Jak zvládnout adaptaci dítěte v jeslích?
Ahoj maminky, malé je 19 měsíců. Pracuju od jejího roku z domu 1-3 hodiny dopoledne. Až jí budou 2 roky, tak musím už dělat alespoň 6 hodin. Byla jsem v únoru v jeslích a oni, že by od května měli místo. Ale potom se uvolnilo dřív a my chodíme od minulé středy na zvykání. Napřed se mnou, druhý den jsem byla v jiné místnosti, stejně tak třetí a tento týden už odjíždím domů. Dnes tam byla od 8:30 do 10:45. Zítra má být ještě déle. Nepláče, občas se na mámu zeptá, ale to se ptá i táty. Nepozoruji na ní, že by jí to vadilo. Dokonce už se ráno dobývá dovnitř. Ale mám hodně divnej pocit a nevím , jestli to takhle malým nemůže nějak ublížit. Co myslíte? Taky dáváte děti už od toho roku a půl do jeslí? Na všechny dny? Nebo jenom 2-3 dny?
@beditha Na toto ti nikdo neodpoví. Jsou totiž děti, co nejsou připravené ani ve 4 letech být ve školce. My, když loni zvažovali zápis, viděli jsme na synovi, že není připravený (v únoru měl loni 2 roky). Ale my tedy taky ne - ale to by měl asi každý, kdyby přišel o dítě. Takže jsme se rozhodli, že zápis uskutečníme letos. V září bude mít 3,5 roku, ale nebudu to dělat na sílu, jsem doma, tak uvidíme. Ale už i sám řekl, že chce zůstat u babi a dědy a my máme jet sami domů 😊
Udělej, jak to cítíš ty a malá, protože každý dospělý a i dítě je jiné.
V zahraničí je to úplně běžné, takže vyloženě újmu to asi neudělá.
Za mě je fajn, když může být dítě do cca 3 let převážně s maminkou a zbytkem rodiny. Ale když to jinak nejde, tak to prostě jinak nejde a dítě to zvládne.
@beditha Ziju v zahranici, takze je to tu nastavene jinak. Kazdopadne obe me deti byly od 15 mesicu v jeslickach a nepozoruju, ze by jim to nejak ublizilo, jsou to spokojene bajecne deti a mame krasny blizky vztah. Ja jsem ale celkove nastavena spis tak, ze by deti mely vyrustat v komunite, ne jen samy s matkou a videla jsem, jak si k ostatnim detem budovaly jiny vztah, sledovaly starsi deti a ucily se od nich, jinak nez by se ucily jen porozovanim me samotne. Ve srovnani s vrstevniky, co byli doma do 3-4 let mi vzdycky prisly moje deti mnohem samostatnejsi, vic si verily zkouset veci po svem (ne vzdycky to teda ulehcuje vychovu, byla bych obcas rada, kdyby postupovali podle mych instrukci 😅) a tim vyrustanim v komunite deti se umi ponorit do hlubokych her s kymkoliv, mnohem min potrebuji asistenci dospelych.
Za me je velmi dulezite mit duveru k vychovatelum, meli jsme stesti na uzasne lidi, to je podle me zaklad toho, aby se tam dite dobre citilo a tys nemela vycitky, ze mu tim nejak ublizujes.
Je to moje zkusenost, podle me v tomto neni jedina spravna cesta, kazde rodine vyhovuje neco jineho.
@beditha Syn byl od 13 měsíců na 3 dny v týdnu a od dvou let pak už od pondělí do pátku a zvládal to skvěle. Mnohem hůř snášel, když jsem ho ve 4 letech dala do státní školky. Tam bylo zvykání komplikovanější a i víc pláče. Přitom už byl mazák pokud jde o pobyt v kolektivu. Zastávám názor, že dítěti prospívá socializace víc než pobyt jen s matkou.
V klidu. 🙂 nikde na světě není tak dlouhá rodičovská jak u nás a fakt nemám pocit, že by české a slovenské děti byly nějak výrazně lepší než ostatní😀
Za mě osobně lepší od toho roku a půl na pár hodin do jeslí a postupně zvykat a přidávat než na 5 celých dní do školky ve 3-4 letech, kdy je dítě zvyklé být nonstop s matkou. To musí být daleko náročnější.
@me_druhe_ja To je dobrý pohled. Děkuji
@petulkadodo jé, děkuji za uklidnění.
@martulka88 ano, došlo mi to, je to hodně individuální.
@petulkadodo až na to, že o socializaci (tedy té prospěšné) se v tomhle věku u vrstevníků nedá mluvit ;) Ano, dítěti prospěje, když bude mít kolem sebe i děti, když nebude úplně odříznuté, ale rodina mu v tom věku (toho užitečného) dá víc. Tedy když je funkční, samozřejmě.
Já v tomhle souzním se Studničkou, krásně tady pojmenoval to, co jsem vždycky cítila, ale neuměla si to "obhájit" resp. vysvětlit https://open.spotify.com/episode/2ry8qfEKox6kDi...
@patypresdevaty Mas dite, ktere chodilo do jesli?
@beditha Syn chodil až od necelých 4 let, takže mi jdeme úplně opačnou cestou. On by to opravdu dřív nezvládl. Ale chápu, že někdo prostě musí do práce dřív. Na 5 dnu v týdnu mi to ve vašem věku přijde moc. Nemyslím si, že to dítě nějak závazně poškodí, ale samozřejmě to jednoduché nebude. Počítej s tím, že větší krize se nemusí objevit hned, ale až po pár týdnech, kdy to přestane být nové a zajímavé a dítě tomu porozumí, že to bude napořád. Jinak o socializaci v tomhle věku nemůže být řeč, to odporuje vývojové psychologii dítěte. Děti do 3 let si nehrají spolu, ale vedle sebe. Samozřejmě to může přinést i pozitiva třeba v sebeobsluze apod., kterou tam odkouka.
@ai30 ne, to u nasich dětí nepřipadalo v úvahu.
Svagrova má malého ve skolicce od 14 měsíců a nějak mi nepřijde, že by mu to prospívalo ani skodilo. Proste tam je a místo mámy se o něj starají tety. Ale presto, že je zvyklý na hlídání babickami od narození (i na noc) a nikdy s tím nebyl problém, ve skolicce to úplně bezproblémové není. Mně to prostě přijde brzy a myslím, že máma mu dokáže dat více než hlídací teta, která tam má těch dětí na starost více. Ale beru, že je to můj subjektivní názor a taky chápu, že je to jiné, kdyz se máma musí nebo chce realizovat jinak. Takže nesoudim, jen říkám, že já osobně souznim s tim názorem Studničky, který to má podložené i tím, co ma nastudovane a ne jen dojmy.
@patypresdevaty Ale zakladatelka se neptala na nazor nekoho, kdo by sve dite do jesli nedal. Ptala se, jake s tim kdo ma zkusenosti. To, ze mas nazor, neznamena, ze mas zkusenost.
@patypresdevaty Btw i Studnickuv nazor je jen jeho nazor. V tomto se odbornici neshodnou a neexistuje vyzkum, ktery by jednoznacne dokazal, ze jedno nebo druhe je lepsi, resp. existuji vyzkumy, ktere ukazuji obema smery podle vyzkumneho vzorku. Jesle jsou ruzne a podminky deti doma jdou ruzne, takze nejake jednoznacne srovnani neni mozne.
Je fajn, zes nasla psychologa, se kterym souhlasis, ale to neznamena, ze ma patent na pravdu. To je jedna vec.
Druha vec je, ze socializace neznamena jen prime si hrani s detmi. V tomto veku si deti s ostatnimi opravdu primo nehraji, ale to neznamena, ze sve okoli nevnimaji. Maji rozsireny okruh pecujicich osob, sleduji ostatni (casto starsi) deti, uci se z prvnich 'konfliktu'. U nas treba byl velkym benefitem fakt, ze jesle mely spolecny venkovni prostor se skolkou, takze deti se tam potkavaly v ramci ruznych vekovych skupin a ten socializacni efekt to melo na obe strany - starsi deti se naucili hrat si a brat ohledy na ty mladsi a mladsi sledovaly chovani starsich. Ta socializace ma totiz vic podob, nez 'sak si spolu nehrajou a my taky jdeme obcas do na hriste a tam decka vidi aj tak'.
@ai30 však si poslechni, co tam říká, není to tak dlouhé ;) O tom tam přesně mluví, že ve věkově smíšených skupinách je to jiné. Od vrstevnika si v tomhle věku z pohledu "socializace" v pravém smyslu nic nevezme, takže jde o to, že argument, že "se dítě socializuje" je omilany, ale nepřesný. Pokud mu chceš skutečně dopřát kvalitní socializaci, musela bys ho brát do jiných skupin než zrovna to jeslí. V tech se zase naučí jiné věci, typicky větší samostatnost
BTW. To že to je jen můj názor a ne obecná pravda vím a psala jsem to. A ano, primou zkusenost nemám, jen to, co pozoruju u svagrove a synovce, což je taky samozřejmě taky malý vzorek a není to obecne vypovídající
@patypresdevaty No hlavne je nepresny argument, ze ta socializace neprobiha, protoze nemas vubec anung, jak jsou ty jesle organizovane. Proto prave vubec nechapu, proc kdykoliv se objevi diskuse o zkusenostech z jesli, tak sem nabehne jednotka matek, ktere s tim nemaji zadnou zkusenost a 'sice neodsuzuji', ale musi nutne referovat o duvodech, proc jesle rozhodne ne.
@patypresdevaty Tak v jeslích nejsou jen stejně staré děti. Jsou tam děti až do čtvrtých narozenin a roční dítě tam přirozeně od starších dětí okouká spoustu dovedností. U nás běžně tříleté děti pomáhaly těm mladším. Syn se tam krásně rozjedl, rychle naučil i jíst sám. Krásně se rozmluvil (překvapilo mě, kolik dětí ve třech letech ve školce ještě pořádně nemluví). Vyzkoušel si tam, jaké je to mít staršího kamaráda i jaké je to pomáhat těm menším. To je něco, co mu doma jako jedináčkovi opravdu nabídnout nemohu.
Tezko říct,takhle male dite se meni z mesice na mesic,malej sel do skupinky v 2,5 letech 2x týdne,ale je hrozne akcni,od narozeni,porad potřeboval nove podnety,lidi miluje, do ,,skolky,, se hrozne těší,fakt tam běží,ale nikdy nebyl uplne mamanek,kazdy si ho tu ziska fakt tim ze se mu chvíli venuje.
@beditha určitě jí to v ničem neublíží. Naopak ty 3 roky je úplně blbý věk. Buď to chce dřív a nebo pak třeba až kolem 4 roku. Obě moje holky byly ve školce cca od 20 měsíců. Chodily jenom na dopoledne každý den, to mi přijde lepší než celý den a jenom občas. Plus tedy bych nevolila jesle, ale soukromou školku a nebo dětskou skupinu.
@blondynka400 Já mám teď po týdnu a půl adaptace pocit, že se jí tam líbí. Ve pátek byla sama od 8:30 do 11:30 a ještě jsem ji musela nechat dohrát. Tak jsem včera vyplnila docházku na těch 8:30 -11:30. Já stihnu svoji práci a ona bude spokojená. Lepší než když jsme to tady nějak pytlíkovaly a já zkoušela pracovat s ní a byla z toho jen nervózní. Jesle jsou sice státní, ale z mého pohledu vypadají jako soukromé. Šest dětí max na dvě pečovatelky. Myslela jsem , že za to budu platit, ale dopoledne je zdarma a až od 12:00 se platí. Žijeme v Rakousku a mateřská je maximálně do dvou let dítěte. Školka je až dvou a půl. V naší oblasti bude místo, až jí budou 3 a něco. Takže jsem neměla jinou možnost. Ale jsem už "vyzenovaná"😀, protože jsem zjistila, že jesle není nic strašnýho. Měla jsem totiž pořád v hlavě, jak mi máma říkala, jak já jsem strašně řvala, když jsem věděla, že jdeme do jeslí a jak nás nepřebalovali a bylo nás moc na málo dospělých (jsem ročník 82). Ale naštěstí je to už dnes jinak.
@lenivekotatko přesně jako ta naše 😀
@beditha no vidite,tak to je skvely a ja mam proste pocit,ze je to pro nej prinosny,spoustu veci se tam naucil a určitě mu to dava vic nez pobyt doma. A jeste je spokojeny😁A to vubec nemluvím o tom jak se mi ulevilo ze strachu dat ho do klasicke skolky.😁
@beditha tak super, že se jí tam líbí 🙂 Možná je v AT ve státních lepší přístup, u nás bohužel moc ne. Sice je to pořád o dost lepší, než za nás, ale i tak tam mám dost výhrady a dítě bych tam nedala. V ČR jsou školky od dvou let, naštěstí 😀 A hlavně se mi líbily pak smíšené třídy, kde byly i s předškoláky.

Já sama prostě musela jít do práce,abychom měli kde a z čeho žít. Dceru jsem dalal ve 14 měsících do jeslí a byla tam spokojená a štastná. Což mi usnadnilo nějaký ty červíky, jak jsem špatná matka co odložila dítě. Musela jsem na plný úvazek a jiná cesta nevedla. Takže je jednoduché někoho odsoudit,ale pokud víš, že tahle cesta je ta správná nevyčítej si nic, je to pak cesta do pekel.