icon

Krupice do mléka pro neklidné miminko. Jaká je správná dávka?

18. srp 2025

Dobrý den, mám uplakanou holčičku, jsou jí 3 měsíce a dva týdny. Zkoušeli jsme snad už všechno, ale je pořád ukňouraná, pláče víc než nepláče. Mamka mi radí zkusit krupici do mléka (není kojená), ale nevíme, kolik? Zkoušela jsem hledat na internetu, ale liší se to.
Děkuji.

Strana
z2
te_reza
18. srp 2025

Tady s krupicovou kaší pro tak malé mimino moc nepochodíš 😄 už má zavedené příkrmy? Sedí ji mlíko, když pořád tak řve?

fouskovi
18. srp 2025

@anonym_autor to rozhodně nedávat to jsou praktiky našich rodičů

cilkat
18. srp 2025

V generaci našich rodičů se to dělávalo, ale opravdu si nemyslím, že ti dítě kňourá hlady a krupicí jí pomůžeš. Mnohem pravděpodobnější varinata je, že je to třeba nedovyvynuté trávení a tudíž "prdíky" , které podáním kaše naopak zhoršíš.
Jak jí? přibírá? zvrací nějak výrazněji? Zkoušeli jset to řešit s doktorem?

autor
18. srp 2025

Neblinká, u paní doktorky bylo před týdnem vše v pořádku, i váha, nic neříkala. Pije jen umělé mlíko. Nic jiného jsme jí ještě nedávali. Mě se zdá, že má hlad, no. Že by ji zahuštěné mlíko zasytilo. Ale nevíme kolik té krupice.

alice180
18. srp 2025

Pro takhle malý miminko je to nebezpečný. Žaludek ani střeva na to nejsou připraveny. Způsobis ji zácpu, nadýmání bude ji bolet bříško. Navíc furt je to pevná strava a ona je malinká klidně ji se jí to může nahromadit v puse, krku a může se začít dusit.

Umělý mlíko/kojení a dost. S příkrmy se začíná mezi 4-6 měsícem. Proč si to nekonzultovala s pediatrickou ta by ti krupici vysvětlila.

fouskovi
18. srp 2025
@anonym_autor

Neblinká, u paní doktorky bylo před týdnem vše v pořádku, i váha, nic neříkala. Pije jen umělé mlíko. Nic jiného jsme jí ještě nedávali. Mě se zdá, že má hlad, no. Že by ji zahuštěné mlíko zasytilo. Ale nevíme kolik té krupice.

@anonym_autor tak přidat víc mléka ale ne tu krupici akorát by to zatížilo bříško

cilkat
18. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Pokud máte pocit, že je opravdu příčina hlad... Zkoušeli jste prostě dát větší porci mléka, než uvádí krabice? Nebo udělat to mléko hustší? (místo doporučených pěti odměrek dát do stejného objemu vody šest? - ale pak bacha, aby neměla málo tekutin a nabízet tím pádem i vodu/čaj) . Hustit mléko mlékem je rozhodně stravitelnější varianta, než krupice. POkud trváte na tom, že už chcete příkrmy, pak bych nezačínala krupicí (kterou musíte zdlouhoavě vařit), ale nějakou dětskou nemléčnou kaší a rozmíchávala ji v mléce, na ketré je zvyklá. A začala třeba poloviční hustotou, než uvádí obal. ... ostatně počítáte, že to bude pít z lahve, nebo jíst ze lžičky?
Krupice se používala prostě proto, že byla snadno dostupná, ale i jemná krupička dělá vlastěn poměrně hrubou strukturu na to, aby to prošlo "anatomicky tvarovanou" savičkou lahve... Za nás se to řešilo prostřižením/propíchnutím savičky, ale... bude ti to vůbec umět pít?
A z pohledu nutričního složení... bych se na vešketré kašičky vypašlala a zkusila přemýšlet rovnou o klasickém zavádění příkrmů, pokud máš pocit, že má hlad a potřebuje hutnou stravu (U dětí na UM se začíná často ve čtyřech měsících, tam skoro jste. ... ale i to s eobvykle konzultuje s pediatrem)

prejeta_zaba
18. srp 2025

To jí den radši o odměrku mléka víc než syrovou krupici, jestli máš pocit, že má hlad. To se dělalo za minulých let, když byla nouze a děti nepribiraly. V dnešní době je to samozřejmě nesmysl a bude ti brečet ještě víc, protože ji bude bolet břicho. 😀jinak příčin breceni může být nekonečno dalších.

linducha90
18. srp 2025

@anonym_autor na krupici je ještě malá, spíš by si jí tou krupici mohla ublížit a bylo by to ještě horší...zkus změnit mlíko, nebo víc cvičit bříško, nahřívat. Ale určitě bych nedávala krupici takhle malýmu miminku

krisstina93
18. srp 2025

Co vím, tak krupicová kaše se může až tak od roka, určitě bych ji nedávala 3 měsíčnímu miminku, to je tak o zabetonování střev.

miryp
18. srp 2025

V tomto věku nejsou střeva dítěte zralá na trávení obilovin, střeva tím přetížíš, což může vyústit v zánět střev, jejich propustnost a ve výsledku i k rozvoji potravinových alergií a intolerancí. V tomto věku je zcela běžný růstový spurt, který bývá spojen s větším hladem, plačtivostí a celkovým neklidem. Stejně jako kojené dítě dostane MM na požádání, dej malé UM na požádání a nenech se přesvědčit k poškozujícím postupům.

merope
18. srp 2025

Jak ji krmíš? Podle nějakého návodu "kolik by mělo dítě jejího věku / hmotnosti jíst" nebo podle toho, jak má hlad? Pokud podle toho, jak má hlad, tak zahustit moc nepomůže.

Co se týče příkrmů - dívá se po vašem jídle? Sápe se po něm? Má o něj zájem? Pokud ano, pomalu si nastuduj něco o příkrmech pro kojence - ať pak víš, čím je dobré začít (mimochodem - mrkev není ideální, může z ní být zácpa, super je třeba cuketa, co dřív byla takřka neznámá, proto se nedoporučovala).

marketa1218
18. srp 2025

Tou krupucí jí akorát utemuješ střeva.

autor
18. srp 2025

jak by jí mohly ublížit dvě lžičky krupice? to jsme teď našli na internetu,

miryp
18. srp 2025

Takže zase trollí diskuze...

cilkat
18. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Dospělý má objem žaludku řekněme dva litry. Dítě v tomhle věku třeba 200 ml. Ten žaludek je zvyklý na to, že jím strava vlastně protéká - nijak dlouho se nezastaví. Podobně je na tom zbytek trávení. Takže ty dvě lžičky krupice odpovídají třeba tomu, když ty sníš půl kg salámu... Tak nějak podobný vliv na tělo...
... může ti půl kg Vysočiny k obědu ublížit? (a ne, nedělám si srandu)

jana5382
18. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor dej děcku celý balení a vyser se na názory ostatních když si stejně jedeš svoje.

alice180
18. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak gratuluju. Klidně ji do flašky rozmixuj segedín

skarol
18. srp 2025

No a kolik váží a měří? Kolik přibírá? Podle toho se dá docela dobré zjistit, jestli jí mléko stačí, nebo ne... V jakých situacích ti kňourá? Nechce třeba jen pochovat? Být s tebou v kontaktu? Jak se vyvíjí po fyzio stránce? Proč tě napadla jako první věc, že jí nestačí mléko?

te_reza
18. srp 2025

Však jí je dej, uvidíš sama,jak by jí mohli ublížit 😉

alice180
18. srp 2025
@skarol

No a kolik váží a měří? Kolik přibírá? Podle toho se dá docela dobré zjistit, jestli jí mléko stačí, nebo ne... V jakých situacích ti kňourá? Nechce třeba jen pochovat? Být s tebou v kontaktu? Jak se vyvíjí po fyzio stránce? Proč tě napadla jako první věc, že jí nestačí mléko?

@skarol pravděpodobně ji to řekla matka

autor
18. srp 2025
@miryp

Takže zase trollí diskuze...

@miryp co?
Dobře, dáme jí teda o jednu odměrku um víc, já se teď už i bojím, jak jste to všechny psaly.

kristyn86
18. srp 2025

Jdes se poradit a pak se skoro urazis? Krupice pro 3 mesicni dite opravdu ne. Je v ni lepek! Jestli si to chces overit na vsech frontach,zeptej se doktorky. A prostuduj si neco o zavadeni prikrmu. Je toho plny net. I zde na koniku urcite najdes. Lepkem se urcite nezacina. A jak vidis,nikdo,ale nikdo ti tu nenapsal,abys krupici dala. To se mozna delalo pred 30 lety,ale to byly i jine lahudky jako pasivni sed,choditko atd...

lenerka1
18. srp 2025
@kristyn86

Jdes se poradit a pak se skoro urazis? Krupice pro 3 mesicni dite opravdu ne. Je v ni lepek! Jestli si to chces overit na vsech frontach,zeptej se doktorky. A prostuduj si neco o zavadeni prikrmu. Je toho plny net. I zde na koniku urcite najdes. Lepkem se urcite nezacina. A jak vidis,nikdo,ale nikdo ti tu nenapsal,abys krupici dala. To se mozna delalo pred 30 lety,ale to byly i jine lahudky jako pasivni sed,choditko atd...

@kristyn86 A do um se dávaly 2 lžičky cukru, aby měly děti pevné kosti. A ségra jedla v půl roce svíčkovou 😁 Nad všemi radami jsem se pousmála a pořešila si to podle nejnovějších poznatků. Taky se přidávám k hlasům, že krupici kojenci prostě ne.

merope
18. srp 2025
@lenerka1

@kristyn86 A do um se dávaly 2 lžičky cukru, aby měly děti pevné kosti. A ségra jedla v půl roce svíčkovou 😁 Nad všemi radami jsem se pousmála a pořešila si to podle nejnovějších poznatků. Taky se přidávám k hlasům, že krupici kojenci prostě ne.

@lenerka1 Tak já se hlavně dostala k tomu, jak se dělalo UM v 50. letech 20. století - to se dával šlem z vloček, tuším právě cukr a kravské mléko - a míchalo se to v poměrech podle věku dítěte. Matka si ráno umíchala dávku pro daný den, každý den novou. Takže on ten cukr byl v pořádku, moderní UM prostě nebyly a nějak se o nahradit muselo (resp. teda cílem bylo do 9 měsíců věku dítěte se "zbavit" kojení, to se bralo, že stačí).

petulkadodo
18. srp 2025

@anonym_autor Lepší než krupička je jemná rýžová kaše, která se prodává ve formě nemléčné kaše pro děti od 4 měsíců a je vhodná i jako jeden z prvních příkrmů. Pro začátek se dá přidat třeba jen lžička do obvyklého UM a v takto řídké formě podávat normálně lahvičkou.

alice180
18. srp 2025
@petulkadodo

@anonym_autor Lepší než krupička je jemná rýžová kaše, která se prodává ve formě nemléčné kaše pro děti od 4 měsíců a je vhodná i jako jeden z prvních příkrmů. Pro začátek se dá přidat třeba jen lžička do obvyklého UM a v takto řídké formě podávat normálně lahvičkou.

@petulkadodo ani rýžovou, je to stejný jako s krupici. Není na to trávicí trakt připravený...

autor
18. srp 2025
@petulkadodo

@petulkadodo no to by bylo taky řešení, jaká to je třeba?

lenerka1
18. srp 2025
@merope

@lenerka1 Tak já se hlavně dostala k tomu, jak se dělalo UM v 50. letech 20. století - to se dával šlem z vloček, tuším právě cukr a kravské mléko - a míchalo se to v poměrech podle věku dítěte. Matka si ráno umíchala dávku pro daný den, každý den novou. Takže on ten cukr byl v pořádku, moderní UM prostě nebyly a nějak se o nahradit muselo (resp. teda cílem bylo do 9 měsíců věku dítěte se "zbavit" kojení, to se bralo, že stačí).

@merope Jo, to mi radila babička, když viděla, že kojim i po hodině a půl, že mám synovi navařit vloček 😁 Tak už vím, odkud to měla. Ale ségře (roč. 1986) měla mamka na radu doktorky dávat cukr do feminaru.

cherie24
18. srp 2025
@anonym_autor

@miryp co?
Dobře, dáme jí teda o jednu odměrku um víc, já se teď už i bojím, jak jste to všechny psaly.

Proboha jen žádnou krupici. S příkrmy celkově se musí opatrně. Napadlo tě třeba, že by mohlo mít miminko i alergii na to? Krupice je pšenice, tudíž hlavní alergen a 3. měsíčnímu miminku vážně způsobit alergickou reakci nechceš. Takové miminko ještě nemá ani pořádně vyvinutá střeva a ty mu je budeš zamořovat drcenou pšenicí. 🤦Skončila jsem na pohotovosti s 5 měsíčním miminkem po alergické reakci na obilnou mléčnou kaši, nic moc zážitek. Naštěstí dcera začala zvracet tak moc, že většinu vyblila, jinak by nás prý hospitalizovali. Byla i celá oteklá a všude po těle měla vyrážku. Takže fakt opatrně s těmito radami. 🙂

Strana
z2