icon

Kojím 3letého. Je tady někdo, kdo kojil tak dlouho?

25. kvě 2020

Ahoj,
Mám syna v červnu mu budu 4 roky a pořád kojim, malý jí normální jídla co vařím. Přesto kojim tak 4×5 denně, je to krásný pocit,navíc malý kojení miluje a vždy se nato těší. Ale před pár dny se mi stalo že ke mě přišla kamarádka se svými dětmi. A mi s malým jsme zrovna měly čas na kojení, tak ke mě malý přišel, a řekl mami ja chci mličko. A kamarádka na mě koukala jako na blazna ale neměla nějaké poznámky, ale její děti snad dostaly záchvat smíchu 🙄. Začali si dělat srandu, a malý s brekem utekl, když odešli tak pořád brečel že chce moje mličko. Tak jsem ho sice nakojila .Ale jelikož příští rok nastupuje do školky a bude tam i dítě kamarádky mám strach aby si z něho všichni nedělají srandu. Takže od kojení odstavim měla jsem sice v plánu počkat až nebude chtít dítě ale takhle to bude lepší. Je tady někdo kdo kojil tak dlouho jako ja? Nebo jsem exot, co nato říkali lidí ? A jaký byl odstav ?

Strana
z6
sarkoc
6. čer 2020

Já vím z okolí o dost maminkach, co koji/kojily dlouho...a nejsou to žádné lesany, jak by to asi někteří tady nazvali 😁...rekordmankou je asi paní, jejíž dcerka měla odklad proto, aby měla čas se odstavit, do školky nechodila-dnes desetiletá sebevědomá oblíbená holka...většina těch dalších končila mezí 3-4 rokem, nemusela bych dlouho přemýšlet,aby mě napadlo deset maminek z okolí...vážně je to jen a jen tvoje věc, na ostatní kašli, jestli s tím má někdo problém, je jen a pouze jeho 😉

journals
6. čer 2020

@fififjonka treba i takto malym/velkym detem prijde zvlastni videt spoluzaka jak mame zuzla prso? 🥴 ja se naopak posmechu deti nedivim. Dospely si to jeste nejak vysvetli, nejak si to prebere, ale ta mala hlavicka ne. A treba zrovna takovy spoluzak ma doma sourozence - miminko a chape, ze mlicko je pro miminko. Jak si pak ma prebrat ze Vasik prijde do skolky, sam se prevlekne, ukaze mame obrazek na nastence a jde si cucnout...? 😖

jade85
6. čer 2020

Odstavovat kvůli názoru okolí mi přijde hloupé a necitlivé k dítěti. Já kojím zatím dva a čtvrt roku a jsem rozhodnutá kojit az do samoodstavu. Počítám s tím, že to může být klidně do 5 let i déle.

jade85
6. čer 2020

@journals "chápe, že mlíčko je pro miminko". Pokud mu jeho matka nebude cpát, že mlíčko je JEN pro miminko, tak si to podle mě přebere úplně normálně. Kromě toho, větší děti už se většinou kojí jen v klidu a soukromí, mezi kamarády si na prso ani nevzpomenou...

sarkoc
6. čer 2020

@jade85 já také, ale malá má zatím jen necelý rok a půl, takže u nás konec samozřejmě jeste v nedohlednu...zrovna před asi týdnem, když jsem jí kojila, přišla starší (4.5 roku, odstavena necelé dva roky zpět) poprvé od odstavení, které zvládla skvěle, s tím, že by ode mě také ještě chtěla mlíčko...odmitla jsem, v tu chvíli jsem to nějak nezvladla zpracovat, ale u ostatních to beru úplně v pohodě, resp.neresim 🙂 ona měla nejspíš nějaký chvilkový zkrat, od té doby zase nic 🤷

sarkoc
6. čer 2020

@jade85 tu první část s tím cpanim od matky jsem chtěla téměř totožné napsat taky i s touto přesnou citací 😁

journals
6. čer 2020

@jade85 matka diteti nic cpat nemusi, proste mu jen rekne jak to je 🤷🏻‍♀️ Ona takovou filozofii nesdili, tak proc by diteti mela tvrdit, ze materske mleko je dobre klidne az do puberty? Neni to zadne cpani, jen asi uplne obycejna reakce drtive vetsiny populace

jade85
6. čer 2020

@sarkoc to chápu, to muselo být docela překvápko. Ale je dost možné, že už by to ani neuměla, po odstavení prý děti za nějaký čas zapomenou, jak na to 🙂

jade85
6. čer 2020

@journals třeba proto, že není omezená a chápe, že spousta dětí se kojí i dlouho po miminkovském věku, i když ona sama odstavila dříve? Děti jsou čisté duše bez předsudků, proč bychom na ně měli přenášet ty naše?

sarkoc
6. čer 2020

Řekne jak to je? Jenže ono to tak evidentně není...dá se to vzít i naopak...že u někoho je kojení nad rok tabu, neznamená, že je to nějaká norma a správně...správně je to jen a jen tak, jak to cítí ta která matka a dítě a není potřeba se jim do toho míchat...jedna z mých dobrých kamarádek nekojila vůbec,protože se jí to hnusí, že by jí jakkoli staré dítě ocucavalo prsa, i to respektuji, i když nechápu...

veruuu_kubesovic
6. čer 2020

koj ho třeba až do školy, pro mě a za mě...
když si potřebuješ vykasat prsa k tomu, abyste měli společnou chvilku, já si vezmu dceru nebo syna na klín a přitulí se normálně nemusí mi ožužlávat prso, když mají všechny zuby a jí normální stravu...
k čemu je kojení 4leťáka dobré? k ničemu...A dělají to většinou maminky co se nedokáží smířit s tím, že jim miminko poněkud odrostlo od plínek, dudlíků do školkového věku...

jade85
6. čer 2020

@sarkoc přesně. Já mám kamarádku, co má pětiletého syna a dceru stejně starou jako můj syn, kterou odstavila někdy okolo roku, protože už jí to bylo nepříjemné, dlouhodobé kojení neuznává, kojit chodící a mluvící dítě jí přijde divné. Nedávno jsme všichni spolu byli na hřišti, děti blbly a můj syn zakopnul a dost ošklivě se bouchnul o roh lavičky do čela. I když venku normálně už o kojení nemá zájem, samozřejmě jsem ho vzala do náruče a uklidnila u prsa. Kamarádky děti koukaly, co se děje a ona jim to úplně normálně a hezky vysvětlila, že dostává mlíčko, aby ho to nebolelo, že ona už mlíčko nemá, ale já jo. Děti to vzaly úplně v klidu, nikdo se synovi nesmál, byly rády, že už je jejich kamarád v pohodě a za 5 minut zase spolu řádili. Protože mají holt rozumnou a respektující maminku.

lucka662006
6. čer 2020

Ahoj, my to máme tak, že 6ti letý syn se ráno, když se vzbudí, kolem 6:30 hod., přijde pomazlit k nám do ložnice, přitulí se ke mně celým tělíčkem a někdy - tak jednou za 2 nebo 3 dny, řekne i mlíčko a napije se trochu. Někdy ještě usne, někdy ne, někdy se nekojí... Je to vysloveně jen akt mazlení. O víkendu chodí k manželovi, protože v týdnu manžel není ráno doma, tak se jde pomazlit k němu, je mu vzácnější. Nemůžu už říct, že by to bylo kojení pro výživu, je to jen pomazlení a chvilka v teplíčku pod peřinou s rodičem. Během dne nebo večer si nikdy na to ani nevzpomene, když nejsem ráno doma, vůbec mu to nevadí. NIkde o tom před dětmi nemluví, prostě jim neříká, že se mazlí s maminkou.... Je to projev lásky, nikomu z nás to nevadí, nenutím mu to ani neberu, je to zcela na něm....Řekla bych, že je to čím dál méně častěji a myslím že během dalších 2 let už ho to samo přejde. Nerozumím, co je komu do toho, když někdo kritizuje, že někdo kojí velké dítě. Lidé jsou zcela jiní a co vyhovuje jednomu, nemusí absolutně vyhovovat druhému. To je jak hodnotit co má kdo na sobě za oblečení, co dělal odpoledne, nebo co měl k večeři 🙂 I kdyby někdo na ulici kojil 15ti leté dítě, je mi to úplně šumák. Že se děti kamarádky mohly smíchy potrhat o něčem svědčí, už to vysmívat se někomu, ... naše děti by považovaly za normální jak kojení, tak nekojení, ale i další jiné různosti.

lucka662006
6. čer 2020

@journals Posměchu se divím. A je mi líto, když někdo napíše, že se posměchu nediví. To je posměch normálním způsobem chování? Posměch u toho, kdo se vysmívá, nebude nastávat jen v situaci, kdy vidí někoho staršího se kojit. Je to obvykle vzorec jednání naučený z rodiny nebo od starších kamarádů, to, že se posmíváme někomu jinému, než jsme sami (je velký a kojí se) A myslím, že dnes už se asi shodneme v tom, že jiným není dobré se vysmívat.

lucka662006
6. čer 2020

@journals Kojení starších dětí není o výživné hodnotě mateřského mléka, ale protože to některé děti chtějí jako součást pomazlení a maminky se rozhodly jim to nebrat, když to chtějí. Nemyslím si, že by některé maminky kojící starší děti nutily dětem mateřské mléko, nebo dokonce jim ho nutily na veřejnosti.

odula
6. čer 2020

já úplně nevím co všechno psaly ostatní uživatelky (četla jsem jenom poslední stránku), ale vím celkem jistě, že, kdybych chtěla kojit do samoodstavu, tak bych určitě neodstavovala kvůli posměchu okolí. Zkus mu to nějak hezky vysvětlit. že prostě třeba nevěděli, že se můžou kojit i větší děti atd. Ale ať nemá pocit, že je to něco divnýho že ho kojíš. Já jsem kojila dceru "jenom" do 2 a půl a rozhodla jsem se že odstavím, protože už jsem prostě nemohla (třetí dítě, taky už nejsem ranní rosa). Ale nesla jsem to dost těžce, dcerka to vzala, ale bylo jí smutno (protože kojení byl prostě "náš čas"). a ještě i teď - po roce - se někdy přitulí a že by chtěla mlíčko ale že už není 🙈 ono kojení totiž není jenom o zajištění živin, je to taky o společenství a rozvoji vztahu matky a dítěte - a některé dítě prostě tenhle úzký kontakt vyžaduje i když je už podle některých bdělých obránkyň západoevropské kulturní "normálnosti" příliš staré. . A není na tom nic divnýho. a kdo si myslí, že je divný když si předškolák cucne od mamky mlíka, tak - ať se na mě @journals nezlobí - v tom kontaktu hledá (vlivem naneštěstí všudypřítomný hypersexualizace vztahů) něco, co tam není a být nemůže. Klidně koj jak dlouho budeš chtít a kašli na to, jestli se někdo blbě chechtá. JEho problém.

jade85
6. čer 2020

@lucka662006 já bych dodala, že ta výživová hodnota není ani u starších dětí zanedbatelná. Zvlášť třeba při nemoci - dítě má v mateřském mléce lehce stravitelné jídlo, tekutiny, protilátky, vitamíny, vše přímo na míru jeho aktuálním potřebám. Za mě je to zázrak a nevidím důvod, proč ho dítěti, které o něj jeví zájem, násilně brát.

lucka662006
6. čer 2020

@odula Miluju Vaše formulace 🙂 - ať v tom spojení ale někdo hlavně nehledá něco, co tam být nemůže 🙂 Vaše formulace mě i v tuto denní dobu pobavily 🙂 Pěkně, a výstižně napsané....

lucka662006
6. čer 2020

@jade85 🙂 Dříve se syn kojil častěji, právě když byl nemocný, příroda věděla co dělá.... A ATB jsme dostali jen jednou v životě. Říká se, že mateřské mléko se přizpůsobí aktuální potřebě organismu dítěte, tomu tak bude určitě do jisté míry i u 3 letého... ne jen u miminka. A i pro maminku je kojení vysloveně zdravé. Ale to jsou jen vedlejší pozitivní věci, hlavní je to příjemné pomazlení rodiče s dítětem, a některé děti mají jako jeho součást kojení, některé hlazení na hlavě co já vím 🙂

rebe
6. čer 2020

To, že kojení staršímu dítěti nic nedává, může říct jenom ten, kdo nikdy neviděl výraz dítěte, které maminku požádá o mlíčko a ona řekne ano. Nevím, jestli je opravdu zanedbatelné množství živin a protilátek a je to jen voda, upřímně si to fakt nemyslím, ale i kdyby, i kdyby to už byla jen voda, dětem to evidentně dává hodně. Jsou to naše soukromé chvilky, když jsme v posteli a mazlíme se. Ale brát to dítěti jen proto, aby se mu nesmáli lidé, kteří nemají tušení, jaké to je?

alcar
6. čer 2020

“Paní, jejíž dcerka měla odklad proto, aby měla čas se odstavit, do školky nechodila”
Tak tohle je vylozene strelena lesana. 🤣🤦‍♀️ Tvl to je sila, co jsou nektere matky schopny delat. To jako ta zenska nechodila do prace?

zelenaesmolda
6. čer 2020

@rebe a do kdy to bude matka tomu diteti dopravat?Kde je ta hranice?

odula
7. čer 2020

@zelenaesmolda pockej hele. Ted to všechno dorůstá. Za chvíli budou plný stredky pubertaku co sosaj mlíko! A aby to nevypadalo blbě tak jim matky budou rano odstrikavat do flašky od piva.. Kam ten svět spěje 🤦 (ironie ;) ) za 1. ti do toho , kde je pro ty konkrétní osoby nejaka hranice , vubec nic neni. - proč by v tomto měla vubec být nějaká obecná hranice ?( krom osobní, přirozený a individuální?) za 2. nase civilizace nezajde na kojící se předškoláky neboj. A do puberty je to hádám přejde všechny, tak bud v klidu, zelenino. 😋 PS já vůbec nechápu proč má tolik lidí potřebu kecat druhejm do tak osobní záležitosti jako je kojení. Tolik nevyžádaných rad a postřehů!! 🤪

odula
7. čer 2020

@zelenaesmolda PS takhle to dopadá když se někdo sjede v 7 večer kafem... 👁️👁️

katja77
7. čer 2020

@odula Podle mě ta potřeba vychází z nějakého mindráku. Něco mají v sobě nedořešeno, tak musí kopat kolem sebe.... Jiný závěr z toho nemám.

journals
7. čer 2020

Holt jsem a budu omezena 🤷🏻‍♀️A jestli syn jednou prijde s tim, ze se jeho spoluzak jeste v prvni tride koji, tak mu urcite nebudu tvrdit, ze to je bezne a normalni 🤦🏻‍♀️ Nejak citlive mu to vysvetlim, ano, ale s mirou... a zamindrakovana fakt nejsem 😂

miba10
Autor odpověď smazal
alcar
7. čer 2020

@miba10 materske je ok klidne az do puberty, ale UM je prece jed!, to nevis? 😁

odula
7. čer 2020

@journals no proč bys mi říkala něco co není pravda? Není to ani běžné ani "normální"(protože to není "norma" ani statisticky, že). A taky bych řekla ze příklad se skolakem je trochu přitaženy, protože to uz je asi opravdu raritní (zřídkavý) jev. Ale i kdyby, asi by bylo dobrý taky dodat, ze je to něco co je naprosto osobní a individuální a nikomu to neubližuje, tak at si to kazdej dělá jak chce ;)

odula
7. čer 2020

@miba10 tak ja hlavně netuším, ani co je komu do toho ze dáváš dceři mlíko v noci ve 2.5 letech a jak ti za to může dát "klepanec". je to stejnej nesmysl a nevyžádaná rada jako co tu dava napriklad @zelenaesmolda (sorry urcite taky někdo jinej ale moc jsem toho nečetla ;) nic osobního) Jen z jinyho konce ;)

Strana
z6