Měsíční miminko neřve jen u kojení, prosím poraďte 😞
Ahoj, tak po dvou založených diskuzích na téma moje miminko jsem tu s další :( Malému bude měsíc a má dny, kdy od rána ječí při čemkoliv, co se netýká kojení. Jediný moment, kdy je v klidu, je u prsu, přes den mi ale přijde, že jsou prsa "poloprázdná", tak jsem myslela, že má třeba hlad... dala jsem mu tedy odstříkané mlíko s lahve a stejně řval, zkusila jsem ho uvázat do šátku asi 4x, a řval ještě víc. Jediná chvíle, kdy byl v klidu a spal, byla ranní procházka v kočárku. Nemívá to denně, jindy třeba i hezky 3 hodinky v kuse spí a budí se na kojení, ale mnohdy je to peklo a já jsem tu ubrečená a zoufalá, naštvaná, že takhle jsem si prostě mateřství nepředstavovala, že to takhle nechci :( Říkala jsem to doktorce, ale ta mele pořád tu samou odpověď dokola, že je ještě moc maličký a má na to nárok, nebo že je to kolika. ím,Nechce ani být u mě a chovat se, prostě jen řve až do nepříčetnosti. Brečí takhle i večer, když má jít do postýlky, to ho uspává přítel, vrací se k němu i 10x za sebou, protože stále brečí, někdy i přes pevné zavinutí do plenky, bílý šum nepomáhá, nic... pak prostě nějak řevem usne. Takhle to doma prostě dlouho nevydržím, nevím, co s tím mám dělat... už i zvažuji, že mu začnu dávat umělé mléko, aby prostě neječel mi odtržení od prsa.. nemůžu s ním přece sedět denně 15 hodin v gauči a koukat, jak jen naprázdno sosá a nepije, jen aby byl klid. Jsem fakt zoufalá, přijde mi, že to tak mám jen já a všichni kolem mají hodná miminka :(
@joeline kup di bachovy kapky, stahni si x dílu oblíbeného seriálu a lez a nech si mimi na soběnov klidne cely den... pokud muzes je to prece skvělý!!! uz te to nikdy v životě nečeká🙂 ty kapky opravdu funguji - ja po nich přestala byt hystericka a nervni a najednou byl život snazsi.... neboj se, bude lip ( a bude o hur)... ale ono si to sedne!!!!✊️✊️✊️
hlavně klid.
měsíční miminko je hrozně hrozně hrozně malé. nerozezná ještě málem ani rysy obličeje. jediný bezpečný místo je u mámy - u prsa. to pozná "po hmatu" a po vůni. a tam chce být. ležet celý den s měsíčním miminkem v posteli není prohra, ale to nejlepší, co můžete udělat. potřebuje být v bezpečí, u maminky, s vědomím, že maminka vždycky je a bude. že se není proč bát. i večerní uspávání těch prvních pár měsíců můžete zvládnout s miminkem vy - usne-li nejlíp u mlíčka, uleví se vám i jemu. nepláče jen tak z trucu, snaží se pláčem něco říct - nejspíš to, že chce být u prsa.
vůbec se nebojte, že ho rozmazlíte a už nikdy neodložíte. naopak, čím plněji nasytí svoje potřeby, tím víc v klidu bude potom.
já mám půlročního, první dva měsíce jsme byli jenom v posteli, pořád pil nebo dudlal. když jsme tak trávili dny, nechal se pak i navázat do šátku (a já uvařila/ vyprala/ šla se projít), protože věděl, že postel a mlíko už bylo a zase bude. teď v půl roce je naprosto neohrožený frajer, nemá problém nechat se chovat od kohokoliv (i neznámého) a tatínek ho bez problémů uspí... protože synáček zažil to bezpodmínečný přijetí, klid, lásku a vědomí, že maminka je a vždycky bude.
přeju hodně sil.
(a nic nedejte na rady "starších", není potřeba nechat miminko vyplakat ani ho jinak zocelovat. miminko potřebuje chránit a opečovávat a vy jste jeho maminka a budete to umět úplně nejlíp. nechte si klidně vozit obědy, vybodněte se na to, že není vysáto. prostě není. důležitá jste vy a miminko. tyhle týdny už nikdy nezažijete, užijte si je SPOLEČNĚ. přijdete na to, jen zkuste poslouchat, co vám (tím pláčem) říká a respektovat to.)
ps. a na dudlík pozor - laktační poradkyně varují, že může zkazit kojení. přisává se na něj jinak, než na prs, lze ho kousat (což pak děti pak zkouší i s prsy) a taky se potřeba sání uspokojí na dudlíku a protože ňadra produkují mléko "podle poptávky", klesá produkce mléka, protože se saje dudlík místo prsu a tedy "poptávka není". jasný je, že miminko potřebuje sát (spouští to chemické procesy v mozku, které uklidňují nervovou soustavu), je ale dobrý, když saje prs - naučí se to brzy i nenutritivně (tzn. neteče mléko) a to je dobře. syn dudlík nikdy ani neviděl a ani jsem nenašla moment, kdy bych mu ho chtěla/ potřebovala dát.
(jistě bude spousta matek oponovat, že jejich děti dudlík měly a kojily do roku. přijde mi ale důležité vědět, že dudlík má i rizika a navíc vlastně nemusí být potřeba.
@joeline na rady ostatních co se týče učení na svůj režim, svoji postýlku atd kašli. Měsíční miminko ještě nic nechápe, na režim je času dost. Pusť si oblíbený seriál, mazli se s ním, koj jak chce a neřeš to 🙂 upraví se to samo až k tomu všemu miminko dozraje. Můj 17měsíční syn teď spokojeně spí ve svojí posteli ve svém pokoji, protože k tomu sám dozrál. Někdy chce v noci za mnou, tak si ho k sobě vezmu. Ty chvíle s miminkem, který chce být ve tvém náruči, jsou krátké, batole ti bude utíkat a v dospělosti budeš ráda když se za tebou občas staví na kafe. Šestinedělí je vyčerpávající, neměj sama na sebe žádné nároky,mazli se s miminkem a ostatní hoď za hlavu. Naučíš se časem rozeznávat důvody jeho pláče a bude to čím dál jednodušší.
Vaše zoufalství naprosto chápu, malou jsem kojila vždy dokud neměla dost zpravidla do usnutí, cucala od mala pomalu - takže jednou jsem v kuse kojila i 1,5 hodiny! Běžná byla cca hodina kojení (jednou jsem to počítala a prokojila jsem 14 hodin ze dne), jinak řvala furt, běžně i při nošení - byla jsem z toho naprosto hotová, vyčerpaná a rozhodně mi to normální nepřipadalo a nikdo kolem mne (známe tak 10 dvojic s mimčem) to tak neměl.
Chodila jsem doma jak mátoha, pořád jenom v županu, prsa neustále ožužlaná a bolavá - nevím, kdo tady píše nechte dudlat pořád - to bych tedy chtěla vidět, co je to podle něj pořád - to asi nezažil...
Řečem typu přitulte se, atd. jsem se musela hystericky smát - ležela vedle mne, hladila jsem, tulila a malá u toho řvala a řvala, že jsem nakonec usínala vedle ní za řevu totálně vyčerpaná.
Uhopsávali jsme na balóně, nosili, poprvé jsem se v klidu najedla ve třech týdnech kdy byla v šátku (to tedy poradím nevzdávat, zvykne si, taky to bylo poprvé v klidu a pak jsme párkrát bojovali).
Bohužel jediné, co mohu poradit je zkusit vysadit Vigantol - to jsem tehdy nevěděla a lituju, že jsem tedy nezkusila), zkusit dudlík (malá ho vyplivovala - nechtěla, ale pokud nemáte s kojením problém, tak se není čeho bát, dítě není blbé a rychle pozná, že z dudlíku nic neteče a šidit o hladu se opravdu nenechá🙂
Držím palce, vydržte, je to děs, kdo nezažil neuvěří. Každopádně jediná možnost je zkusit všechno možné, co Vám uleví a jen trošku zabere (každé mimčo je jiné), ale rozhodně ne za cenu vlastního vyčerpání!
Přeju hodně sil.
četla jsi knížku Nejšťastnější miminko v okolí? Možná by návod dle pana Karpa stál za pokus (zavinovat, houpat, dudlat, bílý šum, poloha na boku nebo bříšku). Jinak můžu poradit šátek, dudlík, hacku,.. Já na to celodenní válení v posteli nebyla, takže sací potřebu uspokojil dudlík (kojila jsem 13m). Jinak režim atd. nejdříve ve 3m, do té doby, zejména šestinedělí, bude vše každý den jinak. Měsíční prtě se samo v postýlce usínat nenaučí, maximálně se uřve do únavy ze zoufalství, kde je maminka
Kamaradka to mela podobne. Jeji mrnous bud jedl, nebo brecel. Pri navstevach jsem si vzdy rikala, jaky je moje dite zlaty (i kdyz byl tez docela rvoun a spal mnooohem min, nez by tabulkove mel, ze na jejim miste by mi hrablo po mesici.. Radu asi uplne nemam, ale jeji mala se uklidnila kolem pul roku (a kamoska tos pochybama o svem psych.stavu zvladla 😉) UM zacla davat ve 3 tydnech a po kratke dobe i v redenejsi a mnohem castejci variante, nez tvrdi krabice a doktorka (asi po hodce an pul) .
Jinak ohledne kojeni, muj malej vzdy hodinu jedl, necelou hodku zvladl byt jaks taks OK a pak chytl hysterak dokud nedostal prso-a po jidle se hafo poblinkal vzdy. Doktorka mi tez rikala, ze mam kojit max 15 min, ze pak uz jen duda a polyka vzduch a ze mam mit odstup od kojeni aspon hodku a pul, ze blinka a breci z mychani cerstvyho/staryho mlika. I kdyz vsude v diskuzich holky rikaj-koj na pozadani, rozestuoy casovy jsou blbost.. Ja udelala kompromis-kojila 45-60 minut a delala pauzy hodku a pul (s vyjjimkou parne casti leta). Musim rict, ze si zvykl, po nejake dobe, a pomohlo to na blinkani i rev. Doted (13 mesicu) je dost "nenazranej" a rikam si kolikrat, ze mi snad sni i ruku s tou lzickou, a to ma (sice mensi) ale dve dopo i odpo svacinky (mel by mit jednu, ale to by ho slehlo asi).
Kazdopadne preju pevny nervy, dej tomu cas, bude lip
Jo a ješte jak pise @verinikki ten vigantol muze byt tez problem. Kamosce (jejimu klukovi) jeho vysazeni a nahrazeni necim jinym hooodne pomohlo. A jak zminuje prituleni, tak ja taky silela z rad, se pritulte, pohlad ho, chytni za rucku a uklidni se.. Na to malej zacal reagovat tak v 3/4 roce, driv ani za nic. A to ani spani ve spolecny posteli a tak.

Mě tak syn rvaval 3 měsíce...Byl ticho jen u prsa, tak sem ho u toho prsa nechávala, když u něj usnul a dudlal, tak sem ho opatrně oddelala ... A teď je mu rok a je to spokojenej samostatnější chlapík. 🙂