icon

Kdy je vhodné nechat miminku píchnout náušnice?

bejcice
24. říj 2025

Přemýšlím kdy. Budu mít první holčičku a měla jsem názor, že nechám píchnout ouška minimálně po jednom roce, ale babička a zbytek rodiny má jiný názor. Ty by nejraději hned po porodu, ale já s tím nesouhlasím. Bude to moje dcera a mé a přítele rozhodnutí, i tak bych ráda věděla váš názor. Děkuji moc

Strana
z3
alianan
24. říj 2025

Můj názor je, že jsem nedala ucho píchnout vůbec, až budou holčičky chtít, tak jim ho nechám píchnout. Čtyřletá už o naušnicích naprosto vážně uvažuje, tak uvidíme.

Ale nátlak a manipulace od babiček byla velká, včetně toho, že po porodu jsme dostali obálku s panězma "na první naušničky od babičky" a druhá babička rovnou koupila naušničky.

j.a.n.i
24. říj 2025

@bejcice Řekla bych, ze by to melo byt dcery rozhodnutí a nikoliv tvoje...
Protože jestli to rozhodujes ty nebo babicka, no to už je prast jako uhod.

bejcice
autor
24. říj 2025

Děkuji 😊 Vaše odpovědi mi moc pomohli 😇

evellin123
24. říj 2025

@bejcice ahojky ,my jsme dávali píchnout ouška po prvním očkování ,až v sobě měla protilátky (to mi poradila moje pediatrička). Narodila se nam v září a pichat jsme šli v lednu,takže cca 6 měsíců. Vůbec toho rozhodnutí nelituji, naopak jsem šťastná a holčička nyní dva roky mě drží za náušnice a říká já mám taky jako maminka 😉.

bejcice
autor
24. říj 2025
@evellin123

@bejcice ahojky ,my jsme dávali píchnout ouška po prvním očkování ,až v sobě měla protilátky (to mi poradila moje pediatrička). Narodila se nam v září a pichat jsme šli v lednu,takže cca 6 měsíců. Vůbec toho rozhodnutí nelituji, naopak jsem šťastná a holčička nyní dva roky mě drží za náušnice a říká já mám taky jako maminka 😉.

@evellin123 děkuji, mám právě "jen"syna a tohle mi teď opravdu nedá spát... 😁

klokanka31
24. říj 2025

@bejcice Já chtěla nechat píchnout nějak v 5 měsících, jenže pak byl covid, a nechtěli jsme zbytečně chodit po lékařích. Pak jsme to nakonec domluvili když byl malé necelý rok. Jenže když jsme na píchnutí šli, doktor předčasně musel odejít a zase z toho sešlo. Tak jsme si řekli že to necháme až sama bude chtít. Dlouho odmítala, a najednou v čerstvých 4 letech za mnou přišla, že chce náušničky. Tak jsme šli na nastřelení, a zvládla to skvěle, bez pláče.

bejcice
autor
24. říj 2025
@klokanka31

@bejcice Já chtěla nechat píchnout nějak v 5 měsících, jenže pak byl covid, a nechtěli jsme zbytečně chodit po lékařích. Pak jsme to nakonec domluvili když byl malé necelý rok. Jenže když jsme na píchnutí šli, doktor předčasně musel odejít a zase z toho sešlo. Tak jsme si řekli že to necháme až sama bude chtít. Dlouho odmítala, a najednou v čerstvých 4 letech za mnou přišla, že chce náušničky. Tak jsme šli na nastřelení, a zvládla to skvěle, bez pláče.

@klokanka31 děkuji, asi to nechám opravdu na ní. Za mnou přišel syn v 7 letech, že chce náušnici, tak jsem se taky nebránila 😁 už ji má skoro 3 roky a pořád ji miluje, ikdyž mají lidi řeči... On si to vždy obhájí 😇

klokanka31
24. říj 2025
@bejcice

@klokanka31 děkuji, asi to nechám opravdu na ní. Za mnou přišel syn v 7 letech, že chce náušnici, tak jsem se taky nebránila 😁 už ji má skoro 3 roky a pořád ji miluje, ikdyž mají lidi řeči... On si to vždy obhájí 😇

@bejcice Zase ale abych byla upřímná, mrzelo mě že je neměla dřív...Ale zase se to obešlo bez pláče...Je to pro i proti no...

reeeza
24. říj 2025

To je čistě na vás. Nikdo vám do toho nemá co kecat 😁 Jako fajn, řekli svůj názor, ale tím to končí. Dál už je to na vás.

Proč se cítíš pod tlakem? Protože máte jiný názor než prarodiče? Nebo na vás tlačí? Uvědom si, že takových situacích bude v rodičovství desítky/ stovky a je to běžná součást rodičovství. Je na čase se obrnit proti vnějším tlakům a tolik to neřešit😉. No bóže...Ne ve všem se shodneme a je ti tak ok🙂

Je to vaše dítě a bude po vašem. Pokud rodiče nějak tlačí, chce to si určit hranice a dát jasně najevo, že jejich názor znáte, ale nebude to pro vás již téma k diskuzi.

Jinak můj čistě osobní názor je nechat udělat náušnice až so o to sama holčička řekne a až to bude její rozhodnutí.

mysh_me
24. říj 2025

Pockej jak to budes citit. Ja jsem nausnice dat chtela, ale urcite ne hned po porodu, proste nejak v miminkovskem obdobi. A kdyz se mala narodila pripadalo mi to male miminko tak nadherne, nezne, ciste a uzasne, ze jsem si vubec neumela predstavit do ni neco pichnout 🙈 tak jsem to nechala byt, taky mi bylo doporuceno pockat po nejakych ockovanich. A nakonec jsem je nechala dat v nejakych 10-11 mesicich, kdyz uz byla “vetsi” a citila jsem ze to ja i ona zvladneme 😅 jo a doporucuju jit k nejakemu odbornikovi, doktori maji na praci spoustu jinych i dulezitejsich veci a tak s tim chteji byt hlavne rychle hotovi a bohuzel to casto neudelaji poradne…

cherie24
24. říj 2025

@bejcice máme 2 holčičky a nechali jsme jim dát náušnice, až si samy řeknou. A neměnila bych. ❤️Starší si řekla ve 4 letech, mladší už ve 3 letech a měly z toho obě obrovskou radost. Samy si vybraly jak nastřelovací náušnice, tak pak i ty zlaté, vzali jsme je na pohár za odměnu a byla to pro ně velká událost. Všem pak náušnice ukazovaly a všude se chlubily, že už jsou velké a mají náušnice. Ale ano, babičky to těžce nesly a otázky, kdy jim dáme náušnice a jestli už jim je konečně nedáme jsme slyšeli od narození po celou dobu. Stejně tak blbé kecy cizích lidí, proč nemají náušnice.

bejcice
autor
24. říj 2025
@reeeza

To je čistě na vás. Nikdo vám do toho nemá co kecat 😁 Jako fajn, řekli svůj názor, ale tím to končí. Dál už je to na vás.

Proč se cítíš pod tlakem? Protože máte jiný názor než prarodiče? Nebo na vás tlačí? Uvědom si, že takových situacích bude v rodičovství desítky/ stovky a je to běžná součást rodičovství. Je na čase se obrnit proti vnějším tlakům a tolik to neřešit😉. No bóže...Ne ve všem se shodneme a je ti tak ok🙂

Je to vaše dítě a bude po vašem. Pokud rodiče nějak tlačí, chce to si určit hranice a dát jasně najevo, že jejich názor znáte, ale nebude to pro vás již téma k diskuzi.

Jinak můj čistě osobní názor je nechat udělat náušnice až so o to sama holčička řekne a až to bude její rozhodnutí.

@reeeza moc děkuji 😊 máte úplnou pravdu. Tlačí nás do toho a to malá není ještě ani na světě. Určitě bych nešla proti svému přesvědčení, ale podpora od vás všech mě v tom jen utvrdila😊

bejcice
autor
24. říj 2025
@cherie24

@bejcice máme 2 holčičky a nechali jsme jim dát náušnice, až si samy řeknou. A neměnila bych. ❤️Starší si řekla ve 4 letech, mladší už ve 3 letech a měly z toho obě obrovskou radost. Samy si vybraly jak nastřelovací náušnice, tak pak i ty zlaté, vzali jsme je na pohár za odměnu a byla to pro ně velká událost. Všem pak náušnice ukazovaly a všude se chlubily, že už jsou velké a mají náušnice. Ale ano, babičky to těžce nesly a otázky, kdy jim dáme náušnice a jestli už jim je konečně nedáme jsme slyšeli od narození po celou dobu. Stejně tak blbé kecy cizích lidí, proč nemají náušnice.

@cherie24 super, moc děkuji 😊 Všechny jste mi moc pomohly. 😇😇

anonym_c7f111
24. říj 2025

Dávala jsem kolem 4 měsíců. Chtěla jsem, nikdo nebyl proti, dělává se to tak a nějak jsem neměla důvod proč ne.
Zpětně bych to nechala až by chtěla sama dcera. Klidně ve 3 a víc letech.

korin
24. říj 2025

Moje holky měly nastřelené náušničky někdy mezi půl rokem a 10 měsíci. Jsou obě rády, že je mají, ale netvrdím, že to je pro vás nutně správná cesta. Nechat to na malé je taky fajn.

anonym_4a68a2
24. říj 2025

@bejcice náušnice se dávají po očkování tetanovkou,za mě jsme dávali hned po. Dítě o tom ani neví.

squezy
24. říj 2025

@bejcice nechali jsme nastrelovat v 6 měsících.

bejcice
autor
24. říj 2025
@anonym_4a68a2

@bejcice náušnice se dávají po očkování tetanovkou,za mě jsme dávali hned po. Dítě o tom ani neví.

@anonym_4a68a2 děkuji 😊

darkwitch
24. říj 2025
@cherie24

Nejstarší jsem nechala dát náušnice ve čtyřech měsících. U prostřední dcery jsem podlehla modernímu nátlaku nechat to na dítěti a byla to chyba, asi od čtyř chtěla náušnice, kolem pátého roku si je nechala nastrelit, a rozhodně to nebylo s úsměvem a bez place, ale pak už nezvladla výměnu a uši zase zarostly a je jí sedm a náušnice chce, ale rozhodně nemá odvahu nechat si je dát. Nejmladší už jsem je zase nechala dát kolem roku a je spokojená.

lis6
24. říj 2025

Já moc s dnešním trendem nechat to na dítěti nesouzním, jako chápu to, vypadá to skvěle, ale ne každému dítěti to sedne a může to být pro něj hrozně náročné. Já dala v necelém roce, úplnému miminku se mi to nelíbí. Takhle dcerka nemá před sebou těžkou volbu, ale vidím, že by to asi zvládla.

alianan
24. říj 2025
@lis6

Já moc s dnešním trendem nechat to na dítěti nesouzním, jako chápu to, vypadá to skvěle, ale ne každému dítěti to sedne a může to být pro něj hrozně náročné. Já dala v necelém roce, úplnému miminku se mi to nelíbí. Takhle dcerka nemá před sebou těžkou volbu, ale vidím, že by to asi zvládla.

@darkwitch
@lis6 Já nevím, jestli je to trend dnešní doby, moje mamka říká, že mi jako dítěti nechtěla píchnout uši už před čtyřiceti lety, ale babičky natolik vyváděly, že je píchlé mám. Mám alergii na kovy a naušnice nedělaly dobrotu, tak jsem je někdy v první třídě vyndala a od té doby je nosím jen nárazově.
Mamka říkala, že moje píchlé uši brala jako svoje selhání, že jsem je měla neustále zhnisané a bolavé, ale doktorka s babičkou ji umluvily, že musí vydržet, že když už dírka je, je škoda naušnice vyndavat.

Mě se kromě jiného naušnice na miminech nelíbí,takže jsem nikdy ani neuvažovala nad tím, že bych holkám je nechala dát. Pokud s tím přijdou samy, nemám problém a moje čtyřletá je celkem rozhodlá pro naušnice, ale pokud je mít nebude, nic se nestane. A také může být v pubertě propíchaná od hlavy až k patě. Její volba a její boj.

misaa56
24. říj 2025

@bejcice Chlap chtěl nechat píchnout, já ne, přišlo mi to zbytečné pro tak malé miminko, takže náušnice neměla. Teď v říjnu ji byly 3 roky a v srpnu přišla s tím že chce náušnice a pořád to říkala, tak jsme je nechali nastřelit. Sice to vyšlo až na druhý pokus, poprvé utekla, ale zvládla to😁

marketa1218
24. říj 2025

Dcera byla ještě miminko, já nevím dneska je to hrozný trend. Nechat všechno rozhodování na dítěti, jako oukej, ale má to svoji míru. Je to každopádně na vás, když bude velká, sundat si je může vždycky. Kdybych měla druhou dceru,taky je dostane jako miminko po očkování.

berenika39
24. říj 2025

nikdo jiný než ona - prostě až bude chtít, řekne si. Jak může ovlivnit názor někoho jiného to, jestli si dcera nechá píchnout uši? Co je komu do toho? Pardon. Mám vnučku, ale představa, že jí někdo řekne - jdem ti píchat uši.... jakože cože?

berenika39
24. říj 2025
@marketa1218

Dcera byla ještě miminko, já nevím dneska je to hrozný trend. Nechat všechno rozhodování na dítěti, jako oukej, ale má to svoji míru. Je to každopádně na vás, když bude velká, sundat si je může vždycky. Kdybych měla druhou dceru,taky je dostane jako miminko po očkování.

@marketa1218 takže ty rozhoduješ o tom, kde bude mít dcera díru do ucha?

cherie24
25. říj 2025
@marketa1218

@marketa1218 jako já taky nejsem zastánce výchovy, kdy si děti dělají co chtějí a na nevýchovu, co teď běží, jsem úplně alergická, ale zrovna náušnice jsou čistě jen módní výstřelek. Jaký mají náušnice pro miminko pozitivní vliv? Žádný. Je to úplně stejné, jako kdyby vám někdo rozhodl, že správná holka má mít od narození piercing v pupíku. A to píšu jako někdo, kdo má těch náušnic v těle několik. 🙂 A PS - jako ukazatel pohlaví to taky neslouží, protože lidi vám stejně pochválí hezkého chlapečka a zřejmě je spousta lidí i barvoslepá, protože to nepoznají ani podle oblečení. 😆

j.a.n.i
25. říj 2025
@marketa1218

@marketa1218 No, to prave nemuze, ty dirky uz ji tam zustanou. Me zas prijde pitomy rozhodovat naprosto zbytecne trvale zasahy za dítě.

j.a.n.i
25. říj 2025
@cherie24

@marketa1218 jako já taky nejsem zastánce výchovy, kdy si děti dělají co chtějí a na nevýchovu, co teď běží, jsem úplně alergická, ale zrovna náušnice jsou čistě jen módní výstřelek. Jaký mají náušnice pro miminko pozitivní vliv? Žádný. Je to úplně stejné, jako kdyby vám někdo rozhodl, že správná holka má mít od narození piercing v pupíku. A to píšu jako někdo, kdo má těch náušnic v těle několik. 🙂 A PS - jako ukazatel pohlaví to taky neslouží, protože lidi vám stejně pochválí hezkého chlapečka a zřejmě je spousta lidí i barvoslepá, protože to nepoznají ani podle oblečení. 😆

@cherie24 A ono je snad někde stanoveno jakou barvu to ci ono pohlaví musí nebo nesmí nosit?

cherie24
25. říj 2025
@j.a.n.i

@cherie24 A ono je snad někde stanoveno jakou barvu to ci ono pohlaví musí nebo nesmí nosit?

@j.a.n.i no tak já nevím, asi jsem staromódní, ale když je dítě oblečené od hlavy k patě v růžové barvě, tak vážně nebudu chválit hezkého chlapečka. 🤦

j.a.n.i
25. říj 2025
@cherie24

@j.a.n.i no tak já nevím, asi jsem staromódní, ale když je dítě oblečené od hlavy k patě v růžové barvě, tak vážně nebudu chválit hezkého chlapečka. 🤦

@cherie24 Ale on to klidně kluk může být...

Strana
z3