Jsem špatná máma, malá pořád řve, mám vzdát kojení?
Máme první miminko. Já jsem na nervy,nepoznam proč pláče. Snažím se kojit,co dvě hodiny,ale nevím jak dlouho. Někdy chce hodinu,hleda prso,potom ji bolí bříško a pořád řve. Malé je 13 dní a já jsem na nervy protože mám pocit že jsem selhaha.
Zkus se zaměřit na svůjí stravu. Některé děti ovše na bříško trpí a nenaděláš s tím nic. Necháváš pořádně odkrknout-? M malý ze začáku moc nekrkal. Klidně koj častěji já první tři týdny přes den kojila i po 1-1,5h
Nejlepší je tělo na tělo. Zkus si s ní lehnout do psotele. Uklidni se a nestresuj se. Koukej na ní a buď šťastná 🙂. vem kočárek a jděte se projít. čerstvý zduch prospěje obou.
Můžeš uist vyhledat laktační poradkyni. Jiank mě v nemocnici ,,učili´´ kojit z jendoho prsa a další kojení z druhého, ale až když sjem na jendo koejní kojila z obou se doma prodloužila a kojila jsem 2-3h.
Já jsem už 3 den dala dudlík jinak by byl přisátý snad nonstop a na kojení to vliv nemělo - podudla a yplivnul a spinkal 🙂
Hlavně se netrpte . Kojení není všechno a když bude zapotřebí tak bude na UM. Důležité je aby to vyhovovola vám oběma malý´á aby byla spokojená a ty aby jsi nebyla vystresovaná 🙂
Přeji hodně štěstí s zdaru 🙂
pokud má mimčo větší potřebu sání a u prsa by se překrmilo, pak místo dudlíku je možné nabídnout malíček - jako při dokrmování po prstu - u nás to parádně zabralo a mimčo si podudalo a odříhlo a pak spalo - kéž bych tenhle fígl znala u prvorozený (ta taky byla furt u prsa a pak hodně ublinkávala a pak zas brečela a pak zas u prsa.... a pak už nešlo poznat proč brečí.... přetažená... překrmená... s "bublinama v břiše... => přezdívala jsem tomu "kojící maratón")
přeju pevný nervy a ať si brzy porozumíte
Ahoj Lidu,vim,ze jsi byla proti,ze je zbytecny do ditka davat chemii,ale zkus ten Infacol na brisko,nam to fakt pomahalo.pred kazdym kojenim a malou to brisko preslo brzy.a neboj ja ze zacatku prozivala to same,jak urcite vsechny zensky tady.Vysad ty nadymave veci a cerstve pecivoa kynute veci. hlavne neprestavej kojit,ja mela tak bolave prsa,ale proste jsem vedela,ze to je to nejlepsi co male muzu dat.Kdyz budes chtit poradit nebo jen vypovidat,klidne pisni.Alca
@machyxs no nechci se te dotknout, ale. vamevidentne dudlik kojeni pokazil.
@machyxs a o tom kojeni (prodluzovat intervaly kontra nasadit nutrilon) mas tez spatne info. 😉 Pokud miminko prospiva mene, ma sespravne navysit laktace. Nikoli davat dokrm. Ten se dava v pripade, ze miminko hubne. 🙂 Oni tyhle spatne informace davaji casto sami pediatri, tim padem deti zbytecne brzy skonci na um. 🙂 😉
@panickatlamicka Možné to je, že to mělo vliv. Netroufnu si říct. Ani ty si myslím nemůžeš být tak jistá, jak to prezentuješ. Ale je to tvůj názor 🙂
@panickatlamicka S tím nutrilonem máš možná pravdu, uznávám. Beru to tak, jak to bylo u nás. Já nejdříve kontaktovala lakt.poradkyni kvůli bojkotu kojení. Skoro dva měsíce jsem zkoušela podle jejích rad zvýšit laktaci, ale bezúspěšně. Možná byla chyba v mém postupu nebo v dudlíku, ale těžko říct. Malá taky párkrát dostala láhev v porodce, když moc hubla. No a po nasazení nutrilonu je malá evidentně spokojenější krom toho, že lépe přibírá. A ano, nutrilon mi takto doporučil pediatr.
Urcite dejte ten dudlik. Ted uz vam to kojeni nepokazi. Kupte siditko Avent - ma to tvar jako bradavka a nemel by to kojeni kazit. (treba v DM 2kusy asi 270 Kc). Nebo sezente vahu a kazde kojeni vazte, treba mate mleka malo a ma hlad... Nam pomohly probiotika BioGaia, jsou drahy, ale fungujou, ucinek az za tyden, az se osidli travaci trakt. Kojeni nevzdavejte!! 🙂
Pokud máš moznost půjčit si váhu, zkus den či dva vážit před a po kojení - ve stejném oblečení a se stejnou plinou. Tak nejlíp poznáš, zda pije moc, málo nebo akorát. Ale brek je normální. Já to měla stejně do tří měsíců. Úplně mě vytacely řeči o tom, jak někdo jiný má hodne mini. Taky jsem kojila hodinu, pak chvíle klid, brek, další kojení. A tak stále dokola. Nestíhala jsem v tom kolotoči často ani jíst. Jinak malý měl šílené kolíky, téměř vše z mé stravy ho nadymalo, snad krome liboveho masa, brambor a rýže. Ale přejde to, musis vydržet.
Občas ublinkne skoro každé miminko. Třeba mu mlíčko jen nesedlo. V našem případě ublinkaval, když jedl a byl hodně nevykakany. Pokud blinka často a hodně, může být prejedena.
@haskovaludmila taky to nemusí znamenat vůbec nic.. Miminka si obcas ublinknou 🙂 možná z tebe holčička cítí nervozitu a proto tak pláče. Ty začátky jsou těžké a vůbec to neznamená že jsi špatná máma,prostě tápes jako každá matka v šestinedělí. Miminko potřebuje akorát tvoji blízkost, mlíčko, úlevu od bolaveho bříška, teplo, lásku. Pokud mu toto vše dáváš a přesto pláče tak nezbývá než utesovat a vydržet, ale vycitkama nepomůžes ani sobě ani ji 🙂
@haskovaludmila zapomen na to ze by jsi selhala tohle je NORMÁLNÍ! Miminko bylo u tebe v bříšku 9 mesicu v těsném teplem prostredi ted je najednou venku ve velkém prostoru a srovnava se s tím, tohle zazila snad kazda máma a hlavne teprve si na sebe zvykate casem budes vedet co miminko chce a proc pláče. Moje Eliška byla 3 mesice neskutečně uplakane miminko co pomohlo me bylo pevně zavinout do klasické zavinovacky a dat do velkého polštáře prostě udelat pelisek a zmensit ten prostor (šátek nechtela vubec) a na prdiky pomahalo dat si ji briskem na svoje bricho (takhle jsme spolu spaly pres den odpocinula si malá i ja a neboj se nezalehnes ji). Hod se do pohody, manzelovi v klidu vysvetli ze nesmi kricet nebo te ještě vic stresovat tvuj psychický stav se odráží na miminko. Jestli si kojenim nejsi jista zkus laktacni poradkyni, me treba diky stresum a zdravotnimu stavi po 4 tydnech mleko prostě doslo a uz nebylo tak se opravdu hod do klidu vsechno ted počká ted se venuj miminku
@haskovaludmila to je normalni, ze rvou, kdyz je boli brisko. Strava pri kojeni - podle me zalezi, jak se stravujes dlouho jeste pred tehotenstvim, mimino dedi tvoji strevni mikrofloru a ani uprava stravy pri kojeni to nezachrani. Mne syn vubec nerval, koliky nemel, ale ja jsem jedla velmi stridme na dnesni pomery. Ted tedy pokud uz tu koliku ma, tak budete muset vydrzet a zkus vypozorovat co mu v tve strave na to brisko vadi nejvic, to ti tady urcite ostatni radili.
C se tyce ublinkavani - taky normalni podle me. Nektere mimino ublinkava, nektere ne. Mne ublinkaval do 8 mesicu! To bylo strasne stresujici, taky tim vic chtel kojit, protoze to vyblinkal. Kojila bych az si rekne, ne po 2 hodinach. Ale pokud po tech 2 hodinach opravdu ma hlad, tak i po 2 hodinach. To je taky uplne normalni interval. Muj si odrihnul a tim uz vyblinkal asi pulku kojeni (mi prislo, proste hodne), pak ublinkaval cely den. Jak to prestalo, velmi se mi ulevilo. Nenadelala jsem nic.
@haskovaludmila ahojky mám dítko 2 měsíce a zazivala jsem to same,malý v nemocnici stále řval po kojení pak jsem zjistila ze nemám mliko,dostává um a je spokojeny...režim si teprve utvorite pak časem poznas proč pláče..na to ze nemám mliko jsem přišla tak ze jsem malého z vážila,dala pro,po kojení zase zvazila a malý mel přibrat,ale mel stejnou váhu jako předtím nebo i méně..alemjinak se vše ustálí neboj
@lovely_creature Nemusí to tak být. Máme dnes třítýdenního chlapečka a pláče jen při přebalování. Jinak buď spí nebo leží a kouká, na krmení se budí tak, že se prostě začne protahovat a zívat, což vzbudí mě. Rozhodně ale nepláče. Ne všechna miminka jsou ukřičená😉
@chimneysweeper1 a vy to povazujete za svuch chovatelsky uspech, nebo jaky je vyznam prispevku v diskuzi?
@chimneysweeper1 tak to jsi vyhrala v loterii a buď rada ale zakladatelka asi spis oceni radu a nazor maminek co si prošly tim samým co ona a ne aby padla ještě do vetsi deprese nez uz je 😉
Obě varianty jsou normální děti tj. uplakane, neuplakane, pořád spící, nikdy nespici atd...Je hodně variant normy.
Nemela by se @chimneysweeper1 omluvit a jit klecet na hrach, ze nema ubrecene miminko? 😀 Prispela do diskuze jako kterakoli z vas-zda je jeji prispevek hoden teto diskuze podle me neurcujeme my. Zkratka se vyjadrila. Netreba z ni delat nekoho, kdo prohlubuje neci deprese.
@haskovaludmila to jí bolí bříško ☹ U prvního syna jsem taky nevěděla, byl kojený částečně a zbytek flaška. Ale kojení nevzdávej, z flašky se nehltá vzduchu víc a je to ještě horší. U jídla jsem byla na piškotech a bebečkách a pila kmínový čaj.
Dcera mi první tři měsíce spaly ve vajíčku a nahřívala jsem polštářek s peckama, jinak bych to nevydržela (ale to jsem u prvního nedělala, na první měsíce nevzpomínám moc ráda)
Hodně trpělivosti ! 😉
@haskovaludmila jestli ublíkává, možná už je přecpaná. Dudlání je uklidňuje při bolení, já jsem v porodnici nasadila hned dudlík. Takže u nás: vajíčko, nahřáté pecky a dudlík. Vyzkoušela jsem kapky na bolení, ale nevím, jestli pomohly, možná Infacol víc nebo Espumisan.
Zkuste vysadit ze své stravy laktózu a cukr a mléčné výrobky. Dcera mi takhle trpěla do 1,5 roku. Než jsem zjistila co ji vadí
Tak ted jestli uz neni zakladatelka zblbla z tech nasich rad uplne, tak nevim. 😀 😀. (Snad prominete male odlehceni diskuze)
@kituska20 A zakladatelka fóra má miminko s alergii nebo intolerancí??
A není intolerance poměrně vzácná??Chápu tu bílkovinu....
@panickatlamicka Máš úplnou pravdu,spousta rad a odpovědí by mi spíš nasadila brouka do hlavy,než by mě uklidnila.
Pokud chci plně kojit,dudel nedám a nejen proto ,že někomu může zkazit techniku a snížit tvorbu mléka.
@haskovaludmila naprosto normalni pocity,jak pro tebe,tak pro mimi. Plne se priklanim k

Takovéhle pocity jsem mela hlavně první 4 dny v porodnici. Malá prakticky pořád řvala, mlíko se mi moc nerozjíždělo. Doma se to začalo trochu lepšit. Hned jsme dali dudlík a stále kojíme, i když už dýl přikrmujeme nutrilonem, moje mliko nestačilo. Ale malá saje z prsu v poho. Je to fakt individuální. Krom dudliku pomohla aplikace s bílým šumem, fén v nejhorších chvílích a po šestinedělí nosítko. Jo a na bříško espumisan první 3m, od 1m laktobacily a do 3m rekt.rourka každý večer před spaním. Teprve teď v jejích 6m si troufnu říct, že na 90% poznám, proč pláče, ale ne vždy, je to věda a fakt to nejde samo. Na tvém místě bych hlavně sledovala (třeba s dětskou doktorkou) jak přibírá a buď bych prodloužila intervaly kojeni (přibírá hodně, je asi přejedená) nebo nasadila nutrilon (přibírá málo, tvé mléko nestačí). Na nutrilon doporučuji láhev calma od medely. Naše malá taky třeba od začátku nebyla ráda zavinutá a taky spí skoro výhradně jen na břiše, jinak se budí a řve (máme monitor dechu). Tak se držte 🙂