Lze se obejít bez kočárku úplně?
zeny nosici, zdravim. jsem zasadovy nekocarkovac. nesnasim to heblo. neumim s tim manipulovat. Momentalne dcera 7,5kg, 10mes korigovane (1rok). Jste zde nejaka ktera odnosila dite do konce? my jedem tedka v manduce, uz jsem lina vazat. luxus, hlavne milujem obe noseni na zadech. ALE vsichni me strasi, ze proste pak vymeknu a poridim si sportak. No, v africe taky nemaj sportaky. proste ja nejak verim, ze to odnosim na zadech do konce - tj vysledkem bude vysmate samostatne chodici dite. Budu moc rada kdyz zde naleznu matku kt kocarek nepoznala 🙂 a prezila. (ps: pkd mam diskuzi zarazenou spatne, omlouvam se)
@annaluciapetrzel záleží na tobě. Já jsem nosila a pak dávala spát do kočárku.
My kočárek používali asi dva měsíce, než jsem dospěla k tomu, že malou, sebe i okolí trápím (musela se tam dát spící a jakmile se probudila, tak vyndat, jinak šílený jekot, spát pak vydržela v kuse tak 30 minut). Od té doby jsme jen nosili a pak od roku a čtvrt chodila víc a víc sama. Na druhátko ani kočárek pořizovat nebudu.
S hlubokým kočárem jsem vyjela asi dvakrát, se sporťákem asi desetkrát. Jinak jsme nosili a teď už malá krásně chodí. Ale je fakt, že se přepravujeme pouze autem, žádná veřejná doprava.
@katyxq no bacha znam pripady nenosicich deti, kt kocarek fakt vyazadovaly a byly v nem happy. ale i kdyz muj nazor je takovy, ze proste zalezi i na matce - v africe jen nosi a za nasich mladych let se holt jen kocikovalo. a vsichni zucastneni prezili/vaji, ze hehehe. Jde mi o to, zdali jste dite UNESLI az do konce. jasny pak neco ujde ale moc ne. To je to cim me okoli strasi, ze proste ji pak neunesu (mam tak nak 50kg, ale zase nejsem zadna babovka).....@evulina77 a jak jsi uspavala, houpala a pak odlozila kocik? @bosorka - no presne, z toho mam strach, ze ji dyl pak neunesu....
@annaluciapetrzel mám manducu, tak v ní. Chodili jsme na dýl ven a já si potřebovala taky orazit. Navíc je kočár dobré vozítko na spoustu věcí, třeba věci na písek, náhradní oblečení, nákup apod. Ale holkám kočár na spaní nevadil...
ahoj,určitě to lze,je tu i pár maminek,které jen nosí a ani kočárek nemají. já malou občas do kočárku dám,ale taky ho vytahuji čím dál méně.
@annaluciapetrzel tak urcite ano, ale zalezi i na okolnostech. Jednak mam dceru, ktere je 5 mesicu (a to je mesic nedonosena) a vazi uz vic, nez tvoje v roce...takze za chvili se pronese podstatne vice.
Kocarek sice mam, sportak do lehu, hlubokac jsem nemela na zadne dite, ale malou nosim v caboo, protoze je to tak jednoduzsi. Ale pokud nechci, abych byla jedina, ktera ji muze vencit, tak ji do kocarku obcas davam, kdyz ji vozi moje maminka (tak jednou mesicne), na letisti pri prestupech se kocarek take obcas hodi, na odlozeni hrajiciho si ditete (nesediciho), kdyz jsme v restauraci (v caboo si s ni nikdo nesmi sednou, respektive ani zastavit, musi se chodit nebo alespon houpat)...uplne nejlepsi pouziti kocarku mam v obchodaku, kdy dite nosim a v kocarku si vozim veci 😀
Kazdopadne, pokud je tve okoli ochotne malou nosit, nebo ji nikomu nepujcujes, tak to bez kocarku jde uplne v pohode. Ja mam treba mladou holcinu, ktera mi jednou tydne hlida starsi dcerky a klidne si malou vezme s sebou do caboo take.
Jo a kdyz jsme u te Afriky, tak ja tam 7 let zila a diky manzelove rodine tam kazdy rok na delsi dobu letame a muzu te ujistit, ze pokud nejdes do tribalnich oblasti, nebo oblasti periodicky se zjevujicich v reklamach na red cross, tak africanky kocarky pochopitelne znaji a duvod, proc deti vice nosi je prakticky, vzhledem k preprave (do taxiku se jich narved 16 a na kocarek by proste misto nebylo). A deti nenosi v ergo nositkach s nozickama do M, ale v osuskach a dekach a nohy maji natazene kolem jejich pasu. S detmi manipuluji velmi drsne na nase podminky (i novorozence treba nosi zasadne na zadech a hazi si je tam pres rameno) a neresi kotnikovou obuv...deti jim chodi daleko drive (v roce spis ty opozdene, kolem desateho mesice je takova norma) a i bez ziraf maji krasnou klenbu a rovny postoj... Krom toho neresi kraviny kolem jidla, zdaleka nekoji tak intenzivne, jak se rado propaguje, prikrmuji od 4. mesice a zacinaji kukuricnym "pap",pokud rovnou nekupuji sklenicky. Deti vicemene veli rychle adaptuji na jejich jidelni zvyky, protoze vyvaret oddelene pro dite je silne neekonomicke, nehlede na to, ze casto se deti vychovavaji ob generaci, tzn, ze zeny v produktivnim veku pracuji (casto uplne mimo misto pobytu deti a rodiny, ve mestech) a deti vychovavaji prarodice. Treba moje chuva sice vychovavala moji nejstarsi dceru, ale jeji dcery ji vychovavala jeji maminka a vidala je poradne tak jednou za 2 tydny, kdyz mela volno cely vikend.
Bylo by dobre si uvedomit, ze Afrika je siroky pojem a nelze ho pouzivat tak plosne na podporu toho, co se cloveku zrovna hodi do kramu. Treba kojeni, protoze zrovna to velmi casto vazne diky ekonomicko-spolecenske situaci. Nezapominejme, ze naprosta vetsina afriky (pokud ne uplne cela) nezna pojem materske dovolene, nebo ho zna a nedodrzuje a pokud uz ho dodrzuje, tak je v rozmezi 2 -16 tydnu max...a to jeste casto pod podminkou, ze ti nic neplati, ale rovnou te nevyhodi...
A dalsi aspekt propagace x omezovani kojeni je nakaza HIV/AIDS, kdy sice i nakazenym doporucuji radeji kojit, ac tam pretrvava riziko nakazy, ale porad mensi, nez fatalni gastro potize z nesterilizovanych lahvi, ale naopak se zase doporucuje kojeni omezovat, jak je dite poradne na prikrmech, aby se toto riziko snizovalo....krom tedy vyse popsaneho, ze matka to dite casto sotva pres den vidi.
Jo a pozor...samostnatne chodici dite je sice fajn na popochazeni, ale africanky cestujici delsi vzdalnosti nosi treba i petilete a i starsi deti...ty deti nebehaji maratony ve veku tri let jen proto, ze nikdy nemely kocar.
@nonnni zalezi kde jsi byla .... btw ja v Africe pracuju jiz 10 let a to co pises nekt veci vim a nekt tam kde pracuji neplati. Tam kde pracuji ja kocarek FAKT nepouzivaj. Jinak noseni - vim, nosila jsem africke deti, kraviny neresi a deti maji mnohem lepsi GIT mikrobiotu (haha sklenicky tam kde pracuji fakt neznaj), vychova jasny presne jak rikas - a libi se mi na tom to, ze dite neni fixovane na matku. Jinak presne jak rikas, Afrika je siroky pojem a ja ho rozhodne nechci pouzivat na podporu vseho. Nicmene to jsme odbehli od tematu. Ale sumasumarum - je mi mnohem mnohem sympatictejsi to, co jsem videla v mistech kde pracuji nez to co vidim zde. Ale to je vec nazoru. Mj. v africe jsem pochopila ze deti pri porodu umiraji a od te doby NEJSEM zastancem porodu doma (ale neeee, to tady nebudem diskutovat). Jo a nemaji detske postylku - povetsinou 🙂. Jinak skoda ze se nerozbehla takova diskuze kdyz jsme se ptala na autosedacky od 9mes. proti smeru jizdy ;)
ale dik vsem za nazory. Fyi ja kocarek mam, ale spatny, neterenny - pro hlidace. Ptze ti nenosi. Ale ja sama bych se chtela pokusit nosit az do konce. S klidem i 5lety dite.... pkd to dam
@annaluciapetrzel jasne, ze vsude to bude trosku variabolni, ale v podstate se enrozchazime v nazoru, ze se nelze ohanet ve vsem Afrikou, protoze i tam je to ve vychove deti jinak, nez se casto presentuje.
Z me zkusenosti lide (bavim se ted o lidech v civilizaci), kteri na to maji financni prostredky, tak by postylku i kocarek klidne meli, ale realita je takova, ze na to ve vetsine pripadu nemaji....
Ja tam rodila v nemocnici, ale s porodnima asistentkama, domaci porod by asi u nas vyustil v rozvod, v tom mel manzel velmi jasno. A ze je jinak dost tvarny🙂
Jestli to mas takto srovnane, tak pak fakt nevidim duvod, proc bys melakocarek potrebovat a okoli kasli...
Moje kamaradka zije v Mozambiku, naprosto mimo civilizaci, na vesnici...a i ona tam v pohode sezene pampersky, UM a sklenicky🙂)))) Je tedy fakt, ze dost draho...a kocarky tam mam rovnou dva😉))
@annaluciapetrzel tak ja bych petilete dite uz nenosila, protoze bych ho neunela🙂 Ale je fakt, ze ho nosit nemusim, na dlouhe streky mivame auto, nebo jiny priblizovaci zpusob krom detskych nozek🙂
Ja jsem prispivala do nejake diskuse o autosedackach🙂
Já jsem kočár ocenila právě z důvodu, že jsem tam pohodlně uvezla i další věci🙂) náhradní oblečení, pití, svačinky, a hlavně nákup atd.🙂 nošení se nám líbilo taky, jen chodit s dítětem a ještě batohem jsem moc nedávala🙂 takže jsem dítě nosila většinou jen když jsem nebyla sama (a muž nesl batoh) nebo věděla, že neodcházím na dlouho... (a nepotřebuju tím pádem tolik věcí), ale každý to má jinak - jen přidávám svoji zkušenost
@annaluciapetrzel Záleží na spoustě okolností. Chodila jsem na dlouhé procházky - sama jsem se chtěla projít, takže dceru jsem spíš vozila. Syna nosím dost v manduce, ale je fakt, že už je hodně těžký, takže spíš na kratší vzdálenosti, jsme drobná, takže už ho dlouho neunesu. Navíc chce už sám chodit, jenže ještě neumí pořádně za ruku. Do kočárku se dá dát spoustu věcí - nákup, hračky na písek, pití, oblečení....Myslím, že se to dá zvládnout bez kočárku, ale já používám oboje 😉. Hodně štěstí při nošení!
zeny diky vsem. uvidime jaxe vse vyvrbi @nonni ptala jsem se na vozeni deti proti smeru jizdy v pripade kdyz uz nemate vajicko. Ve skandinavii se vozi proti smeru do 2let
@annaluciapetrzel a ty potrebujes sedacku, abys jela podle zakonu cizi zeme, nebo CR? V CR, dle mych poslednich informaci muzes dat dite po smeru jizdy od roka...tedy v priade, ze nejde o dite nejak silne hypotonicke a tim padem bych to resila tak, jako u vetsich (rozmerove) nesedicich deti, nebo prave deti ve skandinavii, ze bych poridila sedacku 0-18kg, ktera jde po i proti smeru jizdy...

Já teda nejsem matka, která jenom nosí 🙂 Nosím a kočárkuji taky, podle toho, co se mi chce a víc hodí, ale nevidím důvod, proč bys potřebovala kočárek, pokud jsi ho nepotřebovala doteď 😉 . Mě se právě nejvíc hodil pro prtě, teď kolikrát beru Kibi, anebo nic. Ale na dlouhé výjezdy mám kočárek