Jak přejít z plazení na všechny čtyři a lezení?

18. zář 2022

Maminky, náš osmiměsíční brouček se ne a ne dostat na všechny čtyři a lézt. Dostane se na ně tak maximálně když je třeba na gauči, ale opře se o předloktí, hlavu zaboří do gauče, vystrčí zadek a začne pérovat na kolínkách. Ale na zemi na natažených rukách ani náhodou. Teď poslední 3 dny začal plazit - respektive tulenit se. Semtam tam byl náznak, že by podstrčil kolínka, ale jak kdyby mu hned ujeli (přitom je na joga podložce, která je naprosto matná neklouzavá). Nemáte tipy jak ho přimět k lezení? Všude čtu, že plazení není pro vývoj důležitý, naopak, nejdůležitější je co nejdelší plazení.

jjasmina
18. zář 2022

Musí být k tomu připravený hlavně, což evidentně není a každé dítě má své tempo, takže nutit nepomůže

glk
18. zář 2022

On si na to přijde sám. Náš malej se začal plazit v 10M a lézt až ve 12...

syslounek
18. zář 2022

Syn se naučil na kolínka během týdenního pobytu na chalupě, kde byly jenom koberce. Doma na plavoučce se plazil jen po břiše.

cilkat
18. zář 2022

Určitě neklouzavý povrchy (koberce)... Ale jinak do 10 m je normální, že dítě neleze, ale plazí se. ... můžete mu zkoušet stavět do cesty překážky na přelézání (vlastní nohu, jogavalec... valcový věci jsou dobrý... ale funguje vzásadě cokoliv. ... Ale hlavně až začne lézt, tak ho nemotivujte ke vstávání a chození (nezvedejte ho, neuklízejte věci před ním nahoru a pod.) To je to, na co se obvykle upozorňuje, když se říká, že zásadní je lezení. Ne, že má lézt co nejdřív - ale co nejdýl.

elfka21
18. zář 2022

Nám se plazila dva měsíce a pak pomohl koberec přes celý pokoj s vysokým chlupem u babičky. Tak jsme tam jeli na návštěvu ještě dvakrát a bylo to. 😆 Ale ty dva měsíce určitě sílila a pak k tomu dospěla.

treasurka
18. zář 2022

Dát do trika plyšáka, nebo když bylo teplo, tak jsem bodyčko sundala, a jak jí studilo břicho, tak šla na kolínka. Ale nám se teda plazila (blbě).

cuuza
18. zář 2022

Na zem deku nebo peřinu a lehce ji nakrabatit, nebo si sedni na zem a nech ho přelézat své nohy

berenika39
18. zář 2022

Ahoj, proč potřebuje v osmi měsících lézt? Dej vědět. Protože objektivně je to úplně jedno, že neleze - začne, později🙂))

pavkova28
18. zář 2022

Dejte můj čas 🙂 syn se plazil od nějakého 6 měsíce a po kolínách začal cca 10 m a dva dny na to si začal sedat 🙂

jako_mala_holka
18. zář 2022

Naše dcera se začala teprve v 8m plazit a lézt začala až někdy mezi 9-10m, spíš k 10. ... Není extra kam spěchat, já na to s láskou vzpomínala, když mi dneska ujela na odrazedle do elektra a nemohla jsem ji odtamtud dostat 😂
Dítě na to většinou přijde samo, max můžeš dělat něco jako překážkové dráhy z polštářů, nechat přelézat svoji nohu atd, to jsem kdysi zkoušela, a stejně to najednou začala dělat úplně sama 🙂

merope
18. zář 2022

Pérování na kolínkách je běžný "předstupeň" - musí posílit břišní svaly, aby mu šlo lezení.

maxulekapcule
19. zář 2022

My pevne lozime po kolinkach týden, za týden 10 měsíců. První syn nelozil nikdy a je normalni 🤣 s druhým synem si případnu jak prvorodička, neboť je vývojové úplně jinde, než ten první. Nehrotila bych to

gryfis
19. zář 2022

Klid... ,můj syn třeba nikdy po čtyřech nelezl, na posteli peroval, ale po zemi se jen lachtanil a pak rovnou chodil.. 😀 a je zcela v pořádku..

grelen
19. zář 2022

V osmi mesicich na to ma jeste cas, normalni je ze deti zacnou lezt az tak okolo desateho mesice. Musi napred posilit sikme brisni svaly. Ta faze kdy se pohupuje na kolinkach je hodne dlouha, jestli to ted zacal delat tak necekej ze pozitri poleze... Mela jsem nervy s nasim nejmladsim, tam uz to vypadalo ze nepoleze a bude rovnou chodit, ale nakonec zacal v 11m a stejne jak se tu pise pomohlo ze jsme jeli na prodlouzeny vikend do Spindlu a v hotelu tam byly vsude koberce. Doma na laminu mu to podkluzovalo.

@berenika39 Ne vsechny deti lezt zacnou, nektere tu fazi preskakuji a neni to dobre. Ale mas pravdu ze v 8 mesisich je jeste spoustu casu.

@maxulekapcule
@gryfis V poradku byt muze a nemusi, vsichni fyzioterapeuti se shodnou ze lezeni je dulezite pro spravnou koordinaci tela (naopak plazeni vubec). Takhle "v poradku" byla dcera kamaradky ktera preskocila lezeni take a ted chodi v peti letech na fyzio protoze vtaci pri chuzi a pri behani spicky k sobe 🤷‍♀️ Ono se to nemusi projevit hned.

gryfis
19. zář 2022

@grelen synovi je uz 8...a vim zcela urcite, ze je v poradku.. 🙂

eithelwing
19. zář 2022

Za mě je čas. ☺️ Pomůžou neklouzave povrchy, ale až bude malý připraven, vyrazí na to. Naše děti lezly od 11 měsíců.

ondul
19. zář 2022

Našeho kluka také bavilo cvičit s overballem. Neměl žádnou terapii nařízenou, ale hrál si si s tím i jako s míčemi i na něm cvičil jako na pomůcce.

autor
19. zář 2022

@berenika39 protože lezení je nejdůležitější fází psychomotorického vývoje a ideálně čím déle dítě leze, tím lépe.. jenže pokud začne později a pak objeví ještě chůzi, tak už se mu na kolínkách moc času trávit nebude chtít.

autor
19. zář 2022

@merope to jsem si taky říkala, ale on péruje jen opřenej o lokty, ale na napnutých rukou právě vůbec..

merope
19. zář 2022

Pokud se ti něco nezdá, zkus se domluvit, zda s ním nemůžeš na neurologii (ale můžou být docela dlouhé čekačky) případně aspoň fyzioterapii (tam bys to snad s žádankou od pediatričky měla mít na pojišťovnu i bez té neuroložky - mě na fyzioterapii se synem posílala neuroložka a nosila jsem pak pravidelně žádanky od ní). Pokud už by měl být vývojově na natažených rukou a není = je pozadu, určitě se hodí, ať na něj někdo koukne a zkontroluje.

martiniquest
19. zář 2022

No a co?! Kazde dite ma sve tempo, prestan mu do toho chtit zasahovat. Zrejme ma nejaky duvod, ze to zatim nedela.

maxulekapcule
19. zář 2022

@grelen memu 6, fyzio na něj koukala, a stejně jako mě, se jí jevil v pořádku

autor
20. zář 2022

@martiniquest na to jsem se ale neptala ;)

lennus
21. zář 2022

Lezení je určitě důležité, víc i než plazení. Moje děti začaly se vším později, starší syn byl nedonošený, tam jsem to chápala, v roku se začal plazit. Když ani po třech měsících nezačal lézt, tak jsem zašla na fyzio, ta mi poradila dát overball do bodýčka nebo převázat přes bříško šátkem, to mu pomohlo. Dcera začala taky později, ale ta vše dělala správně, u syna probíhalo cvičení a nějaké korekce v průběhu fyzio. Ona si jen dávala na čas, oba chodili až po roce a půl, skoro ke druhému roku. Každé dítě má čas a říká se, že je v pořádku, když začnou chodit do roku a půl, navíc dřív se děti dávaly do ohrádky, tak je to táhlo do výšky a tolik nelezly, taky chodítka, pasivní posazování apod. Obě moje děti nakonec lezly půl roku, než začaly chodit, to už jsem byla klidná. Je fajn, že tě to zajímá, přeskočit lezení je škoda a má to vliv i na mozek, je to velmi užitečná dovednost pro celé tělo. Já bych opravdu doporučovala zajít k dobrému fyzioterapeutovi, buď ti pomůže se cviky, korekcí nebo řekne, že vše dělá správně a jen si dává na čas. Hodně zdaru!

veru181
21. zář 2022

Syn se začal správně plazit v 10 měsících (do té doby nezapojoval jednu nohu), lézt v roce, pak nějak vstávat a obcházet nábytek a pořádně se rozchodil těsně před rokem a půl. Chodili jsme i na fyzioterapii, protože tím plazením a lezením nesplňoval tabulky, podle fyzioterapeutky měl svaly v pořádku a doporučila nám jen pár podpůrných cviků. A lezení rozhodně nadále využívá - při hře na zemi je to často efektivnější než chůze 🙂 Je fajn to nepodcenit, ale zase úplně nehnát a netlačit k něčemu, na co ještě není připravený.

autor
22. zář 2022

@lennus děkuji za odpověď 🙂 můžu se zeptat jak je myšleno to převázání bříška šátkem?

lennus
22. zář 2022

Dát mu tam overball na břicho a převázat nahoře šátkem, jako že ten šátek se zaváže na zádech, to nám doporučila fyzio, aby to břicho zvedl, on měl už ale rok a čtvrt, možná jen vaše dítě není jen dostatečně zpevněné a připravené. Existuje řada cviků, jak tělo podpořit, ale opravdu je nejlepší probrat to s fyzio.

janule0123
27. zář 2022

Tak to úplně nefunguje … když začne později lézt, objeví později i chůzi, nemáš nikde v kalendáři dané ze začne chodit přesně ten datum, takze by dostatečně dlouho nebo vůbec nelezl… takze klid, pokud ho nebude cpát do choditka tak tu fázi nepřeskoci a ještě si ji užije ….jen ti nebude tabulkově chodit úderem prvního roku

autor
27. zář 2022

@janule0123 no to není úplně pravda. Znám děti co lezení úplně přeskočily… což samozřejmě z psychomot. hlediska není dobře, jak již bylo řečeno výše.. proto se v lezení snažím podporovat

merope
27. zář 2022

Pokud ti už péruje, tak ono se to časem objeví. Klíčové ale opravdu je, aby měl doma neklouzavý povrch a možnost se posouvat (a nějaké ty věci, co se k nim bude chtít dostat).