icon

Jsem cholerická máma?

veveruska007
14. zář 2015

Ahoj holky, předem chci říct, že svou dceru nadevše miluju! Ale už to občas nedávám a občas na ni zařvu - třeba dneska u krmení. Malá mi začala poslední dobou prskat. Nějak to šlo, ale dneska prskala skoro od začátku, napomenula jsem ji jednou (udělala i grimasu, že se mi to nelíbí), pak podruhé hlasitěji no a potřetí už jsem na ni hukla. Ta se rozbrečela a prskala dál. No tak jsem ji očistila a strčila do postýlky a nechala ji tam vyřvat. Až se vyřvala, vzala jsem si ji, dokrmila a bylo to v klidu - bez prskání. Nechci na ni křičet a předem Vás, kdo vydrží být v klidu - velmi obdivuju, ale občas mi prostě ujedou nervy, huknu na ni nebo ji trošku plácnu po plíně. Jak to zvládáte vy? Prosím neodsuzujte mě, opravdu se snažím být pro ni dobrou mámou.

Strana
z3
irennn
15. zář 2015

Taky občas vyjedu na svého dvouletého synka , ale rozhodne sem si vědoma , ze ani moje chování není správné. Někdy člověk proste uz bouchne do stolu , ale je důležité na sobě pracovat , pracovat na své osobnosti a ne se tu poplacavat po rameni kdo je větší cholerik a jak nechá dítě vyrvat . Důležité je začít u sebe ,zamyslet se nad svými reakcemi dřív než je udělám nebo zpětně si to v klidu promyslet. Jsem cholerik , ale mě dítě za moji povahu nebude trpět .... Tudíž k němu se cholericky nikdy nechovam , to jdu pak radši večer běhat a dam si sprint a ještě si u toho v lese zarvu.... Teď běhat nesmím , tak aspoň trávime hodně času venku a v lese a postupem času uz se i těm jeho náladám a zlobeni jen zasmeju , no a co je to dítě tak ma na to právo 😀

veveruska007
autor
15. zář 2015

Tak jsem tu po delší době a nestačím se divit. Stalo se přesně to, co jsem čekala a bála se toho. Byla bych nerada přirovnávána k někomu, kdo se o dítě nestará, nekrmí, nepřebaluje a všelijak ho zanedbává - viz ožralý matky z večerních zpráv. Taková opravdu nejsem! Svoje dítě miluju, dávám jí to najevo xkrát denně, mazlíme se, smějeme a hrajeme si doma i venku, a když mi občas vyletí nervy, kdy na ni zařvu nebo ji nechám vyřvat v postýlce samotnou, hned mě tu odsoudíte jaká jsem strašná matka. Já nejsem ráda, když moje dítě brečí, ale taky si myslím, že je potřeba jí už teď trošku dělat hranice co může a co ne a to se samozřejmě neobejde bez krizových situací. Klidně si mě zase odsuďte, jen do toho.

misule55
15. zář 2015

@suzanna123 Jasně, já to myslela spíš jako vtip :D že ještě na ty ,,malé,, starosti budeme jednou vzpomínat .)

misule55
15. zář 2015

@veveruska007 No ono to tak bohužel na těhle serverech pro maminy je. Já už tady ani žádné rady moc nehledám, protože co člověk to názor a tak to taky ber. Vem to jako názor, kterým se ty řídit nemusíš.
Navíc nikdo z nás tvoji celou situaci nezná a nezná ani tebe, všcihni reagujeme jen na to, co napíšeš.
kašli na to a vychovávej svoje dítě podle svého nejlepšího svědomí a vědomí 😉

elib
15. zář 2015

Myslim, ze ty, ktere te, jak rikas odsoudily, spise zaskocilo to, kdy v uvodnim prispevku pises, jak svou dceru milujes a pak zminujes jak ji od sebe odstrcis, kdyz te hleda anebo po tobe zacne lezt - asi chce pochovat, objevuje svet, mozna se citit nejista, tak chce citit lasku od mamy, jelikoz pro ni jsi (a jeste dlouho budes) stredobod sveta.
Mozna by obcas nezaskodilo si predstavit jak bychom se my samotne citily v teze situaci - prijdeme za partnerem, manzelem, ze se chceme pomazlit, ze chceme obejmout a ten, ktereho milujeme, nas odstrci...
Vzdyt prece podle meritek dnesniho sveta nemuzeme byt tak rozmazlene a chtit po nekom, aby nas objemul... at je nam osm mesicu, dva roky, nebo tricet...

veveruska007
autor
15. zář 2015

@misule55 Máš pravdu. Je to stejné na všech webech o maminách a miminkách, tak i ve skupinách na fb. Já se předem bála těch supermatek, ale prvotní komentáře mě povzbudily a daly naději, že v tom nejsem sama. Ano, jak píšete - každá na to máte jiný názor a když se na to zpětně dívám tak byla jsem upřímně naivní, když jsem si myslela, že všechny komentáře jako z úvodu budou stejné. No a po této zkušenosti s dalším zakládáním diskuzí raději končím. Už teď jsem asi za strašnou matku. Ano, naše malá má 8 měsíců, ale jak jsem psala, nechci z ní mít malého rozmazlence, protože si myslím, že když si už teď zvykne, že ji např. budu brát pořád, když přiběhne ( což nedělám jenom tehdy, když třeba umývám nádobí), tak si na to rychle zvykne a pak bude těžké ji odnaučovat, vždyť to přece dřív šlo? Omlouvám se všem supermámám, ale je to naše první dítě a snažím se o ni starat tak, jak nejlépe umím a jak to cítím, že je to tak správně. Tímto končím.

ema1984
15. zář 2015

Tak nezakládej diskuzi. Chtěla si jen poplácat po ramenou? Proč ten, kdo má jiný názor, je hned hanlivě označen jako supermatka? Myslím, že žádné strašné příspěvky tady nejsou.
Vykašli se na myšlenky typu ona si to zvykne, nechci mít rozmazlence atd. Máš doma osmiměsíční dítě, kojence, který tě potřebuje, jsi jeho jediná jistota. Za pár let se zavře v pokoji a tulit se chtít nebude. Užívej si to teď.

zulitvi
15. zář 2015

@veveruska007 tu ale nikdo neříká, že se o své dítě nestaras a že ho zanedbavas. Jen prskání a kupa dalších věcí, co tě bude štvát, patří k normálnímu vývoji a tím, že kvůli tomu necháš holčičku vyrvat, si nepomuzes.

daniela1983
15. zář 2015

@veveruska007 ked sa dietatu prejavuje laska a pozornost tak tym sa fakt nerozmazluje! odstrcit dieta ked sa chce pritulit je fakt drsne. teba partner tiez odstrci ked sa mu to nehodi? alebo ty partnera? aby si nahodou parner nezvykol ze sa moze pritulit hocikedy? inak ta predstava ze dieta co sa berie na ruky bude rozmaznane a nesamostatne je velky omyl. odmalicka som syna nosila v manduce, spaval s nami. ziadne vyplakavanie sa nekonalo. vysledok? vo veku 13m sa sam hral s anglickami kludne hodinu v kuse. vacsinu dna sa vobec o mna nezaujimal. ma teraz dva roky a a vacsinu dna sa hra sam... takze ten kto vyzaduje pozornost som ja a prehovaram ho aby sa vobec ku mne pritulil. iste ze robis najlepsie co vies. ale ked sa ti niekto snazi otvorit oci ze to co robis je blbost a ma to od dobrej vychovy daleko tak by si mohla porozmyslat ci na tom nieco nebude a nie sa urazat ako male decko...

daniela1983
15. zář 2015

@veveruska007 inak ked ju nechavas vyrevat samotnu za taku blbost akoze objavuje jedlo a vlastnu pusu a prska, tak som zvedava ake paky pouzijes ked zacne behat, vsetko zhadzovat, vzdorovat atd...

beruska252
15. zář 2015

nectu ostatni komenty ale dnes muj syn taky dostal pekne na prdel... Nechci ho moc mlatit a to z toho duvodu aby si pak nemyslel ze nas taky muze mlatit ( a vsechny okolo) ...Ale dnes jsme byli v koutku a on lez furt tam kam nemel ja ho zvedla ze jdeme domu, a normalne mi flaknul (ma rok a pul!!!!!!!!) tak jsem mu serezala prddel a sli sme domu... 😝 😝

daniela1983
15. zář 2015

@beruska252 a co sa tym naucil? ze silu mozno prekonat este vacsou silou...

beruska252
15. zář 2015

@daniela1983 nevim co se tim naucil... zeptam se ho kdyz mi flakne dalsiu 😀
jak rikam, nechci ho mlatit a ani ho nemlatim (ted po prvy vyfasnul) ... ale tohle si predse dovolit nemuze.
Mejte si na to nazor jaky chcete

daniela1983
15. zář 2015

@beruska252 takze ked si nieco nemoze dovolit tak ja mu silou ukazem ze nieco nesmie. v podstate spravanie ktore je u neho neziaduce, tak ja potlacim este ostrejsim nasilim ake pouzil on. dieta sa tym nauci ze vyhrava ten co ma vacsiu silu. takze nabuduce si t mozno nedovoli lebo sa zlakne tej sily matky. ale cim bude starsi ty viac bude mat matku na haku lebo jej sila oproti jeho uz neskor nebude taka velka, a casom bude slabsia. nauci sa ze ak sa mi nieco nepaci dosiahnem toho nasilim, lebo matka to tak robi...to sa z toho nauci

beruska252
15. zář 2015

@daniela1983 ja jsem od mamy dostavala na zadek a to docela dost !!! a jak to ze jsem NIKDY nemlatila ostatne deti nebo NEKOHO ??

antoinet
15. zář 2015

Tak jsem si znova přečetla úvodní příspěvek a hledám, co je jeho smyslem:
Ujistit se, že máš cholerickou povahu? Ano, máš, ale to víš sama a záleží na tobě, jak s tím naložíš.
Ptáš se, jak vypjaté momenty zvládáme my? Tak napíšu svoje postřehy.
Já teda především požaduju po dítěti mnohem míň, velké mimi prostě dělá binec, upoutává pozornost, zkouší, co může a co ne. Třeba tisíckrát sáhne na myčku, abych udělala tytyty a odvedla ho pryč z kuchyně. Zkouší, jestli je na mé rozhodnutí spoleh, jestli jsem jeho jistota, která ví, co je správné a která se nenechá rozhodit. Zkus to taky tak, prostě důslednost, ale ne ve stresu, to si pak děti spíš myslí, že na rodiče vyzráli.
Já, když nevím, tak si ráda přečtu nějakou knížku, někdy je ucelený postoj autora cennější, než rady v diskuzi, která se snadno zvrtne. Jsou tu i zajímavé skupiny o alternativních metodách výchovy, tam si můžeš počíst.

daniela1983
15. zář 2015

@beruska252 to je sice pekne ze si nemlatila ine deti, ale naucila si sa ze ked je niekto slabsi a ty si nevies poradit s jeho chovanim (tvoje dieta) tak je v poriadku ho udriet...

beruska252
15. zář 2015

@daniela1983 PRECITAJ SI VYSSIE !! JA HO NEMLATIM A ANI SI NEMYSLIM ZE JE TO V PORIADKU .. vravim len zeflakol cez drzku mne a to uz je cez ciaru.. ako odtial potial. Rodicov
ma respektovat nie ich mlatit

suzanna123
15. zář 2015

@veveruska007 jistěže je třeba jí dát hranice, ale to se dá udělat jinak a lépe. A kdyby sis myslela, že to, co děláš je v pořádku, tak se na to nebudeš ptát 😉 Já jsem přesvědčená, že holky, co psaly ty první komentáře si myslely, že máš starší dítě - tam by se to pochopit dalo. Nemyslím si, že je na tom něco výchovného - prostě si tím jen ulevíš a na chvíli se jí zbavíš. A utěšovat se tím, že jsou mámy, které se k dítěti chovají hůř a že v porovnání s jejich dětmi má to tvoje vlastně štěstí - k tomu nemám slov...
Nevšimla jsem si, že by ti tu psaly nějaké supermatky, skoro všechny jsme tu přiznaly, že je toho někdy na nás moc a vybuchneme a občas uděláme něco, na co nejsme pyšné - a v tom je ten rozdíl. Taky jsme jen lidi, ale uvědomujeme si, že je to špatně, snažíme se, aby k tomu nedocházelo a neobhajujeme si to nějakými srovnáními s týranými dětmi apod.

antoinet
15. zář 2015

@beruska252 můj tip (opět, nesoudím, jen radím). Můj syn mě v zápalu divoké hry taky plácnul. Já nejsem cholerik, ale ubrečenec, tak jsem se taky zhrozila a potlačovala slzy. Chytla jsem mu ruku a řekla, že maminka se nebacá, ale dělá se jí malá a tou jeho ručkou jsem se pohladila. Pochopil a už si to nedovolí, malá si děláme po vlasech navzájem často a dnes vzal po pár dnech konečně na milost nového brášku a taky si ho pohladil - z takového chování mám ve výsledku mnohem větší radost bez pochyb a provinilosti a doufám, že v tom bude ve vztahu k mladším sourozencům pokračovat a nebude jim ubližovat, když mu třeba vezmou hračku.

beruska252
15. zář 2015

@antoinet neudelal to po prvy ...ale za to po prvy dostal. Kazda jsme jina a kazda mame jine dite 😉

dannyblakely
15. zář 2015

Já jsem byla taky z některých věcí na nervy a dost mi vadilo, že se tak chovám, i když nechci. Nechtěla jsem malou plácnout, ani na ni nějak hulákat. Nikdy jsem to ani neudělala, ale jak jsem byla naštvaná, třeba jsem něčím švihla a z toho naštvání pak manželovi brečela, jak si připadám neschopná, že nedokážu takové blbosti řešit v pohodě a v klidu. A bylo to jen a jen o mně a já chtěla něco udělat sama se sebou. Už jsem to párkrát do diskuzí psala a nechci, aby si někdo myslel, že to bůh ví jak chci propagovat, ale prostě trvám si na tom, že začít musí člověk u sebe a pokud se v tu chvíli nedokážete ovládnout a vyřešit to bez plácání a zakřičení, ale moc byste chtěla, tak doporučuju navštívit dobrého kineziologa. Od té doby, co jsem tam byla - celkem jsem byla dvakrát, jsem už takový pocit neměla a dokážu vše řešit v klidu a pohodě. Už takové stavy, že se naštvu a nedokážu to přemoct, vůbec nemám..

dannyblakely
15. zář 2015

a nebo ještě jinak.. Moje malá má 14 měsíců a patlání v jídle a prskání proběhlo taky. Neřeším to zákazy ani grimasami, ale snažím se to brát tak, že je malá, ještě se učí a zkouší a má z věcí srandu. Když zakazuju, dělá to o to víc.. U toho jídla se snažím, bavit se s ní.. Prská.. no jo, je to strašná sranda, ale jídlo patří do pusinky.. usmívám se, pomáhám jí, když prská nebo hodí něco na zem, nereaguju negativně a jen opakuju, jak se to dělá správně, ale fakt s úsměvem a pohodově. Přece nejde o život 🙂

0508
16. zář 2015

Já myslím, že maminka se tu chtěla hlavně vypovídat, protože se z toho asi cítí špatná, že takto zareagovala. Chtěla tu najít oporu a jistotu že je dobrou mámou a ne že ji pohaníte. Nechat vyřvat dítě asi není správné a měla i jiná řešení, která si v tu chvíli neuvědomila. Třeba už jí po této diskuzi došlo a bude mít snahu řešit tyto situace jinak. Co metoda uspávání 5 10 20? Tam se dítě vyřvat nechává, ne?

jennifer
16. zář 2015

@veveruska007 ahoj, já si myslím, že je to úplně normální, dívala jsem se na nějaký dokument ,kde právě radila profeionální chůva a tam právě když děti nechtěli poslouchat, nebo bili se mezi sebou, tak prostě jim určila místo kde budou, takovu hanbu a nechala je tam klidně i 2 ho řvát, dokud se prostě neuklidnili a když to byli větší děti, které už mluvili tak prostě dokud se neomluvili za to co udělali tak prostě museli být na hanbě.

0508
16. zář 2015

@jennifer Já možná vím, co myslíš. Pamatuju si, že když jsem provedla něco fakt zlýho, tak mě naši taky dali na hanbu. A jsem tady 🙂 Je to lepší metoda, než dítě zfackovat - neříkám, že jedna facka je špatná, ale když jich je víc, je to už na pováženou.

jamia
16. zář 2015

@jennifer Veveruska má osmiměsíční dítě, tady je nějaká hanba naprosto mimo.

0508
16. zář 2015

@jamia Jennifer a já máme na mysli starší děti, ne osmiměsíční mimino

daniela1983
16. zář 2015

@0508 to akoze myslis estvillovu metodu...tk tu hadam ziadna normalna matka nepouziva, alebo ano? podla mna nechat decko vecer plakat a ucit ho tak zaspavat je prejav totalnej necitlivosti k dietatu a matka ktora toto robi by mala dostat preplesk

dannyblakely
16. zář 2015

@jennifer děti nejsou psi, aby poslouchali.. ach jo..

Strana
z3