Kdy je vhodné nechat miminku píchnout náušnice?
Přemýšlím kdy. Budu mít první holčičku a měla jsem názor, že nechám píchnout ouška minimálně po jednom roce, ale babička a zbytek rodiny má jiný názor. Ty by nejraději hned po porodu, ale já s tím nesouhlasím. Bude to moje dcera a mé a přítele rozhodnutí, i tak bych ráda věděla váš názor. Děkuji moc
Vždycky jsem počítala, že nechám píchnout hned v porodnici, jako jsem to měla já, ale manžel byl proti, takže jsme nenechali. A když řekl, že už klidně můžeme, zase jsem nechtěla já. Dcerka byla dokonalá bez náušnic, nepotřebovala nijak zkrášlovat. A tak jsme se rozhodli nechat to na ní - starší dcera se rozhodla v pěti letech, s mladší to řešíme teď v sedmi. A samotné píchání bylo opravdu bolestivé, dcerka dost plakala a bolelo ji to ještě asi hodinu. Zpětně jsem teda byla šťastná, že jsem jí to neudělala jako miminku, které by nechápalo, co a proč se děje.
Dcera byla ještě miminko, já nevím dneska je to hrozný trend. Nechat všechno rozhodování na dítěti, jako oukej, ale má to svoji míru. Je to každopádně na vás, když bude velká, sundat si je může vždycky. Kdybych měla druhou dceru,taky je dostane jako miminko po očkování.
@marketa1218 Žádný trend nechat všechno rozhodování na dítěti rozhodně neexistuje, žádné dítě nerozhoduje o všem, to je přece nesmysl. A pokud jde o náušnice, není to rozhodování "o všem", ale o svém vlastním těle, to je dost rozdíl. Dřív rodiče rozhodovali i o tom, za koho se provdá, taky jim v jednu dobu určitě přišlo praštěné a přehnané, že si holky chtějí vzít toho, koho chtějí ony, bez ohledu na názor rodičů. Nebo jaké si vyberou povolání. Doba se změnila.
Já moc s dnešním trendem nechat to na dítěti nesouzním, jako chápu to, vypadá to skvěle, ale ne každému dítěti to sedne a může to být pro něj hrozně náročné. Já dala v necelém roce, úplnému miminku se mi to nelíbí. Takhle dcerka nemá před sebou těžkou volbu, ale vidím, že by to asi zvládla.
@lis6 tomu nerozumím.. co bude pro dítě náročné? Prostě až je bude chtít, může je mít. Nebude stát před rozhodnutím - dnes, nebo nikdy. Zrovna tohle nepovažuji za nějaké zatěžování dítěte přemírou zodpovědnosti.
Jinak Jednička dostala náušnice ve 4 měsících a Čtverka taky nějak jako mimino, vytrhala si je, měla to fakt ošklivý. A před pár dny, v šesti letech, jsme šly všechny tři nastřelovat. Čtverka má dvě, Jednička tři a já pět.
Starsi dceri jsme nechali pichnout asi ve 4 mesicich - uz byla naockovana, ale jeste dostatecne miminci, aby 1) si na to nesahala a netahala a 2) ta chrupavka jeste byla dost mekka a nebolelo to. Jsem za to rada. S druhou dcerou uz to bylo slozitejsi, jako miminku jsme ji pichnout nestihli (byli jsme radi, kdyz jsme pres vsechny skolkove nemoci od starsi a covidove lockdowny vubec stihli normalni ockovani), u batolete jsem si na to netroufla (zvlast tak divokeho a vztekleho), takze zatim pichla nema. Nicmene ted se vyjadrila, ze by si nausnicky prala k narozeninam. Povidaly jsme si o tom, rikala jsem, ze to bude bolet a ona konstatovala, ze teda bude plakat a ze to nevadi. A obcas si na ouska nacvakava sponky. Takze nejspis nechame pichnout ke 4.narozeninam.
@lis6 tomu nerozumím.. co bude pro dítě náročné? Prostě až je bude chtít, může je mít. Nebude stát před rozhodnutím - dnes, nebo nikdy. Zrovna tohle nepovažuji za nějaké zatěžování dítěte přemírou zodpovědnosti.
Jinak Jednička dostala náušnice ve 4 měsících a Čtverka taky nějak jako mimino, vytrhala si je, měla to fakt ošklivý. A před pár dny, v šesti letech, jsme šly všechny tři nastřelovat. Čtverka má dvě, Jednička tři a já pět.
@marimanta já si myslím, že je to v podstatě jedno jestli se nechaj píchnout miminu, nebo jako rozhodnutí ve 3 letech nebo nikdy. Jsou to jen náušnice. Argumenty jak je to zásah do těla a podobně mi přijdou přehnané, nejde o obřízku. O dětském těle rodič rozhoduje, v mnoha případech, mnohem závažnějších, od výběru bot, po očkování. A náušnice u holčiček jsou naše kulturní zvyklost, u různých kultur jejich zvyklosti obdivujeme a naši kulturu se naopak snažíme potlačit.
Starsi dceri jsme nechali pichnout asi ve 4 mesicich - uz byla naockovana, ale jeste dostatecne miminci, aby 1) si na to nesahala a netahala a 2) ta chrupavka jeste byla dost mekka a nebolelo to. Jsem za to rada. S druhou dcerou uz to bylo slozitejsi, jako miminku jsme ji pichnout nestihli (byli jsme radi, kdyz jsme pres vsechny skolkove nemoci od starsi a covidove lockdowny vubec stihli normalni ockovani), u batolete jsem si na to netroufla (zvlast tak divokeho a vztekleho), takze zatim pichla nema. Nicmene ted se vyjadrila, ze by si nausnicky prala k narozeninam. Povidaly jsme si o tom, rikala jsem, ze to bude bolet a ona konstatovala, ze teda bude plakat a ze to nevadi. A obcas si na ouska nacvakava sponky. Takze nejspis nechame pichnout ke 4.narozeninam.
@amenophus chrupavka? Dcera má náušnice v chrupavce? Já jich mám pět a v chrupavce ani jednu.
Jinak nastřelení nijak extra nebolí, je to nepříjemné, ale třeba od včely mě to bolelo víc.
@marimanta já si myslím, že je to v podstatě jedno jestli se nechaj píchnout miminu, nebo jako rozhodnutí ve 3 letech nebo nikdy. Jsou to jen náušnice. Argumenty jak je to zásah do těla a podobně mi přijdou přehnané, nejde o obřízku. O dětském těle rodič rozhoduje, v mnoha případech, mnohem závažnějších, od výběru bot, po očkování. A náušnice u holčiček jsou naše kulturní zvyklost, u různých kultur jejich zvyklosti obdivujeme a naši kulturu se naopak snažíme potlačit.
@lis6 výběr bot je závažnější než bolestivý úkon, který na těle udělá trvalou změnu?
Očkování je pro dobro dítěte a jeho zdraví a ochranu, náušnice je estetická věc, která není pro nikoho nezbytná.
Dcera byla ještě miminko, já nevím dneska je to hrozný trend. Nechat všechno rozhodování na dítěti, jako oukej, ale má to svoji míru. Je to každopádně na vás, když bude velká, sundat si je může vždycky. Kdybych měla druhou dceru,taky je dostane jako miminko po očkování.
@marketa1218 nechat dělat dítě, co se mu zachce, a nechat ho rozhodovat o věcech, které jsou trvalé, je poněkud zásadní rozdíl.
@lis6 výběr bot je závažnější než bolestivý úkon, který na těle udělá trvalou změnu?
Očkování je pro dobro dítěte a jeho zdraví a ochranu, náušnice je estetická věc, která není pro nikoho nezbytná.
@mrkvovydort nastřelení náušnice není bolestivější než očkování, výběrem špatných bot může dítěti zničit nohu až způsobit velmi bolestivé problémy se zádami. O prospěšnosti očkování, hlavně některých se dá polemizovat, a ty co si vytáhli černého petra a měli nějaké NÚ ti asi řeknou, zda je závažnější rozhodnutí dát dítěti náušnice nebo ho naočkovat
@mrkvovydort nastřelení náušnice není bolestivější než očkování, výběrem špatných bot může dítěti zničit nohu až způsobit velmi bolestivé problémy se zádami. O prospěšnosti očkování, hlavně některých se dá polemizovat, a ty co si vytáhli černého petra a měli nějaké NÚ ti asi řeknou, zda je závažnější rozhodnutí dát dítěti náušnice nebo ho naočkovat
@lis6 nic to nemění na tom, že náušnice je ESTETICKOU záležitosti a nic víc.
O prospěšnou očkování, o kterém se polemizovat nedá, s ohledem na to, že věda mluví naprosto jednoznačně, se fakt bavit nebudu.
@bejcice urcite udelejte tak jak to citite. Nenechte se vydirat rodinou ani komentari tady ktere tvrdi ze je to obírání miminka o vlastni volbu. Diteti to bude 100% jedno jestli to bude ted nebo za 3 roky. Mně dokonce dcera řekla že je ráda ze sem to “rozhodla” za ni protoze jeji spoluzacka strasne brečela a ona by se ted bála. Nektery veci se dnes přehání. Kdyz nebude chtit nebude je nosit a že tam sou nejake dve mini dírky je teda strasna tragedie. Ja taky nausnice nosim jen někdy a opravdu mě netrápí, že tam mam dirky a co ted s nima.
@bejcice urcite udelejte tak jak to citite. Nenechte se vydirat rodinou ani komentari tady ktere tvrdi ze je to obírání miminka o vlastni volbu. Diteti to bude 100% jedno jestli to bude ted nebo za 3 roky. Mně dokonce dcera řekla že je ráda ze sem to “rozhodla” za ni protoze jeji spoluzacka strasne brečela a ona by se ted bála. Nektery veci se dnes přehání. Kdyz nebude chtit nebude je nosit a že tam sou nejake dve mini dírky je teda strasna tragedie. Ja taky nausnice nosim jen někdy a opravdu mě netrápí, že tam mam dirky a co ted s nima.
@anonym_40b960 přesně, mě právě kamarádka říkala, že ji mamka nenechala dát píchnout a celé dětství tím trpěla
@reeeza moc děkuji 😊 máte úplnou pravdu. Tlačí nás do toho a to malá není ještě ani na světě. Určitě bych nešla proti svému přesvědčení, ale podpora od vás všech mě v tom jen utvrdila😊
@bejcice nechala jsem v roce. Byt to na nich nemají je nikdy, jak by se bály. Dala jsem je píchnout s umrtvovaci mastí a vše na pohodu. Za mě radši ano než ne.
@marketa1218 nechat dělat dítě, co se mu zachce, a nechat ho rozhodovat o věcech, které jsou trvalé, je poněkud zásadní rozdíl.
@mrkvovydort co je na náušnicích trvalého??
@bejcice Náušnice bych nechala dát v miminkovském věku kolem 3-4 měsíců. Nebo až bude holčička chtít. V roce je to blbost,dítě je neposedné, bylo by to problematické, i následná péče, může si na ouška porad sahat, bude ji to bolet.
@izz76 my byli kvůli covidu ve 13 měsících a ani si nevšimla že se něco děje.
@mrkvovydort co je na náušnicích trvalého??
@veroniquecz Ta dira v uchu, pokud je to dite nejakou dobu nosi.
Taky zastávám názor, že vhodný čas nastane, až/jestli bude holčička sama chtít. Moje máma se vytrvale snažila mě zmanipulovat a dokonce koupila překrásné náušničky, ale bylo jí to houby platné 😀
Je opravdu zvláštní dělat miminkům do uší díry jen kvůli tomu, že jsou to holky. Když vidím ta plešatá miminka s náušnicemi, připadá mi naprosto nepatřičné, divné.
Tak ja si myslim ze nechat zarust, pokud s tim nebude souhlasit nosit nausnice, si to muze nechat vzdycky.Co kdyz by chtela nausnice nosit ale bude se bat si to jit pichnout? Ja bych se treba bala a rozhodne bych nesla ikdyz by me to moc mrzelo. Myslim si ze tohohle stresu bys ji jako matka mohla usetrit
@lis6 tak on by je nekdo i nechal chodit bos, jen proto aby si dite udelalo svuj nazor na to zda nosit boty nebo ne... Ano je to samozrejme obecne receno, co pisu ale kolikrat ty uvahy nekterych
@lis6 které zvyklosti, které zanechávají trvalé následky na těle, u jiných kultur obdivujeme? Opravdu mě zajímá, co konkrétního máš na mysli, protože mě nic nenapadá a naopak mám pocit, že všechny tradice, které jakkoliv poškozují tělo spíš moderní společnost odsuzuje.
Tak ja si myslim ze nechat zarust, pokud s tim nebude souhlasit nosit nausnice, si to muze nechat vzdycky.Co kdyz by chtela nausnice nosit ale bude se bat si to jit pichnout? Ja bych se treba bala a rozhodne bych nesla ikdyz by me to moc mrzelo. Myslim si ze tohohle stresu bys ji jako matka mohla usetrit
@hanka_12345 mně se zase strašně líbí piercing v obočí, ale moje máma mi ho jako miminu nenechala píchnout a já k tomu jako dospělá nemám odvahu. Škoda, že mě máma tohohle stresu neušetřila a já teď kvůli ní musím trpět a závidět ostatním lidem, kteří kroužek v obočí mají.
@hanka_12345 Chodila jsem bez náušnic šest let a dírka ani v nejmenším nejevila snahu zarůst. U miminek by možná zarostla, ale pokud se rozhodne v dospělosti, že náušnice nechce, tak jí zůstanou prázdné dírky. Píchnutí uší je opravdu trvalý zásah do těla.
@hanka_12345 Chodila jsem bez náušnic šest let a dírka ani v nejmenším nejevila snahu zarůst. U miminek by možná zarostla, ale pokud se rozhodne v dospělosti, že náušnice nechce, tak jí zůstanou prázdné dírky. Píchnutí uší je opravdu trvalý zásah do těla.
@rebe a mate z toho deprese když vám nezarustaji nebo vam to je vlastně jedno? 😉
@hanka_12345 tak kdo se bojí.... Buď chci náušnice a překonám strach, nebo je zase tolik nechci. Přijde mi divný házet vinu za to, ze nemám náušnice, na mámu, když za tím ve skutečnosti stojí můj strach je trochu alpinismus. Vzhledem k tomu, že to teď máme čerstvé za sebou (já, 15letá a 6letá), můžu říct, že strach je tisíckrát větší než reálná bolest.
My nechali dceři píchnout uši, až ona sama chtěla. Její tělo, její rozhodnuti, plus jsem nechtěla píchat do maličkých miminkovských oušek a aby si jako miminko ty náušnice třeba rvala. V 6 letech byla na propíchnutí spolu s její kamarádkou (v nemocnici), přičemž o tom mluvila přes rok, takže to měla asi rozmyšlené. Byl to i takový zajímavý "rituál", vybrat si náušnice, zvládnout obavy a případnou bolest. Náušnice se jí líbí, má jich několik na výměnu.
@hanka_12345 tak kdo se bojí.... Buď chci náušnice a překonám strach, nebo je zase tolik nechci. Přijde mi divný házet vinu za to, ze nemám náušnice, na mámu, když za tím ve skutečnosti stojí můj strach je trochu alpinismus. Vzhledem k tomu, že to teď máme čerstvé za sebou (já, 15letá a 6letá), můžu říct, že strach je tisíckrát větší než reálná bolest.
@marimanta no, hele ja treba mam na zadech hrozny znaminko,vystouply zrovna u presky na podprsenku a chci ho dat pryc, hodne mi to vadi,nekdy me i boli kdyz se tam blbe podrbu a na vyriznutio se branim zuby nehty protoze nechci aby mi tam pichali injekce, mam z toho strach... Vadi mi tak fakt hodne a do toho mi do toho porad hrabou deti (2roky )a tem to fakt nevysvetlis at na to nesahaj) takze ano, ta touha je VELKA ale i strach..zadny takovy ze to asi zas tak nechci, to jsou kecy 🙂
@rebe a mate z toho deprese když vám nezarustaji nebo vam to je vlastně jedno? 😉
@anonym_40b960 Nemám v úmyslu nechat si dírky zarůst, náušnice nosím, takže mi nijak nepřekáží, že mi dírky nezarostly. Nicméně kdybych dírky v uších nechtěla a chtěla si je nechat zarůst, jak tady padá v komentářích o tom, že na píchnutí náušnic není nic trvalého, vím, že by to bylo nemožné. Nikdy jsem netvrdila, že by na propíchnutých uších bylo něco depresivního, ale je prostě nesmysl tvrdit, že to není trvalé a lze si je kdykoli nechat zarůst.

Buď miminku do pul roka (než se začne hemzit) nebo vubec a nechat to naholcicce až bude velká a bude chtit.
Starší jsme nechali dat nausnicky v sesti mesicich, mladsi zatim nema (tatinek si to nepřál), takže ta se kdyztak rozhodnev pubertě sama.