Manželův volný čas. Jsem špatná, že mi to začíná vadit?

dareenn
7. led 2020

Ahoj ženy, zajímal by mě váš názor na naši rodinnou situaci a možná taky pohled, jak to funguje jinde...
Máme 2,5 letého syna, který je od malička hodně fixovaný na mě, jsme spolu víceméně 24/7. Co se týče hlídání - přijede za námi na návštěvu tchyně asi jednou týdně na hodinu May dvě, vždycky je to ale v mojí přítomnosti, syn s ní nechce být sám. K našim jezdíme taky tak jednou týdně, nebo moje mamka k nám, výjimečně jedeme na víkend k nim když ke muž v pra, ale zase jsem i malým s nimi i já, nenechá mě samotnou ani na záchod.
Chci tím říct, že já osobně žádný volný čas nemám, což je s tak malým dítětem sice pochopitelné, ale nějaký čas pro sebe bych opravdu potřebovala, abych se nějakým způsobem psychicky a fyzicky zrestartovala.
Manžel dělá na směny, často je dva tři dny pryč, protože se mu nevyplatí každý večer jezdit domů. K tomu má jednou za dva týdny dvě hodiny angličtinu, na kterou jezdí většinou před noční, takže o to jede z domu dřív. V prosinci když měl víc dovolené začal jezdit plavat a cvičit s trenérem, časově to dá vždycky cca tři hodiny - než tam dojede, nachystá se, samotné cvičení /plavání a pak zpátky domů. K tomu teda ještě chodí večer běhat, když nebyl cvičit nebo plavat, to si naštěstí plánuje až když jdu malého koupat a uspávat.
A teď co mi vadí - přijde mi že si veškerý volný čas (co má mimo práci) plánuje trochu sobecky podle sebe jako by byl vlastně svobodný a bez závazků. Plavání, cvičení, běhání, angličtina...a se synem jsem pořád já. Teď bude třeba dva dny doma a už má naplánované cvičení, plavání a barbershop (zase věc na hodinu minimálně). Dodám ještě že končím první trimestr, takže je mi často zle a místo abych si třeba lehla musím se věnovat synovi.
Jsem špatná, že mi tato jeho "volnost" začíná pomalu vadit? Řekl mi že mám být ráda že nechodí do hospody a na automaty a podobně, že jen chodí cvičit, že jiní kluci chodí X krát týdně do hospody a podobně. No chápu to třeba v rodinách, kde dělá chlap pět dní v týdnu 7-15 a každé odpoledne a víkendy je doma, tak budiž ať si jde v pátek večer do hospody a dvakrát týdně na trénink. Ale takto mi to doma nevyhovuje, abych dítě obstarávala jen já a on měl X zájmu a koníčků bez nás.
Zajímá mě, jestli je to takto normální a mám být vlastně ráda za to co mám?
Neříkám že nemá mít chlap koníčky a zájmy, ale snad by mohl aspoň po dobu co musí ženská být uvazana s dětmi doma koníčky oželet a začít se jim zase na plno věnovat až budou děti ve škole školce a ženská v práci a bude si taky moct dovolit nějaké odreagování...ne?

konidana
7. led 2020

@dareenn měla bys mu říct a trvat na toim, že nějaký vooný čas potřebuješ i ty a naplánovat si aspoň 1-2x týdně aspoń 2h v kose sama pro sebe. Nechat mu dítě a vypadnout ven, nebo ho neopak poslat s děckem ven a být sama doma. A nic nedělat. Můj muž je v právći většinou nonstop po-ct, někdy byl i 14 dní v kuse pryč (v práci, 1x týdně odpoledne+večer koníček), ale když jsem čekala druhé, tak si starší několikrát vzal na celý víkend pryč na výlet, abych si trochu odpočinula. ale musíš mu to říct, že to potřebuješ.

areh
7. led 2020

Najdi si zábavu, např. cvičení pro těhotné nebo plavání nebo něco jiného a řekni mu, že každý čtvrtek od 16 do 18 hlídá malého. Třeba u plavání můžeš čas přizpůsobit jeho pracovním povinnostem. Ale hlavně si najdi něco pravidelně!

kridav
7. led 2020

Podle mě to normální není. My s manželem trávíme všechen volný čas spolu, když je potřeba tak je se synem. Věnuje se mu dost. Když potřebuju aby sním dělal třeba logopedii, protože mě se nechce, tak mu to řeknu,sice se trochu kroutí, ale pak si i tu logopedie spolu užijí.
Je ale fakt, že pro mého manžela je rodina vlastně koníčkem.
A je to hlavně o té komunikaci, kdybych mu nikdy o nic neřekla, tak můžu se synem vše dělat sama, ale on by to tak stejně nechtěl.

ariadna12
7. led 2020

Mne by to tez nevyhovovalo. Pripada mi to, jako kdyby prchal z domova. Vzdyt nemate snad cas ani sami na sebe, kdyz je furt v tahu a ty s ditetem.

dareenn
autor
7. led 2020

Holky já mu to říkala, ale zatim vždycky "vymeknu" a "pustím" ho cvičit, nechci být ta co mu něco zakazuje...ale asi se budu muset naučit říkat ne a myslet taky.trochu na sebe.no...
Na těhotenské cvičení jsem začala chodit, včera jsem byla poprvé no tak aspoň to snad jednou týdně budu mít hodinu pro sebe..👍🏻
Ale i tak mi to strašně přijde jako nepoměr jeho volného času vůči mému 😔

kridav
7. led 2020

@dareenn u ex manžela jsem taky vždy vyměkla,abych nebyla ta co ho omezuje, ale ten chodil do hospody a výlety na motorce. A pak jsem na vše byla sama, a když jsem se ozvala tak jsem byla za špatnou, a že ho omezuju.
S některými je to těžký.

gracey24
7. led 2020

Já nechci posuzovat vaší situaci,hlavní je stejně to,že ti to vadí a budete to muset nějak řešit. Ale podělím se o to,jak je to u nás. Máme dvě děti (2 a 4 roky),manžel pracuje do půl čtvrté,ale občas jezdí na cvičení (je voják),to je pryč třeba týden,někdy víc. Pokud je normálně v práci,tak odpoledne máme většinou nějaký program spolu,někdy vezme děti ven jen jeden,když se druhému hodně nechce. Koníčky mu ale zůstaly - chodí jednou týdně na florbal a od podzimu do jara hraje hokej,většinou jednou nebo dvakrát týdně. Do hospody občas jde,ale už míň než dřív,teď třeba jednou nebo dvakrát za měsíc. Já takovéhle pravidelné koníčky nemám,ale když si naplánuju kadeřnici,kosmetiku nebo večer plavání,tak nemá problém být s dětmi sám. Nijak mi jeho koníčky nevadí,přiznám se,že já jsem hodně samotářský typ a teď na mateřské v tomhle ohledu strádám,takže když má dvakrát týdně večer hokej,tak jsem ráda,že jsem sama doma a on je rád,že mu nedělám dusno,že jde pryč🙂 Jinak teda u nás mi.přijde nejdůležitější to,že manžel mi všechny aktivity předem oznamuje,ptá se,jestli to není problém (stejně tak já jeho). Ne,že bysme se hlídali nebo si něco zakazovali,ale bereme to tak,že děti máme společně,a tak není fér,aby si jeden naplánoval svůj program a druhý neměl možnost do toho mluvit.

zirafka11
7. led 2020

Taky mi to v pořádku nepřijde, tvůj chlap se chová sobecké. Jde to i jinak, napr. my máme dohodu, ze kolikrát v týdnu jde za svými koníčky on, tolikrát jdu já. Zatím to dodrzujeme, i když malé je teprve 8 týdnu. Teď je to takové nepravidelné, ale od konce ledna budeme mít jasně dáno kdo, kdy a od-do kolika hlídá. A jelikož kojim, děláme to i tak, ze jedeme na cviceni všichni, chlap jde s kočárem a já cvicim, pak jde cvičit on, já mezitím nakojim a společně jedeme domu. Zkus mu navrhnout něco takového.

marketkaticha
7. led 2020

Jsou to VAŠE děti, ne jen tvoje! Rozdělit čas rovným dílem...Najít si pravidelný záliby, koníčky jak píšou výše a společně si rozvrhnout kdo, kdy, jak, co....

lida9
7. led 2020

tak mu soupni maleho na ten jeho slavny trenink, vsak 2.5lete dite se samo zabavi v posilovne, i to plavani muzou delat spolu! tatka je taky, stvorili jste dite oba, tak at se stara... nechce se starat? tak at ti da penize na hlidani... zavisle dite neni zrovna ideal, takze bych se snazila zapracovat i na tomto- davat samotne k babickam, chvilku v detskem koutku s ostatnimi detmi, pani na hlidani, atd... Ve vysledku se totiz ulevi tobe!

dominika1986
7. led 2020

Nemam moc rada takova alibisticka stovnavani s temi "ostatnimi" (samozrejme horsimi) co se tyce hospody, automatu atd...Manzel treba do hospody nechodi vubec a kdyz se tak zamyslim, tak ani nikdo z rodiny nebo blizkych pratel. Mame taktez dite 2,5 roku. Manzel ma casove narocnou praci, i kdyz ne na smeny. Volny cas travime vsichni spolu, jezdime na vylety, manzel si hraje s dcerou na zahrade atd. Kazdou chvili neco predelavame a vymyslime doma (ted napr manzel rekonstruuje terasu), takze uz mu pak moc volneho casu ani nezbyva😊.
Pokud mame moznost hlidani dcery mymi rodici (nastesti je s nimi dcera uplne v pohode), snazime se podniknout neco sami dva, trochu si odpocinout, pobavit se (vecere v restauraci, obcas divadlo, koncert, vylet na vanocni trhy atd). Manzel nema problem vzit dceru napr. do parku nebo vymyslet jiny program, kdyz jdu jednou za cas ke kadernikovi.
Je to asi o celkovem nastaveni osobnosti, ale mozna i o veku (manzel je starsi, takze uz ma priority nekde jinde a nema potrebu se nikam "vytracet").
Popisovana situace by mi osobne vadila a mrzela by me. Urcite bych si s manzelem primo promluvila, bez nejakych naznaku, a pokusila bych se s nim naplanovat volny cas ke spokojenosti obou - tj. kde by byl prostor na konicky obou zucastnenych, ne jen jednoho.

konidana
7. led 2020

@dareenn tak ten nepoměr tam asi trochu bude, ale je duležité, aby i ty si měla aspon nějaký čas sama pro sebe a to pravidelně.

not_blond
7. led 2020

Já si zase myslím, že je dobře když má chlap koníčky, než aby se mi válel zpruzelej doma a hrál dementní tanky, nebo zakládal profily na seznamkách 😀 Až děti povyrostou, budou ve školce, babičky si je budou brát a ty budeš mít mnohem víc času. Teď když budeš zase x měsíců kojit, tak ti nikdo děti na delší dobu nepohlídá, to je jasný. Ale až to budeš mít za sebou, tak prostě zaveď večer v týdnu, kdy si jdeš cvičit, nebo s holkama na víno, pošli manžela s dětma na sobotu k rodičům samotnýho a ty si dělej svoje. Jde jen o to tohle období přežít. Já měla taky mamánka a myslím, že většinou si za to můžeme samy, jsme moc měkké a máme pocit, že bez nás to nejde 🙂 2,5 leté dítě určitě může bezproblémů některá z babiček hlídat ne?

veronikav31
7. led 2020

asi se zeptám blbě,ale chodíš někam ven,mezi lidi?třeba s kamarádkou na kafčo,herny s malým apd.? Já chápu,že když je v těhotenství zle,že moc není chuť, ale jednou za čas vyrazit není od věci,pokecat si s někým jiným než s dítětem doma není špatné. Samozřejmě,kdybys měla rizikové těhotenství tak je logické,že nebudeš někde courat.já při druhém těhotenství musela ležet,jinak mě hrozila nemocnice a to jsem nechtěla,protože jsme měli doma 1,5 letou dcerku.Táta se musela zpojit,jezdil s ní v létě do bazénu apd., já jen ohřála jídlo,došla si na wc,to bylo vše(těhotenství ze začátku bylo hodně rizikové,tak jsme to nikomu nevytrubovali).Takhle jsme fungovali 3 týdny,pak už naštěstí dobrý.ale vždy jsem někam s dcerkou vyrazila,aby nebyla doma zavřená,na chvilku do herny,na kafčo s kamarádkou.Doma by mě asi hráblo.V tu dobu ještě chlap hrával fotbal,takže 2xtýdně trénink,1xtýdně zápas,ale zvládli jsme to.Syn se narodil když bylo dcerce 2r a 1m a já odmítala aby ji někdo hlídal dobré 3 měsíce, aby se necítila odstrčená,když chtěla k babičce,tak jsem s ní a synem jela taky.zapojili jsme ji hned do procesu "miminka" a super, má brášku ráda,je ochranitelská,nedá na brášku dopustit. ve 2 letech a 8 měsícíh šla do školky a super, bezproblémů. Jak říkám,mám 2 stejné kopie, jak co do šikovnosti,tak vzdoru,vztekání,ale i kontaktu s ostatními,jsou společenští. Teď jsem byla poprvé po 4 letech na masáži a super. Do kaváren chodím s dětmi-buď s oběma nebo se synem,vždy se tam vyblbnou,necítí se ani jeden odstrčený.Mamánka nemám ani jednoho a syna dosud hlídá jen táta,babička ne(je bez plín a nehody ještě bývají) a vůbec mě to nevadí,nikdo mi do toho nekecá,jednám podle svého

flowerkacrochet
7. led 2020

@dareenn to by mi teda vadilo. Začala bych mslého dávat na hlídání bez tvé přítomnosti on si zvykne. U obou jsem to dělala asi od 9ti měsícu. Když jsem nekojila tak pak i na spaní.
S manželem si sedněte ty si vymysli co by jsi s tvým volným časem chtěla dělat ty. Cvičení nebo cokoliv a každý rovným dílem.
Taky čas kdy budete všichni spolu a nejen večer u televize třeba.
U nás manžel pracuje pryč tsk je to horší ale i tak se neomezuji a chodím 2-3xtýdně cvičit nebo s kamarádkou někam. To samé manžel když je doma buďto je s námi nebo má děti a já volno nebo si chodí s chlapama na hokej.
To by pro mě neexistovalo abych byla 24/7 přišpendlená s dítětem a Chlap v tomhle ohledu nefungoval.

dareenn
autor
7. led 2020

@not_blond ano babičky by hlídat mohly, ale ani jedna strana nechce 🤷🏻‍♀️ syn nechce být beze mě a ony ho nechcou řvoucího bez mámy 🤷🏻‍♀️a to já bohužel nijak neovlivním ani jedno 😏

dareenn
autor
7. led 2020

@veronikav31 chodím se synem jednou týdně do klubíku, jednou do haly se vyběhat...ale pořád je to o tom že jsme spolu, sice trochu změna prostředí, ale pořád ho mám na starost jen já 🤷🏻‍♀️
Na "kafi" sem byla jednou, víceméně nemám s kým protože kamarádky teď mám buď bezdětné daleko co nemají moc zájem se stýkat, nebo s dětma a ty zase sou radši asi doma samy a taky nemají moc zájem se družit, a že jsem zvala na návštěvu nebo navrhovala společné výlety nebo hřiště mockrát 🤷🏻‍♀️

ai30
7. led 2020

Ja vzdycky, kdyz si ctu, co se tu pohybuje za 'tatinky', tak mam pocit, ze bych tomu od mych deti mela jit zulibat nohy.
Ne, nemas byt rada za to, co mas. Nerikam, ze manzel nema mit zadny cas pro sebe, ale proste to ma byt na zaklade domluvy vas dvou, ne o tom, ze on oznami, ze si jde zacvicit a ty mas drzet hubu a krok. Kdyz je v praci, tak je v praci. Zbytek casu ma rozdelit mezi spanek, konicky, peci o domacnost a o sve dite.

te_reza
7. led 2020

No, řeknu ti to takhle, ten můj je psycho do fotbalu. Před holkou ho hrával (3 dny v týdnu v prdeli), když začal tlačit, že chce dítě, tak jsem mu řekla, že nehodlám být uvázaná doma u děcka a on aby si pořád lítal po fotbale. Na to konto mi oznámil, že hrát přestane, ale bude děti trénovat. Aby měl jako víc času. Výsledek je takovej, že je v prdeli pořád. Dělá do 5 hod. 2-3x v týdnu nejde z práce dóm, ale na trénink, přijde nejdřív v půl 7,v lepším případě. V horším po půl 8.Plus samozřejmě min jeden víkendový den tak půl dne. V zimě jezdí lyžovat. A já? Já se jdu jednou za měsíc sama projít. Nemůžu říct nic, protože přes tohle vlak nejede. A upřímně mi to je fuk, on jednou za řečí, až ho holka někam pošle nebo až já se zvednu o dům dál.... Je to jeden z důvodů, proč o dalším děcku nechci ani slyšet

flowerkacrochet
7. led 2020

@dareenn a odkud jsi?

pampeklec
7. led 2020

V tomhle ohledu jsem se naučila se nezatěžovat tím, co dělá manžel a kdy, ale tím, co chci dělat a dělám já. Přijde mi, že když začnu ve smyslu "chci jít tehdy a tehdy tam a tam, můžeš být prosím s dětma?" je jeho reakce mnohem vstřícnější než když se ho snažím omezovat v jeho aktivitách. Začínala jsem s malými chvilkami - chci jít na záchod sama 🙂, jdu se na dvacet minut projít/zaběhat, mám na hodinu schůzku s kamarádkou... teď když už jsou mladší skoro 3 roky můžu klidně odjet na týden i déle, kdybych chtěla a oba jsme to vyhodnotili jako užitečné. Víkend není problém vůbec. Na druhou stranu, aktivně ho podporuju v tom, aby měl čas na své zájmy (chodí běhat, lyžuje, leze...), takže prostě on dělá totéž 🙂

flowerkacrochet
7. led 2020

@te_reza to je taky docela strašná situace. Ten můj hraje fotbal ale má to jako zaměstnání a i tak o víkendech jezdí na různé pralesní soutěže. Děti máme dvě na cestě třetí. Když jde na fotbal 100%je tam i detske hriste. Budto jedeme vsichni ja si tam pokecam s zenskyma deti si tam litaji nebo si bere minimalne jedno dite ;)

te_reza
7. led 2020

@flowerkacrochet jo, to je. Nejhorší je, že nevidí, jak se to mezi náma posr...., nemá v hlavě nic jinyho a ani se o ničem jiném nebaví. Když mu řeknu, ať si holku vezme sebou, že bude koukat, tak nemůže. No, každej svého štěstí strůjcem, mě to věčně bavit nebude

veronikav31
7. led 2020

@dareenn tak si najdi nové maminky-kamarádky. Tady na MK jich dost hledá další kamarádu. Buď je tady sekce: Najdi maminku. Nebo můžeš založit stejné téma jako teď: Maminka z ... (město), že hledáš kamarádku. Není to těžké, takhle jsem našla 4 kamarádky z okolí které jsem neznala a vídáme se od doby co byla starší dcerka miminko(ani ne 2 měsíční). Teď už je to 4 letá slečna a s kamarádkami a jejich dětmi se vídáme dál,slavíme narozeniny dětí.
Upřímně co bude až budeš v porodnici, to syn zpustne a chlap se zblázní protože nebude vědět co se synem? stačí začít toto téma doma před chlapem, stačí když si syna jednou za týden vezme do herny za dětmi nebo s ním pojede k rodičům, ať se sehrajou dokud jsi doma,ale až budeš v porodnici tak aby z toho neměli oba dva šok

leniczka23
7. led 2020

Za me cesta do pekel..je to sobecek co ti mam rict, kvuli tomuhle jsem se rozvedla vlastne.
Jako jasny, potrebuje volny cas pro sebe zrovna tak.jako ty, ale minimalne by to mel.delit tak, ze pulku vam, ctvrtku vyuzit na ciste svoje zaliby atd a druhou ctvrtku pomahat tobe, at uz s hlidanim, domacnosti atd..to je v poradku podle me. Jestli si chtel uzivat tak na to mel myslet trosku driv. Ted ma rodinu. Treba muj muz mi rekne kdyz mu reknu jestli nechce nekam jit ze proste nechce ze lepe travit volny cas nez s nama si nedovede predstavit.
Trvej si na svem nebo se s.prichodem druheho prcka zblaznis..
drzim palce at to vyresite

monaaaaaa
7. led 2020

@dareenn Dobrý den, můžu se zeptat? Kdy muž stíhá i nějaké domácí práce? Já bych mu ten program zorganizovala 🙈☺️😬 Spokojená matka, spokojené dítě.
1. Naplánovala bych tatínkovi aktivitu pro něj a jeho dítě. Kroužek, společné plavání, běh (chodila jsem osobně i běhat s kočárkem, případně dítě s odrážedlem). Jednou týdně.. ? Vypravit je ven a zavřít za nimi dveře. Získat potřebný čas doma.
2. A jednou týdně je nechat doma a odejít za svými zájmy. (Dát úkol něco poklidit, uvařit..pro začátek stačí jen aby se plně věnoval dítěti).
Snad nechce aby se Vám tak přitížilo psychicky a zavřeli vas do blázince 😉. To by pak musel zvládat vše sám a trvale😊😅.

gracinka7
7. led 2020

Měla by sis s ním promluvit. Rodiče jste oba, máte stejné povinnosti. A řekla bych, že nonstop péče o dítě je náročnější než klasické zaměstnání (aspoň ve většině případů). Takže nárok na volný čas jen pro sebe máš i ty. A ne jenom on.

dareenn
autor
7. led 2020

@monaaaaaa domácí práce - občas uvaří a umyje nádobí, ale jinak víceméně všechno dělám já, jen když mu vyloženě řeknu udělej prosím toto tak to většinou udělá...
Takhle - umí vytřít, vysát, ale sám to neudělá, musela bych mu to "nařídit". Je takový že "koupelna stačí uklidit jednou za měsíc, vždyť k nám přece nikdo nechodí" 🤦🏻‍♀️ Buď nepořádek nevidí nebo je mu to asi jedno...já když jsem s malým a nechá mi chvilku tak jdu většinou na nádobí, pouklízím hračky co zrovna nejsou v kurzu...Ale onehda jsem trochu dospávala ráno šílenou noc, kdy jsem nejdřív nemohla spát já a pak se vzbudil syn a do rána nespal, takže naspane asi tři hodiny. Večer se manželovi už nechtělo umývat nádobí, že to udělá ráno. Došla jsem za dvě hodiny a dole ještě větší bordel, aspoň to nádobí umýt mohl, 100% vím že byla aspoň půl hodiny zapla televize 🤔😡 když jsem se ptala proč při tom aspoň trochu neuklidil, tak prý si celou dobu hráli 🤷🏻‍♀️
Ano, jsem ženská, stíhám asi víc věcí zaraz, ale toto by snad mohl zvládnout i chlap 🤦🏻‍♀️

veronikav31
7. led 2020

@dareenn ale to chlapi neumí, většina jich umí dělat jen jednu věc-bohužel jejich mozek není na více věcí najednou nastaven

dareenn
autor
7. led 2020

@veronikav31 dobře, ale tak mezitím co syn koukal na pohádku mohl to nádobí umýt a nesedět u toho s ním 😔