Jak zvládnout péči o nespavé miminko během dne?
Mám 10 týdnů staré miminko. Od zacatku je méně spavé (přes den), v noci po každém kojeni usne v pohodě.
Problém jsou dny. Ráno po probuzení si většinou chvíli hrajeme, to se stihnu nasnídat. Pak ho nakojim a když se daří, dám si jej do šátku a tam usne třeba i na dvě hodiny. Odpoledne je pak v šátku se mnou či tátou venku zase 2-3 hodiny. Potom už je jen hraní a kojení, kdy od osmi večer chce být jen na prsu, ale z 50 % neusne, většinou až tak o pul 11 či v 11 večer.
No a v posledních dnech se nedaří, že by spal dopoledne, i když chce. Od malá neusne jinak než v šátku či na hrudi, ale nyní se mu dopo občas nedaří ani to. Ležím s ním v posteli, zda by neusnul aspoň tak, ale jen cumlá a tvrději neusne.
Problém je pak i u mě. Bolí mě v leze na boku kyčle, s šátkem záda. Na konci dne jsem úplně vyčerpaná. A nemám kdy cvičit či se protáhnout, když jsem celý den doma. Občas se zadari, když je přítel doma, ale spíše většinou jen stihne uvařit večeři a pak v devět večer mít malého chvíli, abych si dala sprchu a pak jdu uspávat.
Celé mě to trápí i proto, že doma už není plocha, kam položit hrnek, nestíháme prat pleny, natož třeba vysát nebo zalít kytky. Jsme rádi, když si zvládneme uvařit a umýt nádobí. Nekdy se s tím jidlem odbydu, což dělám nerada. Nemáme v okolí moc nikoho, kdo by mohl víc systematicky pomoci. Občas moje máma něco uvaří, ale časově to nevychází, že by pomohla dýl s malým nebo úklidem. Druhá prababička je hooodne daleko.
Jak to vyřešit, abych se najedla a stihla aspoň ty pleny prát? Maleho jsem zkoušela uspat v pelíšku, postýlce, ale kontakt potřebuje, takže tam nespí.
@veruuu_kubesovic já jsem taky asi divná mě to přijde normální aby to dítě vydrželo chvíli samo
@klokanka31 kdyz nevyfoukam, tak se mi zapari a jsou fakt nechutny 🙈 mastny druhej den, tezky, hruby a jinak nez v gumicce je pak mit nemuzu... po porodu je to jeste horsi nez kdy predtim. Takze na vlasy potrebuju aspon 40 minut celkem 🤷
Ona je stejne dcera zarijova, tak jsem prvnich 9 mesicu na to placla cepici 😄
@veruuu_kubesovic ale ono to fakt s každým dítětem takhle nejde. Moje děti byly taky nejnáročnější jako malá miminka, moc nespaly a jen tak někde nechat ležet neexistovalo - teda pro mne ne, protože plakat je prostě nenechám.
Holky, vy se na to ale díváte perspektivou zkušených matek, ale prvorodička je prostě v háji. Miminko kníkne a tobě se míní srdce rozskočit, dělají to hormony. Ona prosí o radu, tak dejme radu a podporu. Když se na sebe zpětně podívám, určitě bych si tehdy zaplatila úklid jednou týdně a denně fackovala základ a hned si koupila Thermomix, abych neztrácela čas a energii vařením, ale měla chutné domácí jídlo. A taky bych měla jeden kočárek vyloženě na doma (to jsem měla až u druhého a třetího dítěte - rychle jsem je uspala u okna ve fusaku a šla se věnovat starším dětem). A taky naučit tatínka jezdit s kočárkem, aspoň o víkendu 🙂
@antoinet Já byla taky v háji, dokud jsem si prostě neřekla a dost. To, že některé maminky s jedním dítkem zvládají být dokonalé matky, manželky, kuchařky a hospodyně prostě nebyl můj případ. Nemít první týden doma manžela, tak si hodím mašli na garnyži....a to si troufám říct, že zkušeností s dětmi mám hodně, ale s dcerou jako bych měla v hlavě prázdno. Nebyla jsem schopná udělat ani první UM. 😃
Takže za mě je potřeba si přerovnat priority. Prvně miminko, potom já a až někde potom když bude čas je domácnost. Než jsem se to naučila zvládnout sama, musel hodně fungovat tatínek. Chlap sice nepověsí správně prádlo, zapomene vysát pod sedačkou, utřít prach na televizi, ale v té době mi to stačilo protože to znamenalo odpočinek/sprchu/spánek pro mě.
@dash_eko Chtěla bych jen napsat, že jsem to měla podobně. Do toho ještě silné úzkosti po porodu. Nedovedla jsem si představit, že to někdy zvládnu. Byla jsem vždycky docela líná a najednou jsem měla pocit, že musím zvládat VŠECHNO.
Co mi vážně nepomáhalo byly ženy, které měly všude potřebu psát, jak to ony zvládaly úplně skvěle. Každé miminko je jiné, každá rodina je jiná a to, jak si to zařídíte, je jen na vás. Nikdo jiný do toho nevidí a neměl by vás soudit.
Pak jsem si uvědomila, že je mi celkem fuk co by si o tom myslely náhodné matky na internetu, objednala jsem si paní na úklid a víc odpočívala a věnovala se malé a sobě. Teď má 10 měsíců, už dávno není neodložitelná a zvládáme většinu domácích prací spolu. Bude to zase jiné <3
Omlouvám se že k tomu taky vlastně nemám radu, ale bylo mi z té diskuze tady poněkud smutno.

@swan42 Taky mám dlouhý,taky dávám šampon+ masku,ale teda nefénuju...