt s ditetem cely den venku, ale prochazky po kostkach pomahaji. I tobe se na vzduchu zlepsi nalada.. vydrz, uvidis, ze si to sedne. Jak tady uz nellygrey psala zkus to neprozivat, kazde obdobi jednou skonci.

januchovic
12. lis 2014

@ladyhacek hlavne ja bych to nevydrzela poslouchat, ty decibely ☺

pisisvori
13. lis 2014

@januchovic je vidět, že nevíš o čem mluvíš. Když ti dítě očividně prospalo celý den a při nespaní mu stačilo hodiny koukat na jednu hračku...tak na co bys něco dělala, že. Radit by měly maminky co mají stejné děti....které spí méně než je průměr a hodně kňourají, křičí, brečí, protože ty ví o čem paní píše.

pisisvori
13. lis 2014

@luciemiklo dcera spala od porodnice do asi 10 měsíců maximálně 3x30minut přes den, v noci tak 9 a xxx krát se budila. Přes den , když nespala tak se musela nosit jinak křik a křik a křik(brečela v autosedačce, kočárku...prostě pořád), takže jsem jí prostě nosila. Zkoušela bych vše co by jí uspalo, třeba Hacka....nosítko...
Ale uklidním tě, jak začala lézt a sedět hodně se to zlepšilo od 1-1,5 let je to skvělé, hodné šikovné dítě, které ale potřebovalo hodně pozornosti a byla vždy mamánek🙂

luciemiklo
autor
13. lis 2014

holky, děkuju všem za příspěvky 🙂 co se týče toho hraní, tak to děláme stejně jako nellygray.. tzn. že si s ní povídám, usmívám se na ní a ukážu jí nějaké hračky, anebo jí položímm pod hrazdičku, at si pěkně kouká.. nosítko máme v plánu, ale malá je drobounká, koukala jsem, že doporučují mít dítě v nosítku až od určité hmotnosti, musíme tedy ještě drobet přibrat 🙂 s bříškem problémy máme, ale masírujeme, nahříváme, máme i nějaké kapičky, tak snad se nám to srovná..ještě jednou díky za podněty..

sudina
13. lis 2014

Vyprdni se na knizky!! Kazdy decko by potrebovalo jinou knizku. Cti jen svoje mimino. Kdyz place, netrap ho do casu dalsiho kojeni, proste mu dej. Klidne ho pochovej, chyt za ruku, vzdyt je to tvoje detatko a nevis, co ma za trapeni. Bude spokojene mimco i ty. Ja prvni dceru porad chovala, nosila, nijak si na to nenavykla, nikdt s ni nebyl problem, je to spokojeny dite do ted. Syna zase casto kojim. Chce, dam... a vubec mi neplace, jen zaknuci,a ja mu pomuzu. Nemam na to srdce, nechat plakat... a vyplaci se to.

verumik
13. lis 2014

@luciemiklo Pokud je na nosítko malý a na šátek se necítíš, zkus babyvak. Není to ne celodenní nošení, ale mě v něm malý krásně spal. Dá se sehnat za pár stovek.

januchovic
13. lis 2014

@pisisvori nemyslim si zd nevim o cem mluvim, rikam jenom, ze v dnesni dobe je dodavani podnetu podle me, ale i podle jinych, hodne precenovane. Jak si myslis ze to delaly zeny v minulosti???? Mely 5, 6 deti po sobe, myslis ze mely cas hopsat na mici a chovat? Jak to asi dela ta chudera co jich ma 5 najednou? Proste si myslim ze dite by se melo od naroze naucit se na chvili zabavit same. Proboha dyt nejsme otroci...je pravda ze ja mela a i mam hodne dite, ale system nakrmit, pochovat, dat podnety, pak za chvili jine podnety mi prijde zbytecne.Co myslis, kolik se je dite v tomto veku schopne soustredit a vnimat. Neni pravnda, ze mala jenom koukala, byla ny hraci decce s kolotocem, v lehatku a pak sup a spinkat. V spanku dite roste. A co je asi nejhorsi, nekdy jsem ji dokonce zapla i krtecka...no ukamenujte me.. . A vysledek??? Je sikovnejsi nez dite kamosky, co do sveho maleho tlacila podnetyod 1. Mesice, protoze pry je to nutne, a od 4m zacala s nim chodit na plavani. Z toho dostal akorat vyrazku. K tomu pripocitam, ze je na ni maly tak navazany ze ho nemuze dat hlidat tatinkovi, o babickach ani nemluvne.