Miminko a hygiena v bytě. Je třeba vytírat denně?
Ženy prosím o radu.Mám chlapečka, 6 měsíců.Jde mi o to,že se mu nechce zatím moc přetáčet a řeším kam ho dávat přes den,aby si hrál.Na postel?Na zem?Malýho dávám na dětskou deku na zem,ale mám pocit,že ta ho brzdí.Je mi jasný,že až začne lízt,budu to muset nějak řešit,ale při představě,že ho dám na holou zem (máme plovoučku) a on si pak olíže prsty,se mi ježej vlasy na hlavě a to i když bude čerstvě vytřeno..Nejsem magor přes hygienu,ale třeba kočár máme v předsíni a muž odmítá nosit bačkory.A při představě,že hamtá bosej v tom v čem jezdil kočár venku a roznese to po bytě,nedejbože pak vleze do postele,kam dávám občas i malýho,je mi celkem nevolno.Vytírát denně?Popř.jakým prostředkem?Děkuji za odpovědi.
@klaudie30 - taky bych se toho nebála, venku ti pak osahá a olíže kde co a neuhlídáš to....my jsme dokonce ani v miminkovském věku nevyvařovali lahvičky a dudlíky, jen jsme to myli horkou vodou, vytírala jsem buď jen horkou vodou a nebo vodou s nějakým saponátem, žádnou dezinfekci jako Savo apod. doma ani nemáme, ani jsem nijak zvlášť přehnaně neumývala hračky apod., vytíráme a luxujeme každou chvíli, podle potřeby....od miminka jsme jezdili denně pražskou MHD, venku se rochnil všude možně, naštěstí tedy nedával do pusy kamínky a písek a nesahal na hovínka, to by mi vadilo asi dost, ale jinak prolezl kde co, sem tam si ty ruce pak olízal, to prostě neuhlídáš....no a teď je mu skoro 7 let, alergie nemá žádné a opravdu nemocný byl dvakrát v životě - v 5 letech měl první antibiotika na angínu a o rok později neštovice....mezitím jen běžné rýmičky 🙂, ona ta přehnaná čistota taky není moc dobrá, musí si trochu trénovat imunitu 🙂
Zbytečný stres 🙂 Malého jsem dávala na pěnové puzzle, když se začal přemisťovat, osahal a ochutnal ledacos a přežil 😉
Pokud tě baví vytírat tak ti nezbývá nic jiného než denně vytírat, i když si myslíš že je to zbytečný. Používám sapon savo univerzal (mám ráda růžový, krásně voní) a pak ještě přejedu podlahu vodou se savem. Já takto vytírám jednou týdně.
JInak pokud už se miminko samo pohybuje, nejbezpečnější je pro něj práve ta podlaha 🙂
*oprava myslíM že je to zbytečný..
Nic se nesmí přehánět, já tedy luxuju obden a vytírám většinou jednou týdně nebo dle potřeby. Kočár mám taky v chodbě a sice nosíme pantofle, ale i tak se tam v těch pantflích projdeme a pak jdem do obýváku, to bych vážně neřešila! Děti se musí seznámit se vším, venku ti také vše strčí to pusinky, oni tak poznávají svět! Nedělej z něj skleníkové dítě
Radsi at si lizne spiny nez desinfekce.
@klaudie30 Předpokládám, že je to tvoje první dítě a první zkušenost z "nehygienou". Do půl roku syna jsem taky hodně řešila, aby se mu něco špinavýho nedostalo na ruce-do pusy. Pak jsem si přečetla něčí zkušenost, která mě vyléčila - poté, co dítě přileze k trubce od vysavače (koši, pelechu pro domácího mazlíčka, botníku,... doplň si téměř cokoli v domácnosti) a začne to ochutnávat, je načase přestat řešit, aby ho nepotkal nějakej bacil. Prostě si posiluje imunitu. 🙂
Nikdy podlahu neuklidíš tak, aby na ní nebylo vůbec nic, ale samozřejmě pokud tě to baví a máš tolik času, můžeš to zkoušet... My máme v baráku psa, takže obývák, kde trávíme převážnou část dne, přeluxuju každé ráno, ale jen proto, že chci aspoň trochu eliminovat přenos chlupů po domě. Nad tím, co kde dítě olízne, fakt nemá cenu v tomhle věku přemýšlet. 😉
Myslím, že bys měla zabrzdit, nebo se za půl roku zblázníš. Moje dcera co se začala sama hýbat strčila do pusy úplně všechno a olízala snad každej cm čtvereční v našem bytě. Takže když jsem jí přistihla jak olizuje podrážky a jí venku písek, už mě to nerozhodilo. Je jí 21 měsíců a ještě nikdy nebyla nemocná 🙂
Moje dcera se uz premistuje jakymsi lezotocem. Dnes mela v puse: brachovo auticko,tatovu pantofli,roh koberce,sacek od chipsu,vanocni ozdobu. Takze se neboj.
počkej, au se nečekaně dostane k tomu kočáru z předsíně a okouše kolečka, to je teprve síla 😉 spíš bych řešila to, že na plovoučce se jim blbě leze, jak to klouže, možná kusovým větším kobercem? a určitě na zem, miminko nepatří na postel, ze země prostě nemá kam spadnout...
@marecekavendulka jedna dobrota za druhou, viď? 😀
Já myslím, že to není nutné příliš řešit. Kdyby bylo léto, tak by si malého nechala lézt venku na trávě a tam se také chodí v botách a ani by si to neřešila🙂...my bydlíme v rodinném domku, všude studená dlažba, občas vběhne rodičů pes a v létě v jedněch pantoflích sem a tam...malá nejprve na dece, ale jak píšeš, spíše ji brzdila a nakonec všude po bytě, po zahradě, na písku - prostě cikáně hadr🙂 a je to dobře - získává tím důležité protilátky.
jéje, to je dobře, že jsi nebyla na návštěvě u nás, když začala lézt naše malá 🙂 Jsme v domě, nemáme dveře mezi předsíní a dvorem, takže v létě neustále bordel, v tu dobu jsme navíc měli kočky, máme krbová kamna...malá se kolikrát krmila s kocoury z misky (proti mé vůli samozřejmě) nebo běžně i teď co je starší jí něco spadne na zem, sebere to a dojí...A musím říct, že za necelé dva roky byla asi dvakrát nachlazená a to je všechno 🙂
Tak nad tímhle jsem absolutně nikdy nepřemýšlela a děti tento rizikový věk přežily 😀 Dezinfekci nepoužívám žádnou, nějak se mi to příčí. Savo použiju jen, když se náhodou setkám s plísní. Když jsou děti venku stejně jim nezabráníš aby si špinavé prsty nestrčily do pusy apod. Ničeho se neboj, stejně není v tvých silách desinfikovat vše, čeho se dítě dotkne a myslím že je to i naprosto zbytečné. Naopak mě připadá, že děti rodičů, kteří si na hygienu příliš nepotrpí, jsou nejzdravější. Takže všeho s mírou 😉
To bys musela denně dezinfikovat celý byt. Teď se malej začal zajímat o moje bačkory. Jak je někde nechám, hned je má v puse, cokoliv nechám na stolku, hned strká do pusiny, počkej až bude jíst písek.
@klaudie30 Savo na zem rozhodně ne!! Ségře to doktorka silně nedoporučila uklízet s dezinfekcí, snad jedině záchod (né že by to ségra dělala, ta má na baráku docela bordel, mají psa a zvládá tak denně akorát zamést..,takže neteř si hezky libuje v bordýlku a aspoň bude odolná 🙂). Jak píše @jamia, radši ať děcko olízne trochu toho prachu a popadané drobky než tu hnusnou chemickou sračku! Nějakou tou bakterií si aspoň vytvoří imunitu.
Jednou denně jsem vytírala ekologickým prostředkem s dezinfekční přísadou... a koberec vysála.
@klaudie30 Podívej se na tenhle dokument 🙂
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10150784794-...
jak radí holky, bud v klidu, dětem ty sterilní prostředí moc nesvědčí 😉 , pokud se ti příčí umísti kočár na přesně vymezený prostor, třeba na koberec, a počkej až ho mrně objeví a olíže kolečka 😀

@klaudie30
dávala bych na zem na deku, stejně jako ty - je to bez rizika, že spadne (postel, gauč) - nikdy nevíš, kdy přijde ta chvíle, že se zrovna zvládne přetočit....
jinak si ale myslím, že až zbytečně moc stresuješ - ono to rčení "každá dítě má sníst kyblík špíny" není zas tak úplně mimo mísu. I když ho budeš hlídat třeba teď doma, počkej až začne běhat - venku ho taky neuhlídáš, aby na pískovišti neochutnával kde co.
Z praktickýho hlediska - asi bys to mohla řešit ohrádkou ve smyslu přepažit třeba část pokoje a tam nechat malýho lézt po libosti s tím, že je to "čistá zóna"?Ale to stejně za chvíli prostorově stačit nebude a je to spíš řešení pro tvůj vlastní dobrý pocit..Případně můžeš koupit Sanytol - to je dezinfekce na povrchy a šoupnout ho do vody na vytírání.
Pokud udržuješ v bytě pořádek - luxuješ, vytíráš a nemáte zvířata, což zní, že určitě ano, tak bych se být tebou asi pokusila maličko ustoupit ze svých zásad. On kontakt s běžnými bakteriemi a alergeny dítěti fakt neublíží.