Kolik času věnujete dítěti?

ronja55
6. bře 2019

Hezký večer, poslední dobou mám stále pocit že se synovi nevěnuji tak jak bych si představovala. Mám pak výčitky svědomí že jsem špatná máma. Jak to funguje u vás. Kolik času opravdu na 100% věnujete svému dítěti.

Synovi je 17 měsíců. Ráno vstáváme kolem 7 hodiny. Nasnidame se a pak si cca do 9 hodin hrajeme, čteme knížky, říkáme básničky apod. Pak musím jít nakrmit koně a pustit je ze stáje. Kolem 10 hodiny začínám vařit. U vaření se snažím se synem povídat, zpívat, nebo ho zapojim do vaření. Jsou ale chvíle kdy si musí syn hrát i sám. Po obědě většinou syn spí tak do půl třetí a já se snažím udělat vše kolem domácnosti. Po spánku jdeme vždy ven a jdeme buď na hřiště, na tříkolku, nebo si hrajeme apod. Kolem 5 hodiny musím obstarat koně, vykydat, nakrmit, to se synovi tu hodinu nemůžu věnovat. Kolem 6 hodiny jdeme domu a najime se a pak se mu snažím venovat až do večera. Dvakrát týdně ještě chodíme na kroužek(hrátky s hudbou a plavání). Já se 2 krát týdne věnuji koním. Cca 2 hodiny hlídá babička a nebo manžel a já jedu ven nebo pracuji na jízdárně. Myslíte si že bych měla ještě přidat nebo se nervuji zbytečně? Syn je pro mě vše a moc mě to s ním naplňuje ale chci mít taky čas na svůj koníček.

zlutykonik
6. bře 2019

Mně to přijde v pořádku. Kolik se věnuju fakt naplno, nevím. Dejme tomu tak 1 hodinu ze dne si se starším dítětem hraju (kreslíme, hrajeme pexeso, prohlížíme knížky atd.). Hodně času trávíme domácími pracemi nebo pobytem venku (hřiště, cesta do obchodu, něco vyřídit) a běžně s ní mluvím a zapojuju do toho, co dělám. Má 2,5 roku, takže už si vydrží hrát i sama. Večer čteme pohádky. Je veselá, upovídaná, šikovná, celkem samostatná, dle mě úplně normální.

muhehehe
6. bře 2019

Dle mého se nervuješ zbytečně. Je v pořádku, že se všechno netočí jen okolo dítěte a osobně si myslím, že bys mohla (možná i měla) i ubrat - dělat si třeba ty domácí věci nejen když spí a nechat ho poplácávat se okolo, zareagovat když s něčím přijde, občas popsat co děláš, ale jinak ho nechat být, ať si vymýšlí svoje činnosti. Že ,,jsou chvíle, kdy si musí hrát i sám", to je naprostá nutnost... je přímo potřeba si hrát i sám. Určitě bych nepřidávala, a není to nějaký můj alibismus ani lenost. Taková ta nonstop řízená činnost, je ve výsledku spíš ke škodě, ty malé mozečky si taky chvíli potřebují jet po svém, být kreativní a v klídku si to zase vstřebat, ne pořád vyvíjet nějakou řízenou činnost.

ronja55
autor
6. bře 2019

@muhehehe no je problém že on je dost zvyklí že si s ním hraju a sám to moc neumí. Tak že dělat s ním nějaké činnosti jako je vytirani a luxovani je téměř nemožné. Do roka jsem s ním uklizela v nosítku. Teď už to nedávám, má 14 kg, tak se snažím vše stihnout když spí. Třeba s pranim mi pomáhá že dává prádlo do pračky, nebo vydává myčku apod, to se ho snažím zapojit, ale u všeho to prostě nejde.

ovecky
6. bře 2019

Určitě se nervuješ zbytečně. Já mám děti 2 a připadá mi, že se jim vědomě skoro nevěnuju, protože pořád něco uklízím/vařím/přebaluju...a to nemáme koně.

jannym
7. bře 2019

@ovecky tak to je jak u nás 🙂, mám pocit, že vědomě jsou to takové ty chvíle cvičení logopedie, cvičení recitace básničky na soutěž, večerní pohádka, krmení a koupání malého a bránění fyzické likvidace - jednoho či obou navzájem, děti se u nás musí často zabavit sami a jde jim to vcelku dobře, a spousta věcí se děla současně - zpívání a básničky během vaření, věšení pradla, větší když pomáhá s věcmi v domácnosti nebo se koupe probere co bylo ve školce, kdo, kde, s kým a co - drobné úrazy a hádky, co se učili či jak si hráli...a protože mám kamarádky co se věnují volnočasové pedagogice, tak když mě přepadne splín, že teda bych měla s dětmi a pro děti dělat víc, tak si zopakuju jejich oblíbenou větu - děti potřebují čas, kdy není jejich aktivita řízena dospělým jinak se nenaučí si vyplnit volný čas sami

odula
7. bře 2019

@ronja55 Já si nemyslím že je to "v pořádku " co jsi popsala. Já si myslím že je to hodně nadstandardní jak se synovi venujes!!!! Zvlast pri tom zaprahu co máš okolo . Navíc od rána do večera vlastně sama. Máš můj obdiv a prosím tě hlavně se nenervuj!!!jsi skvělá 🙂

marketa1218
7. bře 2019

@ronja55 Na to, že věnuješ čas ještě koním, tak si také myslím, že to zvládáš skvěle. Klidně občas u toho synka i vydechni a odpočiň si trošku. 🙂

astyna88
7. bře 2019

Ja jsem naopak uklizela hlavne se synem. Aby videl,ze zivot neni jen hra a jidlo. Zezacatku jen koukal,od dvou zacal pomahat a ve trech uz ma zazite urcite vzorce v uklizeni.

Myslim,ze toho pro dite delas azaz, 😉

alikoaliko
7. bře 2019

Urcite se synovi venujes dostatecne. Myslim si, ze deti stejne nerozlisuji tohle je hra a tohle je prace. Mam dvouletou a vyskladavani mycky, vaření v ucici vezi nebo utirani prachu je pro ni vetsi zabava, nez kdyz sedime na zemi v nacancanem pokojicku a ja se s ni snazim rizene hrat. Jinak od jejich cca 20m chodi 2x tydne na 4 hodinky do detske skupiny + 2x tydne 3 hodky odpoledne hlida tatinek nebo babicka a ja pracuju. Od te doby vnimam, ze o to intenzivneji s ni pak travim spolecny cas. Kdybys ke konim nechodila vubec, tak se budes 24/7 jen placat s ditetem a nebude te ani bavit zpivat a rikat basnicky...

korneliusa
7. bře 2019

Mě to přijde přehnané. V tomhle věku by se měl umět zabavit sám, s tím, že máma je u něj a k dispozici.

ronja55
autor
7. bře 2019

Děkuji všem za reakce. Asi fakt dělám vše co můžu a možná až moc. Je fakt že si syn neumí moc hrát sám, protoze jsme odmalička vše podřizovali jemu a neustále mu vymysleli nějakou zábavu a teď když potřebuji třeba 20 minut něco udělat tak je problém a věší se mi na nohy a brečí...

barulina
7. bře 2019

Bud napeosto v klidu. A naucit i samostatnw hre se musi. Jsi sikovna

tinaprofi
7. bře 2019

jo holka zlatá ty to budeš mít hodně těžký 🙂)))) jestli už v 17 měsících s děckem nevytřeš a nevyluxuješ, tak se z toho pose... až mu budou tak 2 roky 🙂))))

eviicka
7. bře 2019

@tinaprofi třeba ne, u nás bylo nejhorší období mezi 8-18. měsícem. Pak činnosti které se s malým daly dělat postupně přibývali.

zmrzlinka
7. bře 2019

@tinaprofi proč by se z toho posrala?Mne dcera řve od narození a je ji dva a půl a řve pořád a mám i vytřeno,vylučování i uvařeno.

ronja55
autor
7. bře 2019

@tinaprofi tak vždy se dá dělat domácí práce když dítě spí. Já zvládám vše, i 8 koní se synem. Ale musím se mu zároveň u toho věnovat. Tak že má male hrabicky a lopatu a pomaha mi kydat, dává koním krmeni atd. Ale není to takové to teď si sám hodinu hraj a já si budu dělat svoje. To neznám. Mě to ale nevadí. Od toho ty děti máme aby jsme se jim věnovali.

ankaa25
6. led 2022

@ronja55 to je dobře ..🙂 že se venujes diteti .. zanm hodnš žen co se nestaraj o děti ale radeji s budou starat o muža ..:D ja mám ditě je ji 5 let chdoi do školky pak jdu pro ni a celej den s ni jsem jdu do obchodu je semnou jdu u sousedky taky je semnou ..:D mě to nevady ..hraju si s ni vsechno dělam aby ji bylo dobře aby se citila dobře kolik krat manzel se s ni hraje holka mi pomaha třeba uklidit snaži se od toho děti jsou aby jsme se jim věnovali aby citili tu lasku ..🙂