Je rozdíl mít dvě a tři děti?
Ahoj holky,slyšela jsem názory,že rozdíl je jedno a dvě děti,a dvě a tři vyjde nastejno.Co je na tom pravdy?Je velký rozdíl mít dvě a tři děti z hlediska finančního?
@lu777 3500 za kroužek plavání za 3 měsíce?? 😕 😕 to je teda pálka jak prase!
Pole mě to jde mít více dětí, i když příjmy nejsou nadstandard, ale je potřeba se také smířit s tím, že je prostě nebudu vychovávat jako děti bohatých lidí - že mé dítě bude mít jednu zálibu, bude jezdit spíš busem než autem, dárky bude dostávat k Vánocům nebo narozeninám, sní, co mu předložím, oblečení budou mít po starších sourozencích a ne vždy značkové... nevím, jestli jsou všichni rodiče ochotní tohle akceptovat.
Pokud mám vyjádřit svůj názor, tak si myslím, že pořizovat si tři děti bez nějakého finančního zázemí je asi celkem nezodpovědné. Samozřejmě, když je neplánované a přihodilo se, na potrat nikoho nepoženu. Nicméně si zastávám názor, že člověk je tvor společenský a současné pojetí rodiny a celkového bytí k uspokojování potřeby společnosti prostě nestačí. Nevím, ale já bych určitě jako dítě nechtěla nosit bazárkové věci, které unosili ještě dva mí sourozenci. Jako dítě bych nechtěla být vyčleněná z kolektivu tím, že si moje rodiče nebudou moci dovolit to, co rodiče ostatních dětí. To znamená, že nebudu moci chodit na kroužek, na který chodí kamarádka a který by mne také bavil, nebudu moci jet na školy v přírodě, na tábory, na dovolené. Tak žije současná společnost v České republice a ten, kdo tak nežije je do určité míry znevýhodněný. Určitě je fajn, když dítě může jet na tábor a zažít nějaká dobrodružství či si jít zaplavat s kamarádkou.
Sama vnímám poměrně značný rozdíl mezi jedním a dvěma dětmi, určitě je to větší zátěž. Jasně, za miminko člověk moc peněz vydat nemusí, miminku je jedno, jestli má růžové nebo modré tepláčky. Desetileté holčičce už to ale tak moc jedno není. Děti se chtějí začlenit, chtějí být součást dětského kolektivu. Chtějí se účastnit aktivit, stejně tak jako ostatní děti. A podotýkám, že není třeba jezdit každý rok na dovolenou k moři. Já mám na mysli, jet na dovolenou, mít zážitky, užít si prázdniny a ne je jen přežívat doma.
je to o prioritách a pohledu na život. Mě prostě značkové oblečení a iPhone na mém dítěti neuspokojí a ani mi nedá pocit, že jsem dobrý rodič. Nevím, kolik chci mít dětí, jestli jedno nebo tři, ale všechno jim teda kupovat nebudu jenom,aby spolužáci ve škole byli ohromení.
Já znám i dvě rodiny se 7 dětmi, které rozhodně nijak nepřežívají, i když nehrajou hokej a nenosí tepláky se třemi proužky...To je samozřejmě už extrém. Ale přijde mi trochu přehnané řešit, jak strašně moc by moji potomci strádali, kdybych měla ještě třetí dítě...
@koordinatorka_odboje no pálka to je, ale v Praze bohužel naprosto průměrná cena 😖 😉
já bohužel plavu velmi mizerně a syn chodí na rehabilitaci, takže jsem ho musela na plavání i donutit kvůli páteři, nebylo to jednoduché, ale už skoro plave 🙂 😵 teď jsme přešli na jiné místo kde to je o něco levnější (otevřeli nově kurz, který časově stíháme)...
holt takový kroužek si ale člověk může dovolit jen jeden...
já jsem se ale na tom plavání "zasekla", protože jsem chodila na školní kurz a ten byl sice zdarma tehdy, ale bylo nás tam plno, plavčíci byli dost drsní a já se tam málem utopila (dvakrát)... takže jsem pak léta měla z plavání hrůzu a když jsem viděla, že starší má nakročeno k něčemu podobnému i bez nějakého negativ. zážitku, tak jsem si to plavání vytkla jako důležité.... už z důvodu bezpečnosti...
třeba lyžování je super, ale dá se fungovat i bez toho, ale plavání je jednak velmi dobré na páteř, druhak plno táborů předpokládá, že dítě plavat umí a je bezpečnější když to tak je...
no nic, to jsem se rozepsala... 😅
@madrilena v tomhle souhlas, děti jak jsou starší tak vidím, že chtějí s kamarádkou taky chodit třeba tancovat nebo na florbal apod.... je to i společenská věc, děti si tam najdou kamarády a až budou starší tak budu ráda, že nebudou sedět u pc nebo vymýšlet blbosti na ulici... holt bydlíme ve městě a babičky tu nemáme, takže až budu pracovat na plný úvazek, tak budu ráda že mají koníčka.... bydlet na vesnici tak je klidně vyženu na zahradu, ale tady ta možnost není....
kroužky jsou super... jen se to nesmí hnát zase do extrému, je to holt i byznys 😉
@koordinatorka_odboje otázka je, jestli bude dítě nadšené, že bude nosit onošené věci a ostatní se mu budou smát. Ono je něco jiného kupovat second handové věci na miminko či malé dítě a něco jiného dávat onošené věci desetiletému dítěti. Děti dokáží být kruté. Pak je také otázka, pokud si Tvoje děti vyberou finančně náročnější koníček, zda-li jim ho odepřeš, protože na to nebudeš mít nebo jim prostě vnutíš nějakou nízkonákladovou aktivitu, která Tě finančně nezatíží a děti to budou muset akceptovat, i když je to třeba nijak zvlášť nebude bavit? Víš, plačícímu dítěti, kterému se ostatní děti smějí asi jen tak nevysvětlíš, že jsi chtěla hodně dětí a dítě má smolíka. Jinak 3500 za 3 měsíční kurz plavání není až tak moc. Vem si, že je někdo učí, má za ně poměrně velkou zodpovědnost, platí pronájem bazénu....
myslím že je veliky rozdil jedno a dve ale dve a tři už ne jako nedá se přímo říct že treti se mezi nima už ztratí :D jako ,svým zpusobem asi ano ale je to tak ze když pojedejedno na školu v přírodě tak musejí jet všichni to co dopřejeme jednomu musíme i druhemu i třetimu...
@madrilena jinak já právě tohle zažila 😖 ... takže ač nejsem materialista moc (třeba nemám smart phone a u moře jsem byla jednou v životě, značkové oblečení mě moc nebere apod.), tak bohužel jsem zjistila, že plno věcí závisí na penězích....
a byla jsem moc ráda, když starší mohl jet na hory s dětmi 🙂 (vybavení měl půjčené od kamarádky)
hrozně se těší na příští rok a pomohlo mu to pak i na inlinech a hlavně se otrkal, byl poprvé týden sám a poprvé v životě byl v zimě na horách 😅 (holt jsme léta byli bez peněz nebo bez auta)
bože já už ho tak potřebuju :D a to se ted snažíme první cyklus 😀 😀
ad second hand: ono je i rozdíl jak ty věci vypadají....
dají se pořídit hezké věci za rozumnou cenu... jiné věci z bazaru vypadají děsně (nejen, že jsou onošené ale je to móda z před deseti lety opravdu)....
malým dětem je to oblečení fakt šumák většinou.... já zažila až teď v zimě kdy bylo synovi 7 let, že poprvé si chtěl něco zkusit v kabince a měl zájem i o "měkké dárky"... měla jsem radost, že si mohl vybrat slušné oblečení, prostě mu to seklo 🙂
ale nechodíme do žádných drahých obchodů, děti z toho za chvíli vyrostou a nechci se bát, že to zničí a já budu šílet, děti by si měly mít možnost volně hrát...
ale klidně přiznám, že jsem z toho měla fakt velkou radost a vydrželo mi to víc jak ten den.... byl to pro mě vzhledem k dětství fakt pocit zadostiučinění, že si mohl koupit hezkou větrovku, kalhoty, tričko a kšiltovku 🙂
@madrilena ale tady se pořád řeší dva extrémy, kdy dítě by rádo hrálo golf a bůhvíco ještě, a přitom rodič ho nutí živořit v hadrech. Tak hrozný to určitě nebude. Děti jsou kruté, to ano, ale pak se rodiče děsí, aby dětičky měly všechno, co by si přály, a sami vytvářejí začarovaný kruh...stejně tak se jim někdo může posmívat kvůli rovnátkům nebo brýlím :-P
@lu777 přesně tak, zmíním jen jednu věc, dodnes si pamatuju, že kamarádky měly spoustu hraček a sladkostí z Tuzexu (dnes už vidím, že rozhodně ne všichni, celá třída, ale tenkrát jsem to viděla jinak), že jsem nakonec celá zoufalá šla v 9 letech před Tuzex a poprosila jsem nějakou paní, jestli mi může vyměnit koruny za bony (našetřené kapesné). Ta paní si ode mě nechala odnést tašku do auta a dala mi za to dnes už nevím kolik bonů, ale dalo se za to nakoupit dost zajímavých věcí. Ten pocit si pamatuju dodnes 😀
@madrilena já jsem dítě samoživitelky, nikdy mě ani nenapadlo trucovat a brečet, že nemám značkové oblečení nebo nejnovější mobil, a ve třídě jsme byli namíchaní z různých vrstev a s různým oblečením, vybavením a koníčky. Nechápu, co to s těmi dnešními dětmi je.
Děti budou mít takové aktivity, k jakým je povedou rodiče - pokud rodiče lyžují, budou zřejmě i děti, pokud hrají tenis, budou zřejmě děti, pokud sedí u TV, budou i děti. Rodiče, kteří sami nemají na lyže, nebudou mít ani děti, které by to lákalo. Jednou za školní docházku jet na lyžák si může dovolit každý rodič. Pokud dítě touží po drahém kroužku a rodiče a to nemají, tak aspoň u nás ve městě to funguje tak, že město mu na to přispěje.
U nás stojí kroužek plavání na půl rok 800 - 2000 podle toho, kolikrát týdně dítě chce chodit.
@koordinatorka_odboje ale to přece nic neznamená, že TEBE nikdy nenapadlo kvůli tomu trucovat a brečet (značkové oblečení a mobil). Jiné děti by kvůli tomu trucovaly, vztekaly se brečely se od rána do večera a nenaděláš s tím vůbec nic. 🙂 Prostě jsou takové.
Tyjo já nevím, jaktože jsem tady skoro jediná, který přijde normální, že občas člověk prostě nemůže mít všechno, co chce 😀 😀 , ale co už....
@izzybickerstaff kolik máš dětí a jak staré?
Moje dítě je v druhé třídě a chce stále něco, co vidí ve škole. Tablet, dotykáč, moře atd. Teď už přišla i se značkovým oblečením. Myslím, že se blíží chvíle, kdy už jí ani ten tablet, který má, nebude dost dobrý 🙂) Včera scéna, že bez NOVÝCH přezůvek do školy vůbec neodejde 🙂)
Holky nečetla jsem to celé, zareaguju jen na názor, že je třeba být opatrný v tom, aby třetí dítě nebylo šikanované, že nemá tolik nových věcí, nejezdí tak často(nebo vůbec) k moři a nemůže chodit na drah kroužky. Myslím si, že určitě na tom něco je a je potřeba při plánování dětí zohlednit finance. Sama mám zatím jedno, snažíme se o druhé a u třetího máme otazník, právě z existenčních starostí. Asi se uvidí, jak na tom budeme finančně. Na druhou stranu, to že dítě patří mezi hůře oblečené ve třídě, není nejrizikovější faktor ani pro šikanu, ani pro nějaké pocity smutku. Roli to určitě hraje a samozřejmě pokud jsou rodiče na dávkách, bez práce, bez z vyhlídek na dobře placenou práci je sobecké plánovat si třetí dítě. Ale pokud jde jen o to, že bude dítě mít průměrné oblečení, nebo trochu podprůměrné a nebude chodit na víc jak jeden kroužek, to nehraje hlavní roli. Vždycky záleží na povaze dítěte, na jeho zázemí. Na vyrovnané, přiměřeně sebevědomé dítě si spolužáci nedovolí. Já myslím, že hlavní při plánování dětí jsou vztahy a poměry v rodině+ možnost základní zajištění. To u mne znamená, že dítě bude mít co jíst, bude nosit normální svačiny, bude mít zaplacené obědy, bude mot chodit alespoň na jeden kroužek, bude nosit pěkné oblečení z bazárku na kterém není vidět jestli je nové, nebo ne a sem tam mu dopřeju něco nového, co si bude moct moc přát. (určitá mikina, džíny). S botama to viím tak, že by měly být nové a takové ty náhradní, nebo hřiˇštové na písek klidně po sourozencích. Nejvíc jsou šikanou oslabené děti buďto přehnaně ochraňované rodičema a nebo naopak zlomené, bojácné. Oblečnení, nebo nějaká odlišnost, to už je pro spolužáky jen záminka. Podle mne by se dítě v kolektivu nemělo příliš odlišovat od ostatních. Já ještě školní dítě nemám, ale nevěřím, že jsou všechny děti v novém značkovém oblečení. Nejdůležitější je, aby dítě cítilo někde zázemí a zastání a aby děti, které už třeba začnou šikanu zkoušet narazily. Oni to hned nezkusej natvrdo, šikana začíná pozvolna a jakmile agresoři vidí, že se jim za to nic nestalo, tak to zkoušejí dál. když se ale dítěte někdo včas zastane, když rodiče včas přijdou do školy to řešit, nebo starší sourozenec o přestávce přijde smradům pohrozit, tak věřím, že se to zastaví. Ono to může působit tak, že špatně oblečené děti jsou šikanované pro to oblečení, ale tam to je dost často ve spojení s tím, že jsou slabé psychicky, v rodině jsou až ty poslední, rodiče se jim nevěnují, nepomáhají jejich osobnosti, kašlou na ně ve všech směrech a na tom dítěti je to znám psychicky. A ty staré nevyprané, nebo roztrhané hadry jen korespondují s tím, jakou pozici má dítě na tomto světě celkově. Podle mne obojí musí být v rovnováze i hmotné i nehmotné zázemí, ale to nehmotné je prvořadé a mělo by být co nejlepší s tím, že to hmotné musí být alespoň ten horší standart, aby nebudilo pozornost.
@lenka5731 Nemám žádné (čekala jsem, kdy se mě někdo zeptá). Já věřím, že to tak u vás je. Ale stejné to je a bylo se všemi dětmi a v každé době. Já taky chtěla lakýrky a elasťáky a mobil a už nevím co dalšího...Ale to neznamená, že se tomu musím podvolit a že když dítě nedostane, co mu na očích vidím, tak z toho bude mít doživotní trauma. Není rozumné si pořídit třetí dítě, když ho neuživím a nezajistím mu rozumnou životní úroveň - což ale nestojí a nepadá s tabletem a dovolenou u moře.
@lenka5731 Musím trochu oponovat, dneska se lyžování učí mnohem líp,než kdysi "za nás"(teda za mě 😀),prostě jsou vymakanější lyže , spíš to leze do peněz..:-P a třeba u nás na škole,kde jsme učila,se musel udělat lyžák z několika tříd,protože lyžuje málo dětí celkově.
Můj druhák tablet nemá,ani dotykáč, vlastně je zatím bez mobilu, a to chodí do výběrové školy..
@izzybickerstaff nejsi, bud v klidu 😀
@lenka5731 😀 tak já ani nevěděla že Tuzex byl... jen mi bylo divné, že všichni mají rifle nebo aspoň jednu dvě hezké věci nebo hračky a já nic...
proto jsem asi i ostrá na svoje děti, jak si začnou něco vydupávat, tak jim dám přednášku ála "nevíte jak dobře se máte" 😀
jako moje lajna je ve chvíli kdy má dítě lepší oblečení než já nebo když mu něco koupím a neváží si toho...
tak to ze mě pak vypadne, že příště to koupím sobě... většinou se pak děti omluví a starší se i zeptá kolik to stálo a docela se diví... ono si to ty děti neumí představit... já mu nedávno řekla kolik platíme třeba za vodu a elektriku nebo za pojištění auta tak koukal.... ty děti to fakt neví, ani puberťáci často, takže žijí v představě, že rodič peníze má jen je lakomý 😅
@pincola jj, souhlas, nemusí mít nic drahého, ale nemělo by chodit mizerně oblečené, tzn. fakt onošené věci, sešlapané boty, krátké kalhoty apod... ono prostě ten "obal" dělá dost, ať se nám to líbí nebo ne 😔
ale stačí nějaký průměr.... já když vidím jak má každé dítě pomalu v předškolním věku dotykáč, tak to fakt nechápu... a to ti rodiče nejsou nijak bohatí... no tak já ty prachy radši utratím třeba za výlet a vstupné někam 🙂
@lenka5731 náš starší se mě min. rok několikrát ptal hodně ublíženě proč jsme nebyli u moře, že ve školce byli kromě jednoho kluka všichni.... my o tom i mluvili, ale pak nebyli nikdy peníze (muž byl bez práce)....
min. rok byli a tenhle rok si mysleli, že pojedeme zas 😅 ale byli naprosto v pohodě, když se nejelo a našli na tom i spoustu plusů - nemuseli sedět dlouho v autě/vlaku, neštípala je sůl, restaurace byla levnější, takže jsme mohli jít víc jak 1x za celou dovolenou, domluvili se atd...
tak jsem byla ráda... určitě zas někdy pojedeme, ale nemám ráda, když se nastaví laťka výš a děti jsou pak ještě drzé.... to jim fakt pak řeknu, že jsem u moře byla poprvé s nimi nebo že starší má dražší boty na ven jak já (chodí teda hodně se školou ven, tak proto je dostal)...
@mishah druhák bez mobilu? to ráda slyším 🙂
u nás totéž, někteří mě považují pomalu za špatnou matku snad co slyším ty komentáře... mu snad zabraňuju v rozvoji či co...
já si myslím, že mobil bude až bude chodit sám ze školy, ale u nás to je vzhledem k dojíždění tak v 9-10 letech.... tam už by mi pak mobil nevadil, ale teda musí mi ho vzít až mu budu volat kde je 😀
@lu777 no dcera ponětí o finančních částkách má, vzhledem k věku myslím nadstandardní, vždycky se ptá, kolik to a to stálo, nákup v obchodě, běžné výdaje, kroužky. Už někdy ve třech letech řekla "proč máme v lednici tolik jogurtů?aha, byly zlevněný" atd Ví, že existuje noční proud, kolik platíme za elektřinu, popelnice ... Zrovna v tomhle problém není.
@lu777 jinak jsem v tomhle tématu úplně špatně, třetí dítě nemám a doufám, že ho mít nebudu (člověk nikdy neví 😒 ) 😀 Jen z názorů, že třetí dítě stojí jen zmrzlinu navíc a děti můžou nosit bazarové oblečení jdu fakt do vrtule. Ať si každý svým dětem kupuje co uzná za vhodné, diskuse je stejně zkreslující, některé děti ten mobil třeba objektivně potřebují, jiné vůbec.
ja mam zatím jen jedno dite, ale toto téma me moc zajima.... chceme ještě alespoň jedno..... manzel je z dvojcat, tak nikdy nevim, jak to vlastne bude... 🙂)
kazdopadne dle mého deti nemusi mit vse....moji rodice docela peníze měli a stejne o novou sukni jsem v sestnacti tatu prosila 2 mesice....... mobil jsme dostala v 15 ( jako poslední ze tridy), horske kolo, které jsem dostala ve 12 letech mam doted...a to toho zazilo hodne, hodne jsme sportovala, trénovala, chodila do posilovny( platila jsme si ji z kapesneho), ale cvicila hodne i doma, sport jsem dělala .... hrala jsme floorball 9 let za juniorsky i zensky tym v nasem meste a stalo to poplatek nejdříve 200 mesicne, pak v zenach zdarma... stacilo mit na svaciny a vecere s sebou, když jsme jela na zapasy...drezy jsme dostavaly, takze na trenink stacily tepláky, kratasy a triko , na znackove jsem si musela vydělat sama ci napsat jeziskovi 🙂)...... hrala jsme na klavir -- 4 hodiny tydne u soukrome učitelky byly za 250 kc.....
vim, ze dnes to bude asi drazsi, ale musim rict, ze deti jsou zbytecne pretezovane a myslim, ze jeden , max 2 krouzky pro hodne sikovne deti bohate staci. deti mají litat venku a hrat si, ne travit svůj volny cas v další skole, mají byt dětmi...
jinak mobil dam synkovi do první tridy, aby v pripade potřeby byl schopen zavolat pomoc ci dat vedet, ze se zdrzel, abychom nemeli strach...ale mobil za 5000 ci vice? ani naodou, staci obyc, slusny třeba za 2000 ( ani ja nemam o moc drazsi) a bude to hlavni vanocni ci narozeninovy darek..... dite musí znat hodnotu penez....musí vedet, ze když něco rozbij, nedostane to znova hned, ze třeba si musí pridat z kasicky a dostane uz tu věc levnejsi. musí byt ponauceno, ze za blbost se plati.... stejne tak nejsem zastáncem tabletu a pod. ale uznavam, zednes to je potřeba, ale také az ve skolnim veku... a opet nekoupim to jen tak......
je jasne, ze malym detem staci mene, ale nekdy i strasim,,, je to o vedeni rodici.... ... kdyzjsme třeba sla nakoupit s nasima, v zivote bych si nedala nic sama do kosiku.... musela jsem poprosit a občas mi bylo něco povoleno.... a deti dnes? když to v tom krame vidim...... lide si ale neuvedomuji, ze detem spise skodi....i presto , ze nezijeme spatne, vse po prvním synkovi si nechavam na druhé dite, pokud by byla holcicka, dokoupim par cervenych věci a hotovo......u vetsich uz to nejde, ale dite preci nemusi mit 50 kalhoty....... ma mit něco na litacku a něco lepšího, na co si ma davat bacha a bude si toho samo povazovat...... něco do skoly, slusneho, ale to neznamena , ze to musí byt drahe......
@pincola uplne souhlasim, zalezi vždy i na zazemi a povaze deti...... nejake zazemi by clovek pro deti mel mit, mělo by byt slusne, ale clovek nemusi byt bohac......navíc, vždy se da usetrit na kravinách...
jinak třeba skolu prirode by dite absolvovat mělo, za mych dětských let , kdo nejel , byl totalne mimo... jenze dnes je to preci jen trosku jiné, když třeba uz jede jen tretina tridy a ne cela jako dřív...... ja jsem pro skolku, druzinu, tabor jen , když dite vylozene chce a stejne tak kurzy navíc..... ( ja třeba nikdy nestala o lyzak), pokud dite o kurz moc stoji, vybaveni se da pujcit......... nekdy chce dite mit drazsi konicek, v takovem pripade bych proste nechala diteti jen ten jeden jediny.... prispet mohou třeba i babicky k narozeninam, vanocum a pod....... ale v okoli mam takovou zkušenost, ze dite je sice uplne leve na sport, ale tatinek chce hokejistu, dite je absolutne hluche, ale maminka chce, aby zpivalo a hralo na housle apod...... navíc dite ma nejaky krouzek každý den, no a pak také tik v oku........ moc se vse prehani... tlak na deti je dnes sileny a zapomina se, ze deti mají byt dětmi..... ona uz i ta škola je cim dal vic narocna a zapomina se na to, k cemu puvodne mela slouzit... nekdy si rikam, ze se společnost uplne zbláznila...
@lu777 Mám stejný názor ohledně toho mobilu,a taktéž tabletu.Dcera zatím nemá ani jedno,a rozhodně zatím nemám v plánu ji něco takového pořizovat.U tatínka prý má tablet,hraje na něm hry,ale je u něj jen o víkendech,a to ještě každý druhý,tak to neřeším.Ale u nás ho nebude mít ještě pěkně dlouho.Pak ty děcka nedělají nic jiného,než sedí doma u tabletu,žádný pohyb,nic.Vsadím se,že by rychle přestala lítat s děckama venku,kdybysme ji tablet pořídili.

@izzybickerstaff životně důležité to samozřejmě není, to se určitě shodneme. 🙂 Ale může to otevřít další možnosti nebo vyloučit z kolektivu, lyžování je obvyklý a populární sport - těžko pak pojede s kamarády lyžovat nebo balit chlapy do Aspenu 😀 V dospívání nebo dospělosti se to už prostě učí hůř, člověk se i stydí.