icon

Kurz Nevýchova. Aký máte na to názor?

aadriaanka
12. pro 2019

Ahojte! Zaujíma ma aký máte názor na kurz Nevýchova - tí čo ste ho absolvovali. Ja by som si rada kurz pozrela, ale tá cena za kurz 0-3 roky + kurz 4-18 rokov je skoro 10 000 Kč čo sa mi zdá príliš veľa.

Strana
z3
dmiska
14. pro 2019

Ono člověk, který z Nevychovy nic moc nečetl/neviděl, má o ní často zkreslenou představu. Vůbec to není o nějakých pouckach a naučených frázích ve stylu ",Když dítě dělá... řekni/udělej...", spíš je to "Co se nad tím zamyslet z tohohle úhlu pohledu..?". Té volnosti mysleni a prostoru pro vlastní intuici a selský rozum je tam hodně. Často to právě naopak pomůže nabourat zažité vzorce a naučené stereotypy, které člověk dělá tak nějak automaticky, i když třeba nedávají smysl.
A je to vždy o konkretnim člověku, jako cokoliv jiného - každý si z toho vezme to své a naloží s tim jak uzná za vhodné.
@irena1111myslim, že spousta lidí vydělává na mnohem horších věcech. To bys vlastně v podstatě neuznávala většinu autorů různých učebnic, populárně-naucnych knih apod. Málokdo dnes přijde s něčím úplně novým a převratným. A stejně tak by nemusely být žádné knihy a přednášky třeba o prikrmech, kojení, porodu atd atd - to přece taky každá matka zvládne automaticky, intuitivně ;)

zelenaesmolda
14. pro 2019

@irena1111
no,kdyby kazda matka dokazala vychovat sve dite tak detske domovy nepraskaji ve svech a neni tolik deti,ktere pred vysvedcenim nebo z jineho duvodu utikaji z domu.
ja jsem treba rada za to,ze ty informace mame k dispozici.Je zvlastni jak jsme schopni zjistovat si recenze k hotelu nebo nakupu nove pracky ale o rodicovstvi se informuje malokdo a pritom je to daleko dulezitejsi 🙂

jelenice_zavodnice
14. pro 2019

@zelenaesmolda Dětské domovy nepraskají ve švech proto, že jejich matky je nedokáží vychovat. Jejich matky je nechtějí vychovat a většinu těch dětí nechce vychovávat vůbec nikdo. Kdyby jejich matky chtěly, tak v současné společnosti s podporou státu, to zvládnout mohou.

zelenaesmolda
14. pro 2019

@jelenice_zavodnice
ano,nektere je vychovavat nechteji a nektere to neumi a socialka jim deti odebrala.

irena1111
14. pro 2019

@dmiska Tak já osobně jsem nikdy nepotřebovala žádnou přednášku ani literaturu na to, abych své děti zvládla nakrmit, obléknout nebo se o ně jinak postarat.
A ano určitě se vydělává na horších věcech, ale zrovna výchova dítěte se mi jako výdělečný podnik prostě nelíbí a nepřijde mi to v pořádku.

zelenaesmolda
14. pro 2019

@irena1111
vychova ale prece neni o tom,ze das diteti najist nebo ho obleknes.vychova je daleko vic nez uspokojovani zakladnich biologickych potreb.To dokaze i zvire.My se ale od zvirat lisime docela dost.

jelenice_zavodnice
14. pro 2019

@westie O pocitu viny z kurzu tady psala pouze jedna maminka. A já osobně psala o pocitu viny z těch emocí a slz, nikoliv z kurzu samotného. Když poslouchám projev ale u toho musím ještě vstřebávat ty zaslzené oči a třesoucí se hlas, tak mě to irituje a jaksi se nemohu soustředit na podstatu projevu. Má to v těch časově omezených webinářích a předpokládám, že v kurzech je to podobné. Třeba většina to tak nemá a na tu většinu jsou ty webináře orientované. Ale když jsem jeden z těch 24 hodinových webinářů přeposlala jedné matce a ta mi tak s pláčem volala, že to bylo velice přínosné a že teď vidí jak špatně to doma dělají, tak jsem si říkala, jestli bylo správné jí to posílat. Ale jinak Kateřina vyplnila díru na trhu a práci asi dělá dobře. Z "Nevýchovy" čerpám ale z důvodů výše popsaného nechci zatím kupovat celou sérii.

westie
15. pro 2019

@irena1111 Jsem toho nazoru, ze lidska spolecnost jiz davno neni prirozena. A diky dovednostem, ktere mame na rozdil od zvirat, se dostala na uroven, kterou nedokazala prirozena evoluce pojmout. Takze abychom v nasi spolecnosti obstali, musime se spouste veci naucit. A o tom je podle meho vychova - nejen umet obleknout a nakrmit, ale pripravit na nasi dobu, vychovat silneho, zdrave sebevedomeho a empatickeho cloveka. A ja o sobe vim, ze diky vzorcum chovani a vychovy z meho detstvi musim na sobe hodne pracovat, abych se mym vychovnym cilum alespon trochu priblizila.
A kdyz je tu priklad s oblekanim - stravila jsem mnoho casu ziskavanim informaci, jsk spravne dite obleknout - co je moc, co je malo, co bych mela koupit, co je zbytecne. Vse samozrejme zjisteno “zdarma” na internetu, ktery je ale protkany reklamou. A nedelam si iluze, ze by me reklamy neovlivnovaly - vedome ne, ale podvedomi je mrcha. Takze ani tyto informace nebyly zadarmo - byly vykoupeny ovlivnenym podvedomim a naslednymi nakupy.
Za jakekoliv smysluplne vzdelavani a sebezdokonalivani jsem ochotna zaplatit, at uz pro sebe nebo pro me deti.
Ale priznavam, ze na styl vypraveni v nevychove jsem si musela zvykat a az po nejake dobe mu prisla na chut;)
A jsem presvedcena, ze kdo uz pred vstupem do kurzu ma pochybnosti, bude to pro nej hrozne tezke to prijmout, pochopit a mit silu to aplikovat v kazdodennim zivote.

zelenaesmolda
15. pro 2019

@westie
a delas kurz nebo jenom sledujes materialy,ktere jsou zdarma?

westie
15. pro 2019

@zelenaesmolda Poridila jsem cely kurz, jsem tak v pulce. Posloucham to na prochazkach s kocarkem, chodim po vesnici, kde nikoho nepotkam, mam na to pradni klid🙂 Ja te investice nelituju, dava mi to smysl🙂

zelenaesmolda
15. pro 2019

@westie
tak to je super,dozvedela ses tam neco zasadniho co v materialech zdarma neni?

dmiska
15. pro 2019

@zelenaesmolda není tam nic převratně nového, ale spíš je to tak hezky sjednocené, ucelené, všechno se to pospojuje a dá do souvislostí...
Plus jako největší benefit beru přístup do té nevychovne skupiny, to dá víc než celý kurz

zelenaesmolda
15. pro 2019

@dmiska
diky za info,taky nad kurzem uvazuju ale jeste je brzo,mala nema ani dva roky 🙂

Strana
z3