icon

Když nesnáším mateřskou - co jste dělaly, abyste si to užily?

bayt
24. říj 2018

Nadpis je jasný. Najde se tu taky někdo, kdo to prostě nesnáší, být "doma" 24 hod. s dítětem? Syna miluju, ale zrova dnes jsem si uvědomila, jak mě hrozně nebaví chodit každý den po parku s nosítkem/kočárem, nesníst si ani ten oběd (natož v klidu), být bez lidí, hrát si celej den ty tři hříčky, které syn umí atd. Jak to děláte, abyste to nejen přežily, ale i si to trochu užily? Nebo tedy aspoň přežily? Klidně si můžem psát SZ 🙂

Strana
z8
bayt
autor
25. říj 2018

Jo a u nás je to klasika - prarodiče syna jsou daleko, chůvu se mi nedaří sehnat s dobrými referencemi. Muž do večera v práci samozřejmě. Navíc máma ani nikdo okolo nekojili, takže mají trochu nerealistický očekávání - už by mi měl dávno jíst příkrmy, dávno spát celou noc atd. No a že tohle malý nedělá, tak to je asi ta chyba ve výchově - nemá dudlík, furt se nosí, spíme spolu v posteli (btw. jediný fakt krásný okamžiky nyní jsou právě to, když se u mě stulí do náručí a oddychuje!!!)

bayt
autor
25. říj 2018

@soleilll Já jsem spíš špatná, že právě kojím, nosím a nepostýlkuju. Akorát to bio zase tak nehrotím :D Jo ale popravdě, tak třeba ot nošení mě dost prudí. No a vlastně u to kojení už. Bolí mě zase už prsa, dítě pořád na prsou, nespí atd. A jak jsem nevyspalá a on má 11 kg, tak prostě už to fyzicky moc nedávám ho nosit, takže nejdeme třeba ven tak často, jak bych mentálně chtěla. Do kočárku ho chci dát, až si sedne, ale on ne a ne si sednout 🙂

dora13
25. říj 2018

@bayt to urcite! Ja to myslela tak nejak v celkove, jakoze ne ze by si clovek mel clovek uzivat rust zubu a s tim spojene nespani😀 Ja to treba vidim na sobe, taky jsem se do prace tesila a ted uz se mi to blizi a zacinam to videt v realnejsich obrazech a rozhodne to nebude tak ruzove, jak jsem si to pred rokem malovala😅 Kazdopadne, v cem mas pravdu, tak s rostoucim vekem deti se zvysuje takovy ten bezny komfort, treba prave ze si snis teply jidlo (ale zas se objevi jiny veci, o kterych se cloveku s miminem ani nesni😅😅)

pavlinar
25. říj 2018

Ahoj.. já to teda takhle úplně nemám. ALE celkem se bojím podzimu a zimy, že depka přijde, stereotyp už taky pociťuju. Takže jsem si přišla pro nápady, co s tím.. Taky mívám výčitky, že co vše bych teda měla dělat (pracovat, duční práce, kroužky... nevím co... a já v podstatě jen chodím ven s kočárem a občas nějaká kámoška).
Ty jsi podle mě hodně akční a aktivní.. tak asi spíš si to přenastavit v hlavě... a neklást na sebe takové nároky. Pokud máš k sobě parťačku, co to cítí podobně, tak to je přece ideální. Na to se vykecat a něco s tím udělat.

Už dýl jsem uvažovala založit si tu téma, a tahle diskuse mě nakopla 🙂
https://www.modrykonik.cz/forum/praha/aktivity-s-detmi-vinohrady-zizkov-vrsovice-malesice/

inke29
25. říj 2018

Pro me bylo asi nejhorsi vubec to zjisteni ze je to vlastne hrozny...nikdo vam dopredu nerekne jaky to je...a ja se tesila na miminko...a rikala jsem.si...no cooo..tak parkrat zabreci, prebalim, nakrmim, parkrat v noci vstanu...budu jezdit s kočárkem...nojo ale kdyz pak breci porad a mezi.lidma dela sceny a ja musim kolem.neho behat celej den tak je to mazec...
A souhlasim s tim, ze kdyz si budu dokola rikat jak je to hrozny a jak to nedavam a jsem unavena,tak to takovy presne bude, ale je tezky myslet pozitivne když jste zpruzely a v depce 😒a jeste snad uplne vsichni kolem.vas co maj deti, maji hodny deti a ty co deti meli, meli taky hodny deti...a kdyz muj malej breci, tak vam vsichni rikaj "ale takhle ty moje deti nikdy nebreceli" nebo vase kamaradka se stejne starym ditetem jezdi vsude mozne..dite muzou vzit kamkoli..spi ji celou noc..zvlada v pohode domacnost a pracuje...to vam moc nepřidá😓

bayt
autor
25. říj 2018

@inke29 Já moc lidí okolo s dětmi nemám, ale těch pár kamarádek to naštěstí nedává úplně stejně. Pamatuju si, jak kamarádka běžně uspávala holku tak, že ji zamotala pevně do pleny, hadr přes oči a kromě šššš jí šeptala "drž uššššš hubu". No tak to jsem si říkala, že to je teda mazec, ale nemám k tomu teď daleko.

Já mám výhodu, že syn je velmi akční a společenský. Takže on je venku a na cizí lidi úplně milionovej. Nad náma se většinu času všichni rozplývaj, protože on se na všechny směje a dělá opičky :D Pokud neječí, že chce to prso. Tak mi spíš všichni říkaj, jak mám být ráda, že je přece v pohodě.

lucib89
25. říj 2018

Já si užívám klid po dlouhé době. Malá odjela včera s dědečkem. A bude tam do pátku na prázdninách. Babička s dědečkem si malou užijí. A já mám ted svůj koníček, peču dorty pro známé a rodinu. Zrovna se mi ted nakupily dva dorty na tento víkend. Tak se člověk odreaguje aspon na chvíli. A je to fajn. Jinak s holčičkou chodíme na různé koncerty u nás na město. Na různé městské a vesnické akce pro děti. Zrovna nás čeká Lampionový průvod u babičky. Děkuji za to, že mám tak skvělé rodiče. Protože fofr s malou jsem nedávala. Ted momentálně jsem vypla na chvíli - mami aaa, mami pití, mami hrát si, mami pojd. Jinak si s holčičkou doma užíváme, pořád něco vyrábíme, různé ozdoby, malujeme. Ted nás čekají Vánoce, budeme vyrábět ozdoby 🙂 - otisk nožiček, z toho pak vynikne sovička. Babičkám do rámečku 😉

lucib89
25. říj 2018
lucib89
25. říj 2018
lucib89
25. říj 2018
bayt
autor
25. říj 2018

@lucib89 na tohle se těším, já jsem chvíli vlastně s dětma totiž dělala, a docela mě bavilo si s nima kreslit, chodit na výlety a já nevím co všechno...tka mám asi naději

barulina
26. říj 2018

@urtica to netvrdim. Ja chodila i nabrigady, s kamoskana si zatancit. U me se krom prace nezmenilo nicna, asi jsem mela,stesti

urtica
26. říj 2018

@inke29 A úplně nejlepší je, když Ti někdo s klidným spavým dítětem začne radit, jak to máš dělat 😀. Viděla bych to optimálně na nějakou zlatou střední cestu - podle mě nemá smysl tlačit se do role věčně šťastné a rozesmáté maminky a připustit si trochu té "nasranosti" není úplně od od věci, na druhou stranu - i v rámci té únavy a vyčerpání se dá najít pár způsobů, jak to lépe přežít a když už je trochu toho spánku, tak i užít...

bayt
autor
26. říj 2018

@barulina no to si nedovedu představit, jakože si šla třeva v osm z domu a vrátila se ve dvanáct? A dítě vydrželo bez kojení?:O Tak to je spíš těžký výjimka si myslím...

sudylichozrout
26. říj 2018

@bayt tri az ctyri hodinky bez jidla v tomhle veku dite vydrzi uplne v klidu. Proc to nezkusit? Kdyz bude mimi hlidane, klidne muzes na chvili zmizet.

sudylichozrout
26. říj 2018

@bayt ja nad tim, co pises hodne premyslim a dospela jsem k nazoru, ze to, co popisujes je presne ten duvod, proc jsem nechtela porad satkovat, nosit a spat s miminkem v posteli. Mazlim taky jak najata, ale kdyz jdeme ven, tak davam kocarek, kdyz se v noci spi, spime kazdy ve svem, byt ma postylku prirazenou k te moji. Deti jsou mali sobeckove a jak si zvyknou, ze jsi porad s nimi, nechteji jinak. Coz je logicky 🙂 Nebudubti tady rikat, zes udelala nekde chybu, delalas vse, jak jsi citila, ze je nejlepsi. Ale zkus ted postupne trochu odpoutavat. Jinak se zblaznis.

bayt
autor
26. říj 2018

@sudylichozrout Bez jídla asi jo, ale bez prsa by v noci prostě neusnul....jinak jsem o tom taky dost přemýšlela, a nemyslím si, že v tomhle dělám někde chybu. Přijde mi, že malý přísavky jsou v mým okolí jak u dětí kojených tak nekojených, kočárkovacích i nosících se. Takový to "nedojdu si sama ani na záchod", no kdo to nezná....Naopak syn je ZATÍM velká výjimka, že od něj opravdu můžu odejít třeba ke kadeřnici a on fakt ty dvě a půl hodiny vydrží jen s tátou a žádná hysterie.

sudylichozrout
26. říj 2018

@bayt Víš co, jsem daleka toho, soudit, zda jsi někde udělala chybu. Jsem přesvědčena o tom, že kdyby někdo zvenčí viděl ten náš totální punk, nezůstane na mě nit suchá. Takže to neřeším. Spíš si říkám, že stejně jednou budeš muset přestat kojit, nemůžeš ho kojit do pěti 🙂 To, že bez prsa neusne, je v tomhle věku spíš psychická záležitost, než že by to potřeboval opravdu, že by měl hlad. Má nějaký návyk a rituál. Ale i to se dá postupně měnit, bude pár dní řev, ale když to přetrpíš, podaří se ti to. Vím, že se mi to žvaní, fakt mám dvě naprostý salámistky, které si beze mě vystačí (pozn.: nejsem krkavčí, jen mám strašnou kliku) a ta starší se ještě odstavila v sedmi měsících sama, ale myslím si, že je třeba tohle zkrátka trochu poupravit. Ono to půjde snáz, jak poroste, ale musí se na tom začít pracovat už teď. Jinak se fakt nehneš, dokud nepůjde do školky. A bude ti švinkat ještě víc.

normalnimatka
26. říj 2018

@sudylichozrout hele ale ono je ještě brzo, dyk je malej, tři čtvrftě roku, toje prd. já třeba chtěla kojit určitě do roka, jakmile odstavíš na sílu přes noc, nejde to kojit jen přes den. nebo teda u takovejch prsomilů, jako má bayt aměla jsem já, to není proveditelný. já sem ráda, že jsem počkala s odstavem do 19m, nebylo to už k vydržení to noční buzení a znovuuspávání u prsa. ale řev to byl příšernej, vytrvalej a fakt dlouhej, a to jsem předtím zkoušela různý rady a věci, jak uspávat jinak - ale já, no prostě nešlo to. jakmile jsem tam byla já, chtěl jen kozu. tak to muselo jít na sílu. a tole bych fakt nechtěla dělat někdy v tři čtvrtě roce mimina. to zas nemusíme míchat s extrémama kojit do pěti. myslim, že na tohle má bayt ještě dost času, aby to řešila. navíc se to časem může vyvrbit právě nenásilně. že se bude dát uspat i jinak. můj nešel, ani v miminským věku, ani pak.
takže fakt je to jiný v různým věku. a podle dítěte taktéž.

ai30
26. říj 2018

@sudylichozrout Hele, v tom satkovani atd to fakt neni. Maly je dlouho kojeny, noseny, spime spolu, ale tim prave, ze ty potreby mel naplnene, tak pro me nebyl nikdy problem se od nej vzdalit. I kdyz mu bylo pul roku, odstrikala jsem mliko do flasticky a nazdar, mohla klidne byt cele odpoledne s kamaradkou na kafi nebo u kadernika, o maleho se starali prarodice a ani po mne nefnukl. Ted mu jsou dva a pul roku, furt ho jeste nosim, furt spime spolu v posteli, ale uz byl za posledniho pul roku sam u prarodicu na prazdninach (nejdriv na 4 dny, pak na tyden, posledne na 10 dni - moji rodice zijou daleko, takze kdyz uz tam jedeme, tak nadyl, no a ted uz tam jezdi proste sam.) Takze to, ze satkovanim atd se vychova maly zavislak fakt neplati.

normalnimatka
26. říj 2018

@sudylichozrout a jestli fandíš soc. antropologii, pak by tě mohla zajímat knížka Vychováváme děti a rosteme s nimi, nebo třeba kontroveznější Koncept kontinua. To, jak se děti snažíme tak nějak "izolovat", aby si zvykly a nebyly ehm závislý, to úplně fakt nefunguje. blbě se to posuzuje, když máš nenáročný děti, zrovna ty méně kontaktní. přirozenější je spíš ten druhej pól:D a rozhodně není dobrý tyhle potřeby nenaplňovat tak docela, aby si děcka dostatečně brzo zvykly, že život není prdel:D

ai30
26. říj 2018

@bayt Fakt, co popisujes, to je v 90% jako bych to psala ja :D
Mne to vcera dost doslo, ten rozpor v tom, jak nektere mamy nemuzou pochopit, ze si to clovek neuziva, kdyz nabidka aktivit je bezedna a nektere toho maji nad hlavu. Mela jsem totiz pracovni schuzku v kavarne a kdyz jsem tam dosla, venku sedely dve mamy, jedna prcka na brichu v nositku, druha v kocarku a pily kafe. A sedely tam tak jeste dalsich 45min, nez jsem odchazela. Toto by proste s mojim malym neslo, ani jako s novorozencem, ani se starsim. Proste neslo, ani kdybych ziskala superschopnosti. A naprosto rozumim tomu, ze jejich zkusenost z materske je diametralne odlisna od te moji, proste proto, ze ty deti jsou jine a co je s nekterymi nejvetsi pohoda na svete, to proste s jinymi neni mozne ani ve snu. A neznamena to, ze ja jsem neschopna, nebo ze jejich deti jsou nekomplikovane. Taky pravdepodobne maji dny, kdy si chcou vytrhat vlasy z hlavy kvuli vecem, ktere si treba u mojeho prcka ani nevsimnu. Ale proste ta zkusenost - no tak jed na vylet, nebo si zajdi na kafe - je rada k nicemu, kdyz ti to zpusobi vic vrasek, nez radosti.

normalnimatka
26. říj 2018

@sudylichozrout a jak jako myslíš, že dítě v tomhle věku nevydrží 3-4 hodin bez jídla?:D jako bez kojení? no to asi záleží, jak moc přijímá i norální stravu:D

dora13
26. říj 2018

@sudylichozrout ja jsem s detma spala, satkovala a nosila a kojila a v tomto veku jsem bez problemu mohla vyrazit ven. V tom to neni, je to o povaze ditete predevsim.

phoebe003
26. říj 2018

Na mateřské se špuntem mi začalo kvalitně hrabat. Každý den totéž, měla jsem chuť malou šoupnout k babičce a vrátit se do práce, ale babička pracovala a stále hlídat nemohla, tak jsem začala pracovat doma. Začala jsem šít. Nejdřív jen tak pro sebe, předělala jsem si kočárek, ušila si pár doplňků pro sebe a ono se to nějak rozjelo a teď si při mateřské otevírám živnost a šiju na zakázku. Hodně mi to pomáhá, jak finančně, tak psychicky. Ještě půl roku a malá půjde do školky a já se nemusím trápit hledáním zaměstnání. ;)

sarus87
26. říj 2018

Ja tose mela holky stejne, hned pri těhotenství jsem vedela ze chci byt doma max 2,5 roku, ale mimco jsme chtěli a moc, ale nevedla jsem si představit co budu delat. Ja porodila vytouzenou dceru, ktera byla hodne plactiva, babicky nefungovali, malou jsem věčně nosila v nositku... no zahul to byl. Bylo to tezke obdobi ale zaroven krasne. A ted uz chodím 1,5 do práce a kdybych mohla tak bych to obdobi vratila zpet. Nikdy jsem nechtela dalsi dite, ale tedka mi teprve dochazi co je nejdulezitejsi.

radka8888
26. říj 2018

Ja mam deti dve, strasne je miluju a kazdy den dekuji, ze jsou velke a samostatne, ze si s nima muzu uzivat trochu kultury a muzeme jet na dovolenou a jsem strasne stastna, ze chodim do prace, co me bavi. Myslim si, ze neni podminkou lasky milovat obdobi, kdy se koji a chodi s kocarkem. A je naprosto opravnene rict, ze ten prvni rok je zahul a ze s kvuli tomu musi citit nekdo blbe, ze si to neuzil.

urtica
26. říj 2018

@sudylichozrout Tak třeba u nás to bylo tak, že šátkování, spaní se mnou v posteli, spaní u prsu atd. byl jediný způsob, jak malou utišit..ten druhý způsob by býval spočíval v tom nechat ji 4 hodiny řvát a zmodrat, dokud nepadne. A kupodivu s ní nebylo potřeba žádných násilných akcí, aby se osamostatnila - jednoho dne se sama odstavila (1,5 r.), jednoho dne si sama řekla, že chce spát ve své postýlce (2 r.), jednoho se sama přesunula do pokojíčku (2,5 r.). Nikdy neměla problém s tím, že ji hlídal tatínek, s pobytem u babiček a jako jedno z mála dětí nezažila šok ze školky a ten přechod zvládla úplně v pohodě. a bez slziček (až nás trochu štvalo, že jí nechybíme 😀)..přesto mám nějak pocit, že to není ani tak naším přístupem, ale spíš její povahou.

cokoladovakocka
26. říj 2018

Holky, a mate to nekdo tak, ze vam muz nechodi domu vubec? Jako ja vubec nechci znit jako "mam se nejhur", vubec to tak nemyslim, ale ja proste uz nemuzu z toho, ze treba celych 5 dni jsem jen s ditetem, uplne sama, a pak prijde manzel jen se vyspat a zase maze pryc..Proste i jen sama nakoupit bez ditete pro me neprichazi v uvahu. Jsou veci, co me s ditetem bavi, to chozeni ven a tak, ale uz prestavam davat byt jen s nim..

bayt
autor
26. říj 2018

@cokoladovakocka A to jakoze dela do dlouho, nebo ma takto sluzebky? Muz doma spi ale pres tyden kdyz stihne malyho vykoupat a mne rict dobrou, tak jsem rada. A to jeste 2x tydne by rad sportoval a to pak chodi v deset.

Strana
z8