Kojení. Jakou máte zkušenost?

nina2022
30. srp 2022

Kojené děti - kojili jste, když se dítě během dne probralo nebo predspanim? Nestalo se vám, že dítě uslo u kojení, spalo půl hodiny a chtělo znovu jíst? Máme problém usnout během dne (řev), večer se nakoji a usne u toho nebo v postýlce (relativně v klidu). Skoro 5 měsíců synek
Kojili jste před spaním miminka nebo až se probudilo??

palja
31. srp 2022

@nina2022 kojila jsem a kojím skoro pořád, když dcera chce. Hned po probuzení jsem nabídla prso, skoro vždycky chce a před spaním taky, většinou usne u prsa. Však může mít jen žízeň. Dcera má 9 měsíců a prikrmům zatím moc nedá. Kojí se skoro pořád.
A když usnula a pak chtěla zase, tak jsem jí prostě nakojila.

ferda90
31. srp 2022

@nina2022 Ahoj, kojím syna, který má rok a půl na vyžádání,když chce, když potřebuje. Kojím před spaním, během spaní, jak se vzbudí, když něco bolí nebo když pláče. Usíná u prsa, jak odpoledne tak i večer. Usínal tak vždycky i když byl ještě miminko. A to usínání u kojení bylo i u nás. Po chvíli se třeba vzbudil a chtěl znovu 🙂

nina2022
autor
31. srp 2022

@ferda90 no prave kojit před spaním..když usne tak těžko pak půjdeme ven, obléct ho, teď spí tak půl hodiny.. takže jít Venta když se probudí za chvíli hledat kde kojit..teď je ještě pěkně ale v zimě?

jjasmina
31. srp 2022

@nina2022 Tak pujdete ven později no. Určitě je za mě lepší spánek doma nez učit usinat v kočárku venku. Jinak já taky kojila skoro pořád a samozřejmě i před spaním, kolikrát spala 20 min a zase kojit, usínala u toho

luhana
31. srp 2022

@nina2022
Mámto stejně jako holky, co tu už psaly. Kojila jsem a kojím snad pořád. Pred spaním, během noci nejmíň 5x a přes den nepočítaně...u prsa usíná a i se budí 🤪 a to už má 17 m. Od narození to byl velký prsomil a to mu zůstalo.

konidana
31. srp 2022

@nina2022 ja nakojila oblekla a do kocaru a ven. To spala i 2h, doma sotva 20min. Akorat mi pak uz doma nespala vubec😅. Kdyz bylo potreba, kojila jsem i venku i v zime. Uplne v pohode.

krisstina93
31. srp 2022

Úplně malé miminko (tak do 3 měsíců) sem kojila skoro non stop, teď má 7 měsíců a kojim na požádání, většinou u toho prsa uspávám, plus prostě během dne na žízeň, zapití jídla apod (nechce pít z flašky). Jinak když jdu na delší dobu ven, tak kojim před odchodem, to se přesunem vzbudí stejně, pak kdyžtak usne v kočárku znova. Zimu neřeš, to máš za pár měsíců a dobře doby bude mít dítě úplně jiný režim a už ani tolik přes den spát nebude.

miia90
31. srp 2022

@nina2022 kojím před spaním. Když se probudí s pláčem, dám prso, vím že chce spát dál. Jinak po probuzení nedávám. Během dne kojím co hodinu a půl a funguju. Když jdeme do obchodu, nakojím před a po nákupu. Když to máme na dýl, dám ovocnou kapsičku. Nejdéle bez kojení vydržela 3 hodiny. Když jsme na výletě, vyhledám llidné místo a kojím. Když se vzbudí venku s pláčem a není možnost kojit, pochovám ji, ponosím a až se zklidní, dám do kočáru. Teď bylo dceři 7 měsíců.

palja
31. srp 2022

@nina2022 já vozím starší dceru do školky MHD jede to tam půl hodiny, takže se musí mladší přizpůsobit. Když si myslím, že usne u kojení, tak jí obleču a spící dám do kočárku, zabalím pak dekou, v zimě fusakem. Teď už má 9 měsíců, takže hned ráno kojit nechce, pak odevzdam druhou do školky a jdu na hřiště, tam jsou stromy, nikdo tam nebývá, tak jí nakojim ona usne a jedeme zase domů. Jako pro mne je to dyskomfort kojit venku, starší jsem kojila do 3 let, ale venku nikdy. Jenže teď jsou kojící trička, šaty, prehodis přes sebe plenku, můžeš jít na veřejné WC, baby point, někde bokem kde nejsou lidi. Myslela jsem, že malá už teď bude jíst, ale chce kojit jako v tomto věku starší dcera. Takže jí prostě musím kojit i venku. Vidět nic nejde. Mám to kojící oblečení.
Minulou zimu to bylo horší, byla teprve novorozenec a ještě jsem nevěděla pořádně co a jak, kdy bude chtít kojit. Ale taky jsme to zvládli.

nina2022
autor
31. srp 2022

@palja my budem mít 5 měsíců, krmím přes den, když se vyspi, ale pak má problém usnout, to pláče a jedine kočár nebo houpátko a i to není úplně v klidu. Proto se ptám, kdy kojit. Teď si plno maminek řekne, že jsem neschopná 🙁

palja
31. srp 2022

@nina2022 to si neřekne. Prostě já bych kojila tehdy, kdy bude chtít. Zkusit nabídnout prso, klidně i po tom prikrmu, když nebude chtít, tak kojit nebudete. Když se probudí, tak bych taky zkusila dát prso, když si vezme tak si vezme, když ne tak ne. Prostě to zkusit. Já už mám druhou dceru co kojím a každá je úplně jiná, takže taky zkouším.
Ta starší furt řvala, takže i když jsme šli ven, tak jsem jí musela uspat v ruce a pak teprve dát do kočárku až spala. To samé do postýlky.
Malou uložím, zapnu hrací sovu a usne si sama.
Jinak kdyby vám třeba venku řval, tak zkusit dát buď prso, přebalit, dát trochu napít vody /čaje jestli už dáváte nebo nějakou krupku. U nas dcera někdy být v kočárku nechce, takže jí mám někdy v ruce a vezu prázdný kočár, v nosítku být nechce. Ono se to u těch malých dětí pořád mění, co fungovalo před měsícem, tak teď už může být úplně jinak. Malá mi vždycky hrozně řve když leze nový zub, to má pak bojkot kojení, jídla a všeho, chce být jen v ruce. Prostě se musí zkoušet, co tomu dítěti vyhovuje.
Však se klidně ptejte, maminek je tady dost, od toho to tady je a vždycky aspoň někdo poradí dobře 🙂
A jinak ten řev před usnutim u nás byl vždycky, když se něco nového naučily, když začaly sedět, pretacet se, perovat. Prostě mozek zpracovával více podnětů a bylo těžší to zpracovat. Taky období, které pak zase přešlo.

nina2022
autor
31. srp 2022

@palja děkuji. Tj ale ne každá maminka má pochopení (jako vy) a odpoví příjemně, některé z vás udělají šílenou matku, co si pořídí dítě a myslí si, že bude vše podle představ nebo že dítě není hračka - samozřejmě to vím. Ptám se pro inspiraci, co zkusit, co met třeba nenapadlo, co zabíra jinde 🙂

palja
31. srp 2022

@nina2022 já mám pochopení, protože mám doma dvě uřvany a uvztekany holky a taky jsem hledala všude možně, kdo by mi poradil, jak to udělat, aby tady byly spokojené a cítily se u nás dobře. Prostě některé děti takové jsou.
Pokud někdo odpoví nejak nepříjemně, tak bych si z toho nic nedělala.
U nás vždycky stejně jenom pomohlo vzít dceru do ruky a chovat, aby se uklidnila. Prostě jí unosit, když jsem věděla, že chce spát a nejde jí to, protože je přetažená.
Pokud máte jen jedno dítě a nikam nemusíte, tak bych na procházku chodila později, abyste i vy byla vklidu a ne ve stresu 🙂

nina2022
autor
31. srp 2022

@palja děkuji 🙂🙂

luhana
31. srp 2022

@nina2022
Ještě bych dodala, že ty půlhodinové spánky jsou úplně běžné. Mají takový spánkový cyklus. I mě se malý jednu dobu budil co půl hodiny, naštěstí prso vždy zabralo a spal dál (pokud to bylo v noci). Přes den si dal v tomhle věku jako Váš maličký asi 3x denně po půlhodině. V noci je to horor ještě teď 🤣 Ale u těch děcek se všechno může rychle změnit, tak se zbytečně neděste jak budete venku kojit v zimě. Hodně štěstí.

nina2022
autor
31. srp 2022

@luhana v noci spinká dobře. Nakojime, do postýlky a ok.

nina2022
autor
1. zář 2022

@luhana tak dnes jsem kojila, malý u toho usnul, spal asi 30 minut a pak chtěl znovu jíst. Jak to děláte prosím? 🤦‍♀️ Když nakojim, usne a budeme chtít jít ven..to mám za 30 minut venku zas kojit? Omlouvám se za "blbý" dotaz... první mimčo noo

jjasmina
1. zář 2022

@nina2022 když budete chtít jít ven a v kočárku bude plakat, tak nakojit i venku samozřejmě. Já nechavala ovšem vyspinkat doma a šli sme ven pak.

nina2022
autor
1. zář 2022

@jjasmina tj ale když u kojení usne, tak se pořádně nenaji a je jasné, že po probuzení bude mít hlad 🫤

jjasmina
1. zář 2022

@nina2022 ano tak pokud chcete jít ven, tak prostě budete muswt nakojit venku nebo jít ven až se vyspi prostě a před odchodem nakojit doma