icon

Miminko, 13 měsíců, vůbec nemluví, neukazuje prstem a nerozumí. Jak jste postupovaly?

chibichibi
20. pro 2020

Ahoj! Chci se zeptat maminek se stejnou zkusenosti jak jste postupovaly. Synovi 13 mesicu, nemluvi ani slovo, nerozumi pokynum, nikdy nechce opakovat ani slovo ani pochyb typu zaklepat nebo udelat "ahoj". Neukazuje ani prstem ani rucickou. Nesnasi knihy a hned utika do jine mistnosti, kdyz zacnu cist. Vse vyrizuje placem nebo zvukem "mmmm". Ja a manzel mluvime ruznymi jazyky(cesko - italsky), jinak jsme v domacnosti jen ja-manzel-syn. Skoro se nikdy nevidame s jinymi lidmi kvuli covid opatrenim. Jinak je to vesele, usmivajici zvedave dite ktere jiz od 11 mesicu chodi, ma rad cizi lidi. Byla jsem 2krat u ruznych pediatru v 12 mesicu zeptat se na vyvoj, oba rekli ze je jeste brzy na diagnozu "autista" a ze i tak se jim nezda ze by byl. Rikali ze vypada ok. Zvuky slysi. Vi nekdo co s tim? Jsem z toho uplne zoufala....:(

Strana
z2
chibichibi
autor
22. pro 2020

Dekuji vsem za odpovedi ! Ted posledni 2 dny ja manzel a jeho syn zkousime ho volat jmenem a ze 200 pokusu ani jednou se neotocil. Pokyny typu, neber to do pusy, ne, pojd', koukni tam, dej mi, ukaz prstickem, ne/ ano .. vubec zadna reakce. A samozrejme zadne slabiky ..v prubehu 2 dnu... Uz i manzel rika ze to dite neni normalni. Na hristi v parku nereaguje na deti, jen sbira listi a kaminky.Zkusila jsem dnes kontaktovat mistni centrum pro autismus a cekam az se mi ozvou s nejakym terminem. Musim rict ze z toho nespim, boli me hlava a mam oci porad ubrecene((((

xxx3d
22. pro 2020

@chibichibi prosím tě! moc tě prosím, a vezmi to tak, že je to ze zkušenosti, neříkej mu pokyny, normálně ho začleň do každodenního procesu, je to malé dítě, ale když mu dáš důvěru, překvapí tě, jak "rozkvete".
To, že nedělá, co píšeš je normální, vždyť má rok a chloupek. Můj malej začal mluvit brzo, v roce a půl, do té doby něco žvatlal, ale že bych hrotila slabiky, nebo jestli něco říká, srozumitelnýho, tak to ne. Ani na své jméno neslyšel. Netlač na tu diagnozu, na ni je ještě čas, i u dvouletých natož u takto malých dětí. A to, že se nehrne k dětem je taky normální. Naopak, je aktivní, sbírá listí, kamínky, objevuje.
Objevuje. To je aktivita. Netlač na něj. Ani na sebe. Uklidni se. Moc prosím, kvůli němu i tobě.

jakreb
22. pro 2020

@chibichibi Súhlas s
@xxx3d
A to ta neprosim. Sa s muzom konečne uvedomte. Rocne dieta a pokyny, prikazy?! No sa mu nedivím. Treba ho motivovať. To nie je pes ale dieťa ak ste si to dodnes nevšimli.

veruuu_kubesovic
22. pro 2020

Myslím si, že máš na prcka přehnané nároky, nech ho v klidu a uvidíš, že časem bude šikovnější, v 13měsících mé děti toho moc neuměli, rozhodně však jsem po nich nechtěla nemožné...každé dítě je ve vývoji jinak šikovné, některé dřív, některé později, naučí se to všechny děti 🙂

prejeta_zaba
22. pro 2020

To co popisuješ jsou požadavky minimálně na rok a půl staré dítě. Pokyny typu jdi a dones, hoď do koše, kde je... začíná chápat fakt až po tom tom roce a půl, to ještě neznamená, že je bude dělat! Teď po tom roce by se měl otočit na zajímavý podnět, kterému budete říkat vždycky stejně, aby neměl pět pojmenování zvířete, hračky a neměl v tom zmatek. Měl by napodobovat, ukazovat. Ale v tak malém věku dítěte každý týden/měsíc hraje obrovskou roli - teď si rozvinul hrubou motoriku - chůzi, tak možná skokově rozvine dovednosti mluvení. Je nesmysl teď dělat nějaké autistické dotazníky, nic ti to neřekne. Neříkám, že máš spát na vavřínech a nad vším mávat rukou - hodně mu povídej, ukazuj, rozvíjej jemnou motoriku, to nikdy není na škodu, ale nejanči, tím ničemu neprospěješ.

eithelwing
22. pro 2020

@chibichibi Nemám zkušenost s autismem, každopádně v ČR se dotazník na autismus předkládá cca v 18 měsících. A tam se zajímají o to, zda dítě slyší, ukazuje, přinese.
Uvidíš, co ti řeknou v tom centru. Vzpomínám, jaká byla dcera, ve 13 měsících byla ještě takové mimi. Řečove byla napřed, ve dvou letech mluvila ve větách. Pohybově to bylo pomalejší, chodila až v roce a půl.
U dětí platí, že se nevyvíjejí rovnoměrně. Něco jde kupředu, něco stagnuje.
Držím palce, ať jde jen o planý poplach. 🍀

nika2505
22. pro 2020

Já ti nevím, ale můj syn ve 13 měsících taky neukazoval, na jméno fakt nereagoval, nějaký pokyny mu byly úplně jedno, neopakoval co sem po něm chtěla, třeba jak dělá pejsek nebo kočka, vůbec ho to nezajímalo, radši než by seděl na hřišti, tak taky objevoval kamínky, broučky a tak, to si myslím, že je v pořádku a nikdy by mě nenapadlo, že by bylo něco špatně. Teď má přes dva roky a je normální dítě. Dej mu čas, každé dítě je jiné, opravdu je brzo ve 13 měsících dělat takové závěry, chápu samozřejmě, že máš strach skrz to, že to máte v rodině, ale opravdu mě přijde, že máte moc vysoké nároky na jeho věk.

makuka88
28. bře 2021

@chibichibi dobrý den, muzu se zeptat jak jste na tom ? Prožívám teď něco podobného jako vy..

chibichibi
autor
19. kvě 2021

@makuka88 ahoj, dostali jsme diagnózu až teď a má podezreni na středně těžký až těžký autismus

makuka88
20. kvě 2021

@chibichibi takhle brzo ? Kolik je teď malému ? Udělal vám nějaké pokroky ? 😔 Já mám také trochu strach, protože náš syn je taky někdy mimo.

chibichibi
autor
20. kvě 2021

@makuka88 diagnostika v 17 měsících, ted mu jsou 18.
Od 13 měsíce ukazuje na to co chce, ale neukazuje jen tak na něco zajímavého.
Po fyzické stránce je moc šikovný, ale po psychické stránce za tento půlrok se nijak moc neposunul. Nemluví a nerozumí, nemá sociální gesta, nevyhledava děti, nemá separační úzkost.

Pokud máte strach tak začnete se objednavat na vyšetření už teď, všude jsou fronty klidne rok. Tzn. Že začnete obvolavat doktory teď a dostanete se k nim az mu bude třeba 2,5 a nějaká diagnostika a diagnóza až ve 3. A to ztratíte drahocenný čas...

makuka88
20. kvě 2021

@chibichibi já bohužel nemůžu, protože mám zákaz. Prý jsem blazen já. Syn je v pohodě, veselý, ale málo vnímá lidi. On teda mluví, blbosti. Ale mluví cely den. Všechna zvířátka jsou “bé” ale co mě hodně trápí, je ze vůbec neukazuje prstem. Výjimečně pro sebe a jen na předměty. Jinak umí pápá, PACI ... ale nerozumí, nic nepřinese ... rozumí “ne” ale na jméno reaguje když se mu chce. Hraje s nami na schovku, když utikame tak utíká za nami... jen prostě mi přijde ze ničemu co říkám nerozumí...

palja
20. kvě 2021

@makuka88 a proč máš zákaz? Od rodiny? Pokud něco opravdu má, tak stejně budete muset dřív nebo později někam jít akorát si pak budeš vyčítat, že jsi to neřešila dřív. Některé problémy by se měly řešit včas a já jsem toho názoru, že každá máma by měla poznat, jestli s jejím dítětem není něco v nepořádku. My jsme taky byli vyšetřování kvůli podezření na nějakou formu autismu ano je to otrava obíhat doktory a objednávat se k nim, ale nelituji, vím na čem jsme, co dceři je jak se k ní máme chovat. Nám teda vyšla "jen" vývojová dysfazie, ale taky je to běh na dlouhou trať.

palja
20. kvě 2021

@chibichibi to mě mrzí že vám zjistili takovou diagnózu 😔

makuka88
Autor odpověď smazal
journals
20. kvě 2021

@chibichibi ja bych nevesela hlavu. Podle toho co pises by mel podezreni na autismus i nas syn v tomto veku (autismus nema). Ukazuje ruzne. O druhe deti se zacal zajimat az po druhem roce, separacni uzkost u nas neni a nikdy nebyla.
Pisu to jen proto, ze jiste znaky PAS ma kazde dite.

kspp1
20. kvě 2021

Syn 20 mesicu a ma slovnik jak Milleruv krtecek. ( V tech starych dilech😁) Moje sestra mlcela skoro do 3 let a pak uz pusu nezavrela🙂

verkol
9. zář 2021

@chibichibi zdravím 🙂. Je mi líto za takovou diagnózu, ale snad malý ještě překvapí. Já teď řeším úplně to samé s dcerou, 13 měsíců. Nemá moc mimiku, gesta, neukazuje, nerozumí a víceméně ani nežvatlá, málokdy z ní něco vypadne. My teda dlouho bojovali s hypotonií a teprve teď se nám ji podařilo rozlézt, ale psychicky skoro žádný posun. Vše kolem sleduje, to ano, dává věci do pusy..ale ja prostě vím, že je něco špatně, blbě se to popisuje... Jak to vypadá s vámi? Nějaký posun, nebo nějaké doporučené terapie jak s ním pracovat? Budu ráda za každé info 🙂. Hodně štěstí.

chibichibi
autor
10. zář 2021

Ahoj, synovi je teď 1rok a 10 měsíců. Do 18 měsíců to byla bída, ted začíná dělat mini pokroky. Ukazovani naskočilo až v 19 měsících. Teď umí říct "dej"+gesto dej, zamavat "čau", a takovéto jak dělá pes, kočka, ptáček, hodinky, medvěd, lev, autíčko. "Máma" říká všem příbuzným. Začal hodně imitovat pohyby tělem, pohyby s předměty, imitace zvuku ještě tam není, neopakuje po mě slova ani slabiky.
Chodíme na terapie, jsme sledování dětským neuropsychiatrem, která jen sleduje ale de facto nijak jinak nepomáhá. Veškeré informace buď z knížek, přednášek, internetu, Facebooku. Veškeré terapie a tak platíme ze svého.

verkol
10. zář 2021

@chibichibi to je super že se tak posouvá, myslím, že by se vám časem mohla diagnóza zlepšit na přívětivější, ta práce a terapie udělá hodně co jsem četla 🙂. My s malou také navštěvujeme kdeco, taky platíme ze svého a není to žádná sranda, ale co by člověk neudělal, jednou se to vrátí...malá byla teda dlouho apatická a proto chodíme na kraniosakrální terapii, a pak teda řeším hlavně pohyb - hiporehabilitace, feldenkrais, plavání...teď jsme byli i u logopedky na orofaciální stimulaci, aby se rozjela i trochu pusinka a mimika, tak na tom teď začnu pracovat a uvidíme...v těch terapiích co se soustředí na mentální stránku a jemnou motoriku se ještě moc nevyznám. Co vám pomohlo na ty gesta,porozumění a tak? Jinak moc děkuji. Mě hodně pomáhají skupinky maminek na facebooku, kde píšou co vše jim pomohlo - dávám třeba kvalitní rybí olej a tak...doktoři mi příjde v tomhle neradí vůbec, akorát uklidňují a problém nechávají neřešený a oddalují ...

chibichibi
autor
11. zář 2021

@verkol paráda, vy teda jedete!! My žádnou z vašich terapii nezkusili protože nikde poblíž takovéto nemáme... Právě já taky hodně čerpám z těch Facebookych stránek pro rodiče dětí s VD a PAS, rybí tuk bereme, ve stejnou dobu syn začal chodit do školky a my se mu začali věnovat 24/7.
Jeho porozumění je pořád bída ale furt lepší než v těch 1,5 letech, jedině co pomohlo je neustále opakování slov, krátké věty pořád dokola opakovat.
Ukazovani naskočilo samo, zamavat - to jsme mu mavali asi 5 měsíců v kuse než začal sám opakovat. Jinak bereme rybí olej Moeller's, školka, spousta dřiny doma. Docházíme 2/tydne za dětským psychologem a ta nám vždy řekne jakou další dovednost ho musíme naučit a pak podle toho jedeme.
Jinak ve 13 měsících je pořád moc brzo, četla jsem že děti kolem 18 měsíce dělají velký pokrok a u nás se to tak opravdu stalo i když nemáme pořád vyhráno

claudiafr
15. únor 2022

@makuka88 Dobrý den ako tu u vás dopadlo?

makuka88
16. únor 2022

@claudiafr dobrý den. Aktuálně syn oslavil 2 roky. Ukazuje (začal mezi 20-22mes) na vyžádání spoustu věcí i nějaké části těla. Aktivní slovní zásoba 20slov, pasivní je mnohem větší. Sám nejí lžickou, zkouším nočník, chápe jakž takž… bohužel stále nerozumí všemu jako ostatní stejně staré děti, ale odnese, podá, reaguje. Oční kontakt je na prd, slabý, ale když nám neco chce, tak se většinou podívá… jsme na tom lépe….

claudiafr
16. únor 2022

@makuka88 i mu napsali nejakou diagnozu?

makuka88
17. únor 2022

@claudiafr ne, nikde jsem nebyla. Lepší se, takže počkám co bude. Má za sebou pouze kontrolu na foniatrii.

bradush
30. led 2023

@chibichibi muzu se zeptat jak jste na tom? Resim ted neco podobneho s 16m dcerou

ladyhacek
31. led 2023

Na vše je čas, ale pokud to máte v rodině chápu, že se bojíš.
Můj syn také dlouho nemluvil, má opožděný vývoj řeči, ale od 3,5 co neví to nepoví 🤣🤣 budeme mu osm, docházíme na logopegii, ale je moc šikovný.
U ročního dítěte je brzo na vše. Oba synové paci paci a papá dělat nechtěli, nejsou opice 🤣
Knížky no tak ho vem ven . Ukazuj mu v kočáře nebo na procházce co vidíte, strom, nebe, kytičku, kočičku.
Jak se tu psalo děti z dvojjazykčné rodiny začínající mluvit později.
Poradím mluvit na něj jednoduše, krátce - podívej tamhle je kočička NE - hele kočička

Strana
z2