Mám dceři zabraňovat v sedání si?

14. kvě 2023

Prosila bych o radu, k fyzio preventivně chodíme tak jednou do měsíce, záleží, jak nás objedná, jdeme za týden zrovna, tak se jí taky zeptám. Dcera 8,5 měs. se symetricky plazí už tak přes měsíc, nohy při tom v kolenou pěkně pokrčuje a zvedá zadek, na rukou se plazí po předloktích, teď tak 14 dní se začíná zvedat na všecky čtyři a pérovat kolínka, dle rady fyzio jí dávám hračky na cca 15 cm krabice, aby se zvedala do výšky, nechávám ji přelézat moje nohy. Teď si mi ale začala o moje stehna i krabice sedat přes bok, opře se na krabici a do boku se usadí. Dnes chvíli už i sama seděla v prostoru, když se rukou pustila krabice. Ale nevím, jestli ji mám nechat se posazovat, když ještě klasicky neleze na všech čtyřech, nebo ji v tom zkoušet zabraňovat. Moc děkuji.

journals
14. kvě 2023

Tomu nezabráníš. Některé děti lezení úplně vypustí. Ideální to není, ale co naděláš? 🤷🏻‍♀️ syn má 10 měsíců a vypadá to, že lezením si nehodlá komplikovat život, takže se buď plazí, sedí, nebo stojí 🤦🏻‍♀️

autor
14. kvě 2023

Díky, no taky moc netuším, jak by jí v otm ček moc měl bránit, leda jí sebrat to, na co má lízt, ale nějak jí na ty dlaně a kolena dostat musim.

journals
14. kvě 2023

Nech to na ní 😉 pokud bude chtít lézt - poleze. Pokud ne, tak s tím stejně nic neuděláš a na kolena jí nedostaneš

lennus
14. kvě 2023

To by ti měla říct fyzio, lezení je fakt důležitý krok, i pro mozek, my zas bránili staršímu sedět s vybočenými nohy do W, chodila jsem s oběma navfyzio a někdy je to na místě a taky kroky a tipy, jak je motivovat, držím palce!

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
Zobraz
veru181
15. kvě 2023

Pokud si sedá správně, není důvod bránit. Chodili jsme na fyzio, protože malý nelezl, a po první návštěvě začal sedět 😀 Říkala, že některé děti nejprve sedí a až pak lezou a skutečně se rozlezl, asi o měsíc a půl později.

cilkat
15. kvě 2023

Zkuste to ukázat tě fyzio, ale z toho, co popisuješ, je to ten žádaný "šikmý sed ", který my se synem za pomoci fyzio trénovali půl roku a stejně ho nikdy nepouzival. Takže myslím, že je to v pořádku.