Kdy jste dali přes noc dítě spát k prarodičům? (roční dítě)
Dobrý den
Vím že konečne rozhodnutí na mě , ale chci se zeptat vás kdy jste tak udělaly . ☺️
Mam roční dceru, uspavám ji na ruce pořád ale i už se dost pronese je i dlouha - a taky přichazejí vedra tak si říkam že bych ji začla zkoušet uspavam v postely v její - aby usinala sama , četla bYch jí nebo by se přitulila k hajankovy a uspala .
- nevím jestli to s tim souvísí ale rada bych to sem napsala , v 16 letech my psycholog diagnostikoval emočně nestabilní poruchu a úzkosti , teď je mi 23 let a projevuji to asi na dceru že jsem na ní až moc zavisla nerada ji davam na hlídaní přes den - ale snazím se , ( vzdycky ma dcera radost kdyz si pro ní prijedu treba po 5 hodinach a krici mama mama 😍) . Jenže cely den stejne doma trnu jestli na me nazapomene , jestli se na me nebude zlobit ci zda me bude mit rada .
No tchyne i moje mamka už od narozeni říkají kdy u nich bude spat atd atd . Že proc jim ji nedam přes noc .
Tak to furt oddaluji a říkam až bude usinat sama . Jenze odpoved je že si poradi .
Ale duvod je jediny nechci aby na me zapomnela kdyz ji tam na priklad : odvezu odpoledne v sobotu a v nedeli bych si pro ni odpoledne zase prijela ( coz by tam spala jednu noc ) . Ale proste ten strach ze na me zapomene nebo ze me nebude mit rada 🥺
Ale kdyz si pro ni prijedu po tom dnu treba co je u tchyne tak ma radost a bezi ke me .
Ja nechci byt zavisla na dceri a pak ji nikam nepoustet. Dcera je zavisla na me a ja ni . Ale treba kdyz je u tchyne tak je pry hodna a ani si na me nevzpomene 🥺 coz me zase mrzi a prave proto se bojim ze na me zapomene pres noc .
Ale zase muzu asi byt rada ze nekde vydrzi a nebreci
KDY JSTE DALI NA PŘESPANÍ DĚTI ?
Děkuju za přečtení ❤️
@loylii Mám to úplně stejně 🙂 babičky se těší. Tchýně si sama říká, zda si může vzít dcerku 3 roky a neteř 4 roky. Minulý víkend tam šly pátek a v sobotu ráno volaly, že tam chtějí spát ještě jednu noc😃 a u mojich rodičů když je třeba, tak taky spí 🙂 je to když jsem potřebovala jít brzy k doktorce, tak aby malá nemusela brzy vstávat a vést ji tam
Dvojcata rok a trictvrte a na noc beze mě ještě nebyli. Během dubna jsem odstavila jinak bylo usínání u prsa a ted uspavam v posteli. Ja sama se na to necitim a dávat přes noc je ještě nechci. Maly jsou jen jednou, chci si je pořádně užít
@nnikola24 dcera má 20 měsíců a na noc nikde nebyla. Asi 2x ji u nás doma uspávala moje mamka a překvapivě s ní vůbec nedělala takové koniny jako často dělá u uspávání mě. Jinak přes den někdy babičky hlídají, občas i skoro celý den, ale ne že bych teda měla volno v té době. Jezdí hlídat, abych mohla dělat na baráku nebo na zahradě a jsem za to vážně ráda, protože já mám klid na práci a dcerka má pozornost, všichni jsou spokojení 🙂 Zcela jistě na tebe tvoje dcera nezapomene, ani za těch pár hodin ani přes tu noc, ale v roce je fakt docela brzo a když se na to necítíš, tak to neřeš. Moje je taky neskutečný mamánek, spí se mnou a je to takový mazel, bez maminky ani ránu, ale jak vidí babičky, tak mi normálně zamává a jde s úsměvem od ucha k uchu s nima. Ze začátku jsem si taky říkala, že bych čekala nějaké loučení nebo aspoň velké vítání a trošku mě to rozhodilo, že to má malá takhle na háku, ale jsem ráda, že máme fungující babičky a malá je má ráda, až přijde ten správný čas, tak si myslím, že se bude těšit na přespávání u babičky 🙂 buď za ně ráda, ale nenech se tlačit do toho přespávání. A to hlídání přes den si zkus užít, je to velmi přínosné pro maminku a nové zážitky pro malou. 😉
Tyhle argumenty že do tří let mě úplně vytáčí, vždyť babička není cizí a sama vychovala děti, jákdyby byla možnost tak klidně od roka dám. Chápu váš strach a bezmoc ale až půjde do školky co budete dělat pak
@fouskovi tak moje máma je třeba tlusta a blbě se hýbe. Takže by ročního syna ani nestihla, kdyby někam lezl, nezvedne ho a vadí ji, kdyz dite otvírá šuplíky, nebo si prostě hraje s něčím jiným, než s hračkami. Jen sedi na sedacce a čeká, až syn přijde k ní. Takže o hlídání nemuze být řeč. Nehlidala ani jednou ani mně, ani segre. Prostě na to nestačí. A tchyni je skoro 70, posledni vnoučata před synem jsou už velká (12,13,22,23), takže už si odvykla a ani si na to netroufne.
@fouskovi přesně pak, pak mají problém jít do školky. Moje dcera chodí od 10 měsíců na noc, když bylo třeba, teď si je babička sama vyžádá, vždy říkám nebudu se bránit, byla bych sama proti sobě. Dcera má s babičkou zas jiné zážitky a aktivity než doma. A během dne chodila od doby, kdy nebyla kojená, když jsem potřebovala k Dr nebo na větší nákup, který jsem chtěla pořídit rychleji bez malé 🙂
@nnikola24 Poprvé přespal syn u babi ve třech letech, když byl infekční (číselná nemoc) a já v rizikovém těhotenství, od té doby si sem tam řekne, že tam chce zůstat. Dost udělá i to, jestli je dcera ještě kojená, nebo od začátku na flašce (kojený syn neexistuje, aby i nakrmený nespal u prsu, zatímco starší byl na flašce a spal s kýmkoliv, sám v postýlce ne.
Určitě je dobre, aby si mala s babickami na sebe zvykly a travily spolu cas, ale proč na noc? Co to ročnímu dítěti přinese? Vycházím z toho, že ty hlidani nepotřebuješ, jak píšeš, takže když hlidat, mělo by to být především prospěšné dítěti a ne kvůli tomu, že si babička chce zavzpomínat na staré časy s miminkem. Starší batole nebo předškolák bude mít dobrodružství a zážitky, roční mimco bude imho akorát zmatene. Kdybys chtěla někam večer jít, domluvila bych hlidani u vás ve známém prostředí. Nenech se do ničeho tlačit proti tomu, jak to cítíš - rodic jsi ty 🙂
Já pořád uspavam i pětileté dítě. Usne vpohode, když nejsem doma, ale když jsem, zůstávám s ním, dokud neusne. A není to tak, že bych neměla co lepšího na práci🙂, prostě to tak je, je to jeho potřeba, tak ji naplnuju. Až uzraje, tak odpadne 🌸
Mě by nenapadlo dát roční dítě přespat k babičce, pokud bych k tomu neměla nějaký jinak neřešitelný důvod.. Moje děti prespaly u babiček až když chtěly, straší ve 2letech,mladsi ve 4,5.
Prosím tě, moc tě prosím - zapracuj na sobě, najdi si nějakého psychologa, terapeuta, prostě ty úzkosti aby se nepromítly, byť nechtěně do výchovy.
Jinak malej spal beze mě u babičky když měl nějakých 20 měsíců poprvé a zvládl to skvěle. Řeči, že si ani nevzpomene neber osobně, buď ráda, že si užívá babičku a na tebe se pak samozřejmě těší - jsi její máma, napořád! ❤
@michaela666 naši rodiče i prarodiče se s dětmi myslím moc neparali😁 Doba byla jiná, každý vychovával, tak jak byl sám vychováný. Teď si všichni vsechno načtou na internetu a pak doma aplikujou ve výchově a delaj doma uvědomělý...😁 A je pravda, ze doba byla jiná.. My jsme jako deti museli vsechno sníst a vic se o potravinách premyslelo. O víkendu byli obchody zavřený, do restaurace se chodilo jen, když se něco slavilo.. Chodili jsme spát v 20h, protože v TV stejne nic nebylo, počítače ani telefony, který nás večer odvádějí od spánku nebyli.. Pohádku nám rodiče řekli jednu, protože toho sami za cely den měli plný brejle. Dělali 8,5h v zaměstnaneckym poměru a i s cestou jim to hodilo denně 10h. Auto bylo jedno a jen na víkendové výlety. Jsem ročník 78. A když to teď srovnam, moje deti mají úplně jiný život. Možnosti a zvyklosti dnešní doby jsou diametrálně rozdílný.... a ano, i hlídání u prarodičů bylo častější, naši proste museli do prace, kort o letních prázdninách se tohle řešilo, bydleli jsme v bytě.. Teď u nás doma jsme oba podnikatelé a časový i finanční možnosti jsou úplně jinde.
Moje děti u babiček nikdy nespali a ani spát nebudou.Babicky zájem nemají.Syn spal poprvé mimo domov bez nás na škole v přírodě na konci první třídy 👍
Moje první dite spql9 samo beze me ve 2 letech, kdy odjelo na vikend, ovsem s tatinkem, což je velky rozdíl. S prarodicema se vidal8 malo, jsou daleko, takze samo u babicky nekdy ve 4 letech. Druhy dite driv, ale ro zas melo s sebiu staršího sourozence.
Rocni dite je malinke. Nektere moje deti by se uřvaly, babicky by si samozrejm3 poradily, to vim od segry, ktera deti babicce na hlidani nechavala i malinky.... Ale to pro sve dite nechces, řev a pláč.
Zalezi i na diteti, ve srovnateknych situacích jedno bylo ve 2 letexh ok, druhe ani ve 3 ani se sourozencem bez rodice ani na 2 hodiny, absolutni rev celou dobu.
Nejses povinna nikomu dite davat, natoz tajhle malinky a na noc. Ro chteji babicky, ne Ty a dite. Tak at prijde nebo bezte na navstevu, vezne dite na hriste nebo se tam sejdete. Pokud na Tebe moc tlačej a je to neprijemny, omez kontakt. Nenech si diktovat.
Nikdy... Má 3r2m a jen semnou, a s tatínkem... Moje máma je na baterky, neměla syna ani venku na procházce sama, takže.... Ano, je mamanek a do školky v září bude problém :( 😪
@loylii Konečně! Mám úplně stejný názor 😊 Já mám 10 měsíčního syna, moje maminka i moje super tchýně jsou u nás třeba 2x do týdne, máme s nimi společnou zahradu, takže se vidíme se opravdu hodně a rádi. Občas využiju jejich pomoc a pohlídají, začala jsem pracovat na půl úvazek. Syn je s babičkami rád a ony s ním. Nemá problém ani s cizími lidmi, je už teď takový samostatnější a pohraje si i chvíli sám. Protože má kolem sebe pořád lidi a já mám čas i na oddech, je neustále usměvavý, protože pořád děláme blbiny. No prostě - má to jen a jen výhody! Na konci srpna (to mu bude rok) pojedeme na 5 dní pryč (3 dny ho bude u nás doma hlídat jedna babi a 2 dny druhá a už se obě těší - a Sebík určitě taky 😀)
Já osobně myslím, že nechat dítě ať tráví čas i jinde než jen s maminkou je pro dítě přínos. Nemluvím o samozřejmě o malém kojeném miminku. Ale každý další člověk v jeho životě ho naučí něco jiného a dítě to obohatí.
Mou starší dceru od 15ti měsíců měl na hlídaní můj táta na dva dny v týdnu a jeden den v týdnu zůstávala doma s manželem. Já šla do práce. Viděla jsem ten pokrok, jak byla ráda s dědou a dodnes s ním má krásný vztah. Nehledě na to, že i pro mého tátu to bylo dobré a vytržení ze stereotypu. Spala u mých rodičů poprvé asi v 18ti měsících, vzali si jí na víkend na chalupu. Je veselá, nemá problém s cizími lidmi, je nebojácná, ve školce bez problémů. Doufám, že s mladší dcerou to uděláme obdobně.
Myslím si, že držet dítě doma za každou cenu je blbost a takovýto “děti mají 6 let a ještě nikdy jsem je nepustila ani k babičce” je podle mě špatné hlavně pro ty děti. Dcera za noc nezapomene, že má maminku a ani si nebude myslet, že na ní maminka kašle, když jí nechá pár hodin s babičkou a dědou. Není dobré to lámat přes koleno, když mi dcera řekla, že spát by chtěla doma, tak jsem ji vzala a určitě nenutila spát jinde. Ale pro děti je to dobrodružství, zdroj nových zážitků a když mají jistotu, že se maminka vrátí, tak nevidím důvod, proč jim to nedopřát. Jo a nějak mi přijde, že děti jsou u babiček hodnější. Zatímco mě usínají i hodinu, u babičky lehnou a spí. A ty řeči “že si na mámu ani nevzpomenou”. To je snad lepší, že si nevzpomenou.. Je to jen důkaz toho, že jsou spokojené a lepší než kdyby křičely, že chtějí maminku. To ale přece neznamená, že by maminku neměly rády a už nikdy s ní nechtěly být..
@lovemusicsun Krásně napsáno, sdílím Váš názor a dělám to stejně 👍🏻
@lovemusicsun navíc ty prarodiče to opravdu obohacuje. Cítí se potřebný a to je dobře.. moje mamča mi sama říká, ať je privezu na noc, ze jsou to dobíječi energie.. a já si rada s mužem zajdu na veceri a máme doma “klidnou” noc a zavzpominame na starý časy😁
@nnikola24 obě starší spali u moji mamky určitě už v roce. Mamka děti i jejich návyky znala - bydlí v bytě vedle. U tchyně o něco později. Nás třetí prcek ( máme ji po mnoha letech) to už asi nezažije - rodiče zestárli. Je mi to líto, ale aspoň moje mamka si ji užívá přes den už od jejich 3 měsíců. Ale myslím, ze brzy bych ji mohla nechat u dospělého syna...
@lovemusicsun Otázka je, bylo dřív vejce, nebo slepice? Je tvoje dcera vesela a společenská, protože jsi ji davala k prarodicum, nebo je vesela a společenská, a proto u těch prarodičů neměla problém být? Mozna může být pro rodiče děti s takovou povahou těžko představitelné, že ty šestileté děti, které ještě u babičky nespaly, tam třeba ani nechtějí. Asi málokdo je bude doma držet násilím, když by měl možnost hlidani.
@felixfelicis A tak jasně - za prvé jsem psala, že přes koleno se to určitě lámat nemá a pokud dítě vyloženě nechce, tak ho k tomu nutit je asi blbost. A za druhé - ano, předpokládá to, že možnost být u babiček tu je (viz zakladatelky příspěvek). Já se třeba nezmínila o tchýni, máme jí daleko a logicky tedy u ní holky samy nezůstávají. Pokud ta možnost není, tak asi není diskuze..
@lovemusicsun Já jsem jen trochu alergická na to, když neci příspěvky (víc lidí tady v diskusi) vyzni tak, jako že chudáci děti, rodiče jim neumí prestrihnout pupeční šňůru a ani tu babičku jim nedopreji. To samé jako když tu někdo nedávno řešil, jestli odejít večer od miminka na večeři s kamoskama. Komu to funguje, tak super a přeju mu to, ale když to holt nefunguje, nebyva to tím, že by se ten rodic tak hrozně bránil udělat si na chvíli volno.
@michaela666 me moje mama rika ze ji mam nechat vyrvat 🥺 i proto ji tam nechci dat spat .
Aby mi ji nechavala vyrvat v postylce to opravdu nechci
@nnikola24 nase mala ma 2 a pul a nenapadlo by me dat malou pres noc babickam. Na prespavani u babicek bude mit jeste furu casu, nic se nemusi uspechat protoze to nekdo po tobe chce. Nase mala nebyla na hlidani snad dele nez dejme tomu dve hodinky a nevidim na tom nic spatneho. S babickama ma super vztah i takto.

@loylii inu tak ne každý má takové luxusní podmínky... obě babičky máme hodinu, hodinu a půl daleko. Takže verze že kdyby něco, zavolají, je celkem k ničemu. Obě jsou už fyzicky poměrně omezené, což zrovna na spaní teda úplně nevadí, na nahaneni svéhlaveho dítěte přes cely den už jo. U jedné jsou i velmi omezené prostorové podmínky. A myslím, že řada maminek má podobné nebo jiné důvody, nejen vlastní láskyplnou závislost.
Dokud po tom dítě nezačne samo prahnout, naopak nevidím důvod ho někam dávat. Uzijou si přes den, to jim ho ráda přenechám, ale k těm nocím za sebe nevidím důvod... kdybych někam chtěla na noc jít (divadla, disco,..), bude to stejně u nás, a ne na vsi. Tedy aby někdo přijel k nám, s tím, že během noci dorazíme.